Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Legalizacija&LINUX
- This topic has 63 odgovora, 23 glasa, and was last updated 21 years, 4 months ranije by
dejanium.
-
AutorČlanci
-
29. april 2005. u 8:32 pm #27282
Mikla
UčesnikLinux slabo prolazi zato sto je M$ razmazio korisnike racunara. Ljudi jednostavno da bi krenuli da koriste linux, moraju da nauce iz korena kako se koristi racunar. Znaci nema NEXT, START, FINISH, CLOSE, nego ./configure ……. Windows je danas postao user frendly vise i od samih mobilnih telefona. Zato gospodo strucnjaci iz vlade KNJIGE U SAKE!
29. april 2005. u 9:03 pm #27283slaks
UčesnikLinux slabo prolazi zato sto je M$ razmazio korisnike racunara. Ljudi jednostavno da bi krenuli da koriste linux, moraju da nauce iz korena kako se koristi racunar. Znaci nema NEXT, START, FINISH, CLOSE, nego ./configure ……. Windows je danas postao user frendly vise i od samih mobilnih telefona. Zato gospodo strucnjaci iz vlade KNJIGE U SAKE!
E tu je problem prijatelju, zašto bi se neko mučio da uči nešto kad mu je M$ omogućio da to radi sa jedan ili dva pokreta miša. Mislim da bi se linux po tom pitanju trebalo prilagođavati zahtevima potraznje, što upravo jedino koliko vidim SuSE radi. Kad rad u linuxu bude prostoji i sličniji windowsu možemo da očekujemo veći priliv korisnika ka linux-a, ama nikome se ne uči više svi bi na gotovo, još kad bi mogo sve sam da radi pa da nemoraju da pritiskaju ni NEXT, START, FINISH, CLOSE, gde bi im kraj bio.
Poydrav 8)
29. april 2005. u 9:09 pm #27284Bastard
UčesnikJel probao neko kconfigure 😆
Obicno neradi a znate sto zato sto su obicno configure i make fajlovi napisani lose.Valjda zato sto programere mrzi da ih napisu bolje.Pa onda uradi sam.29. april 2005. u 11:29 pm #27285MladenIsakovic
UčesnikHmmm…. Iako delim većinu vaših stavova, ipak se neću do kraja složiti sa vama. Na pitanje zašto je naša vlada odabrala Windows a ne Linux, odgovor je vrlo logičan i jednostavan : NOVAC! Hteli mi to ili ne, lova pokreće svet, to je uvek bilo i uvek će biti. Sve drugo je čista utopija. Razmotrimo malo: ozbiljne zemlje kao što su Nemačka, Švedska, Norveška, Rusija, Francuska (mislim čak i Kina) za potrebe svog državnog aparata koriste ili prave svoju verziju Linuxa. Čak i američki FBI ove godine uvodi u operativu svoju verziju Linuxa za svoje potrebe! Ko koristi Windows? Kad malo bolje pogledamo, ispada skoro smešno, ali je tako – koriste ga zemlje koje vode ljudi koji misle da je jedino rešenje za njihov opstanak na mestu gde jesu da se uvlače u dupe američkim bankarima, korporacijama itd, jer oni su ti čiji interesi kreiraju politiku Bele Kuće, te se tako uvlače u dupe istima. Windows koriste, dakle, beda i sirotinja poput nas, jer misle da moraju. Ministarstvo koje je zaduženo za to da “udari pečat” na odobrenje uvođenja Windowsa u državni aparat je napravilo mnogo veći skandal, po meni, ne zato što je uvelo Windows, već zato što je za instalaciju i projektovanje sistema unajmilo i dovelo ljude iz Redmonda (!!!!!) da to urade. Pa može li neko normalan to da zamisli?? Nisam sklon da verujem da kod nas niko to ne zna da isplanira i odradi, ne; već dovedite lepo Amere, oni će nam to instalirati, “sve na dugme”, i za njih (mislim na Amere) više nema tajni. Sada nas imaju kao na dlanu. Nije da mislim da mi sad imamo nešto mnogo i da krijemo, al’ bar ne moramo tako da im se poturimo, zar ne? Međutim, o tome ne odlučujem ni ja ni vi, niti ovaj jadni narod, već oni koji za to što rade dobijaju prilično veliku lovu, a baš ih briga za sopstvene interese, jer njima je u interesu da ostanu na vlasti, što će ovim potezom svakako osigurati, pa svi znamo uz čiju su pomoć i došli tu gde jesu. Dakle, neće nam pomoći ni dobra volja, ni elektronski časopisi, ni forumi, ni da svako od nas instalira Linux na još 50 drugih računara – bitno je ko se pita šta da se uradi u zemlji. 99% škola radi samo sa Windowsom, i istim tehnologijama, svakog dana sve je više emisija o računarstvu, gde nema ni reči o bilo čemu osim o tehnologijama i softveru za Windows, kao da ništa drugo na svetu ne postoji. Ako način postoji, ja ga ne znam. Jedino što mogu reći je ono što JA radim: vozite Linux kad ga već volite, učite ga, razgovarajte sa ljudima, i on će se svakako širiti, ako ne među firmama i državnim institucijama, ono bar među običnim ljudima, koji će, ako se ispune ove Microsoftove pretnje za licenciranje, morati kad-tad preći na Linux, jer neće imati pare da kupe Windows,a onda ćemo mi (ha-ha) biti na ceni. Dakle, samo opušteno, nek’ koristi šta ko voli i može sebi da priušti, to ustvari i jeste nekakva sloboda. A i na pitanje kome tržište raste, odgovor nije mnogo težak: pogledajte malo na netu broj korisnika Linuxa u svetu 1995, pa ga uporedite sa 2000. godinom, pa sa 2004, pa vidite da rejting trocifreno raste. Zato, nemamo razloga za brigu. Nismo skrenuli sa puta, na našem bolidu, gume se tek zagrevaju. Kad počnu krivine, prelazimo u vođstvo! POZDRAV ❗ ❗ 8) 😀
30. april 2005. u 12:08 am #27286LYb
UčesnikMmmm… da… Linux moze sjajno da obavi posao u 90% slucajeva, osim kada je u pitanju profesionalna digitalna obrada fotografija, mozda i u jos par stvari ali nisam kompetentan.
Ko kompjuter koristi za internet, nesto malo muzike i filmova, linux je dobar izbor, mada ipak jos uvek kaska u desktop primeni. Ako neko voli da cacka po sistemu i kompjuteri ga iole interesuju, on ce ga kad-tad probati i veoma verovatno postati redovan korisnik. Pa ja toliko volim da se igram sa manje vise nepotrebnim stvarima da su mi i DNS i proxy server na 127.0.0.1 🙂
Nevolja sa GNU/GPL i slicnim open source stvarima je da u najvecem broju slucajeva nemas ekipu placenu da softver razvija i da se trudi da to _radi_ kako treba (ne mislim na MS, njima nikad nista ne radi kako treba) i desava se da neko razvija nesto, pomisli da je jedan put razvoja dobra ideja, mnogi to prihvate i posle vise meseci ili cak godina se ispostavi da je u pitanju bio corsokak. Onda Jovo nanovo.
Da se razumem, nisam protiv open source-a, naprotiv.
Meni recimo mnogo bolje radi NeroLINUX nego K3B – tipican primer je kopiranje DVD-jeva sa diska na disk za sta k3b nece ni da cuje. Doduse, verovatno je do mene, ali sve jedno, nero to jednostavno radi kako treba.
Uh.. gledam ovu poruku… kako je sve nabacano… a ja vise pojma nemam sta sam hteo da kazem…
Zaboravi na ovaj razgovor :))
1. maj 2005. u 4:28 pm #27287slaks
UčesnikDobro narode, zasad je stanje takvo kakvo je, nego da vidimo šta mi to možemo u bliskoj budućnosti da uradimo a da ide u našu korist a ne u korist M$.
1. maj 2005. u 9:05 pm #27288djux
UčesnikJedino mozemo da zasucemo rukave i sto veci broj win korisnika ubedimo da predju na linux i BSD i da im pomocu ovog ili slicnih foruma pruzimo neophodnu pomoc !!! 🙂 😉
1. maj 2005. u 9:40 pm #27289Mikla
UčesnikUbedice oni sami sebe kad ih lupe po dzepovima
1. maj 2005. u 9:58 pm #27290djux
UčesnikCisto sumljam da ce ova i slicne legalizacije u buducnosti nesto kod nas postici. Sve su to price za malu decu i ,kao sto je jos neko napomenuo, metod da microsoft uzme jos koju kintu. Ostaje samo na nama da probudimo
svest ovom napacenom narodu koji veruje u windows i koji uglavnom poseduje piratsku kopiju !!!2. maj 2005. u 1:22 am #27291nVideo
UčesnikSve je ovo zanimljivo! Ali kako ce da mi zabrane da kod svoje kuce koristim piratizovanu kopiju window$a??? Kako ce to da izvedu???
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.