Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Da li ste počeli da koristite Linux profesionalno?
- This topic has 103 одговора, 31 глас, and was last updated 14 years, 8 months раније by lothar.
-
АуторЧланци
-
25. јануар 2007. у 1:27 pm #51925dejaniumУчесник
dobro je, ja pomislio da nasi ljudi prate svetske trendove, odsekao sam se 😀
@Seleuk
aleluja, aleluja brate!
5% taman da predju cenzus >:D , ali za one koji koriste 30%, 50% ili 95% programa nastaje nocna mora.
da, druga je stvar PS od 200 dindzi, ali on se podrazumeva kao standardni deo racunara u srba(ijanaca), kao i jos nekoliko zvucnih softverskih imena.
ljudi koje ja znam (koriste m$ os i programe) ne umeju da postave raspored tastature, umetnu polje sa tekstom, sliku ili tablicu, postave direktorijum u kom cuvaju dokumenta ili ih otvaraju. dodati nesto uz e-postu je avantura. 97% programa je neiskorisceno, a i ne koristi se, realno mnogo para za malo muzike.
no, to me ne zanima, ima ko da misli o tome O025. јануар 2007. у 2:14 pm #51926BrokeBodyУчесник
@BrokeBody
Moras da pocnes da razlikujes rec “standard” u recenicama “Photoshop je standard” i “ODT je standard”.Aaa…? ???
25. јануар 2007. у 2:33 pm #51927MoneoУчесникda, druga je stvar PS od 200 dindzi, ali on se podrazumeva kao [b]standardni[/b] deo racunara u srba(ijanaca), kao i jos nekoliko zvucnih softverskih imena.
One koji su platili PS 200din ja i ne racunam u korisnike Photoshop-a >:D
Ko se stvarno preracunao zakljucivsi da ce da zivi,tacnije lepo zaradjuje od toga-njemu verovatno nije bila velika dilema da li da da 1000e za orginalno pakovanje ^-^
I dosta vise spamovanja-tema je o linux-u u profesionalnoj uotrebi,a fotografija je samo jedan njen segmentic,tako da to sto nema PS-a na linux nema neku preteranu tezinu,jer se ocigledno ne bave svi korisnici kompjutera profesionalno fotografijom-tacnije njih je sacica,i kad je i win i linux u pitanju
Pazi da mi ih nesto ne bude zao-jadni oni :p25. јануар 2007. у 6:32 pm #51928civanУчесник@BrokeBody
Photoshop je standard u smislu da ga mnogo ljudi koristi (mozda cak termin podrazumevan), a ne u smislu da je propisan od strane neke organizacije za standardizaciju kao sto je ODT (od strane ISO-a). Ni jedan program, kao takav ne moze da udje u standard ISO-a, IEEE-a…A slazem se da bi bilo bolje vratiti se na pocetnu temu.
25. јануар 2007. у 7:16 pm #51929LYbУчесникUfff… prica o standardu… naravno da nisam mislio da je PS standard poput raznoraznih ISO-a, ali se radi o navici i o brzini kojim stignes do rezultata, a meni je brzina presudna. Najcesce mi se dogadja da se vratim sa zadatka, sredim 10 slika i emitujem ih. Sve za 5-15 minuta. Moram da sam u stanju to da odradim brzo i treba mi alat koji nece da me slaze. Tih 30-90 sec po slici ukljucuju krop, nivelisanje shadow-a i highlight-a (najcesce pomocu filtera, nekada i preko krivih), sredjivanje balansa boje preko kanala i pisanje fileinfo-a.
A gimp i te kako ume pogresno da prikaze vrednosti na ekranu, da se prilicno razlikuje od stvarnog stanja.
(napomena, meni je “prilicno” i samo 2%)Sto se profila tice i da li su precenjeni ili ne… Problem je sto dobar deo nasih stamparija, posebno onih pilicarskih, ne zna ni sta su profili, a kamo li sta bi sa njima. Svojevremeno sam radio za jedan nedeljnik, koji je posle promene 3 domace stamparije zavrsio tako sto se stampa u Hrvatskoj. Koristim jedan profil kada radim za svoju novinu, drugi kada stampam male formate do (45x30cm) na fotopapiru u radnji, a treci “klizni” u dogovoru sa stamparijom kada zatreba neki veci format i kada se dogovori posao.
Da, Pixel Image Editor veoma obecava… pocinje da lici na nesto.
Jako je bitno sa kime radis, ljudi koji nisu zalutali u svoj posao itekako znaju sta rade.
25. јануар 2007. у 7:23 pm #51930GoranSTXУчесникE, posto smo se vratili na pocetnu temu (valjda) da i ja kazem koju…
Nazalost, nisam, i mislim da skoro necu, u potpunosti preci na linux. Razloga je vise.
Kao serviser i diler kompjuterske opreme obavezan sam da znam win (hteo ili ne)
Vreme preinstaliranog linuxa jos nije doslo (nazalost)
Dobar deo posla je vezan za net i win (uputstva, drajveri…)Licno, u kucnim uslovima, koristim linux sto vise mogu, mada je problem neta poprilicno iritirajuc…
Ako negde zapnem, trcim u win da googlam, pa nazad u lin da resavam, smorno, zar ne?
Kad se to resi, na mojoj kucnoj masini sepurice se debian ili neki njegov derivat (*buntu excluded), a na poslu cu se podsmevati winu i njegovim problemima…Off-topic: Inace, pacijenti koji Photoshop koriste za pregled slika, a Corel za pisanje textova su tema za elaborat na vise strana…
26. јануар 2007. у 3:50 pm #51931popacУчесникA zašto ne namestiš net na linuxu?
26. јануар 2007. у 8:04 pm #51932marelliУчесникPa ako dobijem ADSL od jebanog Telekoma,mozda i pocnem nesto,ovako mi ide na k…c
i modem,i Telekom i spora j…na veza i ….28. јануар 2007. у 4:12 pm #51933foxbunnyУчесникUfff… prica o standardu… naravno da nisam mislio da je PS standard poput raznoraznih ISO-a, ali se radi o navici i o brzini kojim stignes do rezultata, a meni je brzina presudna. Najcesce mi se dogadja da se vratim sa zadatka, sredim 10 slika i emitujem ih. Sve za 5-15 minuta. Moram da sam u stanju to da odradim brzo i treba mi alat koji nece da me slaze. Tih 30-90 sec po slici ukljucuju krop, nivelisanje shadow-a i highlight-a (najcesce pomocu filtera, nekada i preko krivih), sredjivanje balansa boje preko kanala i pisanje fileinfo-a.
A gimp i te kako ume pogresno da prikaze vrednosti na ekranu, da se prilicno razlikuje od stvarnog stanja.
(napomena, meni je “prilicno” i samo 2%)Da, kapiram da su idioti oni koji na Harry Potter-u koriste Cinepaint. :biggrin: Salu na stranu, mi ovde ne govorimo o tome da li je PS standard (u kojem god smislu te reci) nego govorimo o TVOJIM navikama i TVOJEM nacinu rada u softveru za obradu slika. To je totalno tvoja licna stvar, zar ne? Ja samo govorim o tome da se FLOSS moze koristiti za profesionalni rad, ako to hoces. A ti neces. I tu je kraj svake diskusije. 😀
Sto se profila tice i da li su precenjeni ili ne… Problem je sto dobar deo nasih stamparija, posebno onih pilicarskih, ne zna ni sta su profili, a kamo li sta bi sa njima. Svojevremeno sam radio za jedan nedeljnik, koji je posle promene 3 domace stamparije zavrsio tako sto se stampa u Hrvatskoj. Koristim jedan profil kada radim za svoju novinu, drugi kada stampam male formate do (45x30cm) na fotopapiru u radnji, a treci “klizni” u dogovoru sa stamparijom kada zatreba neki veci format i kada se dogovori posao.
Eh, pa da, stampa u inostranstvu je druga stvar. Mada ima i kod nas tih malih stamparija koje su voljne da se pozabave profilima cak i u slucajevima kada nabavljaju papir i boje od hiljadu razlicitih proizvodjaca (srpska realnost, batice). U svakom slucaju, ja ne vidim zasto bi Scribus imao losiji rad sa profilima nego bilo sta komercijalno. A to nema mnogo veze sa GIMP-om, posto nije GIMP taj koji pravi konacne PDF-ove. Opet, mozda sam preterano talican… 😀 Jedino sto sad moram da menjam monitor, posto me ovaj sada zjbv.
28. јануар 2007. у 8:21 pm #51934LYbУчесникTja… statijaznam… stamparija za koju mi trebaju rezultati radi sa RIP-ovima (za one koji ne znaju: http://www.rti-rips.com) baziranim na mekovima, tako da mi i te kako trebaju profili… no dobro, sve jedno, ovih dana bi trebao da se nabavi jedan amilo pro v3205 core2duo, divni malisan sa ekranom od 12″, tako da ce nestati svi ne-win problemi kod mene 🙂
Kad pomenu monitor, trebace zameniti i ovaj izakani Samsung 959NF za nesto pristojnije. Ima TFT Viewsonic-a, ali mnogo skupo… -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.