Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linus: “I think the OpenBSD crowd is a bunch of…”
- This topic has 39 одговора, 15 гласова, and was last updated 16 years, 4 months раније by BRANKKO.
-
АуторЧланци
-
17. јул 2008. у 10:05 am #71241tomajaГлавни мајстор
Ah, da, sada kreće lavina….
http://www.reddit.com/info/6s1p7/comments/c04pprplinux4life
17. јул 2008. у 10:12 am #71242MoneoУчесникIstini za volju-Ubuntu zaista ima glupava imena :biggrin:
17. јул 2008. у 11:03 am #71243foxbunnyУчесникLinus’ opinions are not as important as everyone *else’s* opinions. 😉
17. јул 2008. у 11:19 am #71244marelliУчесникNego,neznam sta je rekao Theo na ovu njegovu izjavu,obojica su dva prgava momka,moz` da dodje i do javnog prepucavanja,sada.
17. јул 2008. у 1:55 pm #71245RiSKУчесникOva Linusova izjava ne da nije na mestu, nego nema veze s mozgom.
Filozofija OpenBSDa je odlicna. Vrlo su strikti u njenoj primeni. (Mozda na momente i previse)
To sto neko rece da je kod OpenBSDa sigurnost na prvom mestu, a za sve ostalo da se muci korisnik jednostavno je neistina. Vecina stvari na OBSDu radi bez ikakve intervencije korisnika. Instaliraj i vozi 😉To koliko je projekat “los” pokazuju izmene duboko u kernelu koje su jedinstvene za ovaj sistem. Pogledajte, na primer W^X mehanizam. Zbog toga i slicnih stvari OBSD developeri s pravom kazu da su 10 godina kodiranja ispred Linuxa.
Ili: zamislite da ih nema i da terate Linux sa telnetom osim OpenSSHom… Ne bi mi se svidelo to 😉17. јул 2008. у 2:21 pm #71246NightweaverУчесникPa nije on pljuvao po BSD kernelu (i FreeBSD drajverima) nego o [b]Open[/b]BSD filozofiji “[i]Mi se brinemo za perfektnu sigurnost, korisnik nek se muci oko SVEGA ostalog…[/i]”
A kako se to tacno korisnik muci, leba ti? Pre 10 dana sam presao na OpenBSD za desktop sistem na laptopu. Instalirao i podesio sve zivo za cirka 45min. Za sve sto nisam znao kako da uradim nasao sam lep opis na OpenBSD sajtu. Tako da ta izjava apsolutno ne drzi vodu. Za neke stvari u smislu upotrebljivosti i brzine podesavanja OpenBSD sije cak i FreeBSD. OpenBSD je pre svega namenjen ruterima i slicnim stvarima a ljudi koji se bave takvim poslom su sve sem prosecan korisnik. Ako cu birati izmedju “user friendly”(sta god to znacilo) i bezbednosti svakako cu izabrati bezbednost jer mi je u poslu kojim se bavim to prioritet.:)
17. јул 2008. у 3:42 pm #71247MoneoУчесникOva Linusova izjava ne da nije na mestu, nego nema veze s mozgom.
Ako preskocimo vredjanje-covek je u pravu jer zapravo misli na univerzalnu primenu-dakle visenamenski OS a bilo koji BSD koji puca na specificne potrebe tu zaista nema sta da trazi pored linux-a
Filozofija OpenBSDa je odlicna. Vrlo su strikti u njenoj primeni. (Mozda na momente i previse)
Odlicna je za segment kojem je namenjen taj OS-ruteri,firewall,networking
Za sve ostalo je prilicna truba i to je ja mislim Linus i pokusavao da kazeTo sto neko rece da je kod OpenBSDa sigurnost na prvom mestu, a za sve ostalo da se muci korisnik jednostavno je neistina. Vecina stvari na OBSDu radi bez ikakve intervencije korisnika. Instaliraj i vozi 😉
Zao mi je-ja ne mogu da se slozim sa ovim
Fizikalisanja imas koliko hoces-pocev od famoznog racunanja cilindara prilikom particionisanja pa do rucnog tagovanja particija preko fdiska da bi iste mogle da budu vidljive iz sistema,rekompajliranje kernela samo da bi se citale NTFS particije,rucno namestanje vremenske zone i jos stotsta drugog,a tek da ne pominjem koliko sam se mucio da nateram moju SB Audigy zvucnu da proradiTo koliko je projekat “los” pokazuju izmene duboko u kernelu koje su jedinstvene za ovaj sistem. Pogledajte, na primer W^X mehanizam. Zbog toga i slicnih stvari OBSD developeri s pravom kazu da su 10 godina kodiranja ispred Linuxa.
Opet sto se tice BSD-a on je takodje 10 godina iza u nekim aspektima kada se uporedi sa linux-om
Mislim pogledaj samo budjavi BSD boot loader za koji covek izgleda mora da bude programer da bi ga namestio za dual-boot(pa vecina FreeBSD korisnika i ne koristi tog satrapa vec Grub iz portova)ili hardversku podrsku u kernelu ^-^
Ali ono-ko hoce da izigrava mazohistu i da verovatno pokaze kako je on tr00 u odnosu na druge :biggrin: pa da tura Open ili NetBSD na desktop,njegov izbor :p17. јул 2008. у 4:30 pm #71248kukiblУчесникMa nece njemu Theo ostati duzan… Bice ovo zestoka rasprava. 😀
Zao mi je-ja ne mogu da se slozim sa ovim
Fizikalisanja imas koliko hoces-pocev od famoznog racunanja cilindara prilikom particionisanja pa do rucnog tagovanja particija preko fdiska da bi iste mogle da budu vidljive iz sistema,rekompajliranje kernela samo da bi se citale NTFS particije,rucno namestanje vremenske zone i jos stotsta drugog,a tek da ne pominjem koliko sam se mucio da nateram moju SB Audigy zvucnu da proradiAli ja mogu da se slozim sa Nightom. 😉 Upravo me je njegova tema na BSD Srbija inspirisala da probam OpenBSD na laptopu (ne radi se o nekoj matoroj preklapaci, vec o relativno novoj konfiguraciji) i mogu reci da sam apsolutno odusevljen (uostalom procitaj utiske na BSD Srbija). Particionisanje je sigurno neobicno, ali mislim da nije nista toliko strasno da ga prozivas na svakoj temi o BSD-u.
Sve ostalo mi je proradilo out of the box (X sa “nv” drajverom, zvuk, wireless, ethernet, touchpad). Kompletna instalacija sa svim podesavanjima (prvenstveno mislim na daemone i manja stimanja), XFCE desktopom i vecinom omiljenih programa mi je oduzela svega sat vremena. Dokumentacija je apsolutno fantasticna (man strane i FAQ), tako da nista nije tesko. I kakvo rucno namjestanje zone spominjes? Zar je toliko tesko ukucati Europe/Belgrade i puknuti ? 🙂
Ali ono-ko hoce da izigrava mazohistu i da verovatno pokaze kako je on tr00 u odnosu na druge grin pa da tura Open ili NetBSD na desktop,njegov izbor tongue
I mislim da nije OK da nekog nazivas mazohistom ili prozivas na bilo koji nacin samo zato sto nema problema sa stvarima koje tebi smetaju. 😉
17. јул 2008. у 5:28 pm #71249MoneoУчесникAjmo ovako
Sta to moze tebi da uradi BSD a sto ne moze linux-mislim na desktop masinu ^-^E onda dolazimo do ovoga sto sam ja rekao
Ali ono-ko hoce da izigrava mazohistu i da verovatno pokaze kako je on tr00 u odnosu na druge grin pa da tura Open ili NetBSD na desktop,njegov izbor
Vec vidim unapred pricu-cistiji kod,linux kupus,BSD kernel rula i tome sl ali cisto sumnjam da su to stvari koje mogu da dodju do izrazaja na nekoj desktop kanti-jedno su mreze i serveri a drugo kucni kompjuteri ^-^
P.S A sto se tice podesavanja sata-pa nemoj da se lazemo,znam sta sam radio i sta lepo ovde pise 😀
http://www.openbsd.org/faq/faq8.html#TimeZone
A vidim i koristis nv-drajver,lepo ako ti ne treba 3d accel(i koja na OpenBSD btw koliko ja znam-ne postoji) i ako neces da se igras-ali nije tako kod svih 😉
17. јул 2008. у 5:52 pm #71250kukiblУчесникAjmo ovako
Sta to moze tebi da uradi BSD a sto ne moze linux-mislim na desktop masinu AznTi opet poredis Linux sa BSD-om… Poenta mog odgovora nije bila da je OpenBSD bolji desktop OS od Linux-a i sl., vec da moze relativno lako i brzo da se podesi za desktop potrebe, i da nije toliki bauk kao sto vecina ljudi misli. 😉
E sad potpuno druga stvar je kad neko parce hardvera nije podrzano, a o razlicitim “desktop” potrebama da ne pricamo. Sto su momci iz OpenBSD-a jako lijepo napisali na svom FAQ-u za OpenBSD kao desktop. Link.
P.S A sto se tice podesavanja sata-pa nemoj da se lazemo,znam sta sam radio i sta lepo ovde pise Cheesy
A ja znam sta sam ja radio i znam da uputstvo sa prilozenog linka mi nije trebalo. 😉
A vidim i koristis nv-drajver,lepo ako ti ne treba 3d accel(i koja na OpenBSD btw koliko ja znam-ne postoji) i ako neces da se igras-ali nije tako kod svih Wink
Upravo tako – nije tako kod svih. Stoga se opet vracamo na link koji sam prilozio. 🙂 Taj isti drajver koristim i na Slack-u, jer realno nemam potrebu za 3d-om.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.