Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 714

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 725

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 728

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749
Линукс Минт 19.1 "Теса" - linuxo.org

Linuks Mint 19.1 “Tesa”

Podeli preko

Linuks Mint 19.1 “Tesa” Xfce ( u verziji 4.12), Mate (1.20) i Cinnamon (4.0) finalna izdanja bazirana na Ubuntu 18.04.1 LTS (Bionic Beaver) su upravo objavljena. Za razliku od svog starijeg brata, Mint će biti podržan do 2023. godine.

Lista izmena je velika, i uključuje novi izgled Alatke za softverske riznice (software sources),  koja sada poseduje Xapp bočnu i traku u zaglavlju. Aplikacije za podešavanje jezika i metode unosa su sada odvojene, a ova druga je dobila potpuno novi grafički interfejs.

XApps unapređenja su mnogobrojna. Na primer, Xreader je dobio novi izgled, dok je uređivač teksta Xed konačno prešao na libpeas, python3, i MESON sistem. Podešavanje zaštitnog zida (firewall) je moguće sada pokrenuti i sa pozdravnog ekrana, prilikom prijave na sistem.

Menadžer za ažuriranje softvera sada može da prikazuje verzije kernela i njihov status podržanosti tako da je sada lakše napraviti odabir.

Mogućnost izbora i pregleda stanja dostupnih verzija kernela

 

Linux Mint 19.1 dolazi sa linux-firmware-om 1.173.2 i Linuks kernelom 4.15.0-20 i uključuje izmene koje su omogućavaju prijavu na desktop mnogo jednostavnijom za korisnike.

Grafički, Mint je takođe unapređen, od velikog broja novih pozadina za desktop pa do novih desktop tema (nova MintY-dark tema) koje donose i vizuelna i korisnička unapređenja.

Grafičke teme – izbor nije mali

U Cinnamon vertiji glavna perjanica je Nemo koji je znatno unapređen i optimizovan, pre svega u brzini rada (x3). Tu su i druga, brojna unapređenja u pogledu grafičkog dela sistema. Pored toga sam izgled desktopa je novi, i sada imamo modernu i tradicionalnu varijantu. Modernoj je uzor očigledno bio grafički interfejs Vindousa 10, sa velikim panelom i malim systray-om.

Hardverska zavisnost

Ako se pogleda šta vam je od hardvera potrebno da bi Mint mogao da se instalira i radi, ova distribucija i dalje ostaje “veoma lagana” po pitanju hardverske zavisnosti. I dalje je moguće da se instalira na starije i slabije mašine jer zahteva 1GB RAM (više ne samo 512MB), iako je preporučeno 2GB, a rezolucija 1024×768 piksela.  Prostor na hard disku potreban za instalaciju je minimum 15GB.

Linux Mint je često omiljena distrubucija za one koje prelaze sa Windows-a. Ovo zahvaljujući veoma intuitivnom pristupu i jednostavnom i sličnom korisničkom iskustvu i okruženju. Doduše, to je samo jedna od prednosti. Sistem radi veoma živahno, a opet veoma stabilno, sa obiljem softvera u ponudi. Da ne pominjemo ostale prednosti (i mane 🙂 ) GNU/Linuks sistema.

Preuzimanje

Za one koji preuzimaju kompletnu instalaciju Linux Mint 19.1 “Tessa” evo i linkova za preuzimanje:

XFce 64-bitna verzija link 1, link 2 (serveri u Srbiji)

Mate 64-bitna verzija link 1, link 2 (serveri u Srbiji)

Cinnamon 64-bitna verzija link 1, link 2 (serveri u Srbiji)

32-bitna verzija(e) se može preuzeti sa ovog linka.

Treba imati u vidu da 64-bitne verzije mogu da se pokreću na računarima sa BIOS-om ili UEFI-jem, dok 32-bitne mogu samo sa BIOS-om.

Oni koji bi da samo ažuriraju svoj već instalirani Mint evo upustva: https://blog.linuxmint.com/?p=3715

Postojeći već uočeni problemi i načini kako ih prevazići mogu se pronaći u Napomenama o izdanju za Xfce, Mate, Cinnamon verzije ponaosob.