Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 одговора, 24 гласа, and was last updated 19 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
7. септембар 2007. у 10:27 pm #59846
foxbunny
УчесникTo sto na matoroj masini nisi mogao da instaliras Debian je zaista budalastina za koju su zasluzni debian developeri. Realno gledajuci ne postoji razlog da debian niti bilo koja druga brand-new verzija linux distroa ne moze da se instalira na tom hardveru; to ce potvrditi i razni drugi linux distroi cije instalacije ce proci bez problema. Naravno da je takav hardver preslab za full KDE/Gnome iskustvo, ali slicnim postupkom koji si koristio sa windowsom (gasenje nepotrebnih daemona, koriscenje light GUI-a i sl) dobijas sistem koji je sigurno hitriji od ovoga koji imas sada. Pazi, ovo sada pisem iz sopstvenog iskustva, ako te bas interesuje mogu i konkretno da navedem hardver/distro i celokupan dogadjaj.
Malo off, ali: u svetlu ovoga sto je do sada receno, da li zaista mislis da je tipicnom desktop “moronu” Fluxbox dobro resenje? Mislim, mnogi cak ne kapiraju ni GNOME, a kamo li Fluxbox. I jos ako ides minimalnije, wmii? To ipak nije desktop sistem. Za mene, nista siromasnije od E17 ne moze da prodje. Cak i E17 ne smatram idealnom zamenom za KDE/GNOME/XFCE. A sa druge strane, gasenjem nepotrebnih stvari pod XPom ipak zadrzavas punu funkcionalnost GUIa, sa motif-like intefejsom, koji nije ni toliko ruzan. 😉
Moras malo da pokusas da udjes u glavu tih desktop “morona”. Ja sam na svu srecu kratko na Linuxu, pa mi je to iskustvo poprilicno sveze. 😀
EDIT: Nemoj pogresno da me shvatas. Debian Etch je iz generacije Viste, a ne XPa. Starija verzija nekog distroa bi verovatno mogla da ponudi full KDE 2 iskustvo ili tako nesto prikladnije. Ovo gore samo ilustruje u kom pravcu je GNU/Linux na desktopu otisao izmedju XPa i Viste.
7. септембар 2007. у 10:52 pm #59847salac
Учесник
@salac
Ovako, ja naravno mogu ponovo da odgovorim na tvoju prethodnu poruku u detalje, ali onda bismo se samo vrteli u krug..I meni se cini da smo stigli do tacke gde bi pod parolom ‘ajmo Jovo nanovo’ vrteli do sada receno u beskonacnost.
Da sumiramo?
1. Linux na desktopu nece uskoro uspeti na nivou na kome uspeva konkurencija iz komercijale. (To smo se cak i slozili)
2. FLOSS projekti u globalu tu i tamo imaju probleme ali ti problemi (tehnicki versus human resource) su suprotstavljeni i resavanje jednog dovodi do neresavanja drugog
3. Trenutno se resavanje tehnickih problema stavlja iznad resavanja HR problema (sto vazi za jos neke projekte)
4. Kernel utice na performanse desktop sistema, ali to se smatra beznacajnim u odnosu na moguca poboljsanja ostalih delova sistema (graficki serveri, desktop okruzenja, aplikacije, hardver)
5. Foxbunny ima utopijsko vidjenje odosa u razvojnom timu Linuxa 😛Lepo sumirano. Mozda bi bilo interesantno da cujemo ima li nekih ideja medju forumasima kako tacku 5 premestiti iz sadasnje utopije u sutrasnju realnost. Ti si vec imas jedan predlog (rotiranje vodje projekta). Ovo moze da bude, barem mi se taco cini, jako interesantna tema.
7. септембар 2007. у 11:06 pm #59848miodragz
УчесникToliko je zanimljiv topic da me mrzi da citam,izvinjavam se na komentaru 😀 😀 😀
7. септембар 2007. у 11:08 pm #598497. септембар 2007. у 11:21 pm #59850kosmi
УчесникToliko je zanimljiv topic da me mrzi da citam,izvinjavam se na komentaru 😀 😀 😀
:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
@fox
Daj bre zaključavaj ovo! 😀 😀7. септембар 2007. у 11:27 pm #59851foxbunny
УчесникA bre, kosmi, ako moze da postoji tema o “devojkama” u kojoj se pise o strebanju, ne vidim razloga da postoji i jedna tema o “kernelu” u kojoj se pise o fasizmu i koka-koli. 😉
8. септембар 2007. у 12:14 am #59852kosmi
УчесникKad se ljudi prepiju nečega, lepo odu na neko drugo mesto da se prazne, a mi kolko vidim
sve na jednom mestu. :biggrin: :biggrin:8. септембар 2007. у 8:43 am #59853salac
УчесникMalo off, ali: u svetlu ovoga sto je do sada receno, da li zaista mislis da je tipicnom desktop “moronu” Fluxbox dobro resenje? Mislim, mnogi cak ne kapiraju ni GNOME, a kamo li Fluxbox. I jos ako ides minimalnije, wmii? To ipak nije desktop sistem. Za mene, nista siromasnije od E17 ne moze da prodje. Cak i E17 ne smatram idealnom zamenom za KDE/GNOME/XFCE. A sa druge strane, gasenjem nepotrebnih stvari pod XPom ipak zadrzavas punu funkcionalnost GUIa, sa motif-like intefejsom, koji nije ni toliko ruzan. 😉
Ja sam na nekom raspalom laptopu (hardver slican BrokeBody-evom) instalirao Gentoo i koristio icewm+icon manager+jos neke dodatke . Jeste siromasnije desktop iskustvo nego KDE/Gnome i ogoljeni win xp, ali je bilo moguce pustati divx-ove i raditi bez beskonacnog swap-ovanja; to tweakovani win XP nije mogao. U stvari divx je bio presudan (na tom laptopu je pola kasarne kada sam bio u vojsci pre 4 god ubijalo vreme gledajuci filmove).
8. септембар 2007. у 9:41 am #59854foxbunny
УчесникJa sam na nekom raspalom laptopu (hardver slican BrokeBody-evom) instalirao Gentoo i koristio icewm+icon manager+jos neke dodatke . Jeste siromasnije desktop iskustvo nego KDE/Gnome i ogoljeni win xp, ali je bilo moguce pustati divx-ove i raditi bez beskonacnog swap-ovanja; to tweakovani win XP nije mogao. U stvari divx je bio presudan (na tom laptopu je pola kasarne kada sam bio u vojsci pre 4 god ubijalo vreme gledajuci filmove).
Pa pazi, mozes cak i na 386 sa 32 MiB rama instalirati *neki* linux sa *nekim* softverom za pustanje filmova. Ali ono, ako cemo desktop-“moronsko” iskustvo, to nije to. To je bila poenta.
9. септембар 2007. у 12:41 am #59855LYb
УчесникA bre, kosmi, ako moze da postoji tema o “devojkama” u kojoj se pise o strebanju, ne vidim razloga da postoji i jedna tema o “kernelu” u kojoj se pise o fasizmu i koka-koli. 😉
Ovde se i o tome pisalo? Auuu, sta ja sve NISAM citao 😛
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.