Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›VISTA NEMA ALTERNATIVU !!!
- This topic has 78 odgovora, 20 glasova, and was last updated 15 years, 7 months ranije by
GoranSTX.
-
AutorČlanci
-
22. avgusta 2007. u 11:15 am #9069
psy_unix
UčesnikJojjj ljudi ……
1GB 667 je 3200_din ( gram koke ili jedan izlazak , jedan rucak, pice sa devojkom, hehhehehe) koju smo stavili na AMD_x2 4200+ , jos 1GB (ukupno 2), Nvidia 7600 256_MB iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nemam reci .
Pored svih mojih sistema i testiranja , ja sam razocaran. Kompajliran FreeBSD , Fedora 64_bit , UBUNTU_64_bit , NISTA !!!!
Vista ih ubi sve redom , sve radi kao sat . Stavio sam joj i PHP, APACHE , MYSQL , sve redom i ne mogu joj nista .Deluje mnooooogo mocno . Hocu da je oborim , pokrecem , word , photoshop , corel , MP , limewire , google earth , mv2 , TC , winrar , putty , opera , firefox …. sve,
preko 20 programa u isto vreme a ona ni da stucne .Cini mi se da cemo voditi ljutu bitku sa M$. Igrali su na kartu , kupite masine i letece . Tako i bi .
22. avgusta 2007. u 11:31 am #60391BrokeBody
Učesnikcopy/paste mog teksta sa drugog foruma
—
Intel Pentium4 2.0GHz
Kingston DDR 512MB 266MHz
GeFroce4 MX440 64MBStavio sam danas Vistu Ultimate, i malo je reci da sam odusevljen performansama, s obzirom na slabu masinu koju imam. Radi mi malo sporije od XPa i Ubuntua, sto ne znaci da mi inace radi sporo. Brzina je sasvim zadovoljavajuca. Naravno, nemam desktop efekte. Videcu kako ce da radi u narednih nekoliko nedelja. Ako odredjene stvari budu zadovoljavajuce i ubuduce, izgleda da cu da je kupim (na probi je trenutno pirat :p ). E sad, 64bit polako uzima maha, a meni je 32bit-ni procesor, tako da cu mozda malo da sacekam, pa da kupim nov komp, jer nisam bas wealthy sa kesom pa da dva puta kupujem Vistu. :p
—
Windows Vista ima novi nacin upravljanja memorijom koji se zove Superfetch. To radi tako sto slobodnu memoriju puni sa raznim komponentama sistema kao i programima koji se cesto koriste pa kad se doticni pozovu onda se brze ucitavaju. Dakle, cela ideja pociva na tome da slobodna memorija ne ostaje neiskoriscena cak i kada nema cime da se popuni, Vista ce uvek nesto trpati u nju. Ukoliko je memorija popunjena, a vi startujete neku memorijski zahtevnu aplikaciju, Vista ce sama da iz memorije izbaci nepotrebne stvari da bi uglavila tu startovanu aplikaciju.
Generalno, koncept Superfetcha je odlican i zaista poboljsava performanse. Jedina losa strana mu je sto ne moze jasno da se vidi “koliko je memorije ostalo”.
Naravno, Superfetch se moze iskljuciti (u pitanju je servis) i onda ce memorija da se koristi kao i u prethodnim verzijama windows-a. Otkud znam, mozda je bolje na sistemima od 512mb iskljuciti.
Medjutim, ja ga nisam gasio i zadovoljan sam. :p
Bice tesna trka. :p :/
22. avgusta 2007. u 11:45 am #60392psy_unix
UčesnikRekao sam ti veci na msn , mene to nervira, mnogo . Hocu da uvek bude slobodna , a ne kad mi nesto treba da on kaze, e , evo ga ovaj , daj oslobodi je , pa mu je daj .
Nisam znao da je servis , ubicu ga ali definitivno shvatam sta su 10000 programera radili 5 godina , (kako oni kazu)22. avgusta 2007. u 11:47 am #60393foxbunny
UčesnikNa mojoj masini Xp malo stuca u odnosu na DesktopBSD koji radi FENOMENALNO. I sad, zasto bih kupovao novu masinu (pogledaj mi specifikacije) samo da bi mi Vista radila glatko?
Nova masina: cca 300~400e minimum
Licenca za Vistu: cca. 100e minimum (ne znam koliko je tacno)naspram
Nova masina: /dev/null
Licenca za DesktopBSD: /dev/null(sleze ramenima) Stvar ukusa, kapiram. :biggrin:
E, sad ozbiljno. Za desktop korisnike sa dubljim dzepom, ok, cak i da ignorisemo pitanje licence, moze da se zavrsi dobar hardver i da Visti niko ne prismrdi. Ali za desktop korisnike sa laksim budzetom, Linux ili BSD su, mislim, mnogo razumniji izbor, pa cak i WindowsXP (sa 512 MiB RAMa radi podnosljivo).
Naravno, da ne govorim o korisnicima koji insistiraju na open-source resenjima, kao sto sam ja, na primer. Meni Vista nece piti vodu samo zato sto nije open-source, ni zbog kog drugog razloga.
EDIT: Zaboravio sam da pomenem i ovo:
64-bit verzije Linuxa su generalno slabije od 32-bit verzija, dok je kod Viste to obrnuto. Tako da dobijamo da 64-bit Vista jebe kevu 64-bit Linuxu, dok je kod 32-bit verzija to malo bolje. (Ali malo.)
22. avgusta 2007. u 11:58 am #60394BrokeBody
Učesnikmene to nervira, mnogo . Hocu da uvek bude slobodna , a ne kad mi nesto treba da on kaze, e , evo ga ovaj , daj oslobodi je , pa mu je daj .
Nisam znao da je servis , ubicu gaI kod Milovana smo ucili koliko je superfetch dobar. 🙂 Uostalom, Unix i Linux koriste slican princip superfetchu. Zbog tog superfetcha, Vista ti bolje radi na jacim konfiguracijama. Ajde ugasi ga, pa javi kako radi. =))
Za desktop korisnike sa dubljim dzepom, ok, cak i da ignorisemo pitanje licence, moze da se zavrsi dobar hardver i da Visti niko ne prismrdi. Ali za desktop korisnike sa laksim budzetom, Linux ili BSD su, mislim, mnogo razumniji izbor, pa cak i WindowsXP (sa 512 MiB RAMa radi podnosljivo).
Ako cemo etiku na stranu, onda…
Da, oni koji imaju low-level ili neke mid-level konfiguracije, neka se i dalje drze XPa ili Linuxa. Oni koji imaju high-end, mogli bi za pocetak da razmisle o dual boot-u sa Vistom. Koliko sam primetio na novijim racunarima, Vista malo efikasnije iskoriscava jaci hardver nego Linux. U svakom slucaju, ocekujemo valjda i od Linuxa da ce takodje vrlo efikasno da iskoriscava jaci hardver, kao sto je to radio do sada. 🙂
22. avgusta 2007. u 12:08 pm #60395stanko
UčesnikWindows Vista ima novi nacin upravljanja memorijom koji se zove Superfetch. To radi tako sto slobodnu memoriju puni sa raznim komponentama sistema kao i programima koji se cesto koriste pa kad se doticni pozovu onda se brze ucitavaju. Dakle, cela ideja pociva na tome da slobodna memorija ne ostaje neiskoriscena cak i kada nema cime da se popuni, Vista ce uvek nesto trpati u nju. Ukoliko je memorija popunjena, a vi startujete neku memorijski zahtevnu aplikaciju, Vista ce sama da iz memorije izbaci nepotrebne stvari da bi uglavila tu startovanu aplikaciju.
Ovu tehnologiju KDE koristi odavno…ako ne i od svog nastanka O0
22. avgusta 2007. u 12:08 pm #60396dukenukem_4d
Učesnikpo iskustvima sa prethodnim verzijama njin ,oni obicno uvek lepo rade
neposredno po instalaciji,ali tek od sp3 ili sp4 mogu za nesto i da se koriste22. avgusta 2007. u 12:17 pm #60397BrokeBody
UčesnikOvu tehnologiju KDE koristi odavno…ako ne i od svog nastanka
Znam, a i vec sam rekao da je koristi Linux, uopste. 😉
22. avgusta 2007. u 12:29 pm #60398marelli
UčesnikFak a tek sam se naviko da Lin/BSD.
Opet mora dauucim Window$.Fak,fak! >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:
:biggrin: :biggrin: :biggrin:
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀22. avgusta 2007. u 12:46 pm #60399foxbunny
UčesnikMa, nece ti to…. poleteti.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.