Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Za zivot bez ziga/http://www.zazivot.org/
- This topic has 28 одговора, 12 гласова, and was last updated 17 years, 11 months раније by miodragz.
-
АуторЧланци
-
7. јануар 2007. у 11:24 pm #8246miodragzУчесник
Поштовани слободни становници Србије,
Дошло је време за повлачење црте и животно иступање против највећег насртаја на саму основу људске слободе у историји ових простора. Kaко се већ више пута током последње две године најављивало по новом Закону о личној карти, крајем јануара 2007. године власт у Србији намерава да започне са издавањем нових личних докумената, који у себи садрже чипове са биометријским подацима, тј. меморијским записима отисака прстију, потписа и дигиталне фотографије сваког становника Србије. За почетак. Нико не зна који ће се све лични подаци касније додавати – попут генетских записа, интимних животних детаља, полицијских досијеа и слично. Међутим, када се једном тим путем крене, повратка нема.ЗАШТО СМО ПРОТИВ?
1.Биометријске личне карте на националном нивоу су уведене у неколико држава света, углавном далекоисточних. У Европској унији велика већина земаља нема такве личне карте, нити планира њихово увођење. Оне нису услов за улазак у Европску унију, нити њихово увођење доприноси бржем уласку (Словенија има обичне пластичне карте са вишим нивоом заштите).
2.Земље које су планирале или планирају да уводе биометријске личне карте суочене су са отпором мислеће јавности и друштвене заједнице уопште. У Великој Британији је покушај увођења биометријских личних карти довео до вишемесечних дебата у парламенту и бурних реакција академских грађана.
3.Стручни органи, какав је Заједнички комитет за људска права Британске владе, процењују да је пројекат увођења биометријских личних карти на националном нивоу потенцијално у колизији са европском Конвенцијом о људским правима, а званичне студије о изводљивости показују да такве личне карте не гарантују стопроцентну поузданост и аутентичност.
4.У Србији пројекат набавке опреме за израду биометријских личних карти није прошао ни скупштинску расправу, ни обавезан тендерски протокол, ни законско додељивање новца из републичког буџета.
5.Није тражена масовна сагласност грађана за проширивање базе података коју ће држава о њима водити, нити су организоване јавне дебате.
6.Пројекат директно угрожава приватност личности, као једно од фундаменталних права данашњице. Отвара се простор и за тајне електронске архиве.
7.Бирократски апарат добија моћ манипулисања огромним бројем података преко централизоване базе, а могућа је и продаја делова базе трећим лицима.
8.Постоји могућност скривених програмских процедура у систему, који би омогућили одлив података страним службама.
9.Злонамерни упади споља или намерно исправљање централизоване базе изнутра носе огромну опасност по интегритет личности, као и по националну безбедност земље, пошто би сви интимни подаци о држављанима били централизовани на једном месту.
10.Усвајање овог пројекта у будућности води ка много тоталитарнијим концептима интеграције свих докумената у један, чиме би се избрисала анонимност токова новца и отворио пут тоталном надзору државе над појединцем. Минијатуризација целог система се полако спроводи у свету, у виду поткожних чипова, због чега Хришћани свих конфесија изражавају оправдан страх од најаве тоталитарног режима описаног у Јовановом Откровењу (гл. 13, ст. 16-18).ДА ЛИ ЗНАТЕ:
– Да је за нове личне карте, ван очију јавности, 3 године пре доношења закона, купљена опрема у вредности од 100 МИЛИОНА АМЕРИЧКИХ ДОЛАРА?
– Да су стопиране све истраге у вези са овим незаконитим послом?
– Да у Србији није донет одговарајући Закон о заштити личних података? Да ви, дакле, не знате ко користи ваше податке и у које сврхе, нити који се подаци о вама чувају?
– да су у САД у мају 2006. украдени подаци о 26,5 милиона ратних ветерана из базе података Ветеранске администрације у Вашингтону, и још неколико милиона из других, разних база података.
– да је контролер британске обавештајне службе МИ-6, баронеса Дефни Парк, изјавила испред британског парламента у марту 2006. да би увођење личне карте везане за централну базу података у Британији било „поклон за терористе“ и да би таква централизована база података пружила „вредне податке организованом криминалу и обавештајним службама непријатељских држава“.
– да проф. Рос Андерсон са престижног Универзитета у Кембриџу, стручњак за безбедносни инжењеринг, каже: „Полицијске и друге агенције могу да добију приступ неограниченој лепези обавештења о личности. Постоје бројни докази да се рачунарске базе података – укључујући полицијске, базе за регистрацију возила и банкарске – рутински обијају од стране приватних истражитеља за рачун разних клијената, укључујући и медијских организација“.
– да ће у Швајцарској биометријски пасоши бити испитивани током следећих пет година, тј. до 2011, на добровољној основи.
– да у Белгији, која издаје личне карте са биометријским чипом, грађани имају право да траже блокаду чипа ако не желе ту врсту идентификације.
– да се у Финској биометријске личне карте издају на добровољној бази.
– да је у Француској, неколико месеци пре увођења новог закона о личним исправама у скупштинску процедуру, министарство унутрашњих послова отворило сајт и омогућило грађанима и стручњацима да се укључе у јавну расправу о предложеном закону.
– да се по писању лондонског „Дејли Телеграфа“ од 5. 12. 2006. више од 50% Британаца противи централизованој бази личних података, а разне анкете у Британији показују да су милиони Британаца спремни да одбију личне карте везане за електронску централну базу података по цену одласка у затвор!
– Да у Аустралији и Канади предлози за увођење сличних личних исправа нису прошли?Услови коришћења и ауторска права
Даље публиковање текстова и садржаја у изворном облику са овог сајта дозвољено је уз услов да се на тај начин не остварује зарада и уз обавезно навођење сајта “За живот без жига” као извора, односно под ГНУ-овом слободном лиценцом за документацију. Овај сајт користи Вордпрес (WordPress). Вордпрес је слободан софтвер објављен под ГНУ-oвом општом јавном лиценцом, инсталација,8. јануар 2007. у 12:38 am #51382zeenmcУчесникuh ,trebalo bi mi nedelju dana da napisem sta sve mislim o tim “licnim kartama” , ma mogu samo da kazem da ova ustaska vlast moze da mi se sagne stim licnim kartama , ako boga ima ,nadam se da ce ovu sadasnju usljivu vlast da prokle, uh sama pomisao na te licne karte nerviram se ko debil, mislio sam da je ministar policije jedini normalan, a sad znam da je najveca budala od svih njih ,al ajd sta da se radi ,secam se 5. oktobra svi su hteli promene, pa eto vam ih ,kad je sloba bio,pitam kevu daj mi pare za nove patike ,ona mi da odmah, a sada treba da cekam 2,3 nedelje, usla slovenija u evropsku uniju, sada tamo kukaju zbog reformi, a inace neznam dal je u srbiji procurela vest, u nemackoj se razmislja o izlasku iz evropske unije (stric mi je tamo politicar), ja verujem da su srbi extra pametna nacija,al bre nesto smo zaglupeliposlednjih godina, jest boli kita amerikanca da nam pomogne ,da da njegove pare za srbe, da da da, sada pokusavaju da se izvuku iz iraka, videli ameri da ce ih muslimani pobiti, a i treba 🙂 ,pa eto na sta idu pare umesto da daju sirotinji da kupi hleb,ma jok dajte da uzmemo digitalne licne karte ,sto da ne, koliko sam cuo sad je cool biti gladan, samo pogledaj etiopiju, tamo su svi gladni ,to je cool a da sad je i cool biti feget , e lepo vala amerika pravi ova sranja a mi isprastamo,e kukala nam majka ako udjemo u evropsku uniju , ja inace studiram za fitnes instruktora, kad udjemo u evropsku uniju ja cu zapalit iz zemlje,a i vec sam par puta mogao da odem u australiju, odlican sam u tome sto studiram, extra je placeno, ima nas (srba) puno u dubaiu (sta ces vise od toga, plata extra) , al sve je bilo ono kao bice bolje opametice se vlast, a ono kita moja, koliko god ja voleo srbiju i beograd (uh kalemegdan je raj), nemam ja toliko hrabrosti da gledam svoj narod kako pati ,posto ovo nije nista kako ce tek biti. Seselja zatvorili u hag,jos se covek sam predao, a nisu hteli da ga puste da se brani sa slobode, e pameti jedna,a zasto su ga uhapsili , pa kao “dolijao je ulje na vatru” cek bre a sta je radio vuk draskovic, sve sto je radio seselj to je radio i vuk,ako neko nezna ,njih dvojica su kumovi, vuk mu krstio nikolu,al eto vuk posto amerska cepulja,svi su se okrenuli protiv srba ,umesto da skupimo muda i da se zajedno branimo (pa makar i puskama) ma jok, doso pre neki dan slusam tadica,kaze nece dozvoliti ponovo rat na balkanu,kaze sloba je namestio rat u bosni i hrvatskoj, pa cek bre covece jel su prvo ustase i balije poceli da isteruju i ubijaju srbe iz hrvatske i bosne, sta smo mi treba li uradimo da gledamo kako nam narod ubijaju, i sta jos da navijamo za ustane,malo su nas pobili u jasenovcu ,e pameti jedana, svima vama treba metak u celo, neshvatam bre kako mogu da velicaju djindjica, ja se bre secam kad sam s caletom gledao satelitsku i on u nemackoj kaze za vreme bombardovanja, kao jos 2,3 nedelje bombardovanja i oni su gotovi, i to kroz smeh kaze,alo ustaso pa koga su tada ubijali ciju su zemlju rusili ,da nisu mozda ameriku,strasno…….kako su srbi postali glupi,koliko smo glupi,toliko mi je to sada smesno, bre imam puno drugova koji su zavrsili koledze i srednje skole u americi, ovde su bre skoro bili ponavljaci,nikakvi djaci a tamo intelektualci, meni je inace cela porodica s oceve strane po svetu, sve oni kukaju,pogotovo oni sto su u evropi tj evropskoj uniji,jedva spajaju kraj s krajem, jest ima i onih sto im je extra ,tetka i teca pre 2 godine kupili kucu u elitnom naselju kod San Franciska, platili nesto manje od 2 miliona dolara, eto oni to mogu,al su zato poslednji put u srbiji bili pa jedno pre 10 godina, nemogu od posla da dodju u zemlju u kojoj su rodjeni, poslovi ih unistise ,para koliko hoces al nemozes da ih trosis jer se nema vremena, strasno e to je zapadni mentalitet
jbg ovo je preslo temu o digitalnim licnim kartama,al eto sta cete kad smo poslati glupa nacija ,s politicarima koji vole da ih karaju u bulju (sta ces vole oni to, biti peder to je kako kazu “kuul”)
aj opozdrav, i ako nemora da se brise ovaj moj post,nemojte ga brist, istrosio sam pola sata na njega 🙂doso papa kaze hoce da ujedini hriscanski svet,jest boli ga paja, ma hoce da unisti pravoslavnu veru (papo mozes da mi blajvas 🙂 )
8. јануар 2007. у 12:58 am #51383LYbУчесникMmmm… samo…
Nije ovaj sajt za kvazipatriotsko politicko lamentiranje.8. јануар 2007. у 9:39 am #51384miodragzУчесник@Lyb nije ovo kvazipatriotsko politicko lamentiranje
Moram da priznam da postajemo jako glupa nacija a i Lyb pa ja nisam marsovac ipak zivim u Srbiji
8. јануар 2007. у 11:07 am #51385DeeMonУчесникSlažem se sa tobom
@ostali
prestanite da mlatite praznu slamu sa tu nekim ljudskim pravima i protivljenjem svemu što ima predznak kontrole (naravno nisam ni ja za “Velikog Brata”).A tek što ste Jovanovo Otkrovenje ubacili svaka vam čast, nikada nisam voleo ljude koji veru i verska ubeđenja koriste u neke svoje kvazi-bilokakve svrhe.>:( >:( >:(
8. јануар 2007. у 11:31 am #51386skylordУчесникJoš jedan glas za Lyb-a.
Ovaj forum je valjda prvenstveno namenjen za diskusiju o linuxu a ne političko-verskom zamlaćivanju.8. јануар 2007. у 11:45 am #51387miodragzУчесник@Lyb i ostali 😀
Ovaj dokument ima veze linux-om hteo neko to da prizna ili ne. I nema nikakve veze sa politikom ama bas NIKAKVE.
Najbolje je da se drzite windowsa i MS-a tako je najbolje jer to moze nekad da bude jedini nas izbor.
8. јануар 2007. у 1:09 pm #51388MilancheУчесникprestanite da mlatite praznu slamu sa tu nekim ljudskim pravima i protivljenjem svemu što ima predzank kontrole (naravno nisam ni ja za “Velikog Brata”).
Tako je!!! Niko ne voli da bude kontrolisan sa nečije strane, ali jbt ne može sve da bude slobodno… Zamislite da je sve slobodno, svetom bi zavladao haos…
P.S. Richarda Stallmana treba strpati u ludnicu LOL! (nemojte mi zameriti al’ mislim da je on poremećen, kad sam pročitao da je jeo pesak sa cipela… ugh… mislim svaki komentar je suvišan)
8. јануар 2007. у 2:57 pm #51389jovirУчесникOvaj forum je valjda prvenstveno namenjen za diskusiju o linuxu a ne političko-verskom zamlaćivanju.
Tačno je da ovde ne treba raspravljati o novim ličnim kartama, a, takođe, ni trućati o nekakvom zamlaćivanju. Treba biti baš nadmen da uspiš istovremeno da držiš pridike o nečemu što ne valja i usput izvališ još veću budalaštinu… >:( >:( >:(
8. јануар 2007. у 3:23 pm #51390NostromoУчесникSlazem se sa miodragz.
A sto se tice politiziranja, mislim da mu nije ovde mesto.
Sto se tice ostalih, mislim da bi trebali pazljivije da prouce tekst i da
shvate sta iz njega implicira u dugorocnom smislu. Misliti o Linuxu
samo kao o besplatnom operativnom sistemu pokazuje samo koliko
ljudi pojednostavljuju stvari i koliko se neozbiljno shvata cela filozofija GNU
projekta.Ovaj tekst ima itekakve veze sa Linuxom……ali i sa mnogim drugim stvarima.
Najzad, najzalosnije je to sto narod u Srbiji se nauci tek kada nesto oseti na svojoj
kozi. Kada nas budu pitali prilikom izdavanja LK “a koji operativni sistem koristite?” ili
“da li koristitte internet?” ili recimo “sta mislite o Bilu Gejtsu?”………..onda ce vec biti kasno.
Ovo duboko zadire u sve pore zivota i tesko je i zamisliti dokle bi nas to dovelo. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.