Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › “Ubuntu” izdanja!?!
- This topic has 39 одговора, 16 гласова, and was last updated 17 years, 10 months раније by GoranSTX.
-
АуторЧланци
-
13. март 2007. у 9:04 am #51429miodragzУчесник
Ja koristim PCLinuxOS,Mandriva2007,Debian,Foresight i Sabayon. PCLinuxOS je neupotrebljiv bez brzog neta, Mandriva je najmodernija,Debian je stabilan i brz a i ne treba ti net, Foresight ( Conary ) i Sabayon ( Portage ) uchim jer imaju specificne systeme.
Sto se tice Ubuntua, pa losa kopija Debiana i nista vise a i u drugom pakovanju 😀13. март 2007. у 11:15 am #51430MoneoУчесник@Pacy
Ja na svojoj masini drzim Fedoru i Slackware ^-^
Koristio sam jedno vreme Ubuntu,kao i Kubuntu i mislim da se vise necu vracati na njega
Nije nista specijalno(necu reci da je los),a stvar koja mene nervira je apsolutno bezrazlozan hype koji vlada oko njega 😀
Rekao si “Sta imate na svojim masinama?!” i eto posle se *buntu korisnici bune kad ih zovu sektasima ::)
Nisam siguran da li sam dobro razumeo-ali da li to treba da znaci da svi treba da koriste Ubuntu,a ostale distroe bace u djubre 🙁
Tja sta znam-ja sam prezadovoljan sa Fedorom-najjednostavnijeainstalacija ATI drajvera preko livne
Samo sam kucnuo yum install kmod-flgrx dodao par redova u xorg.conf i drajveri su odmah proradili,za razliku od drugih distroa,skidanja ATI installera od 50 mb i fizikalisanja sa xorg.conf fajlom u int 3 modu
Aiglx mi je dostupan na jedan klik,imam Xen i SELinux sto kod drugih distroa nema ili mora da se dodaje,u Fedora extras repou imam brasero i jos kojesta cegga nema npr u zvanicnim Ubuntu repoima i sl.
Kad tome dodam odlican community i obilje resursa na netu-slika postaje jasna 🙂13. март 2007. у 4:27 pm #51431PacyУчесник@Seleuk
Na protiv, neka svako kaze samo razliku, jer me to zanima i nebi bilo dobro kad bi svi odbacili svoje distroe i koristili samo jednu. Meni je zasmentalo to sto se *buntu toliko osporava da ne kazem omalovazava a sistem je medju prvim dostribucijama na rang listama koriscenja.
Posle sklapanja sveza, imam utisak da se ovo saveznici i njhovi korisnici nesto uzjogunili u poslednje vreme, Verovatno zato, a po onoj narodnoj ” S`kim si takav si!” pa sada im prvi do ramena trn u oku. 😮
P. S.
Imam prijatelja koji koriste Slackware 11.0 i toplo ga preporucuju.
Moram ga probati!
Pozdrav!13. март 2007. у 7:16 pm #51432Милан АксићУчесникhttp://www.ubuntume.com/ са све зеленом бојом.
13. март 2007. у 9:01 pm #51433kosmiУчесникKoristim samo Dapper, a pre toga zajedno Breezy i Debian Sarge. Probao sam i sve poznatije kao što su Fedora, Suse, Mandriva, Slack, jedino Gentoo za sada izbegavam. Svaka od ovih distibucija ima kakvu-takvu zajednicu i mislim da su sve ove distribucije sasvim dobre.
Već sam više puta izrazio svoj stav na forumu o KDE kao okruženju koje mi se uopšte ne dopada. Koristio bih bilo šta, čak i Windows programe u Wine, nego da ponovo imam posla sa njim. Tražeći distribuciju koja ga u svom sastavu što manje poseduje i ne instalira po defaultu ništa što ima veze sa njim, naišao sam na Ubuntu Breezy. Gnome/Gtk2 je ono što se meni odgovara, pa sam onda krenuo da tražim zamenu za neke qt programe. Džaba tražim, Firefox, ThunderBird, Gimp, Inkscape, OpenOffice, Synaptic su već tu, a ono što mi ne treba nije me ni pitao. Dapper je nastavak cele priče. Eto zašto koristim Ubuntu.
U međuvremenu su ostale pomenute distribucije postavile Gnome kao default okruženje, osim Slacka koji ga je izbacio iz sasvim razumljivog razloga, tj. dodatnog posla oko održavanja. Suse ne gotivim zbog svoje prenatrpanosti, Mandrivu zbog lepuškastog marketinga i KDE-a naravno. Eh, sad, Fedora 7 će imati verziju samo sa Gnomom, slično kao Ubuntu, tako da ću to neizostavno probati, a za dalje korišćenje će morati da se dokaže u svojoj stabilnosti i sigurnosti. Inače, svakoj dajem 2 meseca fore, pa ako nešto u tom periodu prsne ima da leti naglavačke, dok ovaj `Doterani` za 8 meseca korišćenja nije
trepnuo, a da ima jezik urlao bi koliko sam ga mučio. Ima još da jeca do F7 ili Feisty.@Seleuk
Synaptic/xorg-driver-fglrx, #dpkg-reconfigure xserver-xorg i/ili edit xorg.conf
Ima Brasera za 6.10 i 7.04 i još mnogo toga.
Hype naravno, toga je uvek manje-više bilo. O013. март 2007. у 10:35 pm #51434MoneoУчесник@kosmi
Ne bi morao na Fedori ni da editujes xorg.conf da su ovi retardi iz ATI-ja omogucili da njihovi drajveri rade sa composite Xorg ekstenzijom-citaj-aiglx 😡
Dakle sve bi se svelo na yum install kmod-flgrx
Sto se tice Gnome-a-skidam kapu za verzije 2.14 pa nadalje-jedino sto mi smeta je sto ne postoji dovoljno kvalitetan native fajl-manger kao sto je Krusader-kao sto rekoh Gnome Commander je smesan u odnosu na njega
Videcu da probam onaj Amiga-like file manager Worker
AmaroK ne koristim vec Audacious,a ko voli nesto u AmaroK fazonu ali da bude gtk ima odlican Quodlibet ili Banshee ^-^14. март 2007. у 12:43 am #51435kosmiУчесник…ili Exaile, al´ jok ni meni to ne treba. The future of Unix multimedia i kod mene svira, dodam neki skin, dekodera ima za mnoštvo formata, ima dovoljno pluginova. Pa šta će mi više… Mmmm, Audacious.
Što se ATI-ja tiče ja sam sa njima raskrstio, iako koristim njihovu karticu. HIS Excalibur Radeon 9250 je kartica proizvedena 16.04.2005., kupljena 2 meseca kasnije, a podrška u fglrx-drajveru je završena maja 2006. Nema ni godinu dana!!! Mislio sam da će barem 2-3 godine biti podržana, al jok… S druge strane, nVidia je zvanično ukinula podršku za GeForce 3/4/MX/Ti u 9xxx seriji drajvera, ali oni ipak rade, a i održava legacy verzije. Znači, ATI iznenada ubija podršku, a kada to radi gasi i sva svetla. Stvarno, je trulo, kapitalistički i sramno. Ali kada ATI-ja nema Mesa/DRI pomaže, a i aiglx radi. Zato nemoj mnogo da se nadaš za
ektenziju, jer pre će izgleda da ugase podršku svim R3xx čipovima, nego da nju ubace. Ma, skotovi!!!14. март 2007. у 4:10 pm #51436slaksУчесникUbuntu Ultimate Gamers Edition
Od aplikacija tu su: Beagle search alat, Kopete messenger, Mplayer media plejer, VLC media plejer, Songbird audio plejer, Amarok audio plejer, K9Copy DVD ripper, DeVeDe DVD creator, DVD Shrink, Gaim messenger, KVIrc IRC client, Gftp FTP client, QEMU machine emulator, Avidemux video editor, Azureus P2P client, Wine Windows emulator, Google Picasa foto menadžer, Frostwire PRO file sharing client, Qcad autocad aplikacija, Bluefish i Quanta Plus HTML editori, Dvd::rip DVD ripper, Audacity audio editor, Isomaster ISO editor itd…
Od video igara možete igrati:
• Alienarena 2007
• Actioncube
• Sauerbraten
• Nexuiz
• Angry drunk dwarf
• Advanced statgic command
• Astromenace
• Blinkensisters
• Blobby
• Crimson
• Funnyboat
• Fuzzy
• Glchess
• Glob 2
• Goonies
• Gtetrinet
• Hannah
• Magicor
• Megamario
• Nikwi
• OpenArena
• Openyahtzee
• Pengupop
• Polypuzzle
• Rocks and diamonds
• Scourge
• Sive
• Stax
• Supertux
• Warsow
• Warzone 2100
• Wesnoth
• Wormux
• Viruskiller
• Xracer
• Torcs
• Armagetron
• Bzflag
• Lxdoom
• Foobillard
• Vegastrike
• Barrage
• Airstrike
• Atanks
• Boson
• Gtkpool
• Trackballs
• Flying
• Kasteroids
• Xoids
• Xgalaga
• Defendguin
• Gnome-breakout
• Penguin-command
• Xarchon
• Blob & Conquer
• Gnuchess
• 3dchess
• Brutalchess
• Childsplay
• Eboard
• Gcompris
• Gtkboard
• Jester
• Kwin4
• Lletters
• Scrabble
• Spider
• Wmtictactoe
• Yics
• Kbattleship
• Ggz-gtk-games
• Junior-games-card & Gl
• Lmemory
• Mathwar
• Sillypoker
• Pouetchess
• Gnome-hearts
• Khangman
• Kmahjongg
• Tuxmath
• Tuxtype
• Supertux
• Tux Cart14. март 2007. у 5:12 pm #51437MladenIsakovicУчесникda ne otvaram novu temu
Kako bilo sta kompajlirati bez da skidam kernel-source
ps [u]Dial-up [/u]U 90% slučajeva potrebni su samo kernel-headeri, koje (valjda) sve distribucije isporučuju, čak i one koje ne isporučuju čitav source, tako da – verovatno da ih već imaš instalirane, znači – samo kompajliraj O0
14. март 2007. у 6:14 pm #51438foxbunnyУчесникE, pa stvarno. Svi protiv Ubuntua. Loše… >:(
Nije toliko loš taj *Ubuntu. Ja ga lično još uvek preporučujem svima koji nisu geek ili bar polu-geek. Znači, svakome ko ne zna da instalira ništa više od osnovnog sistema … a onima koji ne znaju ni to instaliram sistem – Ubuntu. Ako misle da je gov*o, mogu slobodno da promene.
Zašto? Zato što Ubuntu u 99% slučajeva nastavlja da radi kako treba bez mnogo cimanja. Naravno, svaki distro može da se dotera da radi kako treba, ali u slučaju apsolutnih početnika, Ubuntu je bez mnogo cimanja. Nema editovanja fajlova (bar ne mnogo), izleta u konzolu i slično. Govorim o ljudima koji koriste komp za Office, Internet, mail, malo muzike i filmova, a ne o HC igračima i hakerima.
Kapiram da i Mandriva može da uđe u konkurenciju za ovo mesto, ali sam čuo da ima bagova dosta.
Toliko od mene.
Inače, NE koristim *Ubuntu. ::)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.