Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Suse 9.3 – spor mi je!
- This topic has 33 odgovora, 11 glasova, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
MatrixX.
-
AutorČlanci
-
29. jul 2005. u 11:05 am #31775
jovir
Učesnik@Jovir-da prava sam neznalica-izasao sam na kraj sa Gentoo-om,Slackware-om i BSD-om a nisam mogao sa MDK-om!Kako da ne….
Moj komentar je bio generalne prirode.
Nisam očekivao da ćeš se Ti prepoznati.
Pozdrav!29. jul 2005. u 11:11 am #31776jboban
UčesnikAman bre, dokle cete?
Nemoj se nervirati ili zaobidji temu. Čovek se požalio da mu Windows, inače RPM based i podešava se kompletno kroz GUI, radi mnogo brže nego SuSE i pokušavamo da objasnimo zašto. Onda su u ovu SuSE temu upali Slackware, Gentoo i Debian majstori i pokušavaju da dokažu da je njihov bolji i brži 😆
Bobane, gde je Suse konkretno najbolji.
Nikada nisam rekao da je najbolji. Ali u odnosu na pomenute distribucije i pomenute operacije svakako bolji. Instalirao sam ja i Gentoo i Debian, za probu. Pored celog dana instalacije od apsolutne nule (-273C), kao da sam počeo da otkrivam tehniku od otkrića točka, sa čitanjem više strana uputstva, mount-ovanjem da bih uopšte pristupio instalacionim paketima, podešavanjem parametara kompajlera, USE promenljive i sl., do dana današnjeg ja nemam KDevelop na Gentoo. Ovde su mi dali način kako da ga instaliram, koji je isti kao što sam instalirao i druge pakete, ali Gentoo ga ima u spisku, ali nema na CD-u. Traži da ga skida sa Interneta. Onda mi CD instalacija i ne treba. Za SuSE sam ubacio DVD, boot-ovao, izabrao šta me od paketa zanima, čak po grupama uzmeš npr. Development ili Network, za one koje mrzi ili ne znaju da biraju program po program, instalirao i nigde nijednog momenta nisam zapeo. Kasnije sam dodao nVidia drajvere zbog 3D, namestio mrežu, wireless, modem (doduše od Intel-a 536EP sam odustao zbog novog kernela), probao nekoliko puta kompajliranje kernel-a od nule, kasnije skinuo kernel 2.6.12.2 kompletan (35 MB) kompajlirao ga i postavio. Sada ga koristim i radim u njemu i nikada nisam imao nijedan neobjašnjiv problem. Intenzivno koristim KDevelop i Qt, odlični Krusader, Firefox i sve radi. Proučio sam i etc/* fajlove, ali se ne zamaram previše sa tim kad imam YaST. Bacim pogled tamo da vidim šta je uradio, čisto da znam.
Potpuno mi je svejedno da li mount odrađuje sam sistem, sigurno ću otvoriti fstab da vidim šta je uradio i promeniti uid,gid,rw,ro …. i slično, onako kako to meni završava posao.
Ok je to, mada ne vidim šta bi ručno radio po fstab-u što ti YaST ne uradi. Ja kad pričam
o SuSE ne mislim samo na sebe već i na široke narodne mase za koje želim da počnu da koriste Linux. Ako je ovde stav da Linux treba da koriste samo administratori istog i samo za svoje potrebe, onda je to nešto drugo. Njima je posao da rade ono što drugi ne znaju, da to izgleda teško jer se radi direktno po konfiguracionim fajlovima i svakako neće hvaliti distribuciju u kojoj svaki korisnik desnim tasterom miša može sebi postaviti rezoluciju. Zašto niko ne podešava Windows direktno kroz registry? Da li tamo ljudi mrežu, DNS, modem init string, monitor, grafiku, frekvencije i sl. podešavaju kucanjem u registry, iako je moguće i tako? 😕Yast je svakako dobar packet manager, ali tu su debian, slack, gentoo,mandriva i gomila ostalih sa svojim podjednako dobrim managers.
Daj mi zamenu za YaST, npr. u Gentoo ili Debian-u, osim namenski napisanog YaST-a za Debian koji je nezavisna aplikacija i nema ga u instalaciji. Mandriva je ok po tom pitanju.
Ti tvrdiš da je Suse broj jedan, sem statistike koja ništa ne govori mene zanima da čujem zašto ne primećuješ razliku u brzini koja btw može da ide i do 3x ( 300 kila ) bolje na jednom slacku, gentoo ?
Zašto statistika ništa ne govori? Zar više ljudi ne zna više od nas nekoliko ovde? Verujem da postoji razlika izmedju source i rpm based distro-a, ali posle onoliko sati instalacije i onoliko stranica uputstva da dobijem bilo šta, nije mi bilo do toga. A i 3 puta brže, baš da vidim… 😯
Ja sam nekad pisao programe u asembleru, tvrdio kako je to najbrže, najbolje, sa najmanjom potrošnjom memorije, kakav Pascal, kakav C, a tek C++. Sve drugo troši više memorije, sporije je, a onda shvatio da se utapam u brojanje bajtova u memoriji koja se meri stotinama megabajta i nanosekundama u vremenima koja se mere bar sekundama. Slično je i kod poredjenja source i rpm. Da bi nešto bilo primetno sporije, treba nešto debelo zabrljati ili preterati sa šarenilom i animacijama.
Inače, još niko mi nije dao konkretan primer za poredjenje brzine iako sam to već jednom pitao. Dakle, daj mi konkretno šta da uradim, koji program da startujem, kako da merim i onda da napravimo poredjenje. Ovako, pitali majku čiji sin je najbolji 8)29. jul 2005. u 11:59 am #31777Moneo
UčesnikBreaking silence….
E sta cu 😀 😀 😀 😀
@jboban-Yast bolji od emerge gentoo sistema i debian apt-geta i synaptica(govorim o manipulaciji paketa)-ma begaj bre……
Spreman sam da priznam da je bolji od Slack-ovog package tool-a jer ima razresavanje zavisnosti,ja doduse nikad nisam imao tih problema….
To sto emerge i apt-get nemaju fensi graficki interfejs(a to tebi izgleda najvise smeta-a ima ga apt-get)ne znaci da su i losiji-tacnije nije im RPM sistem ni do kolena-ovo nije lupetanje vec je istina ziva,svidelo se tebi ili ne…….
To sto nisi umeo da namestis Gentoo ne daje ti prava da izjavljujes kojesta….
Koristiti Kpackage pored emerge-a i portage-a-jasno mi je sve….
I ne vidim zasto bi ti bio problem da svuces sa net-a Kdevelopment- zauzima nekih 20-ak MB,a ti imas wirelles net i zalis se,bas lepo….
Ja imam 56K pa se ne zalim…..
Lepo uzmem emerge nesto i apt-get install nesto(podrzumeva se i dobar net)skine se source ili paketi i sve medjuzvisnosti kompajlira se i optimizuje za moju masinu i autamatski instalira(u slucaju source-a i Gentoo-a)
make,make install-kome to treba uopste,kada je ovo buducnost i sadasnjost!
Dobijam Mozillu koja se podize za 5s(koristio sam jos i binarni paket pride),dok joj na SuSe-u treba jedno 20-ak!
Slicno vazi i za ostale programe….
Ako toliko hoces benchamarke,idi na gentoo-srbija pa gledaj do mile volje!
Tu mozes naci i gotove konfigurcije make.conf fajla i USE podesavanja,koje sam i ja koristio,i sve radi savrseno i 5 puta brze nego u SuSE-u,nisam sve svlacio sa neta vec sam koristo prilozen CD(koji koristi jos pride pakete a ne source!)
Toliko….
@Diablo-potpuno se slazem-Slack je po defaultu,bez cackanja brzi od SuSE-a 3 puta!
@jboban-e nisi mi odgovorio za Novell licencu-ono…cutanje je znak odobravanja 😀
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. Ja koristim Slack i Gentoo za klasicne desktop poslove,i niti sam neki administrator,i niti tvrdim da je linux samo za admine….29. jul 2005. u 12:21 pm #31778jboban
UčesnikBreaking silence….
Samo izvoli. Meni je zadovoljstvo 😆
To sto nisi umeo da namestis Gentoo ne daje ti prava da izjavljujes kojesta….
Rekao sam da sam ga namestio, uz tešku muku, dobio KDE, ali KDevelop ne postoji na CD-u.
Koristiti Kpackage pored emerge-a i portage-a-jasno mi je sve….
To sam našao u menijima. Čemu onda služi KPackage? Kao da si rekao: “Koristiti YaST kod konzole i nano editora…”. Meni onda ništa nije jasno 8)
I ne vidim zasto bi ti bio problem da svuces sa net-a Kdevelopment- zauzima nekih 20-ak MB,a ti imas wirelles net i zalis se,bas lepo….
Nije problem, ali neću! Naručio sam instalaciju, piše da to postoji, a nema.
nisi mi odgovorio za Novell licencu-ono…cutanje je znak odobravanja
Za kakvu licencu? Pa ne vredi SuSE samo 200 din. To su Tomajini manipulativni troškovi, diskovi i usluga rezanja. Sam SuSE je free.
29. jul 2005. u 12:28 pm #31779Diablo
UčesnikSamo sam hteo da čujem način na koji je moguće ubrzati Suse. Recimo kako u Suse da uradim paraleran boot svih servisa odjednom. Localmount svih particija odjednom, a ne naizmenično. Kako da prelinkujem biblioteke za određen binarni paket i time eliminišem traženje istih svaki put kada dižem nešto u binarnom obliku? Hardware jeste presudan. Ali imaš moju reč da ću Gentoo da dignem ne 3 nego 4 puta brže na istoj mašini! Naravno takav sistem traje kratko ali je svakako izvodljivo! Šta ćemo sa Native POSIX Thread Library NPTL koji je 4 puta brži od standardnog LinuxThreads , jel može to u Yast? Neko voli bleeding edge pa hoće da proba atomski Resiser4 ili GCC 4? Kažeš skinuo si 35 mb kernel sors. Vidiš ja ga skinem jednom i pomoću Xdelta svaki sledeći put skidam samo razliku od par kilobajta za nove verzije, što je baš korisno. Tu je svakako i ccache koji kešuje kompajler i svaki naredni emptytree bude gotov znatno brže? Hdparm, Cruft, Cflags, Ldflags , Use Flags, revdep-rebuild , initng, modules-update, emerge , distcc, Stale….. i slično?
Zašto statistika ništa ne govori?
Zato što postoji mnogo masivnije rasprostranjen system. Koji i nije baš najsrećnije rešenje, a koristi se baš baš mnogo.[/code]
29. jul 2005. u 1:12 pm #31780jboban
UčesnikSamo sam hteo da čujem način na koji je moguće ubrzati Suse.
Ne mogu ti baš pomoći jer mi to nije preokupacija. Pretpostavljam da valja kompajlirati kernel sa optimalnim vrednostima, izbaciti suvišno, izbaciti previše šarenila, ali ne preterati pa izbaciti i YaST 😀
Recimo kako u Suse da uradim paraleran boot svih servisa odjednom. Localmount svih particija odjednom, a ne naizmenično.
Moram priznati da ne razumem baš o čemu pričaš, ali i da ne vidim svrhu. Servisi se dižu jednom pri boot-u, ostaju aktivni i nemoj mi reći da će se to uraditi brže paralelno nego sekvencijalno, sa jednim hard-diskom, jednim CPU i jednim memorijskim prostorom. Slično je i sa mount-om. Localmount svih particija odjednom? Šta je to?
Šta ćemo sa Native POSIX Thread Library NPTL koji je 4 puta brži od standardnog LinuxThreads , jel može to u Yast?
Ja opet ne razumem kakve veze ima Native POSIX Thread Library (NTPL) koji je podržan u SuSE od verzije 9.1 sa YaST-om? YaST, naravno, ne ume da pere veš, čuva decu i kuva ručak.
Kažeš skinuo si 35 mb kernel sors. Vidiš ja ga skinem jednom i pomoću Xdelta svaki sledeći put skidam samo razliku od par kilobajta za nove verzije, što je baš korisno.
A zbog čega ja to ne bih mogao? Inače, SuSE kroz YaST ima Online Update pa ovo i nije toliko neophodno, ali sam ja uradio iz želje da kernel postavim od nule.
Hdparm, Cruft, Cflags, Ldflags , Use Flags, revdep-rebuild , initng, modules-update, emerge , distcc, Stale….. i slično?
Frljanje terminima mi ne ide baš najbolje, pa odustajem… 🙁
Zato što postoji mnogo masivnije rasprostranjen system. Koji i nije baš najsrećnije rešenje, a koristi se baš baš mnogo.
S obzirom koliko se koristi, ne bih ga baš previše osudjivao.
29. jul 2005. u 1:25 pm #31781Diablo
UčesnikHvala na odgovoru svakako ću probati Suse ponovo.
Localmount svih particija odjednom? Šta je to?
Domaći zadatak?
$ mount -aFt nocoda,nonfs,noproc,noncpfs,nosmbfs,noshm >/dev/null
29. jul 2005. u 2:49 pm #31782jboban
UčesnikDomaći zadatak?
[b] $ mount -aFt nocoda,nonfs,noproc,noncpfs,nosmbfs,noshm >/dev/null[/b]Ok. To bi trebalo da radi paralelni mount, koliko je to moguće. Medjutim, praktičnu primenu ima samo za mount-e koji mogu potrajati, npr. na NFS ili Samba servere kad se paralelno dešavaju zadati timeout-i, a taj si slučaj isključio sa nosmbfs. Pored toga, ovaj način ima ograničenje da je redosled mount-ovanja nedefinisan, tako da su ugnježdeni mount-i neregularni, npr. u man stranici dati primer /usr i /usr/spool.
Znači, to što je paralelni mount brži, ipak treba uzeti sa rezervom i uz ograničenja…29. jul 2005. u 3:21 pm #31783Moneo
UčesnikZa kakvu licencu? Pa ne vredi SuSE samo 200 din. To su Tomajini manipulativni troškovi, diskovi i usluga rezanja. Sam SuSE je free
Yeah right………
Kako sam onda ja dobio fenomenalni Ubuntu besplatno+livecd cak iz Holandije,ljudi nisu imali nikakvih “manipulativnih troskova”……
Dele ga besplatno-a radi 3x bolje i brze od SuSE-a i MDK-a-sve u svemu desktop sistem za respekt,jos i community based za razliku od SuSE-a!To sam našao u menijima. Čemu onda služi KPackage? Kao da si rekao: “Koristiti YaST kod konzole i nano editora…”. Meni onda ništa nije jasno
Ti onda pocni da koristis vise win a manje lin,pa ce ti sve biti u start meniju….
Volim sto se tako lepo prepoznajes,pa mi je jasan tvoj profil-hoces da kliknes misem par puta i da imas sve-razumljivo zasto koristis bas SuSE 😀 😀 😀
Niko ko koristi linux ne razmislja tako,svi su spremni i da se potrude,iako i vole da sve urade lakse-ako nisu-po meni bi trebalo da batale lin i ostanu na Win-u!
I “mozes da skines,a neces”-koliko bi ljudi samo pozelelo da ima brzi net,a pati se sa soft-modemima,a ti neces-bas super…..
Vidim da za emerge i apt-get nisi nista rekao-jer moji su argumenti na mestu,ali definitivno 😀 😀 😀
Vidimo se uskoro….
CU!
Heavy Metal rules!29. jul 2005. u 5:35 pm #31784jboban
UčesnikKako sam onda ja dobio fenomenalni Ubuntu besplatno+livecd cak iz Holandije,ljudi nisu imali nikakvih “manipulativnih troskova”……
Ne znam. Pitaj Tomaju 8)
Dele ga besplatno-a radi 3x bolje i brze od SuSE-a i MDK-a-sve u svemu desktop sistem za respekt,jos i community based za razliku od SuSE-a!
Ne znam zašto si se toliko okomio na odlični SuSE. Sad i Ubuntu koristiš protiv njega, on se ne računa jer ga deklarišu kao “for human beans” 😆
Ubuntu sam probao samo Live i pomogao mi je da popravim brljotinu u SuSE fajl sistemu.hoces da kliknes misem par puta i da imas sve-razumljivo zasto koristis bas SuSE
Ako tako može, da hoću. Zar ti ne bi voleo da tako može u Slack-u?
iako i vole da sve urade lakse-ako nisu-po meni bi trebalo da batale lin i ostanu na Win-u!
Moj problem je što Linux ne doživljavam kao mučilište u kome treba da uživam i to drugima pokazujem, već kao operativni sistem u kome radim i od toga živim.
koliko bi ljudi samo pozelelo da ima brzi net,a pati se sa soft-modemima,a ti neces-bas super…..
Želim i ja 😆
Nisam rekao da imam brzi Internet, samo wireless konekciju sa negarantovanih 64k što često radi sporije od modema, koji takodje još uvek koristim.Vidim da za emerge i apt-get nisi nista rekao-jer moji su argumenti na mestu,ali definitivno
Kod alata u izlogu, treba da se oduševim alatima ispod haube? Nisam navikao. SuSE me naučio na otvorene karte i minimum rada ispod haube 😉
Osim ovoga, administrator me u jednoj drugoj temi opomenuo da sam sklon kavgi, pa ne mogu baš sve ni da komentarišem 😳
A ja samo branim svoj stav i mišljenje, suprotstavljam ga drugima kako bismo svi ponešto iz toga saznali, a posebno početnici koji su, po meni, ciljna grupa korisnika. Ne možemo ni svi biti administratori. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.