Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Windows vs Linux
- This topic has 52 одговора, 20 гласова, and was last updated 18 years, 12 months раније by Sioux.
-
АуторЧланци
-
27. октобар 2005. у 6:04 am #36013LimitManУчесник
Ti mora da si Windows plaacenik i Linux izdajnik! (Shto bi rekao Dr. Vojislav Sheshelj :P)
Bolje idi budi staff na windowso forumu 😛
… Shala naravno…Shto se shrafcigera tiche … Hocem reci da windows nema nikakve sigurnosti…
Shto se tiche brzine … Pa nije bitno paljenje vetj brzina kasnijeg rada
A da se kvari …. Ne setjam se kad sam zadnji put (mislim kutji … na poslu nemam takve probleme) uradio neshto korisno u windowsu a da mi se neshto nije preebalo ;-(
Zadnji put kad sam koristio Windows sam samo hteo da grabujem jedan DVD i u sred rada mi je iz chista mira pojavio bluescreen (i to pod XP-om SP2), i Windows vishe nije zheleo da se druzhimo …
A da ti ne pricham kakve sam sve gluposti video dok sam drzhao servis ….27. октобар 2005. у 7:20 am #36014unknownУчесникE to je bas moja poenta. Ti imas problema sa windowsom, ja nemam, treci ima, cetvrti nema itd. Isto tako je i sa linuxom.
Na linux treba gledati kao OS, a ne kao protivnik Microsoftu. Meni se recimo svidja ideologija na koju je linux zasnovan i flexibilnost (mozes da ga podesevas po svom ukusu).27. октобар 2005. у 5:11 pm #36015LYbУчесникJa nemam problema ni na winu ni na linuxu…
Hmmm… moracu da aktiviram onaj Amstrad CPC6128 sto sam pre 7 godina maznuo ortaku da se ne baci, da vidim ocu li imati problema sa CP/M – om 🙂27. октобар 2005. у 7:28 pm #36016densУчесникKod kuce drzim samo linux, na poslu samo windows (ne racunajuci servere, koji su raznoliki, i windows i linux i FreeBSD) i sto se mene tice stvari stoje ovako:
Windows mi radi stabilno vec dve godine, sto ne znaci da me ne izludjuje sa nekim stvarima, kao sto je:
– dignem par aplikacija koje trze dosta RAM-a ili ucitam preveliku sliku u program za pregled slika, pa se predomislim -> ne mozes ubiti task po 5 minuta, to se na linuxu ne moz’ desiti. Kad ga ukokas, on biva ubijen momentalno (a i kvalitetnije, kod windowsa mozes zavisno od aplikacije tako da onesposobis delimicno ili u potpunosti ceo win).
-pokusavam da odaberem direktorijum da bih nesto snimio, ili otvorio fajl, i u dijalogu (padajuci meni) kad kliknem treba mu po 10-20 sekundi da mi prikaze ono stablo (Desktop, MyComputer, LocalDisk (C:)). To se u kde-u ne desava, momentalno dobijas directory tree, pa biras sta ti treba…
-nedostatak virtuelnih desktopa… i nekih fora koje imam u KDE-u
-debilno ponasanje u domenskom okruzenju, Lan Manager, da ne kazem windows networking, klijent ima ugradjene restrikcije, tako da ako si jednom pokupio neke polise sa domena ne mozes prici ni potpuno otvorenom share-ovanom direktorijumu dok se ne autentifikujes… dok tome prilazis sa linux-a (pomocu npr smbclient-a) bez predstavljanja i unosa lozinki… da i ne govorimo da mu je potrebno 5x vise vremena(mozda malo preterujem) da pronadje sve racunare u okolini nego SAMBA klijentu, koji je generalno i brzi, ali to nema veze…
-moras da imas bateriju programa za zastitu ili barem povremnu proveru sistema (virusi, grayware i ostalo)
Suma sumarum… ne mislim da je windows bas tako los kakvim ga mnogi ovde predstavljaju… ali jednostavno, preferiram linux iz mnogih razloga i tako ce najverovatnije ostati jos dugo.
27. октобар 2005. у 8:21 pm #36017LimitManУчесникShala na stranu…
Ne kazhem ni ja da je Windows bash toliko losh… Pogotovu nakon SP2 za XP … Ali gledajuci sve verzije (treba li da napomenem da je prva verzija windowsa koju sam koristio bila 1.2) mnogo im je trebalo da stignu do relativno dobrog …
Najbolja verzija Windows-a koji sam koristio pre XP-a SP2 je definitivno bila 3.11 (ne mogu da se setim kako se zvao program koji mi je chak dao i start menu kao u 95-ici) i kao malo bolje mogu da ubrojim NT4 i Win2000 ali sve izmedju (95, 98, 98SE, ME) su goli shit u odnosu na Linux …
Skoro 4 godine sam bio vlasnik prodavnice rachunara i servisa i stvarno mi se jako smuchio Windows … Mozhda ga zato i ne volim UOPSHTE!
Takodje mi jako ide na K**** Microsoftovo monopolistichko drzhanje i ponashanje i jako mi je drago to shto im google lagano otima Exchange i to na jako efikasan nachin 😉Ali da ne upadam u vatru jer sam stvarno zbog pojedinih stvari BESAN na windows 😉 Ne volim ga pa to ti je 😀
27. октобар 2005. у 8:33 pm #36018LimitManУчесникUmalo da zaboravim …
Nemojmo zaboraviti chinjenicu da za Windows postoji preko 125000 virusa dok za linux oko 460.
Microsoft je za windows izdao patcheve za jako mali broj virusa i sigurnost povecao jako malo. Npr. stvar koja me stvarno izludjuje:
Da bi sprechio shirenje virusa putem maila, u Outlook express-u su ubacili opciju da ne mozhete da otvorite attachment ukoliko je .exe. Da bi skinuli program koji je u attachmentu morate da promenite opciju u Preferences koju obichni korisnik teshko i nalazi. Ukoliko je jednom stavite da otvara attachmente, posle cete zaboraviti da je ukljuchite … tako da je ta opcija ….Neznam seca li se neko 99-te godine kada je napravljen rootkit … Koristio je LPT port koji je bio otvoren da bi ubacio virus u linux box… (lichno poznajem lika koji je napisao virus, chak sam imao chast da uchestvujem u izradi interface-a :D) Naravno, ovaj bug je zakrpljen prvim sledecim kernelom.
Par godina kasnije pojavljuje se virus pod windowsom (ne mogu da se setim imena …par meseci pre sasser-a) koji koristi istu foru za upad u rachunar samo preko RPC-a, ali koristeci isti protokol. Odmah se doshlo do zakljuchka da je protokol maznut iz Linux-a i to iz stare verzije. Pa zar nisu mogli da iskoriste noviji kernel? 😀
Da ne pricham sada o dogadjajima u Windows 98 gde ste mogli da uradite grep -i openbsd http://ftp.exe i da dobijete prilichno vidan deo bsd-ovog koda…
Znachi kradja… I onda razmishljam … Zashto bih koristio Windows koji koristi zastarele linux alate i delove kada mogu da koristim linux ;D
28. октобар 2005. у 9:48 am #36019popeyeГлавни мајсторLimitman, ove dve su valjda prve tvoje poruke koje sam pročitao do kraja (obično prestanem kada počneš da ubacuješ chshzh) i do srca si me nasmejao. 🙂
Bolje izbriši ovo što si ispisao, zezaće te drugari narednih par godina. 😛
28. октобар 2005. у 2:23 pm #36020LimitManУчесникKahm?
A shta je tu smeshno? Inache .. Izvini za ch, zh, sh, tj … Proveo sam preko 6 godina na IRC-u i mnogo mi je ushlo u vene da tako pishem 🙁
29. октобар 2005. у 12:40 pm #36021popeyeГлавни мајсторJa sam i na ircu uvek koristio, ako ništa, ošišanu latinicu. Danas za tim stvarno nema potrebe, možda bi trebalo da razmisliš o tome jer je vrlo teško normalno čitati takve poruke (zamisli da se pojavi neko ko će koristiti i nemačke konstrukcije).
No, pretpostavljam da je teško otarasiti se loših navika, a najgore što ti se dešava jeste da ljudi ne čitaju šta pišeš (što opet postavlja pitanje uloženog truda da nešto napišeš, ako to niko ne čita, zar ne?).
Što se tiče onog što si ispisao, pa pogledaj samo:
[*]Google otima tržište Exchange serveru
[*]Microsoft izdao mali broj zakrpa za viruse
[*]Virus preko LPT porta
[*]RPC i LPT, pa pričaš o istom protokolu
[*]Malo li je što se koristi za serijski port (LPT) i RPC, nego je još maznut iz Linuxa
[/list:o]Exchange server ima za ciljnu grupu poslovne korisnike, sa posebnim naglaskom (glavna prednost i namena) na grupnom radu (za vođenje projekata i uopštenu razmenu poslovnih podataka). Nijedno rešenje otvorenog koda i dan danas nije stabilnošću i mogućnostima ugrozilo Exchange, a da ne pričam o Webmail servisu, što GMail jeste. Ima dosta projekata otvorenog koda kojima je to cilj, od kojih neki obećavaju da će možda u dogledno vreme stasati u ozbiljan proizvod.
U zadnjih par godina, nije se desilo (bar ja nisam primetio) da se pojavio virus, a da MS nije prethodno izbacio zakrpu. Čak bih bio slobodan da ocenim da autori virusa reverznim inženjeringom zakrpa koje MS izbaci dolaze do podataka o slabostima i kako da ih iskoriste.
LPT je skraćenica (u MSDOS/Windows svetu) za paralelni port (obično kačiš štampač na njega, recimo). Nema veze sa Internetom niti bi se virusi mogli sa udaljenog računara direktno širiti preko njega, osim ako ne odlučiš da umrežiš računare preko paralelnog porta, gde se nećeš baš usrećiti. 😆
RPC je protokol za klijent/server aplikacije, kojim aplikacija na jednom sistemu traži servis na drugom, pri čemu se rpc pozivi ponašaju poput funkcija (aplikacija prosledi argumente rpc servisu i čeka rezultat). Nema blage veze sa LPT protokolom.
Što se koda tiče, danas skoro svi sistemi (zahvaljujući BSD licenci) imaju u sebi (neko manje, neki više) BSD koda. Tu su uključeni i Windows i Linux i OSX, pa je verovatno da imaju i skoro identične delove koda u sebi. FTP je samo programče pod BSD licencom, svako ima pravo da ga ubaci u svoju distribuciju ili proizvod.
29. октобар 2005. у 4:59 pm #36022LimitManУчесникa) Vidi se da malo znaš o google-u 😉 Misliš da su oni svih ovih godina preživljavali samo od reklama koje su se pojavljivale na njihovom sajtu (s’ obzirom da je google adsense relativno nova stvarčica). Google poslovnim korisnicima nudi potpuno poslovno rešenje (i ja sam za ovo relativno skoro saznao … Pokušaću da nađem link na news.com.com … zaboravih kako beše ime)
b) Da je Microsoft dao dovoljno zakrpa za viruse ne bi bilo toliko virusa i kompova inficiranih virusom. Dobra stvar je ta što su kupili RAV (Romanian Anti Virus aka GeCad) (http://www.ravantivirus.com/pages/shownews.php?i=153) i planiraju da u sam sistem integrišu AV.
c) i d) Baš sam pokušao da nađem neki sajt koji ce ti konkretno objasniti o čemu se radi, međutim informacije su previše stare, a previše sam umoran da bih tražio predaleko. Pokušaću da ti ukratko objasnim o čemu se radilo. Driver za lpt port je imao bug gde, ukoliko nemaš ništa priključeno na istom, on pokušava da naće hardware. Pri tome kreira proces koji se uključuje tcp/ip (stvarno neznam zašto ali mislim da je reč o nekim mrežnim štampačima i emulaciji tcp-a) i otvara port koji u principu ne reaguje na klasične zahteve. Međutim, ukoliko pošalješ svega 3 binarna karaketera on pada pod tvoju komandu. Da ti ne pričam kakve su sve mogućnosti bile. Uglavnom, naj bolja kombinacija je bila ubacivanje trojanca. Ovo je nešto što sam našao o tome ali nije baš detaljno:
http://www.sinrodlaw.com/CyberCrime.pdfe) Nauči da razlikuješ serijski (com) i paralelni (lpt) port da ti se društvo ne smeje narednih godina 😛 (i nemoj da te guja ujede da menjaš ovaj post :P)
Inače, ne pitaj me sa kakvom sam mukom napisao ovaj post koristeći čžđšć 😀 Ali sve za popaja 😛
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.