Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › HP Compaq 615 i iskustvo sa nekoliko linux distribucija
- This topic has 59 одговора, 14 гласова, and was last updated 14 years, 9 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
21. новембар 2009. у 11:56 pm #80905MladenIsakovicУчесник
Ti se izgleda neš’ smiriti dok ne pokvariš taj laptop :-
Ko da si juče vid’o linux, pa gubiš tonu živaca bespotrebno. Ako već ‘oćeš kupusaru na lapu, znači uzmi ono što je najbolje, PCLinuxOS, i sam si rek’o da ti jednino s’njim sve radi otb, i šta dalje pokušavaš sa ostalim glupostima, ili valjda i na slacku radi sve, zaboravih već šta si pričao.
Ti ko da ideš od distroa do distroa unapred znajući šta od kog možeš očekivati, poučen dugogodišnjim iskustvom, da bi imao razloga da ih pljuješ. Turi to što radi, juri ribe po gradu i uživaj 😉22. новембар 2009. у 12:20 am #80906miodragzУчесникMa ja sam digo ruke i instalirao na zalost jedino funcionalno resenje 7
10. децембар 2009. у 5:28 pm #80907ddjxxiУчесникIma li ko kakva iskustva sa Compaq 615 i Ubuntu 9.10 (netbook rmx i386)?
Probao sam i puca.
Btw, masina ima freedos!10. децембар 2009. у 7:12 pm #80908salacУчесникJa samo ne razumem kako moze da bude laksa instalacija CELOKUPNE NOVE linux distribucije od kompajliranja kernela koje traje sat-dva? 🙂 I to ne jedne, koliko vidim instaliralo se tu dosta 🙂
Ali i ja imam laptop sa slicnim hardverom – u pitanju je Acer 6530g, manje-vise sve slicno kao i taj nesretni HP osim sto su mrezni interfejsi atherosovi i grafika je 3650.
Posto je ovo laptop koji sam dobio od firme i to zato sto mi je riknuo prethodni, resio sam da instaliram prvu distribuciju koja mi je pala pod ruku a koja se vodi kao ‘user friendly’. Sticajem okolnosti to je bio kubuntu 9.10, koji uglavnom izbegavam, al’ reko nema veze, daj da probam na sta ce to da lici.
Instalacija je prosla ok, i za divno cudo neke stvari koje ranije nisu radile (suspend/resume) sada rade k’o sat. Vise vezano za kernel nego kubuntu, ali nije ni bitno, prijatno iznenadjenje u svakom slucaju.
Sve je radilo iz prve, ukljucujuci i radeon drajver, naravno bez 3d. Instalacija fglrx-a je protekla ok, restart i eto 3d-a.
Medjutim ono sto me je nerviralo je totalno promasena koncepcija zvuka celokupnog kubuntua i problemi koji su posledica toga – zvucna karta radi, ali preko phonona, koji nije sound server. To znaci – kde aplikacije mogu paralelno da ‘pustaju’ zvuk, ali gnome aplikacije ne, iako navodno postoje pluginovi za phonon i sta ti ja znam.
Protivno svakoj zdravoj logici (barem logici kubuntu developera), posto me je to jako nerviralo resio sam da ceo kde sound system prebacim na pulseaudio. Sve radi savrseno, doduse bilo je malo guglovanja dok sam to utegao, ali dobro – ostaje pitanje zbog cega to nisu uradili kubuntu programeri (iako neke druge kde distribucije srecno rade sa pulseaudiom vec dugo dugo vremena).
Problem koji sam imao i za koji sam znao da ce se opet javiti je broken driver za atheros wireless karticu i to je problem cele linije 2.6.31 kernela. Zato sam lepo skinuo 2.6.32 sors, napravio config fajl, usput i patchovao kernel za console framebuffer (jbg lepo je kad ctrl+alt+f1/f6 daju lepe terminale) i napravio .deb pakete. Uz to, posto dizem KVM virtuelne masine, bas mi je i trebao update kernela koji je doneo ozbiljna poboljsanja na ovom polju uvodjenjem KSM-a. A uz to, video sam da je konacno napravljen i funkcionalni kernel-mode open-sors 3d radeon drajver, sto je takodje lep bonus za instaliranje novog kernela. Naravno usput sam poiskjucivao sav moguci ‘bloating’ i ostavio samo ono sto mi treba.
I tako mi se sistem bootovao sa novim 2.6.32 kernelom gde sam odmah primetio da je problem sa wirelessom resen, medjutim fglrx drajver vise ne radi 🙂 Ali nista zato, poskidao sam pakete sa ppa za cutting edge X i dri i eto srece – prvi put ati free drajveri koji potpuno funkcionisu i konacno nema vise straha od update-ovanja X-a i kernela. Kompozitni efekti rade odlicno, utisak je brze nego sa fglrx-om, a lepo rade i sve quake3-engine igre.
Naravno istalirao sam i splashutils, kao mali eye-candy, i stvarno mogu reci da sam jako zadovoljan sistemom u celini.Jbg izgubio sam jedno nedeljno popodne da bih sistem prilagodio onako kako ja zelim, ali to je valjda i poenta linuxa i ostalih open-source OS-eva – beskonace mogucnosti.
Da malo napravim parelelu sa windowsom 7 koga sam zatekao na masini koju sam dobio – kod njega ne mogu da namestim par matorih shareovanih stampaca ni na koji nacin (iako sam probao bukvalno sve), usb-2-serial mi ne radi jer ne postoji drajver za njega, i tu sam zakucan do daljnjeg – vrlo verovatno ove periferije nikad i nece raditi sa windowsom 7 iz prostog razloga sto niko nije zainteresovan da pise drajvere za stare uredjaje; Microsoft bas briga kao i proizvodjace hardvera – jedino resenje je kupovina novog gvozdja 🙂
23. децембар 2009. у 11:06 am #80909miodragzУчесникIpak nisam digao ruke od Mandrive 2010 instalirao je ali bez amd drajvera za grafu i nekako mi cak lap i brze radi nego na win 7 heh jos samo ovaj CPU scaling da ne rikne lap
23. децембар 2009. у 12:54 pm #80910JA_SAMУчесникheh jos samo ovaj CPU scaling da ne rikne lap
Nebi trebao da rikne,barem meni nije al zato zna da se pregreje do neupotrebljivosti.Pa kasnije mozes samo da ga ugasis dok se ne ohladi,u protivnom ce samo vise i vise da usporava.
23. децембар 2009. у 2:47 pm #80911MladenIsakovicУчесникA može se i poturiti termos sa ‘ladnom vodom ispod lapa, da se spreči pregrevanje 😀
Naravno, vodu iz termosa redovno menjati 😉23. децембар 2009. у 8:42 pm #80912zokypokyУчесникTermos je “flaša”, valjda je zgodniji termofor !
Od gume je i stvarno može da pomogne (samo da ne procuri!).23. децембар 2009. у 9:00 pm #80913miodragzУчесникposle update-a od mandrive ostao samo black screen ali zato OpenSUSE 11.2 radi dobro
31. децембар 2009. у 1:20 pm #80914MoneoУчесникMogu da potvrdim da cpu freq scaling radi ipak bolje na Windozi
Na linux-u kako god ga namestio temperatura nikada nece da padne ispod 50 stepeni a kada krene da se radi nesto zahtevnije ide i do 58 a na Windozi u slicnom rezimu rada negde oko 47-8 a kada rad krene nikad vise od 52-3 stepena 😉
No necu da gresim dusu,skaliranje zaista ima podesavanja do u sitna crevca pa se to verovatno moze nastimovatiElem sto se tice mojih problema u pitanju je kernel bug,evo ovde detaljnije
http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=14716
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=530942
http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg27933.html
Nadam se da ce ova iskustva biti nekome od pomoci posto definitivno nisam jedini u ovome
P.S. Nisam isprobao jos novi 2.6.32 kernel da vidim bas kako radi-moguce da su sredili ovo,jer ima silnih ispravki u acpi-ju sudeci po changelog-u,no u svakom slucaju bug je prijavljen a vidim linkovali su na moje resenje sa Arch foruma O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.