Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Telenor internet – par pitanja..
- This topic has 50 одговора, 7 гласова, and was last updated 14 years, 7 months раније by dare023.
-
АуторЧланци
-
19. јануар 2010. у 2:09 pm #82791AndersenУчесник
Ako sam dobro skapirao, ti uopste nisi uspeo da se konektujes, ili ti polazi za rukom da uspostavis konekciju, ali nema protoka?
Ako je vec instaliran modeswitch, onda je najverovatnije /dev/ttyUSB0, kao sto rece duke. To mozes da proveris kad ga konektujes, sacekas malo, i onda u terminalu pogledas izlaz komande dmesg, ali vrlo je verovatno da je taj nod u pitanju.
Mozda bi bilo dobro podesiti tu konekciju preko kppp-a, to je par minuta posla, a vrlo verovatno je da ce odmah proraditi.U tom slucaju, podesavanja za nalog su:
Phone number = *99***1#
Username = telenor
Password = gprsnaziv je USB0
nod za sam uredjaj je /dev/USB0
line termination je CR
u modem komandama init string 2 je: AT+CGDCONT=1,”IP”,”internet”;i to bi valjda bilo to (ako sam dobro shvatio da uopste nemas funkcionalnu konekciju, ako sam se zeznuo, zaboravi) 🙂
Za onu aplikaciju, ako umtsmon ne sljaka kako treba trenutno sam ostao bez ideja.. ili da ubacujes karticu u mob, pa sa njega da odradjujes te aktivacije i provere, ali to je vec debelo zaobilazenje problema.
21. јануар 2010. у 1:28 am #82792DrLove73УчесникIP adresu mozes da proveris sa komandne linije: “ip address” pa potrazis ppp0 ili ppp1.
I ja sam namestio kppp ili nesto slicno u Gnome-u i meni radi bez problema.
21. јануар 2010. у 2:53 pm #82793dare023УчесникImam ja konekciju u network manageru,ali instaliraću kppp kad kažete da je bolje.
Ona aplikacija ipak onda mora iz windoze,šta ćeš.Edit :uspeo sam jednom da se konektujem iz kppp kao root,ali nisam unosio onaj string.Sada ne mogu nikako,ili u log-u izbaci grešku kod stringa za modem ili,ako ga izbrišem,kod tel.broja.Probao sam da menjam ali neće
Dodao sam se u grupe dialout i wheel i posle restarta mi više ne izbacuje on o “unable to create lock file”21. јануар 2010. у 10:43 pm #82794AndersenУчесникHm..nisam znao da mora posebno da se instalira kppp, u poslednjoj veriji Suse-a koju sam koristio bio je deo standardnog paketa, ali i jeste bilo davno.
Ne znam sto bi zezao string, a i nije mi jasno kako si uspeo da se konektujes bez njega ???.
String 1 bi trebalo da je ATZ, a 2 je onaj koji si vec probao, ne znam da li je podeseno sve to kako treba, s obzirom da se paket instalira naknadno. Ocigledno i nesto sa pravima nije ok, kad moras kao root, ali ne znam kako to moze da se resi, ako vec dodavanje u dialout ne pomaze..
Mozda ti ovo pomogne kod podesavanja, na ovoj stranici su neka podesavanja i slike kppp-a, pa mozda mozes da uporedis i nesto iskombinujes —> http://linuxconfig.dyndns.org/lazy/LazyLinuxWiki/Network/Dial_Up_Networking_%28DUN%2922. јануар 2010. у 8:41 am #82795zokypokyУчесник@dare023
U vezi aplikacije koja radi pod Windowsom !
Ja imam neki Conexant USB modem i svi znamo koji je problem s njima (Linuxant-ovi drajveri koji su komercijalni, a koštaju više od modema!). Kada sam ga priključio na mom SUSE-u, razočarao sam se jer ga nisam mogao koristiti kao FAX (Linuxant-ovi drajveri u FREE verziji idu samo do 14400 i to bez podrške za FAX!).Slučajno sam pokrenuo Windows XP kroz VMWare Player i oduševio sam se kada sam instalirao u Windowsu drajvere za USB modem, koji dolaze sa modemom na CD-u. Sve radi i danas sasvim OK na Windows-u u VMWare virtuelnoj mašini.
Ovo pišem jer možeš da instaliraš Windows XP u VMWare (probano, dakle i radi!) ili VirtualBox (nisam probao!) i u Windows-u svoju aplkaciju koju ti Telenor daje na CD-u. Mislim da će moći da se instaliraju i drajveri za USB Telenorov modem, ali vodi računa da konfigurišeš USB ispravno u VMWare.
Kada ti treba Windows aplikacija pokreneš Windows u pomoć virtualne mašine (retko će ti trebati, ali ko što vidim trebaće), a normalno koristiš Internet iz Linuxa. Probaj pa se javi….
22. јануар 2010. у 2:16 pm #82796dare023УчесникProsto neće da se konektuje..
Sa dozvolama je izgleda sve u redu,ali mi uvek stane kod tog stringa.Preko network managera se konektuje,doduše malo teže,jer ovde imam malo lošiju mrežu,ali radi.
U virtualboxu ne može – probao sam,vidi samo usb drajv,instalira se program,ali ne i drajveri.
Sa vmware nemam nikakva iskustva,pa ako bi mi rekli šta je potrebno.
Imam u repoima neke pakete “vmware” ,ali piše da su to “open virtual mashine …”, a na sajtu se ne snalazim šta da skinem.Našao sam i neki tutorijal za vmware workstation, ali se on plaća?23. јануар 2010. у 9:07 pm #82797DrLove73УчесникAko imas Telenorovo uputstvo za podesavanje, u njemu ima podesavanje za MacOSX sa svim parametrima koji su ti potrebni i na Linuxu. Ja sam ga koristio da bih podesio moj kppp i radilo mi je.
24. јануар 2010. у 10:20 pm #82798zokypokyУчесникVMWare imaš u open varijanti, neznam repo jer neznam ni distribuciju koju koristiš. Međutim idi na sajt za tvoj distgro i tamo ćeš valjda naći ono što ti treba. VMWare instaliraš, a onda u njemu Win XP (pokreneš VMWare, staviš Win XP CD u drajv i instaliraš OS kao na bilo kojoj mašini). Pre instalacije Win XP kreiraj virtuelnu mašinu sa USB portovima konfigurisanim za ovu VM. Windows XP će ti pomoći da poteraš svoju aplikaciju.
25. јануар 2010. у 2:54 pm #82799dare023УчесникE sad stvarno više ne znam.
Prebacivao sam sa network managera na ifup i prijavio je da nema smpppd paket,koji sam instalirao.
Kada sam pokušao da se konektujem preko kppp,proradilo je,ali samo taj put.Jedino mi network manager radi za ovu konekciju.
Što se tiče virtualboxa,nekako sam instalirao sve što treba,kada omogućim modem u hardware>usb pokrene se ta telenorova aplikacija,ali ne može da se konektuje,a ni sa dial-up.
Kod modema prijavi da je na com4,ali tog porta u system>hardvare>hardvare manager>com&lports nema,Ima dva koja imaju veze sa telenorom,ali ne i modem
Vmware ću probati ovih dana čim stignem…26. јануар 2010. у 12:29 pm #82800DrLove73Учесникkppp ce ti raditi samo ako ti je profil u network device kontrol namesten da drzi modem ukljucen u tom profilu.
Primer: Ja u network device control imam 15-ak profila, i to :
– nekoliko za LAN (staticka IP kada sam u kancelariji, LAN dinamicka za sve DHCP lokacije, i jos par statickih),
– 8-9 Wireless conekcija (WISP sam pa mi trebaju) i
– jednu za telenor internet.
Ako se prebacim na neki od LAN ili WiFi profila USB modem nije u tom profilu aktivan i kppp nece da radi.Inace, ja sam za CentOS morao da napravim malu skriptu koja ce da iskljuci flash disk na modemu da mi ga moj kernel mogao da pravilno prepozna i koristi (imam matoru udev verziju).
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.