Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 одговора, 24 гласа, and was last updated 19 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
14. август 2007. у 11:37 pm #59676
foxbunny
УчесникPa neka onda. Samo je zalosno sto mnogi time mere uspeh bilo cega.
15. август 2007. у 12:04 am #59677BrokeBody
УчесникDa, zalosno je sto mnogi materijalni uspeh smatraju nekim opstim uspehom u zivotu (a bice vremena za decu posle 40-te, a dotle taman da dignem firmu). 🙁
U svakom slucaju, neka ih onda. Ne mozemo mnogo da ucinimo…? 🙂
15. август 2007. у 1:31 pm #59678maddox
УчесникMozda cu ti zazvucati kao communist pig, ali jedan od cesto pominjanih razloga zbog kojeg ljudi smatraju da Linux ne mrda toliko brzo koliko bi mogao jeste bas taj kapital. Ne smemo zaboraviti da se kapital vec uveliko umesao u razvoj Linuxa. Tu su Red-hat, Novell, a verovatno i HP, Intel, etc etc. Svi oni imaju po kojeg insidera u unutarnjim krugovima, i, iako se ulizuju Linusu maksimalno, imaju svejedno poveci uticaj na Linux zajednicu (da li je to dobro ili nije… pa neki bas i ne misle da imaju dobar uticaj).
Zaboravio si na IBM, kao na jedan od najvecih ulagaca u Linux i Open Source.
Sto se razvoja kernela tice, tu ne mogu nesto puno da kazem, posto nisam strucan za tu oblast. Ako je stanje ovako kako ste rekli, moze se desiti da dodje do kraha, mada cisto sumljam da bi gore navedene kompanije to dozvolile, zato sto bi tada dosta izgubile.
15. август 2007. у 2:07 pm #59679Анонимни
ГостSetite se ko je kupio IBM ……. Lenovo ( Kina )… Za linux nema zime, sto nema veze sa onim: ko umre u jesen za njega nema zime! >:D
15. август 2007. у 2:57 pm #59680BrokeBody
УчесникSetite se ko je kupio IBM ……. Lenovo ( Kina )… Za linux nema zime, sto nema veze sa onim: ko umre u jesen za njega nema zime!
Heh, samo bih zeleo da dozivim kada ce Linux Market Share biti makar jednak Windows Market Share-u. :- Kako sada stvari stoje,

http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_system#Today
:-
15. август 2007. у 3:08 pm #59681foxbunny
УчесникAko je stanje ovako kako ste rekli, moze se desiti da dodje do kraha, mada cisto sumljam da bi gore navedene kompanije to dozvolile, zato sto bi tada dosta izgubile.
Stanje jest grozno. Ali ne mora da dodje do kraha. Samo mislim da mi nikad necemo dobiti dobar Desktop OS. Gledam pre neki dan stranicu DragonFlyBSDa. Covece. Odusevio sam se. Oni imaju konkretan dizajn sistema kome teze. Oko samog dizajna, mnogo toga mi nije bilo jasno. Ali ono sto je jasno jest da taj dizajn postoji. Dakle, postoji neki definitivni plan kako ce stvari da se razvijaju.
Kod linuxa je problem sto ne postoji takav definitivni plan (osim mozda u Linusovoj glavi, ali nesto sumnjam), vec se barem jednim delom razvoj odvija na hakerski nacin. Jednostavno se kod siba na osnovu neke ideje koju je, recimo, dao Con Kolivas, ili neko drugi. Tipa, neko kaze, “E, Linux lose prolazi na tom-i-tom benchmarku”, a developeri se tek onda sete pa zagreju stolicu. E, pa, to nije dizajn. To je hakovanje. S druge strane, DragonFly je sistem koji od starta radi po nacrtu, sa jasnim ciljevima i rokom od nekoliko godina u toku kojeg treba ostvariti to. To je nesto sto je Con mogao doneti barem u razvoj schedulera, ali su ga glatko odbili u korist obicnome (mada sposobnom) hakeru.
15. август 2007. у 3:11 pm #59682nowave
УчесникPa koliko sam shvatio iz samog izlaganja CK-a, ni on nije nista drugo do hacker. Pa covek je sam rekao da nije programer, i da na pocektu i nije razume mnogo od koda.
15. август 2007. у 3:40 pm #59683foxbunny
УчесникTo je zato što nisi video šta je čovek rekao o samom dizajnu. On je jedan od retkih koji je ukazao na potrebu da se koriste i istraživanja na univerzitetima, a ne samo da se kodira prema zapažanjima pojedinih hakera. Drugo, on je za svoj scheduler imao jasne zahteve u pogledu dizajna, a ne samo stolicu koju bi grejao dok kodira. Imao je jasnu viziju gde taj scheduler treba da vodi. To je uvek nedostajalo u užoj Linux zajednici, a verovatno će sada nedostajati još više.
15. август 2007. у 3:52 pm #59684nowave
УчесникPa pitanje je koliko je onda skolovanih programera ukljuceno u taj poso, ako je istina da su uglavnom hacker-i u pitanju, onda ne bi bilo lose to promeniti, samo je pitanje kako.
15. август 2007. у 3:54 pm #59685foxbunny
УчесникHackovanje je samo stil razvijanja softvera. Ne mora da znači da su školovani ili nisu. ???
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.