Spock

Napravljene poruke na forumu

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 16 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • kao odgovor na: GNU Dokumentacija na našem jeziku #41316
  Spock
  Učesnik

  Čitajući vesti na forumima, sasvim slučajno sam našao i ovaj interesantan link i smatrao sam da bi bilo korisno da ga postavim na ovaj forum. Jest da je urađeno u  ijekavskoj varijanti (srpski-hrvatski-bosanski >:D), ali je sasvim razumljivo i dobro urađeno, mada su neke stvari nepotpuno i nedovoljno objašnjene. Pošto i ja imam instaliranu fedoru8, sve ovo sam prešao i pre toga, s tim što sam instalirao KDE umesto Gnoma, mogu da kažem da ovo funkcioniše.

  http://nerko.xm.com/fedora8.html

  kao odgovor na: Odg: Ne mogu da instaliram Firefox 3.0 #70873
  Spock
  Učesnik

  Upravo sam instalirao firefox 3 srpska verzija, ali mi daje samo izbor menija na ćirilici, a ja bih hteo na latinici, pa me zanima kako da to promenim.

  kao odgovor na: Knjigovodstvo na linuxu :S #68414
  Spock
  Učesnik

  Ne znam koliko je kod nas primenjivo, ali može se pogledati program na ovom donjem linku. Verovatno postoji razlika u zakonskoj regulativi, a i u Hrvatskoj je PDV 22%

  http://www.rest-art.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=205&lang=

  Kao što se vidi, ima za sve OS

  kao odgovor na: Zahvalnica! #67494
  Spock
  Učesnik

  Pridružujem se čestitkama za godišnjicu! I meni je ovaj sajt mnogo pomogao u prvim koracima u Linuxu i tako će i ostati, iako veći deo vremena provodim u Win-u.
  Samo bih postavio jedno pitanje: šta će biti sa e’mail adresama tipa @mandrake.co.yu? Da li će se menjati na .co.rs ili će server biti  ugašen?

  kao odgovor na: Besplatan DVD: NetBeans, jdk i jos po nesto #66598
  Spock
  Učesnik

  @Brankko
  Jesi li dobio NetBeans? Meni je danas stigao iz predstavništva u Češkoj. Još nisam stigao da detaljno pregledam.

  kao odgovor na: Zamke otvorenih sistema #65985
  Spock
  Učesnik

  Samo da nešto dodam kod ovog rasporeda. Naime na Y u donjem redu (ponegde Z) kada se kuca ćirilicom ne dobije se z (З)  već S (u makedonskoj ćirilici dz npr. Ѕид или Ѕвезда). ???
  Baš me zanima kako će se pisati nova crnogorska slova (meko š i ž :-).
  Inače moja je tastatura izvorno sa našim latiničnim rasporedom (označenim na njoj pa kada nešto programiram, fale mi razne zagrade i slični znaci koji se inače nalaze na tim mestima i moram da razmišljam gde mi je šta. Ž je kod mene pored Ć.

  kao odgovor na: Instalacija Adsl modema #66911
  Spock
  Učesnik

  Kao što kaže GoranSTX, prošao bi odlično, Ja sam uzeo kod Telekoma ADSL 512kb/s, uključio ga u mrežni priključak (i naravno u telefonsku utičnicu 🙂 i kliknuo na ikonicu Firefoxa u mom Atomixu. U roku od 1 sekunde pojavio mi se sajt Google firefox. Naravno svi parametri modema su već podešeni od strane telekoma, tako da ne treba nikava lozinka i slično, jer je sam telefonski priključak neka vrsta identifikacije. Inače prilikom dovnlaoda brzina retko spadne ispod 20KB/s (512kb/s = 64KB/s valjda sam dobro izračunao  :-). Evo upravo mi je skinuo kernel 2.6.24 za manje od 10 minuta.

  P.S.  Zaboravio sam napomenuti da je modem neki kineski MT882.

  kao odgovor na: Otežan pristup ADSL vezom na području 018 #66324
  Spock
  Učesnik

  I ja imam povremeno problema sa ADSL-om, koji se javljaju kada je WIN uključen više od 24 časa neprekidno. Problem se ispoljava tako što ne može da nađe nijedan sajt, čak ni home (http://www.google.com/firefox …). Dakle, jutros mi je dosadilo i ja lepo restartujem kompjuter, pustim ovaj Atomix da radi  i , gle čuda, proradi od prve bez problema. Inače ADSL ruter je neki kinez (MTA 880  ili tako neka ozbaka).

  kao odgovor na: GPL knjiga o Linuksu na Srpskom #65034
  Spock
  Učesnik

  Pa što se toga tiče, na Lugons-u ima prevod SlackWare-a, a pri kraju je i prevod priručnika za Open Office (mislim da jedino nedostaje Base).
  Takođe ima dosta korisnih saveta u vezi rada i administracije Linux-a.

  http://www.lugons.org.yu/uputstva
  http://slackbook.ns-linux.org/%5B/url%5D
  http://openoffice.ns-linux.org/%5B/url%5D  (ovaj projekat je još u toku rada, ali se može pogledati dokle je stigao)

  kao odgovor na: MS ja mrtav, živeo M$ #61083
  Spock
  Učesnik

  a šta je to “civilizovani zapad”?

Gledanje 1 članaka - 1 do 10 (od 16 ukupno)