Линукс Минт 19.1 „Теса“

Подели преко

Линукс Минт 19.1 „Теса“ Xfce ( у верзији 4.12), Mate (1.20) и Cinnamon (4.0) финална издања базирана на Ubuntu 18.04.1 LTS (Bionic Beaver) су управо објављена. За разлику од свог старијег брата, Минт ће бити подржан до 2023. године.

Листа измена је велика, и укључује нови изглед Алатке за софтверске ризнице (software sources),  која сада поседује Xapp бочну и траку у заглављу. Апликације за подешавање језика и методе уноса су сада одвојене, а ова друга је добила потпуно нови графички интерфејс.

XApps унапређења су многобројна. На пример, Xreader је добио нови изглед, док је уређивач текста Xed коначно прешао на libpeas, python3, и MESON систем. Подешавање заштитног зида (firewall) је могуће сада покренути и са поздравног екрана, приликом пријаве на систем.

Менаџер за ажурирање софтвера сада може да приказује верзије кернела и њихов статус подржаности тако да је сада лакше направити одабир.

Могућност избора и прегледа стања доступних верзија кернела

 

Linux Mint 19.1 долази са linux-firmware-ом 1.173.2 и Линукс кернелом 4.15.0-20 и укључује измене које су омогућавају пријаву на десктоп много једноставнијом за кориснике.

Графички, Минт је такође унапређен, од великог броја нових позадина за десктоп па до нових десктоп тема (нова MintY-dark тема) које доносе и визуелна и корисничка унапређења.

Графичке теме – избор није мали

У Cinnamon вертији главна перјаница је Немо који је знатно унапређен и оптимизован, пре свега у брзини рада (x3). Ту су и друга, бројна унапређења у погледу графичког дела система. Поред тога сам изглед десктопа је нови, и сада имамо модерну и традиционалну варијанту. Модерној је узор очигледно био графички интерфејс Виндоуса 10, са великим панелом и малим systray-ом.

Хардверска зависност

Ако се погледа шта вам је од хардвера потребно да би Минт могао да се инсталира и ради, ова дистрибуција и даље остаје „веома лагана“ по питању хардверске зависности. И даље је могуће да се инсталира на старије и слабије машине јер захтева 1GB RAM (више не само 512MB), иако је препоручено 2GB, а резолуција 1024×768 пиксела.  Простор на хард диску потребан за инсталацију је минимум 15GB.

Linux Mint је често омиљена диструбуција за оне које прелазе са Windows-а. Ово захваљујући веома интуитивном приступу и једноставном и сличном корисничком искуству и окружењу. Додуше, то је само једна од предности. Систем ради веома живахно, а опет веома стабилно, са обиљем софтвера у понуди. Да не помињемо остале предности (и мане 🙂 ) ГНУ/Линукс система.

Преузимање

За оне који преузимају комплетну инсталацију Linux Mint 19.1 „Tessa“ ево и линкова за преузимање:

XFce 64-битна верзија линк 1, линк 2 (сервери у Србији)

Mate 64-битна верзија линк 1, линк 2 (сервери у Србији)

Cinnamon 64-битна верзија линк 1, линк 2 (сервери у Србији)

32-битна верзија(е) се може преузети са овог линка.

Треба имати у виду да 64-битне верзије могу да се покрећу на рачунарима са BIOS-ом или UEFI-јем, док 32-битне могу само са BIOS-ом.

Они који би да само ажурирају свој већ инсталирани Минт ево упуства: https://blog.linuxmint.com/?p=3715

Постојећи већ уочени проблеми и начини како их превазићи могу се пронаћи у Напоменама о издању за Xfce, Mate, Cinnamon верзије понаособ.