Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Suse 9.3 – spor mi je!
- This topic has 33 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by MatrixX.
-
АуторЧланци
-
28. јул 2005. у 9:33 am #5822Cili_ViliУчесник
Zdravo svima 😀
Ja sam novjlija za Linux!
Nedavno sam instaliro Suse 9.3! KDE interfejs je zaista predivan! (neuporedivo lepsi nego Win XP). Imam masinu PIII na 1Ghz i RAM – a oko 780 Mb. Ne znam da li je umesmo da kazem da nism zadovoljan brzinom sistema, jer valjano treba da se nacekam dok mi otvori neku aplikaciju (ovo je sigurno posledica komparacije sa Windowsom, koji mi “brzo radi” na ovoj masini).
Gledao sam malo ovaj forum i naisao sam na zanimljive ideje da se rad sistena ubrzava ako se kernel kompajlira na masini koju imas? Da li se tada izvrsni kod optimizuje za hardwerske mogucnosti masine, tj. da li se prilkom kompajliranja uzimaju u obzir hardwerske karaktesristike?
Ako je tako, da li bi mi neko rekao kako da kompajliram kernel na Suse 9.3 ❓Mozda sam se malo nalupao sa terminima. Nije me stid, jer znam da ljudi ovde imaju razumevanja za pocetnike 🙁
28. јул 2005. у 10:38 am #31756Mr_PingvinУчесникKao prvo odabrao si jedan od najsporijih linuxa na planeti. Suse je dobar za početnike, ima mnogo softvera, pa možeš da eksperimentišeš sa njim, ali iz mnogih razloga on je jako spor.
Pa da pređem na stvar. Ako kompajliraš kernel, nećeš mnogo ubrzati mašinu, ako kompajliraš sve, e to bi već mnogo toga ubrzalo. To je naravno ne moguće na Suse, pošto je on RPM baziran, pa svi programi se kompajliraju na nekoj tamo ljutoj mašini, pa se sve to pakuje u rpm oblik i ti to samo lepo raspakuješ i sve lepo radi, a naravno sporo.
Ako hoćeš brzinu uzmi slackware! Gentoo nije za početnike, ali na Slack-u bi se snašo.
On nema zavisnosti paketa, ali oni nisu ni potrebni. Sve možeš kompajlirati iz izvornog koda, što ima mnogih prednosti ( ali je mnogostruko teže od instaliranja RPM-a) kada se jednom navikneš.Prednost je u tome što ti prilikom kompilacije prepoznaje hardver, pa kada startuješ program on već “zna” na čemu radi.
Druga prednost je što možeš kompajlirati samo onu podršku u programu koja ti je potrebna, što smanjuje izvršni fajl ili program u celini, pa je ušteda na resursima mnogostruka. Jedina mana je što kompilacije dugo traju, a i moraš čitati dosta readme tekstova, ali kada se jednom podesi to je večno (dok ne vrisne kompjuter) i nema reinstalacije na svaka 3 meseca, već samo nadograđuješ noviji softver po potrebama.
Startovanje programa na windowsu je brzo zato što on ima bazu podataka u kojoj programi drže svoja podešavanja, ali kada baza dobije veće razmere (zbog nemarnosti programera) sistem mnogostruko uspori, što nije slučaj na linuxu. Ako neveruješ da se windows svakim instaliranjem novih programa usporava, instaliraj jedno 50-tak pa mi javi jel i dalje tako brzo startuje programe… 🙂 🙂
28. јул 2005. у 11:21 am #31757jbobanУчесникTo je naravno ne moguće na Suse, pošto je on RPM baziran, pa svi programi se kompajliraju na nekoj tamo ljutoj mašini, pa se sve to pakuje u rpm oblik i ti to samo lepo raspakuješ i sve lepo radi, a naravno sporo.
Ne bih rekao da je to toliko katastrofalno ograničenje. Mašina na kojoj se to kompajlira nije toliko “ljuta” već najstandardnije moguća kako bi kod koji napravi radio na svim, bar toliko standardnim, mašinama koje će ga koristiti.
Druga prednost je što možeš kompajlirati samo onu podršku u programu koja ti je potrebna
A ovo podrazumeva da program koji želiš instalirati, najčešće prvi put, već moraš odlično poznavati, kako bi podesio gomilu flag-ova i switch-eva, kao što je USE promenljiva kod Gentoo.
Startovanje programa na windowsu je brzo zato što on ima bazu podataka u kojoj programi drže svoja podešavanja
Svaki program na svakom sistemu ima neki oblik baze gde čuva podešavanja. Da li je to registry baza, config ili ini fajl, nebitno je. Ali to nikako ne utiče na brzinu startovanja programa, čak je može samo usporiti, već korisniku omogućava da koristi jednom podešene parametre.
A zar Windows nije RPM baziran? Njegove instalacije dolaze binarne, već kompajlirane na “ljutoj” mašini, ne idu iz source-a uz sate i sate kompajliranja i strane i strane readme fajlova uz gomilu podešavanja, a čovek kaže da mu na istoj mašini to radi brzo. Gde je tu prednost source based instalacija?28. јул 2005. у 11:22 am #31758Cili_ViliУчесникBrate hvala ti na detaljnom objasnjenju!
Ja sam pre Suse -a instalirao i SlackWare 10.1, posto sam cuo da je to jedna od najbrzih distribucija. Moram priznati da sam se namucio oko instalacije. Slucajno sam otkucao Startx, i tako pokrenuo KDE! Za mene je ovo bio veliki uspeh ❗ Ja ga i sada imam na drugom disku i mogu da ga pokrenem bilo kada. Brzina KDE – a nije nista bilja nego na Suse -u.
Zainteresovao sam se za Linux pre svega zbog programiranja. Navikao sam u Win – u da radim sa mocnim IDE okrizenjima za programiranje. Radim i sa MASM assemblerom. Zato mi je bilo pogodno da udjem u KDE, jer on ima odlicno okruzenje za programiranje. Nadam se da cu brzo da naucim da kompajliram aplikacije i iz Konzole.
Ma ovo za Windowas mi je dobro poznato – kada se nagomilaju podaci u registriju 😀 …
U svakom slucaju, ima muke dok se predje na Linux, ali sam uporan jer znam da ce se trud isplatiti 😛
Da li naprimer mogu da skinem neki najnovoji Kernel i kopjaliram ga na postojecem SlackWare – u? Ili je ova distribucija ogranicena sa kernelom koji je dosao sa njom ?
28. јул 2005. у 12:12 pm #31759jbobanУчесникBrzina KDE – a nije nista bilja nego na Suse -u.
Bar neko da to i prizna 😆
Zato mi je bilo pogodno da udjem u KDE, jer on ima odlicno okruzenje za programiranje. Nadam se da cu brzo da naucim da kompajliram aplikacije i iz Konzole.
Šta će ti KDE ako ćeš da kompajliraš iz konzole? A ako već koristiš KDE, koristi i odlični KDevelop kao razvojno okruženje, fokusiraj se na programiranje i nemoj se mučiti sa sporednim stvarima, tipa parametri komandne linije i sl.
Da li naprimer mogu da skinem neki najnovoji Kernel i kopjaliram ga na postojecem SlackWare – u?
Možeš na svakoj distribuciji, pa i na SuSE i Slackware-u.
28. јул 2005. у 12:49 pm #31760japanУчесникBar neko da to i prizna 😆
evo, priznajem i ja 🙂
Šta će ti KDE ako ćeš da kompajliraš iz konzole? A ako već koristiš KDE, koristi i odlični KDevelop kao razvojno okruženje, fokusiraj se na programiranje i nemoj se mučiti sa sporednim stvarima, tipa parametri komandne linije i sl.
ovo je vec stvar ukusa i navike… ja sam npr. navikao da sve radim iz CLI, bar vezano za kompajliranje i programiranje uopste… tako uvek znam tacno sta se desava. parametri komandne linije, switch-evi i flag-o-vi se uglavnom svode na nekoliko standardnih, koji se zapamte jednim citanjem manuala, a i sve ostalo sto zatreba, pa bilo to i cista egzotika, se takodje bez problema nalazi u manu. meni je veci problem jurenje po menijima, ali opet kazem, stvar ukusa i navike.
28. јул 2005. у 2:16 pm #31761Cili_ViliУчесникŠta će ti KDE ako ćeš da kompajliraš iz konzole? A ako već koristiš KDE, koristi i odlični KDevelop kao razvojno okruženje, fokusiraj se na programiranje i nemoj se mučiti sa sporednim stvarima, tipa parametri komandne linije i sl.
Pa KDevelop i koristim. Za sada isprobavam nesto u C – u. U svakom slucaju hvala na pomoci koja proistice iz bogatog iskustva!
Hteo bih sada da iskoristim priliku da pitam da li je koliko toliko rasprostranjen neki assembler za Linux. Ovo pitanje sam vec postavio na forumu pre mesec dana, ali posto mi niko nista nije odgovorio ja sam ga povukao.
28. јул 2005. у 2:31 pm #31762MoneoУчесник@jboban
Tek da kazem da SuSE nije Slack-u ni do kolena!
Ako niste primetili brzinu-e mislim stvarnooooooooo…..
Nije istina da je Slack distro za linux eksperte-toliko je jednostavan da je to za ne poverovati-sve se lako da namestiti,ima setup i config skripti koliko hoces-ukucas setup-nesto i docekuje te ncurses meni gde se mozes lako snaci!A moze i iz konzole-upravo je to jedna od najboljih osobina Slack-a-kompromis izmedju jednostavnog i komplikovanog!
Sama instalacija je takodje veoma jednostavna-instaler pita sve sto treba i da pita,a tu je i expert mod-mogao bi se zakleti da nisam video intuitivniji installer…..
Administrcija sistema-vrlo ugodna,conf fajlovi su toliko jednostavni da bi se i slepac u njima snasao…
Jedino sto moze biti tesko pocetnicima u startu je da konfigurisu X server-a i to se svodi na komandu X -configure i podesavanje frekvencije monitora,,,,,
Ljude uglavnom odbija sto je sve u text modu i sto nema fensi instalera i dosta sarenih slicica i grafike kao u Yast-u kod SuSE-a!
Manipulacija paketa je takodje laka-tu je pkgtool-i nikad nisam imao problema sa zavisnostima,o kojima svi toliko balave…
Kompajliranje prolazi uvek bez greske(probaj da kompajliras bilo sta na SuSE-u pa ces videti kako ce se zavrsiti)
Jos da dodam da je to najbrzi i najstabilniji OS koji sam probao-SLACKWARE rules!
Nemojte pogresno da me shvatite ne mrzim ja-SuSE(odlican je to distro)-drzim ga zajedno sa Slack-om i Ubuntu-om,i koristim ga kad god sam lenj ili se uzelim fenseraja i sarenila-npr. KDE 3.4!Ono sto mi se ne svidja je forsiranje Yasta-kao jedine opcije i po svaku cenu konfiguracija iz njega-u slucaju npr.xorg.conf fajla to i nije bas najsrecnije resenje-ovo zvuci malo bezveze ali mnogi SuSE korisnici ce znati o cemu govorim…..
A i ta spooooooooooroca!
Ipak se na Slack-u osecam kao kod kuce…..
Nemam nameru da pokrecem distro-war,ali sam morao ovo da napisem….
Sta cete-nesrecno sam zaljubljen u Slack(dovoljno je pogledati moj avatar)!
CU!
Heavy Metal rules!
And sorry for off-topic……28. јул 2005. у 2:55 pm #31763Cili_ViliУчесникZa Seleuk – a!
Brate upravo sam od tebe dobio odgovor koji nisam ni postavio 😉
Sada su mi neke dileme razresene! Hvala ti puno ❗
28. јул 2005. у 3:05 pm #31764japanУчесникHteo bih sada da iskoristim priliku da pitam da li je koliko toliko rasprostranjen neki assembler za Linux.
probaj gnu assembler
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.