Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › VISTA NEMA ALTERNATIVU !!!
- This topic has 78 odgovora, 20 glasova, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
GoranSTX.
-
AutorČlanci
-
24. avgust 2007. u 9:19 pm #60440
foxbunny
Učesnik@DeG, ostali
Vidite, razni ljudi (ocigledno) imaju razlicita iskustva sa Vistom. Ali ako se bolje setimo, tako je sa skoro svakim Linuxom. Na raznim distroima sam imao razlicite probleme koje niko drugi nema.
No, kad smo kod razlika, Vista je 1) skupa, 2) kod nje je problem uvek isti kod svih koji ga imaju: BSoD.
Sta se zakljucuje iz ovoga? Kad izvadimo slovo “o” iz BSoD, dobijemo BSD. :biggrin:
24. avgust 2007. u 9:24 pm #60441BrokeBody
UčesnikLinuks najpre potamani vlasničke unikse.
Vidim, u poslednjih 10 godina sa market share-om ispod 1%, tamani ih samo tako. 😉
valjda treba sve ono što smo pokupovali da pobacamo u kante, da odvojimo par hiljada evra za nov hardver da bismo terali čudo zvano Vista!!!
Bacali ljudi ili ne, koliko ce (malo!) vremena proci dok hardver za Vistu ne postane standardna konfiguracija? Manje od godinu dana, ama vrlo malo vremena…
U svakom slucaju, slazem se sa Tomom da ce Linuxu trebati verovatno mnogo manje vremena od Viste dok i on ne pocne da iskoriscava jak hardver kao sto to Vista trenutno radi efikasnije od njega.
24. avgust 2007. u 10:07 pm #60442DeG
UčesnikKažem samo da stari kompjuteri uz Linuks imaju svoju primenu. Apsolutno tvrdim, da bilo koji aktuelni i386 port bilo koje Linuks distribucije sam u mogućnosti da postavim čak i na PI sistemu u funkcionalno stanje. Baš bih voleo da vidim to isto sa Vistom! :biggrin:
Što se tiče umeća OS-a po pitanju iskorišćenja hardverskih resursa, mislim da je došlo do zamene teza. Valjda su Linuks kerneli ti koji ganjaju po više desetina procesora u paraleli!!! Ako je tako, a tako je, verujem da optimizacija za dvojezgarne sisteme već nije problem. Mislim da možda na ovim prostorima fali nešto više prakse i iskustva (bez uvrede). Ali dobro, ide sve to u dobrom pravcu.24. avgust 2007. u 10:19 pm #60443Anonimni
GostDakle instalrah Vistu ( pored XP i BeOS-a ) na sledecoj konf: cp amd Athlon 1700xp, graf. nv5200 fx, mem ddr2 512Mb! Evo prvih nekoliko min. radi odlicno ( brze od xp, skoro kao BeOS! ).
Sve ovo radi na slabasnoj konfiguraciji jerbo je Vista ultimate Lite ( nesto preko 700 Mb, na DVD-u )!
ima li neko iskustva sa ovakvom Vistom? ::)24. avgust 2007. u 10:22 pm #60444BrokeBody
UčesnikKažem samo da stari kompjuteri uz Linuks imaju svoju primenu. Apsolutno tvrdim, da bilo koji aktuelni i386 port bilo koje Linuks distribucije sam u mogućnosti da postavim čak i na PI sistemu u funkcionalno stanje. Baš bih voleo da vidim to isto sa Vistom!
Dobro znas da za Vistu nikada niko nije imao takve planove? 😉 (ovo govorim intuitivno, ne sumnjam da nesto mnogo gresim)
Što se tiče umeća OS-a po pitanju iskorišćenja hardverskih resursa, mislim da je došlo do zamene teza. Valjda su Linuks kerneli ti koji ganjaju po više desetina procesora u paraleli!!! Ako je tako, a tako je, verujem da optimizacija za dvojezgarne sisteme već nije problem. Mislim da možda na ovim prostorima fali nešto više prakse i iskustva (bez uvrede). Ali dobro, ide sve to u dobrom pravcu.
Koja uvreda? 😉 Da budem malo precizniji, mislio sam na trenutno bolji memory management kod Vista kernela nego kod Linux kernela.
24. avgust 2007. u 10:36 pm #60445psy_unix
UčesnikUopste nisam zeleo da ova tema ode u TOP , ali sta je tu je .
Ne znam , nisam toliki bas mag da znam ko kako radi sa memorijom ali cu poci onim putem kojim ljudi iz M$ zele svima nama a to je : U prodavnicu po giga – dva i boli te za to koji je sistem bolji i jaci . heheheehhe25. avgust 2007. u 12:12 am #60446DeG
UčesnikVista ima itekakvih alternativa, a izbor je na nama. U svakom slučaju, dobra konkurencija, doneće bolje operativne sisteme. Ko ima da plaća, apsolutno se slažem. I programeri u Majkrosoftu trebaju platu, a siguran sam da većina njih je i zaslužuje (politika firme je nešto drugo).
A što se piraterije kod nas tiče, apsolutno je ne podržavam!25. avgust 2007. u 8:45 am #60447popeye
Glavni majstorVidim, u poslednjih 10 godina sa market share-om ispod 1%, tamani ih samo tako. 😉
Pazi, Unix nikada i nije pucao nešto na desktop, a ta cifra od 1% se na to odnosi.
Klasični Unix (kažem klasični, jer današnji Windows sistemi ispunjavaju POSIX i mogu se zvati Unix-ima) su serverski operativni sistemi prevashodno, a na tom tržištu verujem da su držali i više od 80% svojevremeno (pre upada Linuxa i napretka Windows NT sistema). Linux (a i Windows) serveri danas uglavnom zamenjuju Unix servere i tope im udeo na tržištu.
Šta mislite, zašto se Solaris pojavio i na x86 platformi i otvoren mu je kod? Pa da zaustavi prodor Linux-a, naravno – sigurno nije zbog dobrobiti zajednice otvorenog koda.
25. avgust 2007. u 8:48 am #60448popeye
Glavni majstorDa budem malo precizniji, mislio sam na trenutno bolji memory management kod Vista kernela nego kod Linux kernela.
Ma daj da vidimo X.org na Linuxu da trepne, a Gnom izbaci poruku “Nvidia drajveri su zveknuli, ali nema veze, ponovo sam ih učitao”. Na to ćemo čekati još 5-10 godina, sigurno. A i neće se zvati Linux. 😉
25. avgust 2007. u 8:49 am #60449psy_unix
UčesnikJa mislim da su se uplasili propadanja i otvorili se da bi ga ljudi razvijali . Pametan potez
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.