Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Ati Radeon 9600Pro ???
- This topic has 52 одговора, 11 гласова, and was last updated 18 years, 5 months раније by doctorX.
-
АуторЧланци
-
24. фебруар 2006. у 4:52 pm #39982nVideoУчесник
Zanimljiva stvar!!! Koju karticu imas? Probacu sa tim kad resim stvar sa plocom…
Znate li sta mi se desilo?! Brisao sam cd-rw… Masina je zakucala… morao sam da je posaljem u halt!
Posle toga dobio sam linux nekompaktibilnu masinu! 😈 😈 😈
Ukljucim lilo normalno prikaze, ali ucitavanje systema nista… Vidim samo Black-Screen i to je to!
Probao sa i da dignem live… Isto!!! Probao sam joj dve agp kartice… isto!
Dok Win Radi normalno… Nista mi nije jasno??? Linux radi ali samo sa pci grafikom…
Nista mi nije jasno! Spalio sam agp rezanjem cd-a?????25. фебруар 2006. у 5:31 am #39983veteranУчесникAko mene pitaš ja imam Gigabyte-ovog Radeon-a 9200 sa 128M.
Ako sam dobro shvatio kad staviš AGP karticu black screen a kad staviš PCI onda Linux radi, a Win radi normalno u oba slučaja i ne traži drajver za PCI ili ga ima u bazi. Što se LILO-a tiče on je u redu jer nisi oštetio MBR ali je pitanje da li on kreće boot, odnosno da li čita hdd a samo je screen black.
Ne, mislim da ipak nisi spalio agp već da je nešto zeznuto u biosu. Ako već nisi, uradi cmos clear ili set defaults pa probaj. Proveri šta je prvi video za inicijalizaciju PCI ili AGP, setovanje IDE kanala je vrlo sumnjivo obzirom kako je nastao kvar a stvar ume da zeza i tv-out ako ti je prikjučen. ❗ Možda se nešto poremetilo pa daje sliku na TV kao prvi displey. Mada nisi tražio pomoć ja onako ne škodi nadam se.
Što se onih drajvera tiče rade odlično na Slakware 10.1 samo ne mogu da se setim da li automatski stavljaju ATI Control u meni ili moraš ručno da dodaš.
Pozdrav,
Veteran27. фебруар 2006. у 12:49 am #39984nVideoУчесникProblem je napravio modem pun xladnix lemova. Da ne poverujes!
Sto se tice ati-ja moj je 9600pro i nema sanse da proradi. Na 2.4.31 kernelu init 4 ili start x zakuca celu mashinu a na 2.4.29 X radi ali bez 3D akceleracije ili bilo koje druge. Od prilike nesto kao vesafb. Neznam vise koji driver nisam probao? Ne znam sta da radim. Nije resenje kupiti nvidia karticu a ati-ja baciti u djubre ili prodati nekom za neki winXP!!!27. фебруар 2006. у 5:21 am #39985veteranУчесникČini mi se da sam skontao.
Win radi sa sumnjivim modemom a Linux ne prepoznaje AGP.
Sa ipravnim modemom i Linux prepoznaje agp ali nema 3D.Win po defaultu diže ACPI a mnogi korisnici Linuxa izbegavaju da kompajliraju taj modul i da ga aktiviraju. (Ovo znam iz razgovora sa nekoliko ljudi).
Kernel 2.4.31 je verovatno bio podignut prilikom instaliranja drajvera pa fglrx odgovara za njega i ne odgovara za 2.4.29 ali ipak bi morao da imaš indirect render preko mesa ako nema problema oko IRQ. Da li si dobio ATI (logo) control u meniju? Ako jesi onda su drajveri instalirani. Proveri koji IRQ koristi modem, verovatno isti kao AGP.
Pre otuđivanja kartice probaj da izvadiš modem i staviš ga u neki drugi slot ili instaliraj bareacpi.i ili uključi ACPI podršku u kernel i instalaraj drajver na takav kernel. Ako ni tada ne prođe… Da li ti je ACPI uopšte uklučen u BIOS-u?
Ovo je moj glxinfo iz live SimplyMEPIS-a:
root@1[root]# glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
client glx vendor string: SGI
client glx version string: 1.2
client glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context,
GLX_NV_vertex_array_range, GLX_MESA_agp_offset
GLX extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R200 20020827 AGP 1x x86/MMX/SSE TCL
OpenGL version string: 1.2 Mesa 4.0.4
OpenGL extensions:
GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_texture_env_add,
GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3,
GL_ARB_transpose_matrix, GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color,
GL_EXT_blend_logic_op, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract,
GL_EXT_clip_volume_hint, GL_EXT_convolution, GL_EXT_compiled_vertex_array,
GL_EXT_histogram, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_polygon_offset,
GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color, GL_EXT_stencil_wrap,
GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_texture_env_combine,
GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_filter_anisotropic,
GL_EXT_texture_object, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_vertex_array,
GL_IBM_rasterpos_clip, GL_MESA_pack_invert, GL_MESA_ycbcr_texture,
GL_MESA_window_pos, GL_NV_texgen_reflection, GL_NV_texture_rectangle,
GL_SGI_color_matrix, GL_SGI_color_table
Ovo je čisto informativno.Pozdrav.
28. фебруар 2006. у 12:50 am #39986LYbУчесникNesto mi pade na pamet… jes’ da sam davno odustao od ati dravjera posto malo-malo pa nesto ne radi, ali da vidimo… ajde neko kome SVE radi kako treba da mi kaze sta mu javi
cat /proc/sys/kernel/shmmax
Po defaultu je na kernelu 2.6 32 megabajta, znam da atiju treba shm (kod mene je sad 96 mega, ali mi treba za eaccelerator – druga prica)… dakle, ako nekome ati radi, a i dalje mu stoji na 32M, onda nije do toga 🙂
28. фебруар 2006. у 2:11 am #39987veteranУчесникPCLinuxOS laptop screen 1280×800 ati radeon mobility 9600 sa 64M, kernel-2.6.13 neki mdk, mislim da te ovo zanima:
[root@192 applnk]# glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2client glx vendor string: ATI
client glx version string: 1.3OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: MOBILITY RADEON 9600 Generic
OpenGL version string: 1.3.5519 (X4.3.0-8.20.8)[root@192 applnk]# cat /proc/sys/kernel/shmmax
33554432Trenutno ne mogu da pošaljem kako je stanje u Slackware jer sam napravio početničku grešku i pokrenuo novi Gentoo live preko installera i … sad pokušavam da spasim particije koje je on ladno obrisao a čak mu nisam dozvolio ni format, grozno. Moja topla preporuka Gentoo iz konzole nikad sa installer-om bar ja neću. Mada ovo bi trebalo da stavim u Gentoo forum ali tema je dosta čitana pa nek bude ovde.
Ja do sad nisam primetio neke anomalije i da ne zaboravim driver je ati-…8.20.8… onaj od 69M.
Pozdrav.
28. фебруар 2006. у 4:57 am #39988nVideoУчесникAGP koristi irq 10 a modem irq 9.
ACPI sam probao i ovako i onakoResio sam da probam 2.6.14 pa cu da vidim kako se driver ponasa na njemu, posto razlicito reaguje na 2.4.29 i 2.4.31
Na 2.4.31 skuca celu masinu a na 2.4.29 radi ali ne radi…1. март 2006. у 12:52 pm #39989veteranУчесникE, sad se i meni dogodila slična stvar, tj. da mi se računar ukoči posle instalacije SuSE, drajvera i fglrxconfig, log out i monitor radi ali je crn. Nijedna kombinacija tastera ne pomaže, sem reset na kućištu i dočeka me kozola nema X-a. Startx i isto. Fglrxconfig mi je lepo predložio default /dev/input/mice a ja hoću /dev/mouse kao na Slackware e ne može, edtitujem xorg.conf i izmenim /dev/mouse u /dev/input/mice i sve radi kao podmazano. Možda ovde negde čuči i tvoj problem. Uzgerd i na SuSE i na Slakware je
# cat /proc/sys/kernel/shmmax
33554432samo što je ovde ATI Radeon 9200, a drajver je isti 8.20.8 i nemam nameru da ga upgradujem jer radi odlično.
2. март 2006. у 5:31 am #39990nVideoУчесникI ja sam u trenutku pomislio isto kad sam video ovlascenja nad fajlovima…
Medjutim zamenim i nista… Sta mislis o 2.6.14 kernelu sa ati-jem? Sta dobijam?4. март 2006. у 10:07 am #39991LimitManУчесникImao sam isti problem kao ti kada izbacis DRI …
Naime … init 4, startuje se X sa svojim vga drajverom, logujem se kao root i ./fglrx…. on pokrene graficki interfejs instalira drajver, zatim fglrxconfig, ja lepo izlupam enter do monitora, promenim vrednosti za monitor … i sve ok … Kada resetujem X … MRK! Ne secam se jeli bio blackscreen ili je prosto ubijao X …
E onda sam se dao na gledanje loga i shvatio da je problem MIS! naime .. video sam da je kod tebe u konfiguraciji stavljeno /dev/input/mice … WRONG! X NECE DA SE DIGNE SA POGRESNIM MISEM! stavi samo da bude /dev/mouse i probaj onda …
Ne moras nista da kompajliras … Meni super radi sa naj klasicnijom instalacijom i sa shm u fstab-u …ALi mi je taj mis dzigericu pojeo…Ovo naravno vredi samo ako imash ps2 misha 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.