Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › HP Compaq 615 i iskustvo sa nekoliko linux distribucija
- This topic has 59 одговора, 14 гласова, and was last updated 14 years, 9 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
16. септембар 2009. у 12:35 pm #11455MoneoУчесник
Masina je sledeca
CPU:AMD Turion x2 RM74 2,2Ghz,AMD cipset naravno
Grafika:ATI Radeon HD 3200 sa deljenom memorijom
Zvuk:SB ATI Azalia HDA
CD/DVD,citac kartica,bluetooth,Synaptic touch pad,2mp kamera
Broadcom wless i Marvell Yukon Ethernet
Dakle situacija je ovakva
OpenSUSE 11.1 – ne radi wless,ne radi zvuk,posle instalacije koja protekne ok,nece da se digne u X vec ulazi u init 3 a probleme koliko sam video pravi radeonhd drajver-toliko o open source varijanti(poz za Kosmija i drugare ;)),kada u xorg.conf namestim na vesa podize se KDE odmah tako da je jasno gde je problem 😉
Power opcije tipa suspend rade okUbuntu 9.04-ne radi samo zvuk,tj treba da se cacka po conf fajlovima-wless i ethernet preko Network Managera rade ok,grafika ispravno prepoznata preko radeonhd drajvera
PCLOS 2009.2 – a sada spektakl,radi sve odreda plus mi je prilikom podizanja u livemodu stavio automatski fglrx drajvere koji dolaze uz distro tako da u startu radi sve full-vrlo lako namestanje i prebacivanje sa etherneta na wless preko network appleta,sve pohvale-sve zaista radi odlicno,nisam doduse stigao da isprobam power managment
Arch Linux-nece da se podize uopste tj zakuca ako kernelu ako ne dodelim acpi=off parametar a i suspend opcija ne radi dobro kada prosledim noapic parametar kada acpi funkcionise donekle
Dal zeza noviji kernel(2.6.30.5 je)ili nesto drugo ne znam ali kod Arch-a acpi nesto gadno brljavi-na njihovom wikiju pise da treba da se cacka nesto oko DSDT-a i da se rekompajliraju neke stvarcice da bi se osposobio validan acpi,ali cak i meni kao prilicno naprednom linux korisniku ne pada na pamet da se bakcem sa time jer deluje prilicno komplikovano-tako da adios :p
Zvuk na Arch-u radi ok,ethernet takodje,wless nisam probao a opet sam imao poteskoca oko radeonhd drajvera sve dok nisam malo cacnuo xorg.conf 😉Dakle sto se mene tice u ovom slucaju,jasno je koji je distro pobednik sto se tice linux desktopa-plus u startu ima Javu,flash i kodeke i sasvim pristojan izbor aplikacija a sve to na jednom cd-u 😉
Ocekivao sam vise od Open SISA a ispade za mene prilicno tesko razocarenjeA da imam i Windows Vistu SP2 koja radi-ahm savrseno :biggrin:
Ako imate neke konkretne predloge oko ACPI problema i Arch-a-recite,slusam kako se kaze 😉
16. септембар 2009. у 4:00 pm #80856ak-87УчесникHeh, slicnu masinu imamo. O0
HP Pavillion dv7-1133cl
CPU: AMD Turion X2 RM-70 2,0 GHz
Wireless je Atheros neki (radi bez problema sa ath9k modulom), a ethernet je Realtek (r8169 modul). Ostalo je identicno – grafika, zvuk, touchpad, kamera (Logitech), citac kartica itd.
Iz nekog cudnog razloga, ja sam isto zavrtio prvo OpenSuSE 11.1 na njemu. Meni je sasvim normalno radio, ali je zvuk “pucketao” i bio dosta los (idiotski PulseAudio). RadeonHD se ponasao sasvim ok, stvarno nisam imao problema. Na kraju sam stavio Fedoru 10, koja je fenomenalno radila, bukvalno sve out of box. Fglrx takodje.
Inace, sad koristim Radeon drajver (to je pretpostavljam xf86-video-ati na Arch-u). RadeonHD nisam ni probao, ali moracu jer cini mi se da ima podrsku za HDMI (treba mi za filmove).
Sto se tice ACPI-a… Ovo je prvi laptop na kojem nemam apsolutno nikakvih problema na tom polju. Do sada je uvijek bilo “acpi=off” (bar kod instalacije ili dok se nesto ne procacka). U proslosti mi je uvijek problem rjesavao update BIOS-a, pa mozda da provjeris na njihovom sajtu da nema nesto. U zadnjih pola godine za moj model su bila 4 update-a. :-
Edit:
E da, sto se tice kernela… Probao sam 2.6.30.4 i 2.6.30.6 (vanilla) i nije bilo nikakvih problema. Meni se na jednoj Toshibi desilo da je ucitavao modul za PCMCIA slot automatski, pa je znao da zakuca. Isto je moralo acpi=off dok nisam skontao sta je u pitanju. Sasvim sam slucajno naletio na temu gdje je jedan lik to predlozio. Mozda da vidis sta je sve ucitano kad podignes sa acpi=off, pa ako je nesto sumnjivo (nepotrebno) da stavis na blacklist.
16. септембар 2009. у 4:32 pm #80857dukenukem_4dУчесникpaaa , negde sam naleteo na glavnom ubuntu forumu
da neće da im se podigne sa nvidia 8800 , tačnije pola ljudi sa kunu da im se digne i radi , a pola
da im ne radi i da neće da se digne 😎acpi je chudo , ne bi me čudilo da kad naprave DSDT ubace i krilo od slepog miša or something.
😮generalno kapiram frustraciju kad hardware ne radi zbog nekog drajvera :'(
najverovatnije im nisu isti .config i/ili 3dparty
16. септембар 2009. у 7:24 pm #80858kosmiУчесникOpenSUSE 11.1 – ne radi wless,ne radi zvuk,posle instalacije koja protekne ok,nece da se digne u X vec ulazi u init 3 a probleme koliko sam video pravi radeonhd drajver-toliko o open source varijanti(poz za Kosmija i drugare ;)),kada u xorg.conf namestim na vesa podize se KDE odmah tako da je jasno gde je problem 😉
Pozdrav i za tebe :D. Da bog da ti jednom baš sve proradilo, pa da mnogo manje moraš da puniš baterije na osnovu lupetanja gluposti :angel:. Eh da, i uživaj u softverskim vertexima >:D.
16. септембар 2009. у 7:55 pm #80859MoneoУчесникKoliko sam video na netu imali su ljudi slicne probleme,a konkretno resenje nisam nasao-dakle vesa pa instalacija fglrx drajvera se namece kao najjednostavnije i najprakticnije 😉
Dakle nisu to gluposti to su cinjenice-mada se kod linux zealota poput tebe slabo barata sa tim pojmovima :biggrin:BIOS je updateovan na najnoviju verziju,probacu ovo sa modulima pa cu javiti-interesantno da samo Arch pravi probleme,ostali distroi su se podizali bez problema sa sve acpijem-ocigledno da probleme pravi kernel ili ta konkretna verzija istog koja dolazi uz Arch-recimo nisam probao da stavim kernel iz testinga,to bi se moglo probati 🙂
16. септембар 2009. у 7:58 pm #80860GoranSTXУчесникA otkud radeonhd radi na Ubuntu-u, a ne i na OpenSuSE-tu?
16. септембар 2009. у 8:38 pm #80861MoneoУчесникSlican problem je bio i na Arch-u 😉
16. септембар 2009. у 8:43 pm #80862MladenIsakovicУчесникZnači – kupus, a? 😉
16. септембар 2009. у 8:44 pm #80863kosmiУчесникMora da ga kosmi opravio O0.
@mb
Jel sto prvi put treba da ti kažem da je tražim rešenje u gitu, a ne na netu O0. Ako tražiš
na netu čudo je da nisi naleteo na ubuntu-x-swat repo, tormod paketiće, itd sa apdejtovanim drajverima :). O nekom advertajzingu od mene a tiče se radeonhd sigurno nisi čuo, ja sa
radeon-a ne mrdam, a to je jelte neki drugi drajver O017. септембар 2009. у 10:50 am #80864na12УчесникJa imam HP Compaq 6715b i jedino sa Arch-om nisam imao nikakvih problema sa acpi-om i ati drajverima.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.