Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Da li ste počeli da koristite Linux profesionalno?
- This topic has 103 одговора, 31 глас, and was last updated 14 years, 8 months раније by lothar.
-
АуторЧланци
-
18. новембар 2008. у 11:00 am #51985popacУчесник
Mene Gimp baš pozitivno oduševljava. Mislim da postaje poprilično ozbiljan iz generacije u genenraciju.
18. новембар 2008. у 8:20 pm #51986MoneoУчесникBogami i programi za audio obradu su po pricama nekih ljudi koji se time bave prilicno napredovali-Rosegarden,Ardour,Lmms i TuxGuitar
A to da ce linux da nestane su price za malu decu-pa kao najveci donatori FLOSS projekata se pominju Novell,RH i IBM,te Intel i mnogi drugi
Uostalom linux je samo kernel-postoji jos slobodnih kernela-BSD i od skora Solaris ^-^13. мај 2009. у 7:54 pm #51987sinansakicУчесникIskreno ja još nisam počeo da koristim linux profesionalno. Nešto sam imao na fakultetu što smo na vežbama pod linux-o ubuntu podešavali ali to su sve neke sitnice. Veliki sam zagovornik linux-a generalno i svima govorim da moraju da ga koriste zarad bezbednosti u svakom smislu. Ako bi danas sutra imao svoju firmu postavio bi linux koji bi odgovarao svakome ko radi u mojoj firmi da bi ga i kod kuće koristio.
3. август 2009. у 10:18 pm #51988slobex90УчесникDa koristim linux za kućnu upotrebu i za posao ako zatreba.Počeo sam koristiti prvo fedoru 4 pa sam sada prešao na mepis 8.Nemislim o pirateriji sve free programa kojih meni kao kućnom korisniku na pretek a za sve ostalo je wine 😀
27. јануар 2010. у 9:48 am #51989BaroneУчесникTrudio sam se da emigriram na Linux ranije preko Minta i Suse . Koliko god se trudio, na kraju dizao ruke. I onda instalirao Ubuntu zadrzao na 8.10. I nisam ni primetio da sam emigrirao 😀 Sada u windows samo ulazim zbog skype kada treba nekog da zovem (mada vidim da je izasla verzija nova 2.1.8,mozda imam vise srece).
Ne mogu reci da Ubuntu je brzi od XP-a (treba imati u vidu i razliku u godinama).
ali sa Quanta,BlueFish,Cssed i LAMPP su dovoljni da zamene DW i WAMPP. Navikao sam tako da moje projekte radim u Linux.
Jbg malo sporije radi od windowsa ali imam i prednosti kao sto su radne povrsine i razne precice… na koje sam navikao. Iskreno digao sam ruke od emigracije i onda spontano presao :D. Ali kada kupim novi komp tek ce biti strava. >:D
Jedino mi zao da brisem win, sve se plasim da ce mi nekad,zbog necega zatrebati 😮27. јануар 2010. у 10:30 am #51990АнонимниГостKada kupiš novi comp samo dodaj još jedan HDD. Razdvojiš sisteme pa biraš pomoću F8. Možeš da brčkaš po oba sistema ( win i linux ) koliko hoćeš i da ne razmišljaš o boot loaderu. Ja sam na drugom hdd-u instalirao win7 – i ostavio ga da se ukiseli!
27. јануар 2010. у 10:49 am #51991DrLove73УчесникNije valjda da nemas Skype na Ubuntu-u?????
Pa ja ga na CentOS-u imam vec bar godinu dana. Cak i onu novu betu.
Evo, bre, ima i na njihovom download sajtu: http://www.skype.com/download/skype/linux/choose/ skines i instaliras.
A ako si imao problema, sta je tacno bio problem?
27. јануар 2010. у 11:19 am #51992BaroneУчесникMa imam skype… ali jedino uspeo da podesim kameru,mikrofon nikako… a pokusavao i ovde i preko stranih foruma. Vecina ima taj problem :-
27. јануар 2010. у 11:30 am #51993kernelPanicУчесникSamo malo lista profesionalnih alata dostupnih za linux (neko maloprije spomenu inzinjering i sl. stvari):
Wolfram Mathematica
The MathWorks->Matlab & Simulink
SPSS – statistika
Ima jos, samo dok se sjetim…postoji tona vrhunskih programa koji se koriste u recimo naucne svrhe i svi su redom dostupni za linux..navedeni programi nisu GPL, ali kad ljudima nije problem placat vlasnicki softver na win-u zasto bi mi bio problem placat ga na linuxu..meni kad nesto zavrsava posao, nije bitno jel ga placam il je free samo nek radi sta treba i neka je za linux >:D Primjer: Komodo IDE .Sto se tice web razvoja (a danas se sve nekako okrece prema webu), kao i programiranja niko ne treba da gleda dalje od linuxa(samo moje misljenje).
Jedan jako lijep primjer kako je moguce zaradit pare od dobrog open-source programa (ako nije dobar svejedno je jel GPL il vlasnicki, rijetko ce ga ko koristiti) je Aptana Studio..krenuli ljudi polako, pa dobili finansijsku inekciju od 8 miliona $..
Kako se i sam bavim web razvojem, zahvaljujuci linuxu i raznim open source rjesenjima, moja ulaganja su minimalna (jedino sto ulazem je vrijeme) tako da mi je racunica cista.
Meni linux stavlja hljeb na sto!
Pozdrav.27. јануар 2010. у 7:32 pm #51994zokypokyУчесникSkoro 5 godina koristim isključivo Linux, na poslu i kod kuće. Probao sam mnoge distribucije (barem one s vrha liste “distrowatch”) i zaključio da manje više nema razlike. Do dan danas ostao sam veran SUSE-u, s obzirom da sam bivši Novell-ov inženjer i da sam familijaran sa Novellovim Open Enterprise Serverom.
Ako profesionalno koristite Linux preporučio bih da obratite pažnju na Novellov Linux Desktop, koji je odlično opremljen (baziran na openSUSE 11.x) i ima dobru podršku od Novella. Ako ste ranije radili sa NetWare 4, 5, ili 6 i ako Vam povremeno zatreba dobar klijent za Linux, koji pristupa starom NetWare-u, možete ga besplatno skinuti s Novell-ovog sajta. NLD je inače komercijalan, ako želite podršku od Novella, a ako ne, bićete jedino uskraćeni samo za eventualni kasniji apdejt (mislim da je moguć samo u prvih tri ili šest meseci).
openSUSE je dobro rešenje, zahvaljujući YAST-u, uz čiju pomoć možete, na jednom mestu, podesiti gotovo sve u Linuxu što Vam zatreba.
Mislim da mnogi početnici pesonalizuju Linux OS sa okruženjem na kome rade. Tako na primer oni sa Ubuntu-a (GNOME) ne vole KDE i distro-e sa KDE-om i obratno. Ja nemam ništa protiv i jednih i drugih! Mislim da je i XFCE stasao za profesionalnu upotrebu, pa ga preporučujem na bilo kojoj distribuciji…
Blago nama što možemo da biramo…
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.