Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › HP Compaq 615 i iskustvo sa nekoliko linux distribucija
- This topic has 59 одговора, 14 гласова, and was last updated 14 years, 11 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
18. септембар 2009. у 10:15 pm #80875marelliУчесник
Zato ja kada sam kupovao lap top, mlatio sam glavu jedno mesec dana sa kojom konfiguracijom da uzmem, jednom sam se zajebo, ali reko’ drugi put necu.
Na prvom mestu je bio Procesor, znaci bez AMD-a, i grafika na drugom, bez ATi-ja.
Na kraju kada sam sve sumirao, odluka je pala na TOSHIBA-u.
Sta god da sam terao na njoj, Linux (Slackware, Debian, Fedora, Arch (ova dva rade bez greske) …), *BSD-ove (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD), OpenSolaris, WIndow$ (XP (malkice zeza zbog drajvera, jbg pravili ga za Vi$tu), Vi$ta, 7-ca) i na kraju Mac OS X 10.5.6, sve islo bez problema. Jes da sam se malo iscimao oko kinte, ali vredelo je.
Jbg-a, kad kupujes nesto za Lin/BSD moras dobro da prostudiras hardver, ne mislim konkretno na moonbeam_rider-a.
Ovo pisem sa lapca i iz Arch-a, koji mu je lego ko pesnica na oko. :biggrin:
20. септембар 2009. у 12:57 pm #80876MoneoУчесникInstalirah ja Ubuntu 9.04
Zvuk sam namestio,a sve ostalo radi otb-dakle multimedia keys,suspend i hibernacija,rezolucija i 3d accel preko radeonhd drajvera,touchpad,bluetooth,nisam isprobao doduse citac kartica i kameru
Tako da preporuka od mene za Ubuntu ako neko hoce distro za laptop mada ne verujem da cu se zadrzati na njemu posto ne volim bas Gnome,moguce da su probati Gentoo kada vec nece Arch da mi radi 😉
E sada sto se tice laptopa,sredstva su mi bila ogranicena pa sam se rukovodio time-dakle pazljivo sam pretresao sve ponude i HP Compaq 615 je ubedljivo najbolja kupovina za neki 39k din plus se dobija i fina HP torba na poklon
Svi ostali modeli slicne cene imaju ili Intel grafiku(Radeon hd 3200 je dalekooo bolje resenje)ili obican core duo procesor odnosno obican Athlon(naspram Turiona koji se doduse vise greje ;)),ili imaju 250 giga hd,naspram 320 koliko ima Compaq-plus moj lap ima 2mp kameru a svi ostali 1.3 tako da mi je izbor bio jasan
Plastika je doduse nesto losija i ugiba se malo na poklopcu,kao i deo tastature ali je u globalu vise nego solidna,vratanca od cdrom uredjaja hoce da tandrcu pomalo ali to se lako da srediti tako sto se podmetne parce papirica ispod nozice i caos
Dakle ko hoce solidan laptop za relativno male pare neka razmotri 😉20. септембар 2009. у 4:36 pm #80877ak-87УчесникAuh,auh-ne pada mi na pamet da kompajliram bilo sta,sto se mene tice ti dani su na linux-u proslost :p
Tako da preporuka od mene za Ubuntu ako neko hoce distro za laptop mada ne verujem da cu se zadrzati na njemu posto ne volim bas Gnome,[b]moguce da su probati Gentoo[/b] kada vec nece Arch da mi radi 😉
Hahahaha… pa sta je reci? 🙂 Ako se ne salis, imas moju preporuku. O0 Kod mene za sada besprekorno radi. Doduse, bilo je par zackoljica kod nekih update-a, ali obicno “emerge –sync” sve rijesi za dan-dva.
20. септембар 2009. у 8:41 pm #80878na12УчесникGentoo je dobar,ali mislim da vise nema nikakvih razloga za kompajliranjeeeeeeeeeeee. :biggrin:
20. септембар 2009. у 8:57 pm #80879MladenIsakovicУчесникJa malo na kapiram – ako PCLinuxOS radi savršeno kao što si rekao – u čemu je onda problem, zašto jednostavno njega ne koristiš, a ostaviš jednu particiju par giga da se zezaš sa ostalim distroima, a kad već imaš distro koji radi odlično, što bi probavao gomilu drugih i gubio vreme??
Ne kapiram te zaista.20. септембар 2009. у 9:16 pm #80880marelliУчесникmoonbeam, dje si kupio lapca, jel to bilo online, ako jeste daj neki link prema tvom modelu laptopa!
EDIT
da nije to oovaj model
http://www.laptop-srbija.com/index.php?option=com_content&task=view&id=339&Itemid=1704
gle , ovaj je slican sa tvojim
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/3248-hp-compaq-615-nx560ea
razlika je u procesorima koliko vidim.
imao si i ovog sa Intel procesorom
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/3129-hp-compaq-610-nx550ea
ma sledeci laptop koji uzimam je ili MacBoookPro ili barem MacBook alubody!
Nema cimanja, sve ima da radi! :biggrin:21. септембар 2009. у 6:08 am #80881kosmiУчесникJa malo na kapiram – ako PCLinuxOS radi [b]savršeno[/b] kao što si rekao – u čemu je onda problem, zašto jednostavno njega ne koristiš, a ostaviš jednu particiju par giga da se zezaš sa ostalim distroima, a kad već imaš distro koji radi odlično, što bi probavao gomilu drugih i gubio vreme??
Ne kapiram te zaista.Ama nema šta tu da se kapira, to je još “zilot” Αἴσωπος opisao pre više od 2500 godina O0… Ipak eto možda možeš pogoditi o kojoj se basni ovde radi?
21. септембар 2009. у 10:50 am #80882MoneoУчесникMasina je potpuno ista kao ova sem sto je kod mene Turion,a u PC Practicu sam ga i uzeo,pre jedno mesec i po,mozda vise i nemaju je sada vise u ponudi-nije dakle online 😉
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/3248-hp-compaq-615-nx560ea
Compaq 610 je isto sto i moj laptop sem sto ima c2d procesor,Intel cipset i grafiku-dakle Intel umesto AMD based,a i skuplji je za skoro 6kdin 😀
Sto se tice linux distroa ja vise volim tradicionalni unix way-dakle jednostavnost i administraciju iz konzole,zato sam i koristio Arch,Slackware sam rabio 2 godine ali mi je ne kraju dok**cilo da rucno ganjam zavisnosti paketa
Debian sam koristio godinu dana ali mi tu smeta sto ima mator softver,a sarene distroe poput Ubuntua i PCLOS jednostavno nekako ne varim-sve je to lepo ali mi nekako ne lezi
Gentoo je dobar,znam da treba da se kompajlira i da se ceka dosta ali to mu kod njega dodje uobicajeno-makar za razliku od Slacka ima emerge pa covek nema da lupa glavu oko zavisnosti
Moracu da potrazim resenje za Arch jer mi se svidja Chakra KDEmod 4.3-inace i preferiram KDE i ne volim nesto preterano Gnome i distroe koji ga furaju pa zato i verujem da Ubuntu nece kod mene dugo 😉14. новембар 2009. у 4:15 pm #80883MoneoУчесникE ljudi opet problemui,popizdecu vise
Evo ovde sam postavio,da se ne ponavljam
Help! O0
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1990280#post1990280
Najgore je sto ne mogu posteno da utvrdim o cemu se tacno radi,jer treba da podignem sistem da bi mogao pregledati logove,a ako prosledim acpi=off onda necu videti sta pravi problem,a posebno me nervira sto moram da gasim laptop i palim ga non stop jer kao vecina lapova nema reset dugme a ctr+alt+del ne reaguje u datoj situaciji
14. новембар 2009. у 5:01 pm #80884JA_SAMУчесникI ja sam ranije imao iste takve probleme sa slicno konfiguracijom doduse samo sa OpenSUSE.Pomogle je da kad sam upisao sve zajedno prilikom boot-a tj. acpi=off noapic nolapic ,ne mogu sad da se setim al mislim da sam dodao i nesto na vga=.Kasnije sam samo u grab-u posle instalacije ukljucio te funkcije.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.