Početak›Форуми›Linukso kao NVO (Udruženje građana)›GPL knjiga o Linuksu na Srpskom
- This topic has 6 odgovora, 6 glasova, and was last updated 15 years, 9 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
15. novembra 2007. u 1:39 pm #9529
Владимир
UčesnikŠta mislite o tome da se napravi jedna GPL knjiga o Linuxu na Srpskom. Ne neki wiki ili HOWTO ili slično, nego prava, pdf :), knjiga. I onda, kada neki početnik pita bilo šta o Linuxu, samo mu kažeš, evo knjiga i gotovo.
Početnik: “A šta je to shell?”
Ti: “Izvoli knjigu”
Početnik: “A kako da igram igrice iz Windowsa?”
Početnik: “A kako da…?”
…Ne mora da se krije po rapidshareu, torrentima i sl. nego lepo, legalno staviš gde hoćeš i kažeš “Izvolte”.
A možda bi, eventualno, mogla i da se odštampa pa da se prodaje u Linuxo klubu(ili Toma da otvori štand na sajmu :D). I jednog lepog dana, na svakom sajtu o Linuxu u Srbiji, stoji ta knjiga kao ultimate priručnik za Linux 😀
Mislim da ne bi bio problem da se sakupi materijal, jedino bi bio problem da se sve to spoji. Al’ ni ne mora da bude profesionalno odradjena tako da bi nekako spojili.
Na početku samo treba dobro definisati oblasti i podoblasti i onda ko hoće napiše neki tekst za konkretnu stvar(npr. korišćenje ndiswrappera) i ostavi u folderu za tu oblast(Internet). Neko ko spaja tekstove za tu oblast, pregleda sve tekstove i napravi neku celinu. Može i na drugi način, ali shvatate poentu. 🙂Morao sam da predložim ovaj “projekat”, sumnjam da ćemo ga uraditi ali morao sam, čini mi se da je korisna stvar :).
15. novembra 2007. u 6:00 pm #65033BRANKKO
ModeratorVec postoji dosta tekstova (sto na engleskom to i na srpskom) moglo bi za pocetak to da se organizuje…
16. novembra 2007. u 8:23 am #65034Spock
UčesnikPa što se toga tiče, na Lugons-u ima prevod SlackWare-a, a pri kraju je i prevod priručnika za Open Office (mislim da jedino nedostaje Base).
Takođe ima dosta korisnih saveta u vezi rada i administracije Linux-a.http://www.lugons.org.yu/uputstva
http://slackbook.ns-linux.org/%5B/url%5D
http://openoffice.ns-linux.org/%5B/url%5D (ovaj projekat je još u toku rada, ali se može pogledati dokle je stigao)16. novembra 2007. u 5:46 pm #65035olujicz
UčesnikMislim da je bolja varijanta za to wiki, pa da piše ko god želi.
A ukoliko baš bude bilo potrebe za knjigu samo se uzme tekst sa wikija i to je to.
16. novembra 2007. u 11:41 pm #65036svrbin
UčesnikMislim da je bolja varijanta za to wiki, pa da piše ko god želi.
A ukoliko baš bude bilo potrebe za knjigu samo se uzme tekst sa wikija i to je to.
Потпуно се слажем, али је мој утисак да је просечни корисник (виндовса у 90-ак посто случајева) навикао на “дробено” и да само прогута, а не да се помучи и да нешто сам потражи и научи.
У сваком случају, постојање неког уџбеника на српском за новајлије би смањио број поновљених тема за исту проблематику.
Штавише, мислим да би то био пун погодак. Напреднији корисници се не би беспотребно оптерећивали помажући (по ко зна који пут) новајлијама да преброде баналне проблеме и имали би више времена за друге ствари. С` друге стране, такав “буквар” би допринео додатној популаризацији линукса.31. decembra 2007. u 4:16 pm #65037RiSK
UčesnikLe-leeeeee
Kako li sam uspeo da tek sad vidim ovo?!
Mislim da je ideja o “otvorenoj” knjizi vrlo dobra stvar. Ako ima zainteresovanih mogli bi da napravimo koncept i da piskaramo o nesto.
Samo da prodje januarski rok 😉1. januara 2008. u 10:26 pm #65038BRANKKO
ModeratorJa vec duze vreme razmisljam o necemu slicnom, samo sto sam planirao da to stavljam kod mene na sajt (koji trenutno nije ni online, pa me malo koci) no posto ima zainteresovanih ljudi, moglo bi to jako lepo i kvalitetno da se odradi.
E sad, koliko sam ja mozgao o svemu… Najbitnija stvar je da se postavi domar koncept, pa da se obrade FAQ i najcesci problemi (kao i da se sakupe na jedno mesto svi vec opisani – uz dozvole autora) i da se vidi sta fali, kao i da se traze dobrovoljci koji bi to dopunili.
Posto ima dosta toga odradjenog (i rasutog svugde redom) za pocetak bi bilo zgodno sve to skupiti na jedno mesto, a u medjuvremenu napraviti neki plan kako ici dalje i konceptirati ceo projekat.Evo ja sam voljan da se bakcem oko toga, a ako je jos neko zainteresovan neka neka se oglasi…
Ajd samo da prodju ovi praznici (posto necu imati pristup netu neko vreme) pa cemo se dogovoriti i organizovati…
p0z
-
AutorČlanci
Forum ‘Linukso kao NVO (Udruženje građana)’ je zaključan za nove teme i odgovore.