Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Koje grafičko okruženje koristite ?
- This topic has 184 odgovora, 102 glasa, and was last updated 9 years ranije by
rogi23.
-
AutorČlanci
-
6. oktobar 2006. u 8:38 pm #41429
Milanche
UčesnikHm… Bas cu da ga probam (al u poslednje vreme me sve mrzi da radim)… Ima jos puuuuuuunoooo toga da se isproba ja sam probao samo Gnome i KDE…
25. oktobar 2006. u 10:33 am #41430nowave
UčesnikDaaa… Enlightenment stvarno jaaako dobro izgleda i prilicno je brz, ali… Uvek ima jedno ali… Vec par godina se nalazi u nekoj alfa, ili beta fazi razvoja, tako da ne postoje rpm ili neki drugi paketi, vec samo source, kojeg je nekom neiskusnom korisniku prilicno tesko build-ovati. Pa cak i tada, nedostaju neki osnovni programi za podesavanje okruzenja, nesto jednostavno tipa promena backgrounda pa se sve mora raditi iz konzole, sto je prilicno zamorno… Inace imam instaliran Enlightenment D17 na svom Slackware distrou, i jako mi lepo radi…
25. oktobar 2006. u 11:33 am #41431unicorn
UčesnikAko hocete da vidite Enlightenment u punom svetlu – probajte Elive 0.5 (ili 0.51). Mislim da je to jedini distro cije je default oktruzenje Enlightenment! Ovaj distro je baziran na debianu i radi fenomenalno brzo i pouzdano! Ipak, treba ga koristiti sa E16 verzijom Enlightenment-a. Moguce je skoro sve konfigurisati iz GUI-a (background, theme, behavior,…)
Misleo sam da se za stalno naselim tamo, ali, stigao je Ubuntu 6.10 RC i … ::)25. oktobar 2006. u 12:14 pm #41432nowave
UčesnikIsprobao sam tu live distibuciju, ali kao sto i sam kazes, stabilno radi samo sa D16, sto je steta, jer je D17 daleko lepse okruzenje. Cini mi se da je D16 polako vec prevazidjeno sto se tice izgleda ali nikako sto se tice brzine. Nazalost sve mi se cini da nikad necemo docekati punu verziju Enlightenmenta 17…
2. novembar 2006. u 7:32 pm #41433corcrash
UčesnikJa sam pocetnik i odlucio sam da uzmem Mandrivu ali mi nije jasna razlika izmedju KDE i GNOME graf. okruzenja pa ako bi neko mogao da mi objasni. O0
2. novembar 2006. u 7:41 pm #41434Milanche
UčesnikKDE je pisan u C++-u i Qt-u, GNOME-u C-u i GTK-u. A razlika je u izgledu. Moras da probas oba da bi video koji ce vise da ti se svidi. Ja sam izabrao Gnome.
2. novembar 2006. u 8:01 pm #41435BrokeBody
UčesnikKDE je pisan u C++-u i Qt-u, GNOME-u C-u i GTK-u.
Malo si pomesao neke stvari, ali blizu si. 😉 Qt i GTK nisu jezici. To su GUI alati.
KDE je pisan u C++u, a koriscen je Qt toolkit.
Gnome je pisan uglavnom u Cu, ali ove novije verzije su sve pisane u C++u. Za Gnome je koriscen GTK toolkit.
Naravno, oba okruzenja ce nastaviti da se razvijaju u C# jeziku, pa ce i razvijanje ova dva graficka okruzenja ici mnogo brze. Naravno, ovo ne znaci da ce da izlaze nove verzije na svakih mesec dana 😀 , vec da ce na primer za pola godine moci mnogo vise da urade sa C#om nego sa C++om.
Pre neki dan smo ucili na faksu (u stvari, usput spomenuo profesor) da se sa C# za 70% vremena pre zavrsi nesto nego sa C++om, kada su u pitanju projekti poput KDEa i Gnome-a.
2. novembar 2006. u 8:26 pm #41436corcrash
UčesnikDali moze neko da postuje neku sliku pa da vidim kako tu izgleda na Mandrivi?
2. novembar 2006. u 8:31 pm #41437GoranSTX
Učesnik@corcrash
Imas postovane slike na forumu SK
Manje-vise tako izgledaju KDE i Gnome na vecini distro-a.17. novembar 2006. u 2:03 pm #41438starac focho
UčesnikKoristio sam i jedan i drugi na Mandriva 2007.Zavisi od afiniteta korisnika.Dobri su oba ali …ipak KDE.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.