Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Legalizacija&LINUX
- This topic has 63 одговора, 23 гласа, and was last updated 19 years, 8 months раније by dejanium.
-
АуторЧланци
-
20. април 2005. у 7:26 pm #5194jovirУчесник
Svedoci smo da je Microsoft krenuo u još jednu kampanju legalizacije, što je, jel’te, njegovo pravo. Ovoga puta bi se moglo reći da im je partner Privredna komora sa kojom idu paralelno u kampanju.
Pitam se šta mi činimo. Znam, recimo, da su se, u sličnoj situaciji, bosanci uspeli organizovati i započeti priču sa vlastima o linuxu, slobodnom softveru i konkretnoj primeni. Meni je logično da se formira široko linux udruženje i da naši predstavnici krenu sa kampanjom, u obimu koliko je to moguće, da se pokuša uspostaviti kontakt sa Vladom, Privrednom komorom i sl.
Samo, ipak sam skeptik da smo sposobni za ovo.
Šta vi mislite?20. април 2005. у 8:10 pm #27243djuxУчесникJa mislim da je sad pravo vreme da se siroki krug windows korisnika koji
poseduje nelegalnu kopiju, prema microsoft-ovim statistikama cak 70%, uvede u svet linux-a i BSD-a, medjutim ne verujem mnogo da ce se bilo sta promeniti jer smo po pirateriji medju prvima u svetu, a i jednostavno smo navikli na debilnu jednostavnost u rukovanju windows-om! Nadam se da ce ova kampanja nesto postici, ali iskreno i ja sam skeptik! 😕20. април 2005. у 8:29 pm #27244sifumarkoУчесник@Jovir – Nisam siguran da sam te razumeo, ali predpostavljam da si mislio na to da se krene u kampanju ne bi li Vlada (& Bajka) odlucila da ne gura Win, nego Lin. Sto se toga tice, mislim da para vrti gde burgija nece… Dakle, tesko… Ali mozda…
A ako mislis na to da je sada vreme da se linux rasiri jer je plodno tle, mislim da to ide sasvim fino. Sve vise ljudi prelazi na linux jer ima mnogo dobrih razloga. Kao prvo, vec je dovoljno jednostavno da moze da se takmici sa winom na user-friendly planu. Osim toga nasi ljudi su klikerasi i vole izazove. Zatim besplatan je. I ako nista drugo, mnogo je lepsi. Cak je moguce poterati i sve one win programcice na koje smo svi navikli (u zlatno doba piraterije). Jednostavno, LINUX je COOL. Tako da mislim da ce linux u Srbiji da se primi jako lepo.Kako si mislio da se organizuje kampanja? Meni pada napamet da narucimo jednog jaaaako velikog pingvina i onda ispred zgrade Vlade (& Bajke) da nosimo transparente. I onda im simbolicno pocepamo sve “windowse” na zgradi 😈 (e sad nisam siguran ali mislim da bi smo odgovarali za to – krivicno)… 🙄
20. април 2005. у 8:58 pm #27245SiouxУчесникNeko je stavio pare u džep , ineko će uvek da stavlja…
Mi smo i naj korumpiraniji narod, drugim rečima stvarno smo lopovi i nama nema spasa.
Pomplimo se Gospodu i idemo dalje…
Linux će da radi u Nemačkoj i Japanu ,oni su bogati , pa valjda zato umeju da izaberu..20. април 2005. у 9:32 pm #27246mtm76УчесникKad već spomenu bosance, da se i ja javim… 😉
To što kažeš da su se u Bosni organizovali i počeli priču sa vlastima (ovo je množina) o Linux-u baš i nije istina. U stvari nije istina uopšte, ma šta ko tvrdio i pisao po novinama (izašao je razgovor jednog poslanika jednog od entitetskih parlamenata sa predsjednikom ULK-a)… Uglavnom da skratim, odgovor vlasti (opet množina) je da zvanična ponuda Microsoft-a stoji, a da zvanične ponuda Linux-a nema (Linux u smislu kompanije 🙄 )… I taman da vlasti (tj. Vlada, bez Bajke) i prihvati da koristi Linux u administraciji, ostaje još čitav niz (zasad) državnih firmi koje odlučuju na svoju ruku… Kao glavni argument se navodi taj što Linux mogu dobiti besplatno, ali se ne uzima u obzir činjenica da sve te firme će te licence platiti pomoću raznoraznih donacija i kredita svjetskih banki (koje će ko zna ko vraćat), a ne is svog, državnog ili jebem_li_ga_čijeg džepa… I evo jedan konkretan primjer. Jedna od najvećih državih kompanija u Bosni (ne smijem reć koja, ali ima veze sa vozovima 🙂 ) se odlučila za “informatizaciju” i kupovinu nekoliko servera i nekoliko hiljada desktop računara… kao OS će koristiti Win2003 i WinXP, uz sveprisutni MSOffice… naravno sredstva su donirana (konkretno od J. Koreje)… i tako će to skoro svagdje da se desi (živi bili pa vidjeli)… a to što nemaju prihoda dovoljno da plaćaju ni godišnje licence na određen softver koji će se nabaviti (e to već ne smijem reći koji) je briga za nekoga sledećeg direkora (po sistemu: poslije mene potop) ili koga već… Naravno, Linux se nije ozbiljnije ni razmatrao… tako brate da možeš mahat do mile volje ispred skupštine, ali osim blijedih pogleda prolaznika čisto sumnjam da ćeš išta više dobiti… jebiga, šta ćeš, tako ti je to… nek’ nije goreg zla 🙂21. април 2005. у 9:01 am #27247sifumarkoУчесникA da ipak idemo da cepamo “windowse”? Ako neko pita, ce da kazemo da su to bili navijaci FK Partizan (obzirom da je pingvin CRNO-BEO mozda nam i poveruju). 🙄
Druga varijanta (ali nesto skuplja) je da nasi linux guru-i registruju preduzece (d.o.o ili nesto) i da predstave Linuxo i pozovu se na kampanju “kupujmo domace”. Ako ih odbiju, onda se pozale Radikalima (ili DS-u) i kazu kolke pare ce da idu iz budzeta na win (a nije moralo) i onda padnu i Vlada i Bajka. Dodje nova vlast i svuda instalira Linuxo (bwahahahaha 😈 ).
Posto znam da druga varijanta nece da se desi ni u Bajci (a ni u Vladi), mozemo lepo da zaboravimo na sve to…
Uostalom ako linux nastavi da se razvija ovim tempom, zakopace win kad-tad. A ko zna, mozda i nama standard skoci jednog dana (ko nemcima i japancima) pa i drzava predje na linux…
21. април 2005. у 9:37 am #27248burgaУчесникBravo! Ovo poslednje je pravi predlog. Cak, mozda, uopste nije neophodno registrovati bilo sta, i nije toliko bitno sto ni radikali ni ds ni bilo ko drugi ko sutra dodje u Vladu nece instalirati Linuxo (mozda ce instalirati Fedoru ili Madrivu ili neku drugu distribuciju cija ce firma imati para da ih podmaze) ali je to nabolji nacin da nam oni odrade kampanju koja ce navesti druge ljude da prihvate linux. Ne zaboravite, ako ste vi radnik u nekoj firmi, pogotovo privatnoj, gde gazda trosi svoje, a ne pare iz donacija, i radili ste u linuxu dovoljno dugo da nemate pojma sta se desava u svetu komercijalnog softvera, i objasnite gazdi da vama treba linux na poslu jer u njemu radite a njega to nista nece kostati, linux ce polako ali sigurno uci i na radna mesta. Ja koristim linux vec nekoliko godina, i gledam kako ljudi oko mene pocinju da menjaju stavove. Ljudi se generalno plase, ali im pokazete da nista ne gube a da samo dobijaju, makar samo kroz igrice kojih nema u linuxu (moji roditelji sigurno nece igrati CS, ali zato keva obozava patiente i njegovih 150 igara sa kartama dovoljno da je trazila da joj narezem knoppix. Sad su knoppix videle i njene kolege sa posle. A posto ih mrzi da se svaki cas prebacuju u win kako bi otkucali nesto u wordu, lepo sve odrade iz OOfficea).
Postoji li neko zvanicno udruzenje ljudi koji se bave linuxom u Srbiji, koje bi moglo da posalje zvanicne dobise medijima i politickim partijama? Ko je organizovao one skupove posvecene linuxu u Domu omladine?21. април 2005. у 12:01 pm #27249sifumarkoУчесникSlazem se sa burgom. A i mene interesuju ona pitanja sa dna prethodnog posta.
21. април 2005. у 12:42 pm #27250slaksУчесникCisto sumnjam da postoji registrovano udruzenje ili grupa ili bilo sta drugo. Sve se svodi kada se linux-a tice samo na neka neformalna okupljanja i razmene misljena bilo uzivo ili ovako preko foruma.
Koliko mogu da primetim i na drumim sajtovima je interesantna ova tema, pa se cak sprema i podpisivanje neke peticije.
Mislim da bi trebalo da se skrene paznja na alternative windowsu, jel kako su nasi u vladi obavesteni cisto sumnjam da znaju da postoji nesto drugo sem windowsa a iako znaju nema ko da zastupa interese linux-a u zemlji srbiji. Tako da je svaka promociji i skretanje paznje javnosti i granjanima da i to postoji kod nas i to duze vremem veoma dobro i moze da nam koristi, pa makar da se zna da postojimo.
Ovaj dogadjan nebi trebalo da posmatramo negativno, jer ce se sada broj korisnika linux-a i drugih unix sistema povecati 🙂
Bar se nadam, pozdrav 🙂 🙂 🙂
21. април 2005. у 1:36 pm #27251popacУчесникAh tako to ide. Ne možemo ubediti vladu, ali možemo ubediti ljude oko nas.
Do pre 2 godine nisam ni znao da postoji linux, do pre godinu dana kada kažem ljudima da koristim linux dobijao sam samo podsmevanja, a sada, ne samo što mi se niko ne smeje, nego i kad pokuša da me spiusti na zemlju on sam sleti po jako kratkom postupku.
Lepo je kad znamo. Što više znanja imamo to će više ljudi ceniti naše znanje i verovati nam, a samim tim će želeti da se i oni njega dotaknu. Kako smo mi jedna darežljiva zajednica nije nam teško znanje dati drugima. Danas 80% mojih drugara ima Linux koje sam im ja lično instalirao. I šta im fali, svi zadovoljni, uđu u M$ kad im treba neka šugava igrica i tolko…
Širimo se mi i ovako !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😆 😆 😆 😆 😆 😆
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.