Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SUSE 9.3 professional – pitanje
- This topic has 43 одговора, 14 гласова, and was last updated 19 years, 9 months раније by Loading.
-
АуторЧланци
-
10. април 2005. у 8:38 pm #5130djuxУчесник
Na nekim forumima sam procitao da suse dolazi sa jos gorom podrskom za multimediju.
Nije ukljucena podrska cak ni za mp3.
Moram priznati da sam zaista razocaran jer sam nameravao da nabavim ovu novu verziju. Zanima me samo sta Novell uopste ovim postize? 😕 🙁 🙂10. април 2005. у 11:03 pm #26746kmilosУчесникNovell ne zeli nista da postigne, i samo se normalno stiti i osigurava sa zakonske strane, jer su multimedijalni kodeci patentirani u nekim zemljama (SAD) i ne smeju biti distribuirani bez licence. A i kada bi ih Novell licencirao, onda bi krsio GPL, i tu je srz problema.
Na SUSE FTP mirror serverima vec postoje tzv. Multimedia Option Packs za 9.3 koje mozes skinuti kroz YOU (YaST Online Update) na svoju odgovornost, ako to ne krsi nikakve patentne zakone u tvojoj zemlji.
U stvari ne bi bilo lose da moderatori postave sticky temu sa ovakvim obavestenjem u SUSE forumu, jer ocekujem da ce ovakvih neinformisanih kukanja i neosnovanaih optuzbi na racun Novell-a/SUSE-ta biti gomila kada 9.3 stvarno izadje.
11. април 2005. у 1:47 am #26747Turin_TurambarУчесникTo je tacno da se preko YOU-a mogu skinuti zakrpe, ali ne preko US mirrora, vec iskljucivo Nemackih. Bar je tako bilo do sada. Zato ovo nije nikakvo kukanje, vec pravo pitanje coveka koji je zaista cuo istinu i u cudom se pitao. I sam Mad Penguin.org, koji je pravio recenziju SuSEa, bio je zacudjen ovom odlukom, s obzirom da 99% distroa imaju normalan MP3. Tek kasnije, kada je recenzija vec bila napisana i objavljena, napravljene su zakrpe od strane Novella. Sreca je da je to uradjeno pre zvanicnog izlaska 9.3 PRO.
Zato, jeste, SUSE 9.3 nece imati ugradjenu podrsku za MP3 (samo valjda preko RealPlayera, ali to je mrsavo), ali ce postojati “tajne” zakrpe koje ce omoguciti normalnu reprodukciju MP3 fajlova.11. април 2005. у 5:59 am #26748unknownУчесникPolako ali sigurno me suse tera da predjem na drugi distro.
11. април 2005. у 8:19 am #26749NikolaZУчесникPolako ali sigurno me suse tera da predjem na drugi distro.
Ja ako budem prelazio na drugi distro to ce biti iskljucivo Gentoo, a takodje planiram da na hardu drzim FreeBSD koji sam instalirao pre dva dana.
Inace sto se tice SuSE-a, siguran sam da ce verzija 9.3 da bude pun pogodak
bez obzira na ove sitnice sa mp3 i divx kodecima.Te stvari uvek mogu da se naknadno stave. Jednom recju, idealan distro za pocetnike, a i iskusnijima ce obezbediti stabilan i pouzdan rad.11. април 2005. у 10:14 am #26750djuxУчесникJa uopste ne optuzujem Novell vec se samo pitam zar se od jednog OS u sustini ne ocekuje da bar mp3 (sto se multimedije tice) bude ukljucena ❗
11. април 2005. у 11:22 am #26751Turin_TurambarУчесникZakrpe zaista nisu problem da se preuzmu. Sto se tice raznih video kodeka i zapisa, tu je uvek Mplayer, koji pusta SVE i zamenjuje sve.
Preporuka: za AmaroK (MP3) skinuti zakrpe preko YOUa, a za video instalirati Mplayer.11. април 2005. у 11:23 am #26752kmilosУчесникsamo pitam zar se od jednog OS u sustini ne ocekuje da bar mp3 (sto se multimedije tice) bude ukljucena ❗
Ne!!! Od kada? To mozda ti ocekujes, i vidim mnogi drugi ljudi, i tu dolazi do zabune. Predlazem vam da probate neki drugi operativni sistem onda, MS Windows ili Mac OS onda, jer oni mogu da licenciraju i ukljucuju sta god misle da njihovi korisnici ocekuju, naravno uz prigodnu novcanu naknadu. Ocekivanja su subjektivna stvar, mozemo do prekosutra raspravljati na ovu temu. Po meni multimedija nije (i ne treba nikada da bude) deo operativnog sistema, vec aplikacija koja se dodaje preko istog, sto uvek mogu sam da uradim, i to po svom ukusu i izboru.
Ljudi, ako vam nije jasno da je MP3 (i mnogi drugi kodeci) patentirana tehnologija (znaci da nemate neko pravo da vam bude dostupna iz vedra neba), koja ne moze bas tek tako da se mesa sa slobodnim softverom, ne znam zasto isti koristite? Pa ne moze i jare i pare, da ne upotrebim onu drugu, slikovitiju narodnu…
To sto 99% distribucija ukljucuje MP3 je samo zato sto 1) gomila njih nije na teritorijama gde je MP3 patentiran 2) nisu profitabilne kompanije u opasnosti od susdskih procesa ili 3) ne priznaju softverske patente (tj. arogantno misle da “mogu da ih povuku…”), itd. Ali to ne znaci da 1) ne krse zakon (ma kako glup ti se cinio) ili da ce 2) problem sam nestati ako ga ignorises, i na kraju da su 3) bilo kako obavezani da ti pruzaju MP3 do u nedogled i da ga nece izbaciti iz distribucije vec sutra.
Na kraju, SUSE i sve druge distribucije ukljucuju multemedija podrsku i kodeke koji su otvorenog koda (npr. OGG umesto MP3), i ako vam je uopste stalo do FLOSS-a a ne da se samo grebete o dzabe softver, trebalo bi da se navikavate da njih koristite.
11. април 2005. у 12:24 pm #26753dejaniumУчесникNije valjda da se distribucije cene po tome da li reprodukuju mp3 ili ne?
Ako je to merilo, onda vas moze zadovoljiti bilo koji OS koji vam daje tu mogucnost. Sta ce vam SuSE ili bilo koji distro koji ga ne podrzava?!– skinite sve sto treba od trece strane (packman na primer)
– kroz YOU azurirajte multimedijalne sadrzaje (pripremio Novell naravno)Sto se tice raznih kodeka tu je uvek bio packman-ov sajt i slicni, sa kojih mozete skinuti razne rpm-ove za SuSE, lepo skinete instalirate i slusate i gledate.Sad ako vam jako bitan MP3 i gledanje divx-a, onda prelazite na drugi distro!
11. април 2005. у 1:34 pm #26754Turin_TurambarУчесникNe!!! Od kada?
Hehehe, pravimo se da ne znamo stvari. 😀 Pa evo, SuSE 9.2 PRO podrzava MP3 bez problema! Od tada. Zato su se mnogi i zacudili.
To mozda ti ocekujes, i vidim mnogi drugi ljudi, i tu dolazi do zabune. Predlazem vam da probate neki drugi operativni sistem onda, MS Windows ili Mac OS onda, jer oni mogu da licenciraju i ukljucuju sta god misle da njihovi korisnici ocekuju, naravno uz prigodnu novcanu naknadu.
Zasto bi probali Windows ili MAC OS ako 99% Linuxa podrzava MP3? Pricamo o skoro stoprocentnoj zastupljenosti MP3 u Linuxu, a ne 9%. Tacno i da samo 50% distroa podrzava MP3, ljudi bi opet, sa pravom, ocekivali MP3 ako su ga imali. I opet bi imali izbora u Linuxu – tacnije, polovinu distroa koji bi MP3 podrzavali.
Na kraju, SUSE i sve druge distribucije ukljucuju multemedija podrsku i kodeke koji su otvorenog koda (npr. OGG umesto MP3), i ako vam je uopste stalo do FLOSS-a a ne da se samo grebete o dzabe softver, trebalo bi da se navikavate da njih koristite.
Da je tako kao sto pricas, SUSE ne bi ni izdao zakrpe za MP3, vec bi jednostavno rekao svojim korisnicima “koristite OGG”. Na srecu, svesni su da bi tako izgubili mnogo desktop korisnika kojima je SUSE prevashodno i namenjen. To je cinjenica koju ti iz nekog, meni nepoznatog, razloga odbijas da prihvatis. I ja cu poceti da koristim OGG ako on bude zastupljen kao MP3 ili bar pribilizno. Za sada nema ni govora o tome. A to znaju i firme koje ce MP3 podrzavati dokle god budu mogle. Cak i tada ce se sigurno javiti podrska za MP3 na neki nacin, jer je taj format standard za komresiju zvuka.
I jos jednom treba reci ljudima: SuSE 9.3 normalno podrzava MP3 ako instalirate zakrpe. Sve se vraca u stanje kako ste navikli u 9.2.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.