Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Legalizacija&LINUX
- This topic has 63 odgovora, 23 glasa, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
dejanium.
-
AutorČlanci
-
22. april 2005. u 6:00 pm #27262
Off-Topic
UčesnikDala baba dinar da uđe u kolo……tečinu
Uf bre namuči me ova lokaliovana tasatura, a zamisli samo lokalizovan Regedit ili Gpedit, a kamoli Services.msc, pa tu se niko ne bi snašo, a kad bi videli kako mladi, sveži, oni od po 2000evra, M$ stručNjaci Drag&Drop-uju.:lol:
Glavni i jedini, svima njima propisani način popravke OS’a je reinstalacija, i to ona na suvo. 🙄
Da ne pominjem kakva su im ispitna pitanja, čik probaj da nešto opraviš ili dovedeš u red na kefalo i logiku ❗
23. april 2005. u 10:34 pm #27263stic
Učesniksto se tice vlade i ms-a. čini mi se da je još 99 ili 2000 ms uleteo (donacija) kod nas sa nečim u vrednosti 15 miliona dinara dal za vladine institucije ili za fakultete nisam siguran. u isto vreme autodesk je poklonio (donacija) svim tehničkim školama i fakultetima autocad u vrednosti čini mi se 30 miliona (bio sam na njihovoj prezentaciji pošto sam apsolvent grf-a u bgd-u) tako da ova priča oko upliva linux-a malo izlišna jer su oni već ušli a to promeniti….
Lično mi se win smučio pa polako prelazim na lin23. april 2005. u 11:09 pm #27264dejanium
Učesnikkod mene (drzavna firma) samo M$ i nista vise, kupuju se firmirani kompjuteri sa xp-om jer je to zvanicna platforma firme.
oni koji su pominjali ds, zaboravili su da je upravo ds uveo M$ na velika vrata u drzavne institucije srbije,sve pod maskom legalizacije sofvera.inace slabo radimo ne na popularizaciji linuksa, nego na otvaranju ociju ljudima.
na sta mislim? pa na to da im treba objasniti da je linux masina apsolutno sposobna da softverski podrzi sve zahteve jednog ozbiljnog preduzeca.
-openoffice (kompletan kancelarijski paket)
-qcad (vrlo dobar CAD program)
-inkscape
-scribus
-gimp, imagemagick
-gwenview
-dia
-kivio
-gantproject i mrproject
-firefox i opera
-email
da nabrajam dalje?
u mojoj kancelariji videli su Inkscape (M$ verzija) na delu, u pitanju je bio sematski prikaz jednog od nasih vitalnih objekta, i samo su u cudu vrteli glavom kad sam rekao da isti program koristim u linuxu kod kuce. kad je corel zaljubljenik pitao zavidljivo “koji je to program”, obaska sto su mu meniji na srpskom.
posle toga svakog dana dobijem poneko pitanje o linuksu od kolega na poslu.
prosecno srpsko preduzece kuca dopise, specifikacije, faksove i ponekad radi nesto u programima tipa “Calc”, pa zar zbog toga daju tolike novce na OS i Office paket?Znaci, reci ljudima: cuvajte svoj novac! nudimo vam jevtinije i pouzdanije resenje.
26. april 2005. u 12:56 pm #27265Off-Topic
UčesnikAjde de kad ste vec svi toliko slozni oko toga da reba neshto chiniti, a shta bi po vama bilo potrebno i kako???
26. april 2005. u 11:02 pm #27266memphis
UčesnikMeni je logično da se formira široko linux udruženje i da naši predstavnici krenu sa kampanjom, u obimu koliko je to moguće, da se pokuša uspostaviti kontakt sa Vladom, Privrednom komorom i sl.
Da treba razviti GNU-linuks udruženje, treba, pa ako se i ne uspostavi neki zvanični kontakt, treba ga bar razvijati, čekati priliku, pa jednog dana i delovati.
Ajde de kad ste vec svi toliko slozni oko toga da reba neshto chiniti, a shta bi po vama bilo potrebno i kako???
Osmisliti neki linuks advocaci za naše prostore :). Broj vlasnika kompjutera raste svakim danom eksponencijalno, a velikim delom prvi OS sa kojim se sreću je IKSPE. I takvom korisniku spomenuti linuks, uglavnom je uzaludno, jer je jedva naučio i da klikće mišem, i potpuno je srećan, što i to zna da radi :).
Ciljna grupa popularizacije linuksa bi mogla da budu privatna preduzeća. Ljudi manje više idu na kurseve vindovsa i ofisa, da bi stekli bolje poziciju na nekom konkursu za posao. Kada bi firme više koristile linuks, veća bi i tražnja bila za linuksom.
Pored onoga što je naveo dejanium, jedini nedostatak kod nas se ogleda u nedostatku namenskog, poslovno komercijalnog softvera, da bi se podržali zahtevi jednog preduzeća. A taj nedostatak je u prevodu nedostatak zainteresovanih programera. Koliko primećujem novi programeri koji ulaze u te vode vezuju se za NET, Bejzike, Akces, i kao da ništa drugo ne postoji. Što mi je bilo milo da čujem, pre neki dan, čovek obilazi teren i deli neki program – katalog proizvoda napisan u Akcesu i nailazi na firme koje su licencirale vindovs, ali zato nemaju ništa drugo od softvera instalirano, jer je nelegalno, i on ostade bez odrađene prezentacije, nije mogao da pokrene program, jer nema instaliran Akces :)). A da ne pričamo da je potrebno licencirati vinzipove, komandere, antiviruse (pogotovu one serverske, skuplje varijante…), ofise… da se ne bi ostalo u kamenom dobu.
26. april 2005. u 11:41 pm #27267srdan
UčesnikSviđa mi se ova varijanta da se organizuje GNU/Linux udruženje u okviru cele Srbije sa središtem u Beogradu a sa ekspoziturama u drugim gradovima, gde ima zaiteresovanih za tako nešto.
Mi recimo u Novom Sadu smo pokrenuli akciju redovnog okupljanja (po dogovoru to je svaka prva sreda u mesecu) Linux korisnika. Tu se razmenjuju iskustva, distribucije itd. Ma fenomenalno je samo to okupljanje istomišljenika. Do sada je bilo tri sastanka i na svakom nas je bilo sve više i više…
Zbog efikasnosti i kvaliteta akcija koje bi se sprovodile na nivou Srbije, mislim da treba da postoji ta centrala oko koje bi se okupljli i koordinirali. Naravno svaki grad može da se organizuje kako to korisnicima iz tog grada i okolikne odgovara i da organizuje na nivou grada svoje akcije, okupljanja, promocije predavanja i slično…
Evo to su samo neke ideje od mene, koje bi bilo super sprovesti u delo.Pozdrav
27. april 2005. u 1:42 pm #27268sifumarko
UčesnikHmmm, Linux the Gathering… Zvuci lepo.
Avaj, smrc 😥 u Pozarevcu smo samo ja i Brale (ili ima jos neko ???).
Ali nije losa ideja, mislim druzenja radi. 🙄
27. april 2005. u 1:55 pm #27269brale
UčesnikIma nas jos Marko ne brini, nego mnogi rade u ilegali :-). To sto nisu svi ovde na forumu neka te ne brine, ali ja znam i druzim se sa tim likovima, a ima nas bogami podosta za ovako malo mesto. I ako bude bilo nesto u planu da se osniva , imacemo kvorum 🙂
Pozdrav27. april 2005. u 5:11 pm #27270Bastard
UčesnikNasao sam na nekom forumu tipa koji se hvali sa nekim super ultra izdanjem piratskog windoza na DVD-u.Kompletan sa drajverima i svim programima sa vareza.Samo stisnes dugme i sve se instalira.Mislim da se zove kiborg ili tako nesto slicno.
27. april 2005. u 5:27 pm #27271slaks
UčesnikNasao sam na nekom forumu tipa koji se hvali sa nekim super ultra izdanjem piratskog windoza na DVD-u.Kompletan sa drajverima i svim programima sa vareza.Samo stisnes dugme i sve se instalira.Mislim da se zove kiborg ili tako nesto slicno.
Imao sam ja jedno izdanje widowsa, mislim jos uvek ga imam na DVD-u, kao neko super izdanje pre zvanicnog Longhorna, medjutim to nije nista nego nasminkan wondows XP SP2 u koji su dodati neki paketi i programi iz buduceg Longorna (tzv. Longhorn transformacion packs 7,8 i 9), i u kom se nalaze odredjeni “neophodni” programi za rad.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.