Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Google Picasa
- This topic has 79 odgovora, 17 glasova, and was last updated 20 years, 2 months ranije by
Anonimni.
-
AutorČlanci
-
13. jun 2006. u 9:55 pm #44684
civan
UčesnikZato sto mi se svidja. A svidja mi se jer mi pruza slobodu.
Svet je pun ljudi koji nipodastavaju stvari koje nisu sposobni da razumeju. Zalosno.
13. jun 2006. u 11:14 pm #44685popeye
Glavni majstorZapravo pitanje bi trebalo biti: možeš li imati svoje mišljenje i poštovanje prema tuđem, mada je različito. Izložiti svoje viđenje, bez vređanja tuđeg je stvar tolerancije i kulture,
Malo je toga u današnjim medijima (internet i forumi uključeni), pa se ponekad i zaboravimo.
14. jun 2006. u 8:33 am #44686miodragz
UčesnikA Google Picasa
14. jun 2006. u 1:21 pm #44687LimitMan
UčesnikIzasao Google Earth (“Linux Native”) 😀
Hocemo opet?!
14. jun 2006. u 1:32 pm #44688popeye
Glavni majstorNije valjda?! 😉
14. jun 2006. u 2:01 pm #44689MladenIsakovic
UčesnikJeste, valjda je
14. jun 2006. u 2:14 pm #44690popeye
Glavni majstorInstalirano. Prava Linux aplikacija. Konačno više ne radi samo kod kolege. 🙂
19. jun 2006. u 2:08 pm #44691Anonimni
GostDa li vi koristite linux zasto sto vam se svidja,odgovara i sto ga volite kao OS ili zbog politickih razloga i kojekavih GNU propovednika,unistavnja MS-a i slicnih gluposti(blago receno)….
Ipak cu na lose postavljeno pitanje dati normalan odgovor, iako je on obicno ekvivalentan pitanju. Dakle, za unistenje Microsofta se moze imati realnih i valjanih motiva, kako sa politickog tako i sa tehnickog stanovista. Licno bih voleo da ta kompanija nikada nije postojala. No, ne korostim ga zbog toga, mada mislim da je M$, zajedno sa sim ostalim stubovima globalne ekonomije los.
Vidis to sto imas dobar, pouzdan i superioran sistem je zasluga zajednice programera i korisnika. Te zajednice postoje zahvaljujuci tome sto je softver slobodan. Softver je slobodan jer poseduje odredjene slobode koje su i pravno regulisane zakonom. Posto su slobode pravno regulisane, ne mogu se zloupotrebiti, pa brane i korisnike i programere. Te slobode i pravna regulacija su idejno stvorene od strane “kojekavih GNU propovednika”. Jel sada jasnije?21. jun 2006. u 12:13 pm #44692DVSoftware
UčesnikPa vidi ovako,
ovaj pristup vishe vodi unishtenju linux zajednice nego njenom shirenju. Zashto? Pa iz prostog razloga shto se u ochima drugih ljudi pojavljujesh kao freak/zealot i na taj nachin ih odvratjash od same pomisli na prelazak na linux. Koliko sam ja shvatio tebi preovladava mrzhnja prema microsoftu i zatvorenom software-u umesto toga shto volish linux takav kakav jeste i koristish ga zato shto je slobodan, u oba smisla te rechi.
Shto se tiche bullshita da software poseduje veliku zajednicu zbog toga shto je slobodan, uzmi konkretan primer recimo uTorrent. Program je besplatan, ali zatvorenog koda i radi ga jedan chovek, za windows. Program ima ogromnu zajednicu i podrshku od strane mnogih ljudi. Nije da branim zatvoreni software, ali molim te razmisli malo o kontra efektu tvog ponashanja21. jun 2006. u 2:25 pm #44693Anonimni
GostPrvo, ako malo boljeprocitasmojepostove ovuda izvuci ces sledecu poentu: koristiti slobodan softver uveki svuda, ali ako nema slobodnog resenja kada se mora, mora se. koga to odvraca, srecan put.
Koliko sam ja shvatio tebi preovladava mrzhnja prema microsoftu i zatvorenom software-u umesto toga shto volish linux takav kakav jeste i koristish ga zato shto je slobodan, u oba smisla te rechi.
Koliko ja vidim, nisi shvatio nista. Evo zasto:
No, ne korostim ga zbog toga
Znaci, ne koristim slobodan softver jer mrzim Microsoft. To ne znaci da ga volim, ali moje nesimpatije prema pomenutoj kompaniji nisu razlog koriscenja slobodnog softvera.
mada mislim da je M$, zajedno sa sim ostalim stubovima globalne ekonomije los
Ovo je moj licni politicki stav koji nema veze sa koriscenjem slobodnog softvera, a naveden jer je pomenuto pitanje (ne)simpatisanja Microsofta.
Dakle, vrlo je jasno da slobodan softver koristim zbog njegovih kvaliteta i karaktera. Uz to,ne volim Microsoft. Nadam se da je i tebi sada jasno ono sto si naopako shvatio.
Shto se tiche bullshita da software poseduje veliku zajednicu zbog toga shto je slobodan
OK, bullshit poput Linuxa je kernel koji se najbrze razvio u istoriji racunarstva. ma da, to je zato sto je bio besplatan. Ja govorim o krucijalnim projektima poput kernela, kompajliera, grafickog servera i slicno. Sitni programi poput torrent klijenta koji si pomenuo ima zajednicu jer ona omogucava njenim “clanovima” da za dz skinu photoshop sa weba. Uostalom, sam si rekao da ga razvija jedan covek. Sustina je u zajednicama programera i korisnika, a ne samo korisnika (potrosaca).
Na kraju, i sam Torvalds je Linux objavio pod GPL-om jer bi kao proprietary softver verovatno propao ili ostao anoniman. Sam je to rekao, pa nisam sam u toj prici. Tacnije, nije on sam, pre je poceo 🙂 -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.