Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SUSE 9.3 professional – pitanje
- This topic has 43 одговора, 14 гласова, and was last updated 19 years, 9 months раније by Loading.
-
АуторЧланци
-
11. април 2005. у 3:37 pm #26755kmilosУчесник
Nije valjda da se distribucije cene po tome da li reprodukuju mp3 ili ne?
Upravo tako.
Hehehe, pravimo se da ne znamo stvari. 😀 Pa evo, SuSE 9.2 PRO podrzava MP3 bez problema! Od tada. Zato su se mnogi i zacudili.
Zasto bi probali Windows ili MAC OS ako 99% Linuxa podrzava MP3? Pricamo o skoro stoprocentnoj zastupljenosti MP3 u Linuxu, a ne 9%. Tacno i da samo 50% distroa podrzava MP3, ljudi bi opet, sa pravom, ocekivali MP3 ako su ga imali. I opet bi imali izbora u Linuxu – tacnije, polovinu distroa koji bi MP3 podrzavali.
Sa kojim crnim pravom? To pokusavam da vam objasnim: nemate vi nikakvo pravo na nelicencirano koriscenje patentirane tehnologije (na nasu zajednicku zalost, ali je tako). Pre bih rekao da nisam ja taj koji se pravi da ne zna stvari. 😀
Samo zato sto vas je neko u proslosti razmazio i nesto poklanjao (nelegalno, usput, nesto sto nije njegovo, ili slobodno), to uopste ne znaci da je po nekom pravilu obavezan i da treba da vam isto to pruza i dalje, i da ce se taj trend nastaviti. Ne znam ljudi ko vas je to naucio, i gde ste to jos videli? (Sem u komunizmu, sto mozda objasnjava neke stvari generalno kod nas. 🙁 )
Da je tako kao sto pricas, SUSE ne bi ni izdao zakrpe za MP3, vec bi jednostavno rekao svojim korisnicima “koristite OGG”. Na srecu, svesni su da bi tako izgubili mnogo desktop korisnika kojima je SUSE prevashodno i namenjen. To je cinjenica koju ti iz nekog, meni nepoznatog, razloga odbijas da prihvatis. I ja cu poceti da koristim OGG ako on bude zastupljen kao MP3 ili bar pribilizno. Za sada nema ni govora o tome. A to znaju i firme koje ce MP3 podrzavati dokle god budu mogle. Cak i tada ce se sigurno javiti podrska za MP3 na neki nacin, jer je taj format standard za komresiju zvuka.
Je ne odbijam da prihvatim da je MP3 najrasprostranjeniji format za kompresiju muzike (sto ga, usput, ne cini standardom, bas kao ni npr. Word dokumenta), i mislim da je Novell resio situaciju jedino kako je mogao i trebao, i maksimalno izasao u susret korisnicima kojima je to bitno (sto sam odmah u prvom postu i rekao). Samo kazem da nije morao. I ja tu ne vidim nikakav problem, jedini problem prave ljudi koje misle da im podrazumevano pripada nesto sto nije slobodno, samo zato sto je do sada bio neki status quo i svi ignorisali stvari, ali to nije SUSE-tov problem. Ljudi treba da se zale vlasnicima MP3 patenta za stanje stvari, ako ikome.
Uh, dosta mi je ove rasprave, cini mi se da jako malo ljudi kod nas uopste razume odnose, probleme, obaveze i posledice koriscenja slobodnog i/ili zasticenog softvera. Dobicete na kraju, na jedan ili drugi nacin, svoje omiljene igracke, i to za dzabe. Bitno je da cilj opravdava sredstvo, a jos bitnije da nista ne kosta 🙄
I jos jednom treba reci ljudima: SuSE 9.3 normalno podrzava MP3 ako instalirate zakrpe. Sve se vraca u stanje kako ste navikli u 9.2.
Slazem se, sto pre treba staviti sticky post na SUSE forumu sa linkovima na YOU servere i Packman-a, da se ova tema ne bi ponovo razvlacila.
11. април 2005. у 6:59 pm #26756djuxУчесникVidim da se ovde vodi zestoka rasprava koja u sustini nema smisla! SUSE 9.3 iako sa ocajnom multimedijalnom podrskom po mom misljenju bice pravi hit jer ne mozemo da izostavimo brojne inovacije poput KDE-a 3.4, GNOME-a 2.10, kernel 2.6.11.4 ili Office 2.0 🙂 Tacno je da na netu ima gomila rpm-ova i da ih svaki korisnik preko YAST-a moze komotno instalirati, medjutim ne koristi svako lan konekciju i net preko 56K. Ali to nije Novell-ov vec je licno nas problem.
11. април 2005. у 9:07 pm #26757Turin_TurambarУчесникMa kakva rasprava, malo se igramo. 😀
Cuo sam da i sam Linus Torvalds krsi neka pravila/patente u pravljenju kernela. I sta sad – da prestanemo da koristimo linux jer “nije skroz legalan”? Uh, al’ smo posteni. 🙂 Pa ni ne mozes “skroz legalno” nesmetano ici kroz zivot – nigde u svetu. Savrsenog drustva nema.
Ovo sto sam ja pricao ne misle samo nasi lokalni “pirati”. Poenta Mad Penguina je bila – da li vredi dati 90$ na SUSE koji nema cak ni dobru multimedijalnu podrsku, a namenjen je upravo desktop korisnicima? Odgovor je bio: NE, iako je OS kao takav dosta ishvaljen. Srecom, Novell je uvideo gresku i objavio zakrpe, pa se i ocena popravila. Sada stoji DA. I ja verujem da ce SuSE 9.3 biti odlican! 😀12. април 2005. у 10:08 am #26758djuxУчесникKonacno smo se svi u necemu slozili! 😀 😀
12. април 2005. у 3:55 pm #26759basicУчесникMa kakva rasprava, malo se igramo. 😀
Cuo sam da i sam Linus Torvalds krsi neka pravila/patente u pravljenju kernela. I sta sad – da prestanemo da koristimo linux jer “nije skroz legalan”? Uh, al’ smo posteni. 🙂 Pa ni ne mozes “skroz legalno” nesmetano ici kroz zivot – nigde u svetu. Savrsenog drustva nema.
Pa lose si cuo, Linus Torvalds ne krsi nikakve patente nego samo koristi jedan komercijalan
program pri radu sa kernelom,taj program on koristi legalno ali je problem u tome sto mu neki
zameraju da ne treba koristiti programe koji nisu objavljeni pod GPL licencom ali to je druga
prica.
Inace ovde je milosk u potpunosti u pravu a to sto ti ne mozes “skroz legalno” nesmetano ici kroz zivot je naravno tvoj problem, ja koristim Linux i to skroz legalno 😉P.S. U danasnjem COM-u je objavljen intervju sa predstavnikom microsofta za Srbiju gde on kaze
kako ce najkasnije do kraja aprila MUP-u Srbije biti predati spiskovi nelegalnih korisnika windowsa
(velikim slovima preko naslovne strane pise NECE BITI MILOSTI NI ZA KOGA) pa vi vidite.
Ja po ceo dan plasim sa tim naslovom ljude u firmi gde radim i mislim da ce do kraja godine broj
korisnika Linuxa biti udesetostrucen, tako da legalizacija radi za nas i ne treba je kritikovati!14. април 2005. у 12:27 pm #2676019. април 2005. у 2:25 am #26761Sasha63УчесникI ja sam zaista razočaran ozbiljnim nedostatcima koje je SuSE douzvolio u svom paketu! Nema opravdanja za bilo kakvo postovanje patentnih prava kada je distribucija OS pod GNU licencom u pitanju!Borba protiv zaštitara autorskih prava mora biti globalna!Novell je MORAO da reši problem!makar napisao novi program koji je kompatibilan sa standardom MP3 ,a za malo se razlikuje od njega!Kao Open Oficce od MS Offica.To je pravo rešenje i takva samo rešenja mogu dovesti dotle da se obeshrabre genijalci koji misle da će bez rada zgrnuti pare kao Bil Gejts! Čemu uopste ideja otvorenog koda,ako bolećivo poštujemo tzv. “autorska prava”, protiv kojih se borimo!?
19. април 2005. у 9:04 am #26762kmilosУчесникI ja sam zaista razočaran ozbiljnim nedostatcima koje je SuSE douzvolio u svom paketu! Nema opravdanja za bilo kakvo postovanje patentnih prava kada je distribucija OS pod GNU licencom u pitanju!Borba protiv zaštitara autorskih prava mora biti globalna!Novell je MORAO da reši problem!makar napisao novi program koji je kompatibilan sa standardom MP3 ,a za malo se razlikuje od njega!Kao Open Oficce od MS Offica.To je pravo rešenje i takva samo rešenja mogu dovesti dotle da se obeshrabre genijalci koji misle da će bez rada zgrnuti pare kao Bil Gejts! Čemu uopste ideja otvorenog koda,ako bolećivo poštujemo tzv. “autorska prava”, protiv kojih se borimo!?
WTF ❓ ❗ ❓ ❗ ❓ ❗ ❓
Da mi je neko ranije pricao da cu nesto ovako da procitam na Linuxo forumu, ne bih mu verovao. Skoro pa da je simpaticno, ali kod tinejdzera samo.19. април 2005. у 9:44 am #26763unknownУчесникSto se tice MP3-a, izgleda da se ne razumemo. Ako se ne varam, mozes da slusas mp3 muziku na SUSE, ali ne mozes da kompresujes pesme u mp3.
19. април 2005. у 6:55 pm #26764slaksУчесникLjudi ako neko zna adresu gde da nadjem kodekse za mp3, molio bi ga da je napise, posto je ovo smesno, prove nemozes da gledas filmove, a onda ti uskrate i muziku, pitam se sta je sledece. Na kraju kako su krenili SuSE nece imati nista 😕 😕 😕
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.