Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › “Ubuntu” izdanja!?!
- This topic has 39 одговора, 16 гласова, and was last updated 17 years, 10 months раније by GoranSTX.
-
АуторЧланци
-
14. март 2007. у 6:24 pm #51439MoneoУчесник
U linux svetu treba da vlada anarhija a ne dominacija jednog distroa
Zato ga ne volimo
Salim se…
Za svrhu koju govoris mogu sasvim dobro a i bolje da posluze Fedora,Mandriva,SUSE a narocito PC LinuxOS
Kao sto sam vise puta rekao-iako se nalazi na jednom jedinom cd-u dolazi sa dosta vise softvera nego Ubuntu,ima GUI control centre preuzet iz Mandrive(sto Ubuntu nema),ima fino doteran centralni repo u kome se nalazi sve pa i win32 kodeci-potrebno je samo kliknuti na refresh u Synaptici i eto novog softvera za install,takodje dosta bolji i vrlo jednostavan installer itd itd
PC Linux OS je zakon sto se tice pocetnika,jos kad izadje verzija 2007 koja samo sto nije…14. март 2007. у 7:01 pm #51440BrokeBodyУчесникU linux svetu treba da vlada anarhija
M’ da! Pa posle ekipa ne može sto godina da se sastavi. Šta više, može da dođe i do međusobnog hejta u ekipi (Debian).
Baš treba da bude hijerarhije. Fedora je community distro, ali hijerarhija je i te kako utegnuta – Kad god se održavaju sastanci za Fedoru, tu su četvorica iz zajednice (Fedora), i trojica iz kompanije (Red Hat), a osmi član je Matthew J. Szulik (predsednik Red Hat-a), koji je na sastancima u slučaju da ova četvorica iz zajednice i ova trojica iz kompanije ne mogu da se dogovore oko nečega. U tom slučaju, Matthew J. Szulik vodi glavnu reč, i kako kaže, tako će i biti… pa makar izginuli.
Ista priča je i sa Ubuntuom. Na sastancima su prisutni plaćeni ljudi iz Canonicala koji razvijaju Ubuntu, i ljudi iz zajednice. Ne znam koliko ih ima, ali je broj isto neparan. Parni član je Mark Shuttleworth, koji je tu da bi takođe vodio glavnu reč, u koliko članovi iz zajednice i kompanije (Canonical) ne uspeju da se dogovore oko nečega.
Eto, dve fantastične community distribucije kod kojih postoji uredna hijerarhija. Jedan od razloga što je Ubuntu za ovako kratko vreme uspeo da se probije je i taj što se bore za multimediju, dok je Red Hat/Fedora odavno digla ruke od toga (pročitajte vesti Eric Raymond-a o prelasku sa Fedore na Ubuntu, pa posle toga komentare drugih ljudi u vezi multimedije između ove distribucije). Plus, od verzije 7.04, Ubuntu će imati Linsipre-ov CNR, što omogućava Ubuntu korisnicima da legalno instaliraju vlasničke drajvere i kodeke, u kojoj god zemlji da žive!
14. март 2007. у 10:31 pm #51441miodragzУчесникMa moze da se multimedija nakalemi na svaki distro, al PCLOS nema reklamu kao sto ima Ubuntu :biggrin:
14. март 2007. у 10:58 pm #51442foxbunnyУчесникU linux svetu treba da vlada anarhija a ne dominacija jednog distroa
Upravo tako. Zato treba da podrzavamo svaki distro. Distro je distro. Kompanije su kompanije. Ja sam licno navijao da se OpenSUSE odcepi od Novella kada se desio onaj incident sa M$om. Do sada sam probao mnoge distribucije i nikada nisam zamrzeo ni jedan distro. Svi su dobri u onome u cemu su dobri. Tacka.
[quote=”Seleuk”]
Za svrhu koju govoris mogu sasvim dobro a i bolje da posluze Fedora,Mandriva,SUSE a narocito PC LinuxOS
Kao sto sam vise puta rekao-iako se nalazi na jednom jedinom cd-u dolazi sa dosta vise softvera nego Ubuntu,ima GUI control centre preuzet iz Mandrive(sto Ubuntu nema),ima fino doteran centralni repo u kome se nalazi sve pa i win32 kodeci-potrebno je samo kliknuti na refresh u Synaptici i eto novog softvera za install,takodje dosta bolji i vrlo jednostavan installer itd itd[/quote]
Nazalost netacno. Na novom notebooku moje zene najbolje se pokazao Kubuntu 6.06. Jedino sto ni jedna distribucija ne moze da provali na toj masini je Broadcom LAN kartica, ali PCLinuxOS je podbacio ne detektujuci ni graficku karticu koja je Intel. Cudo jedno, posto Intelova grafika navodno ima otvorene drajvere.
14. март 2007. у 11:17 pm #51443vpakovicУчесникKako sam imao viška prostora na hardu rešio sam da instaliram još jedan distro. Izbor je pao na Ubuntu 6.10. Posle instalacije koja je protekla glatko odradio sam i obavezan deo za puštanje MP3 i video fajlova (WIN codecs i slično) prema uputstvu sa Wiki. Taj deo kao običnom korisniku mi je bio važan. U međuvremenu sam naišao na članak o XGL-u i Ubuntu-u, pa sam rešio i to da probam, pošto nisam imao sreće sa Suse-om (verzija 10.2).
Koristeći link http://lhansen.blogspot.com/2006/10/3d-desktop-beryl-and-xgl-on-ubuntu-edgy.html i sledeći uputstva u potpunosti uspeo sam da pokrenem XGL.
Konfiguracija moje mašine je sledeća :
P IV 3,4 Ghz
ATI Radeon 9550 VIVO
Samsung SyncMaster 795MB
512 MB RAM
Znači ne samo reklama, već i pomoć zajednice utiču da se neki distro više širi od ostalih!14. март 2007. у 11:31 pm #51444MoneoУчесникDaj bre oladi-lepo sam napisao da se salim 🙂
Sto se tice kodeka,Fedore i Rejmondovih bisera to nije tacno
Fedora 7 ce imati codec buddy pa vi gledajte
Kao sto je rekao Miodrag-meni vec postaje smesno da se neka distribucija proglasava boljom od ostalih samo zato sto moze da pusta mp3 u startu ili zato sto ima Inkscape
Dodavanje kodeka kod npr Fedore se svodi na par komandi u konzoli i otpakivanje win32 kodeka u /usr/lib/win32 ili drugde
Kada se za nekoliko(verovatno)godina omasovi iole pristojniji net kod nas ovo vise nece imati nikakvu tezinu kao i cuveni soft-modemi te ce biti sasvim svejedno da li neko ima Mandrivu,SUSE,Slackware ili sta vec ^-^@foxbuny
Anarhija u smislu da postoji sloboda izbora-ne svidja mi se Fedora pa uzmem Debian,ne svidja mi se Debian pa predjem na Mandrivu itd. td.
A ne da bude u fazonu-ne svidja mi se Ubuntu pa da uzmem Kubuntu,ne svidja mi se Kubuntu uzmem Mepis(Ubuntu 1),ne svidja mi se Mepis uzmem Kanotix(Ubuntu 2)ma na sve strane taj Ubuntu-isto sranje a drugo pakovanje :p
O tome se radi
Sto se PC LinuxOS a tice-ne slazem se-nisam imao iskustva s Intelom,ali recimo kod druga vecina popularnih distroa nije htela da prepozna uopste matori 14″ monitor cak ni Kurumin koji je poznat po odlicnoj detekciji hardvera
Vec pogadjas-monitor je savrseno prepoznat od strane PC Linux OS iz prve za razliku od ostatka gde je uvek cekao crni ekran ma sta se unelo u xorg.conf ^-^15. март 2007. у 12:10 am #51445BrokeBodyУчесникDaj bre oladi-lepo sam napisao da se salim 🙂
Sto se tice kodeka,Fedore i Rejmondovih bisera to nije tacno
Fedora 7 ce imati codec buddy pa vi gledajteZnam da se šališ ;), nego kad si to spomenuo, samo mi palo na pamet da napišem ono u vezi hijerarhije.
Što se tiče onoga što je Raymond rekao u vezi multimedije, slažem se sa njim, i stvarno su počeli sa tim da popuštaju… Ali potpuno sam zaboravio na codec buddy-ja! :p Šta će tačno da sadrži?
15. март 2007. у 12:18 am #51446foxbunnyУчесникAnarhija u smislu da postoji sloboda izbora-ne svidja mi se Fedora pa uzmem Debian,ne svidja mi se Debian pa predjem na Mandrivu itd. td.
Sve osim Ubuntu, je l’? 😉
Anyway, tvoja definicija slobode kao totalnog odsustva zakona (anarhija) je potpuno pogrešna. Slobodan čovek poštuje tuđu slobodu jer u njoj ne vidi pretnju. Dakle, zakon mora da postoji — zakon slobodnih. FLOSS je jebačka fora baš zato što nam daje slobodu i u isto vreme mogućnost da budemo legalni.
Što se tiče PCLOSa, podrška novijem hardveru se meni čini bitnijom nego podrška starijem. Mada, to je već stvar ličnog ukusa i ličnih stavova.
15. март 2007. у 2:41 am #51447kosmiУчесникSvi ovde koristimo besplatne (ponekad pod navodnicima) verzije distribucija. Ubuntu je jedina od boljih, koja sav svoj trud i rad besplatno daje korisnicima. Postala je hit zbog slanja diskova, preko 4.000.000 komada, tako je stvorila kritičnu masu, a statistika u ekonomiji govori da se 2% konzumenata proizvoda lati novčanika, ali nije to svrha, a ni cilj. Stvoreno je ime, stvoren je brend. Coca Cola, može i Knjaz Miloš(BUUUMM!!!), svi pričaju o Ubuntu, svi znamo da je krenuo od Debian šećera, svi znamo da je…, a u stvari šta je to Ubuntu? Sve ono što bi ljudi hteli on je dao i daće. Afere su te koje održavaju poljuljano stanje. Izbaciće i surogat proprietary kokaina, ali ime nikad. Suse-Vista-Funta-Dolar-Evro-Jen… Kada se kaže: “Konj_Zelenko:rosnu_travu_pase”, misli se na misao, razmišljenje o tome je brend, a i karakter je brend, kad ga neko nosi. Ideja je marljiva vodilja avanturizmu.
– Ma, ako si, što?
– Neka, trebe.
– A, kome? Na kritičnu masu?
– Jä, jä, Bili.15. март 2007. у 6:34 am #51448GoranSTXУчесникI kosmi je jos jednom uspeo da temu od tri strane sumira u jednom postu. Svaka cast!!!
🙂 🙂 🙂 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.