Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Da li ste počeli da koristite Linux profesionalno?
- This topic has 103 одговора, 31 глас, and was last updated 15 years раније by
lothar.
-
АуторЧланци
-
28. јануар 2010. у 7:21 pm #51995
dukenukem_4d
Учесник@zokypoky
ali za netware postoji klijent (znači ne server već samo da pristupi)
kao opensrc na bilo kom distrou ,bar je moguće da se ukompilira ali ima i paketa ???
😀 (bila je neka tema odavno za ubuntu o tome)29. јануар 2010. у 10:19 am #51996aktiva
УчесникKnjigovodja sam po zanimanju i godinama koristim programe za knjigovodstvo koji su pisani za DOS.
Openoffice koristim još od verzije 1.0. Za internet, naravno Firefox i Thunderbird. Praktično jedini komercijalni softver koji sam koristio bio je OS Windows XP (pored knjigovodstvenih koji su davno kupljeni). Pre nekoliko godina imao sam neka iskustva sa Linuxom, ali neuspešno.Prošle godine instalirao sam Ubuntu linux i za kratko vreme prebacio knjigovodstvo i kompletna dokumenta na novi OS. Programi za knjigovodstvo koriste matrični štampač koji je sa generičkim drajeverom odmah proradio (koristim EPSON LX-300). Stari Canon LBP1120 zamenio sam za vrlo jeftin SAMSUNG ML-1640 koji radi bez potrebe za instalacijom drajvera. Pošto imam veliki broj kreiranih dokumenata (računi, dopisi, obračuni, obrasci i sl.), pretragu po ključnoj reči izvandredno obavlja Beagle.
Sve u svemu veoma sam zadovoljan. Za sve što poželim da uradim na računaru postoji besplatan softver (obrada slika, slušanje muzike, narezivanje CD-a, kreiranje ISO fajlova i sl.).Možda sam bio malo preopširan, ali hteo sam da naglasim da je Linux danas veoma jednostavan za korišćenje. Instalacija i podešavanje su veoma jednostavni. Iako godinama koristim računare (prvi računar mi je bio 286) sebe smatram prosečnim korisnikom, koji je uz minimaln trud uspeo da predje na besplatan operativni sistem.
Za male firme i prosečne korisnike Linux je “izmišljen”. Instalirajte ga.
29. јануар 2010. у 10:06 pm #51997DrLove73
УчесникProblem je malo veci sa tim matorim DOS programima za kjigovodstvo. Vi ste imali srece da vas radi bez problema na DOS emulatoru. Ima i programa koji iako su u DOS okruzenju traze da OS bude baziran na NT-u (NT 4+, 2000, XP, …). U jednoj firmi koju odrzavam cak rade na programu koji drasticno uspori cak i kada se koristi u Virtuelnom Windowsu.
Jedino sto radi je da se sa tog Linux servera (zbog odlicne podrske za RAID mirroring sistem = 2 HDD sa istovetnim podacima u realnom vremenu) uradi Terminal server Remote konekcija na drugi racunar. Srecom imam zakrpu za XP Pro koja mi omogucava da nekoliko korisnika preko udaljenih konekcija radi na svojim nalozima a da pritom ne izloguju korisnika koji je za tastaturom tog racunara.
Naravno, tu mora da postoji kvaka, stampanje tih korisnika je ograniceno samo na jedan stampac posto je mapiranje LPT1 porta uradjeno na nivou sistema pa redirekcija porta na neki mrezni stampac nije moguce izvesti. A njima bas trebaju 2 stampaca, jedan sa jednim listom, a drugi sa 2 lista. Pa ti budi pametan. Srecom znam za odlican GUI knjigovodstveni program koji ima MySQL bazu a iako je za Windows radi i pod Linuxom i to tako sto su programeri napravili skriptu koja kontrolise Wine skriptu. Cushty sto bi rekao Del Troter.
31. јануар 2010. у 12:35 pm #51998zokypoky
УчесникStari NetWare 2, 3, 4, 5 i 6.* uspešno menja Novellov Open Enterprise Server. On se čak i kupuje podrazumevano sa dva kernela, NetWare 6.5 i Linux. To znači da svi servisi koji su radili na NetWare sada rade i na Linux jezgru (fajl servisi, print servisi, web servisi i drugi…) i da je nekadašnji Novell Directory Services (NDS) sada eDirectory. Na korisinicima je da odluče da li če dignuti NetWare ili Linux kernel, sve ostalo je isto na jednom i drugom i preko WEB servisa se sve konfiguriše, tako da je nebitan kernel. Korisnicima kojima treba MySQL, PostreSQL, PHP, Apache sigurno će podići Linux kernel, ali pri tome neće izgubiti ništa od starog NetWarea. Korisnici koji su tradicionalno privrženi NetWareu modu i dalje raditi snjim.
Ono što je zapravo dobro kod OES-a je Linux kernel sa nenadmašnim eDirectory. Smešno mi je kada ljudi porede Active Directory sa eDirectory, što između ostalog i sam M$ kaže (čuo i video sam to ne naki od kurseva, kada su ovi iz M$ pokušali da njihov AD pozicioniraju negde u svetskoj ponudio direktorijumskih servisa, pa je ispalo da je AD negde između 10 i 20% snage eDirectoryia).
Ne mogu zamisliti veću postavku mreže bez eDirectory, ili NDS-a.
3. фебруар 2010. у 10:32 am #51999DrLove73
Учесник@zokypoky, jesi li mozda pogledao mogucnosti 389 Directory projekta (Fedora/Red Hat Directory server) http://directory.fedoraproject.org/%5B/url%5D ?
3. фебруар 2010. у 9:02 pm #52000zokypoky
Учесник“DrLove73”
Moram priznati da nisam, ali sam čuo za njega relaitvno skoro (pogledao sam link sada da osvežim pamćenje). Direktorijumski servisi ne predstavljaju ništa drugo do implementacije standarda X.500 serije. Pre pojave NDS-a postojali su neki direktorijumski servisi, ali nisu uspeli da se odmaknu dalje od mesta gde su bili. Novell je NDS (Novell Directory Services) promovisao uvođenjem NetWare 4.0 još davne 1993. godine. Napravili su pravu revoluciju, stekli dobru reputaciju i prvi puta su neki DS “spustuli” u narod, tako da su obične firme mogle jednostavno da ga koriste. Sećam se NWADMIN-a, alatke za uređenje NDS-a, koji je radio u DOS-u i koji je tako dobro i jasno radio stvari da čak i njegova Windows verzija nije mogla da mu pomrači slavu.Novell se nije držao standarda striktno već je NDS proširio objektima za razne servise (print servisi, fajl servisi e-mail servisi, DNS, DHCP, WEB, FTP servisi i drugi). Nisam mogao da se načudim kada su oni sertifikovani M$ gikovi, pojavom Win2000 servera, tvrdili da je AD tehnološki bolji i napredniji. Ubrzo se oglasio i sam M$ i naglasio da su oni negde na 10-20% mogućnosti NDS-a.
Dobre osobine jednog DS-a su:
1. mogućnost partcionisanja u bilo kom delu direktorijumskog stabla;
2. replikacija particija na više servera;
3. mirroring particija za “overload” servere na više servera (Load Balacing);
4. sinhronizacija particija i mirror servera preko “sporih” linkova, bez suvišnog saobraćaja;
5. laka administraija (alat sličan NWADMIN-u).AD je u startu kuburio s particionisanjem i replikacijama, a bila je sumnjiva i sinhronizacija više particija sa master particijom. Mislim da im je kamen oko vrata ugradnja domena u AD, što su mnogi skapirali da im AD nije ni potreban (samo još jedna varijanta istog). Danas je, pored AD-a, glavni konkurent LDAP i SUN Directory Services, kao i NetScape-ov DS (za ovo poslednje nisam više siguran, ali sam čini mi se to pročitao negde!).
Nakon napuštanja NetWare-a dugo nisam mogao bez NDS-a (eDirectory). Lakoća kojom sam administrirao servere, usere, prava pristupa i dr. je nedostižna, veoma teško sam se navikao da radim bez DS-a.
Danas bih voleo da imam neki NWADMIN za openLDAP, ali tu je SUN DS, pa preporučujem došljake s NDS-a da ga probaju.
3. фебруар 2010. у 9:07 pm #52001zokypoky
УчесникP.S.
Iskreno sam se nadao da će Novell, kupovinom SUSE-a, “otovriti” svoj NDS (bilo je govorkanja). Danas bi smo uživali u administraciji, ali ništa od toga. Mislim da je Novell-u NDS bio jako važan i da je sada sa eDirectory-em napravio dobar proizvod (radi na svemu što ima OS za servere: NetWare, Linux, Unix, razni *xi, Windows).4. фебруар 2010. у 4:16 pm #52002DrLove73
УчесникNisam imao direktnog kontakta sa Netware-om, ali znam da je bio odlican proizvod. Detalje oko DS-ova nisam znao, nikada mi nije trebalo (ove firme sto odrzavam jedva da imaju i fajl servere kao svet 🙂 )
389 je bivsi Fedora/Red Hat Directory tako da ocekujem brz razvoj i veoma kvalitentan i funkcionalan proizvod.
4. фебруар 2010. у 8:22 pm #52003zokypoky
УчесникSve ono što je radilo na “vremešnom” NetWare-u sada radi na OES-u, zahvaljujući SUSE Linuxu lista usluga koju Novell nudi na OES-u, je sada mnogo veća.
Što se tiče RHEL-ovog DS na tržištu je poprilična gužva (mnogo sličnih proizvoda). Svaka nova ideja je uvek bila dobrodošla, pa mu želim sreću i uspeh. Ako nas svojim kvalitetom natera da ga koristimo, kao što je to nekada bio slučaj sa NDS-om, a sada sa eDirectory (radi skoro na svim OS-ovima), onda ćemo konačno moći da biramo između dva dobra proizvoda koji rade na Linuxu (neznam da li RHEL-ov DS radi na drugim OS-ovima!). Mislim da će popularnost AD opadati sa popularnošću Windows servera, jer on za sada radi samo na windozi.
5. фебруар 2010. у 2:00 am #52004DrLove73
УчесникDo kraja godine treba da izadje stabilna verzija Sambe 4 koja donosi potpunu kompatibilnost sa AD, ukljucujuci i novi SMB 2 protokol iz Viste/Win7. Tada ce dosta ljudi da prebaci svoje AD servere sa Windows Servera na Linux servere.
Sledeci korak ce biti da kada vec imaju Linux servere pocnu da se prebacuju as AD na nesto drugo.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.