Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Stiže GPL v3
- This topic has 47 одговора, 11 гласова, and was last updated 19 years, 1 month раније by
rudlavibizon.
-
АуторЧланци
-
30. јун 2007. у 11:39 pm #56557
Stanislav__Antic
УчесникAh, tako znaci. Linus je bog i batina. Znao sam da postoji jedan big/scary master iza svega ovoga :). Pa, pa, paranoja, volim te lepa moja, pa, pa, paranoja :D.
Joj man, iskuliraj. Linux je kernel, i samo to. Okej je, ima svoje mane i prednosti. Imamo i BSD kernel (koji moze postati GPL), imamo Solaris takodje i HURD koji si ti spomenuo.
BSD i Solaris imaju dosta prednosti u odnosu na Linux (i mane naravno). BSD je prihvatljiviji za komercijalne igrace jer BSD licenca je manje restriktivna (citaj: “radi sta hoces”), ako Solaris bude bio pod GPLv3 licencom to moze znaciti dolazak kernela sa stabilnim sistemskim API-jem, a to znaci manje muke proizvodjacima drajvera, i eventualno na kraju moze znaciti bolju podrsku i uvod u Desktop trziste.
Posto svi ovi kerneli kompatibilni sa POSIX-om uz manje izmene mogu se prebaciti svi GNU programi, tako da ne vidim problem sireg prihvatanja ovih kernela.
Slazem se sa tobom da RMS voli da bude iskljuciv i naporan, ali to mu je posao on se bori za slobodu i da bi se izborio za nju mora da bude iskljuciv. Na svakom je sada da odluci do koje mere je spreman da ide i sa cim se slaze, a sa cim ne.
RMS je radio sa kompjuterima dok je vecina forumasa ovde punila pelene, pa ipak treba imati malo postovanja. Covek je napravio GCC kompajler, Emacs, osnovao GNU i mnoge druge stvari. Sta god mislio o njemu, ako ne mozes da to kazes na lep nacin nemoj ni reci.1. јул 2007. у 12:26 am #56558Nightweaver
УчесникE Mladene, Mladene…nista ti nisi skapirao. Neka, mozda jednog dana. Do tad se bar trudi da ne pljujes tudj rad o kom pojma nemas sto pokazujes u svojim postovima. Nemoj pljuvati nesto sto ni najmanje ne razumes, ok? Kako si vec rekao “napred oni koji nesto rade” onda postuj ljude koji rade, kako vec sam kazes. Iako ti ne razumes bas najbolje sta to oni tu rade…veruj mi, rade..mnogo rade.;) A ako ti je novac tako vazan faktor u zivotu batali Linux..ima jedna firmica u Redmondu koja sve fokusira oko para.;)
1. јул 2007. у 1:19 am #56559miodragz
УчесникGovorimo o GPL3 kako to podrzavaju neke kompanije a medju njima i motorola koja vise od 25 godina radi za NSA
1. јул 2007. у 2:46 am #56560rudlavibizon
УчесникGovorimo o GPL3 kako to podrzavaju neke kompanije a medju njima i motorola koja vise od 25 godina radi za NSA
Uuu sad si nam otkrio O0 . Pa po Patriot Act-u svaka od tih kompanija mora da preda podatke obavestajnim sluzbama ako se to od njih zahteva. To je potpuno nebitno. Ono sto je bitno, jeste da GPLv3 pokusava da spreci velike korporacije da potpuno kontrolisu korisnike racunara. Kazem pokusava, jer naravno oni mogu koristiti BSD ili pisati svoje vlasnicke OS-ove. Najveca vrednost slobodnog softvera je cinjenica da uvek postoji mogucnost da ja kao pojedinac, ili neko meni blizak i od poverenja, modifikujem softver koji koristim. To znaci da te kompanije ne mogu da me kontrolisu ili barem da postoji mogucnost (tehnicka i pravna) da se oduprem kontroli ako smatram da je to potrebno. Osim toga stvara se slobodnije trziste u kome svako ima priliku da konkurise sa svojim proizvodom gotovo ravnopravno sto doprinosi unapredjivanju razvoja i sprecava stvaranje monopola. Kompanije kao Tivo koriste GPL softver besplatno ali pritom ne dozvoljavaju korisniku da izmeni taj softver, i da ga prilagodi svojim potrebama, koristeci zakonski previd tvoraca GPLv2. Sloboda modifikovanja jeste jedan od osnovnih ciljeva GPL-a (preambula GPL: the GNU General Public License is intended to guarantee your freedom to share and change free
software i freedom 0 – freedom to run). S’obzirom da je GPLv2 pisana pre 16 godina kada tehnicki to nije bilo moguce, FSF je objavio GPLv3 koja nadopunjuje GPLv2 u cilju ocuvanja prava koja su njom zagarantovana. Tu se sad javlja Torvalds, kome prvestveno smeta tehnicki problem relicenciranja Linux kernela (ne bih spekulisao o njegovim poslovnim interesima). On nigde ne kaze eksplicitno da nema nista protiv DRM-a. Moje Pitanje za njegove sledbenike je sledece: Sta ako dodjemo u situaciju da na trzistu bude jedino moguce kupiti hardver koji moze da radi samo uz odredjeni “trusted” operativni sistem? Sta onda? Kakve veze ima da li je kernel Linux ili BSD ili windows ako smo primorani da koristimo samo ono sto nam velike kompanije nude? Koje posledice ce to ostaviti nasoj deci ako imamo u vidu koliki udeo u svakodnevnom zivotu imaju racunari? GPLv3 nece spreciti korporacije kao sto je MS ili Tivo da prave zatvorene sisteme i odrzavaju kontrolu nad svojim korisnicima ali ono sto ima potencijal da ucini jeste da omoguci stavarnje alternativnog slobodnog sistema, koji je bolji od zatvorenog upravo zbog toga sto je slobodan.1. јул 2007. у 9:24 am #56561miodragz
Учесник@rudlavibizon “Uuu sad si nam otkrio Afro . Pa po Patriot Act-u svaka od tih kompanija mora da preda podatke obavestajnim sluzbama ako se to od njih zahteva. To je potpuno nebitno. Ono sto je bitno, jeste da GPLv3 pokusava da spreci velike korporacije da potpuno kontrolisu korisnike racunara.”
Decko raditi za NSA i predavati podatke su dva razlicita pojma ako RMS misli na nadgledanu slobodu onda je ok svakom sluchaju i ja bi se plasio da mi NSA kuca na vrata. Sta je bre sa Amerima samo hoce da nas oslobadjaju necega.
Nema razlike izmedju MS i FSF ekstremi i jedni i drugi
1. јул 2007. у 12:19 pm #56562rudlavibizon
УчесникDecko raditi za NSA i predavati podatke su dva razlicita pojma ako RMS misli na nadgledanu slobodu onda je ok svakom sluchaju i ja bi se plasio da mi NSA kuca na vrata.
Izvini, rekao sam sam predavati podatke a trebao sam reci i aktivno saradjivati, a ti mi objasni sta znaci “raditi”. RMS misli na slobodu korisnika da instalira bilo koji OS (po mogucstvu slobodni) na svoj kompjuter. Jedni od tih korisnika su verovatno i NSA (progooglaj SE Linux) i tu RMS (zvuci ironicno) brani cak i njihovo pravo. I sta si se uhvatio za NSA, NSA pa NSA, gledaj ti da ti UDB-a ne zakuca na vrata.
Sta je bre sa Amerima samo hoce da nas oslobadjaju necega.
Ma mnogo su zli ti Ameri :biggrin: .
Nema razlike izmedju MS i FSF ekstremi i jedni i drugi
Ako nisi u stanju da uocis razliku izmedju najvece i najbogatije kompanije na svetu i jedne ne-vladine i ne-profitne organizacije onda mislim da je i mala sansa da si shvatio bilo sta u vezi GPL-a.
1. јул 2007. у 12:38 pm #56563MladenIsakovic
УчесникE Mladene, Mladene…nista ti nisi skapirao. Neka, mozda jednog dana. Do tad se bar trudi da ne pljujes tudj rad o kom pojma nemas sto pokazujes u svojim postovima. Nemoj pljuvati nesto sto ni najmanje ne razumes, ok?
Ovaj, a šta ja to nisam skapirao? Kad mi se već obraćaš kao glupom slepom debilu, onda me udostoji, o veliki GPL-guru, pa mi objasni gde sam ja to pogrešio? Ja ne pljujem ničiji rad, već kritikujem nešto za šta mislim da ne valja. Nemam ništa protiv GPLa, ali imam protiv nekih idiotskih klauzula u v3 verziji, samo to i ništa više, a ako te zanima koje su, to su one koje ograničavaju mogućnost primene GPL softvera u komercijalne svrhe, što na duže staze može dovesti do toga da neće biti softvera za Linux kog sam u prethodnom postu nabrojao, i do toga da veliki igrači nikada ne pišu za Linux. To mi smeta, zašto zabranjivati zaradu na softveru. I šta sam ja pogrešno shvatio, ‘aj mi objasni, ti koji očigledno sve znaš, objasni nama jadnima i malima, zbog čega je to dobro, i kako to mislite da “pobedite” vlasnički softver, molitvama i političkim besedama, crtanjem logo-a “Vista is bad”, urlanjem na konferencijama za štampu?? I kako ja to pljujem nečiji rad? Kažeš “oni mnogo rade”, pa šta? Ja volim Linux, i želim da napreduje, da bude još bolji, da imam alternativu Windowsu, a to na desktopu još dugo neće biti ni BSD ni pogotovu Solaris, i ostali slobodni sistemi. I BSD licenca jeste slobodnija od GPLa, imaš kod, radi sa njim šta hoćeš. Nekad je to bolje, i sam RMS je neke stvari upravo stavljao pod tu licencu, baš zato da se ne dogodi zatvaranje nekih o-source tehnologija samo za sebe. Mislim da još nije vreme potpuno isključivati komercijalne stvari, jer su oni ti koji još uvek stvaraju standarde, i dok se ne privuče veći broj korisnika, jer šta ti vredi standard, ako ga koristi mali proenat ljudi. A da RMSovci imaju HURD, što jedan kolega gore napipsa, prevrnuo sam se od smeha 🙂
A ako ti je novac tako vazan faktor u zivotu batali Linux..ima jedna firmica u Redmondu koja sve fokusira oko para
e, druže, zajebi ti ove fazone. Novac jeste bitan, bez njega ne mogu da živim, a ni ti, osim ako te ne izdržavaju tata i mama dok ti propagiraš neke hipi-komune, šta li. Ja koristim Linux i slobodan softver gde god mogu (a istina je da mi završava posao u 90% slučajeva), i nemoj ti da me “krstiš” kao nekakvog Redmond fana, zato što mi se ne sviđa GPLv3, jer ovo je upravo što vi RMSovci radite: “ako nisi za GPLv3, ti si protiv slobode”. Iskreno, mene boli dupe šta ti misliš o meni, na osnovu tvojih postova ja otprilike kapiram ko si ti i kakav si. Za one koje možda zanima, ja nemam ništa protiv GPLa, već samo protiv određenih klauzula koje se nalaze u najnovijoj verziji, a kako danas čitam, izgleda da će neke biti malo promenjene, što pozdravljam. Ne branim ja Torvaldsa zato što mislim da je Bog, jer ne mislim, ima i on svojih bisera, ali u ovom slučaju, mislim da je čovek apsolutno u pravu. Ne treba njemu niko da govori šta je sloboda, svako ima mozak. I prestanite da etiketirate više, nego recite konkretno šta imate!
Sta ako dodjemo u situaciju da na trzistu bude jedino moguce kupiti hardver koji moze da radi samo uz odredjeni “trusted” operativni sistem? Sta onda? Kakve veze ima da li je kernel Linux ili BSD ili windows ako smo primorani da koristimo samo ono sto nam velike kompanije nude?
Do toga će teško da dođe, zbog mnogo stvari, jer bilo kakva ograničenja tog tipa će dovesti do toga da će neko drugi ponuditi nešto alternativno. Takvih pokušaja je bilo i ranije, seti se malo nastanka PC-ja uopšte, i šta se to ranije dešavalo, pa im nije uspelo. DRM jeste opasnost, ali ima razmirica i u komercijalnim vodama oko njega. Uostalom, čak i da dođe do toga, imaćemo RMSa i njegove open source grafičke karte, BIOSe i HURD koji će sve to da vozi, tako da mi nemamo šta da brinemo :irony:
Najveca vrednost slobodnog softvera je cinjenica da uvek postoji mogucnost da ja kao pojedinac, ili neko meni blizak i od poverenja, modifikujem softver koji koristim. To znaci da te kompanije ne mogu da me kontrolisu ili barem da postoji mogucnost (tehnicka i pravna) da se oduprem kontroli ako smatram da je to potrebno. Osim toga stvara se slobodnije trziste u kome svako ima priliku da konkurise sa svojim proizvodom gotovo ravnopravno sto doprinosi unapredjivanju razvoja i sprecava stvaranje monopola.
Upravo ovo što si rekao krasi Slobodan Softver, i ja se slažem. A zašto onda ne ići tim putem, već ograničavati upotrebu GPL softvera? Imam utisak (možda grešim) da FSF, kao vlasnik GPL licence, želi da postane vlasnik svog GPL softvera. Možda zvuči orvelovski? 😉 Mislite o tome.
I samo konkretne stvari, molim, bez ad-hominem obraćanja tipa “mlad si još, šta ti znaš, ne znaš ti, znaćeš jednog dana”, itd, to je tako – RMS-ovski :biggrin:
1. јул 2007. у 1:04 pm #56564rudlavibizon
УчесникA zašto onda ne ići tim putem, već ograničavati upotrebu GPL softvera?
Pa dobro ko vise ogranicava upotrebu GPL ili “Tivo” ?
Do toga će teško da dođe, zbog mnogo stvari, jer bilo kakva ograničenja tog tipa će dovesti do toga da će neko drugi ponuditi nešto alternativno. Takvih pokušaja je bilo i ranije, seti se malo nastanka PC-ja uopšte, i šta se to ranije dešavalo, pa im nije uspelo. DRM jeste opasnost, ali ima razmirica i u komercijalnim vodama oko njega.
OK, mozda nece na PC-ju, ali na trzistu mobilnih uredjaja takva ogranicenja vec postoje. Ocigledno je da se PC i mobilni spajaju u jedno, a Linux (ili GNU/linux 😉 ) je za to kao porucen. E sad, na ljudima koji pisu GPL softver je da odluce da li ce da dozvole da se njihov softver koristi da se sprovode takva ogranicenja. To je njihovo pravo i GPLv3 im daje tu mogucnost. Isto tako i Linus i ljudi koji rade na kernelu imaju pravo da ostanu na GPLv2, niko ne drzi uperen pistolj u glavu Linusu da licencira Linux po novoj licenci. Mislim da je suvise rano da se kaze sta ce se dogoditi. Postoji mogucnost da se zajednica rascepi ali mislim da je jako mala (interesi i jedne i druge strane su ipak koliko toliko kompatibilni)
Uostalom, čak i da dođe do toga, imaćemo RMSa i njegove open source grafičke karte, BIOSe i HURD koji će sve to da vozi, tako da mi nemamo šta da brinemo :irony:
Sada je samo pitanje da li se kompanijama vise isplati da koriste slobodan softver bez DRM-a ili da pisu svoj i teraju DRM pricu do kraja. Moje je misljenje da je DRM sam po sebi glupost i da ce biti kratkog veka a slobodan softver (slobodan i da se koristi na bilo kojoj platformi) je odlicna podloga za kolaboraciju koja je osnovna vrednost poslovanja preko neta.
Imam utisak (možda grešim) da FSF, kao vlasnik GPL licence, želi da postane vlasnik svog GPL softvera. Možda zvuči orvelovski? Wink Mislite o tome.
FSF nije vlasnik licence, nego njen autor. I ne moze da postane vlasnik pojedinacnih licenci odnosno kopirajta za pojedinacne programe. Postoje programi gde oni drze kopirajt i oni odlucuju o licenci (a pri tome je moguc fork od poslednje verzije pod GPLv2) i postoje programi koji imaju GPLv2 and later klauzulu. Ti ko moja keva, “a sta ako Bill Gates kupi i Linux?” (mada ovo umalo da se dogodi sa onom pricom oko patenata)
PS. slazem se za ad hominem i ovaj midragz mi rece da sam decko ::)
1. јул 2007. у 1:36 pm #56565Nightweaver
УчесникMladene, da jednu stvar odmah razjasnimo. Izbegavaj da mene ili bilo koga iz FSF nazivas RMS-ovcem. Ja jesam aktivista FSF-a ali se ne klanjam nikome a posebno ne RMS-u. Mogu samo da imam odredjenu dozu postovanja za njegov rad ali je FSF odavno prerastao svog kreatora i niko u FSF mu se ne klanja kao bozanstvu…za razliku od pojedinih ljubitelja Linuxa koji u Torvaldsu vide bic Boziji i koji misli da je time sto je nekada davno napisao 1000 reda kernela koji je i dalje “crap” moze da se ponasa kao bozansko bice ponekad. Svaka njemu cast ali da nije bilo GPL-a i zajednice Linux bi i dalje bio 1000 reda koda nekog studenta iz Helsinkija.
I trudi se da izbegavas retoriku neuspesne ironije domacih politicara..ne ide ti od ruke a poruke ti izgledaju besmisleno sa tim “objasni nama jadnima i malima”. Zaista jadno izgleda. Niti jednog momenta u mojim porukama nisi mogao da nadjes izjavu kako ja sve znam. Daleko od toga. Ali kada ulazim u raspravu na neku temu potrudim se da pre toga budem dobro informisan. A to nije tesko..sve ti je online.;)
O tebi ne mislim nista jer sam za ovih 10 godina muvanja po Netu naucio da o ljudima ne gradim stav na osnovu ponasanja na Netu. Cinjenica je da vecina ljudi ima tendenciju da se online ponasa apsolutno drugacije od onog sto pokazuju u stvarnosti. A ja dolazim iz BSD sveta…tako da bez tog “GNU guru”.;) A aluzija na redmond je bila cista sala..koji na zalost nisi shvatio sto je obicno sudbina zbijanja sala na forumima. Nijen i vazno. I ne vidim gde sam tacno rekao da ako nisi za GPLv3 nisi za slobodan softver? Ja sve svoje stvari izdajem pod BSD licencom…da li to znaci da sam i ja protiv slobode?
Sto se slobode tice, ne vidim kako GPL, GNU ili FSF uopste zabranjuju ili na bilo koji nacin sputavaju zaradu? Mozes ti pljuvati GPL do sutra. To me ne zanima. I ja joj kao pravnik mogu zameriti stosta a po najvise potpuno kompleksnu i pravnicku terminilogoju koja nekome ko ne barata istom sazvace mozak posle 5 recenica. Tacno. Ali to sto joj ti zameras nema smisla. Odricanje slobode zarad privremenog dobitka. Kako je Frenklin to jednom rekao: Oni koji bi se odrekli osnovnih sloboda zarad privremenog dobitka(sigurnostii) ne zasluzuju ni slobodu ni dobitak. Ovo je malo parafrazirano ali je sustina izjave ostala ista.
FSF i GNU pokret nije gomila komunista kako si nagovestio u jednoj od poruka. Kao neko ko prezire komunizam davno bih prestao da se bavim aktivnostima u FSF. Prema tome, molim te da promislis pre nego izjavi tako sto.Kada kazem da ocigledno ne poznajes kompetan rad FSF mislim da ne gresis. Ako vec zelis da se bavis kritikovanjem rada organizacije onda se bar potrudi da dobro proucis sta to FSF sve radi. Molitve? Politicke besede? Daj molim te. Zar zaista mislis da bi FSF postojao i dan danas da se bavi tako necim? FSF se samo trudi da odbrani ona osnovna ljudska prava i slobode koje nam garantuju svi nasi ustavi. Niko u FSF ne izmislja rupe na saksiji vec se samo trude da tebi, meni, mom komsiji i svima nama ukazu da zarad lezernosti ponekad jesmo spremni da se odreknemo delova prava da sami donosimo odluke, da biramo, da menjamo, da saradjujemo, da napredujemo.
U eri uzdizanja digitalnog sveta i pripremanja povelje UN o ljudskim pravima u digitalnom svetu ti postavi sebi pitanje ko ima pravo na tvoje podatke online? Ko zna sta ti radis? Ko i kako manipulise podacima koje ostavljas online? Ko zna sta kupujes online? Ko zna sta i sa kim prica online? I kad FSF zahteva otvorene i slobodne sisteme i softver zar zaista mislis da to cini zbog Stolmanovog hira da sve bude slobodno? Mislim da ne.
1. јул 2007. у 3:34 pm #56566MladenIsakovic
УчесникMladene, da jednu stvar odmah razjasnimo. Izbegavaj da mene ili bilo koga iz FSF nazivas RMS-ovcem. Ja jesam aktivista FSF-a ali se ne klanjam nikome a posebno ne RMS-u. Mogu samo da imam odredjenu dozu postovanja za njegov rad ali je FSF odavno prerastao svog kreatora i niko u FSF mu se ne klanja kao bozanstvu…za razliku od pojedinih ljubitelja Linuxa koji u Torvaldsu vide bic Boziji i koji misli da je time sto je nekada davno napisao 1000 reda kernela koji je i dalje “crap” moze da se ponasa kao bozansko bice ponekad. Svaka njemu cast ali da nije bilo GPL-a i zajednice Linux bi i dalje bio 1000 reda koda nekog studenta iz Helsinkija.
Da, ali taj “crap” i dan danas radi, i jedini je OS koji danas može da bude alternativa Windowsu na desktopu. Za dekstop, bolji je i od BSD-a (iako je strukturalno BSD mnogo bolje koncipiran, to stoji) i jeste kaubojština, ali ta kaubojština radi posao, a to je ono što 99% korisnika treba. I zato tvrdim da je Linux (uz GCC, to stoji) najbolji GPL projekat koji postoji, i zato i žele da približe GPLv3 upravo Torvaldsu, i vrlo verujem da će do toga doći.
I trudi se da izbegavas retoriku neuspesne ironije domacih politicara..ne ide ti od ruke a poruke ti izgledaju besmisleno sa tim “objasni nama jadnima i malima”. Zaista jadno izgleda. Niti jednog momenta u mojim porukama nisi mogao da nadjes izjavu kako ja sve znam. Daleko od toga. Ali kada ulazim u raspravu na neku temu potrudim se da pre toga budem dobro informisan. A to nije tesko..sve ti je online.
Pa napisao si u svom prethodnom postu, evo doslovce ću copy/paste-ovati:
“E Mladene, Mladene…nista ti nisi skapirao. Neka, mozda jednog dana. Do tad se bar trudi da ne pljujes tudj rad o kom pojma nemas sto pokazujes u svojim postovima.”
Ako razumem srpski, hteo si da kažeš (u citiranom postu) kako ja jako malo znam o tim stvarima, a pritom me lično ne poznaješ, niti si razgovarao sa mnom na tu temu, te si dobio odgovor kakav si zaslužio, jer ako ništa nisam skapirao, hteo sam da mi ti koji si sve to skapirao, malo pojasniš. A o Redmondu, izvini, ali sam na mnogo rasprava na mnogim forumima i skupovima uvek branio Linux kao slobodan i otvoren OS, i podržavao tu ideju GPLa, i imao sam čak i neprijatnosti zbog toga, da bi mi ti sad rekao (čak i u šali) imaš Redmond ako te zanimaju pare. Pare jesu vrlo bitne, ali ja nisam OSS hejter, već samo kritičar, i smatram da mi koji koristimo slobodan softver svakodenvo treba da budemo njegovi najžešći kritičari, jer se nas direktno tiče, a ne da se povijamo u smeru u kom FSS prdne. Ja smatram da treba više igrača sa mnogo love da uđu u svu tu priču oko Linuxa, da bi isti bio još bolji. Meni treba OS koji je alternativa Windowsu, koji mi podjednako dobro može obvljati posao, baš zbog sprečavanja monopola, što rundlavibizon reče, i boli me uvo da li iza njega stoji FSF ili neko treći, tako da ne bune zabune zašto na prvo mesto svuda stavljam Linux. A o Torvaldsu ne mislim da je Bog niti bilo šta preterano, njegov rad poštujem, i mogu, ako treba, izneti gomilu kritika i njegovom radu, kad bude tema o tome, sad je tema GPLv3, pa o tome pričamo, tako da ne bude da ja pljujem tuđ rad, već kritikujem ono što mislim da ne valja na temi koja je namenjena raspravi o tome.Sto se slobode tice, ne vidim kako GPL, GNU ili FSF uopste zabranjuju ili na bilo koji nacin sputavaju zaradu? Mozes ti pljuvati GPL do sutra. To me ne zanima. I ja joj kao pravnik mogu zameriti stosta a po najvise potpuno kompleksnu i pravnicku terminilogoju koja nekome ko ne barata istom sazvace mozak posle 5 recenica. Tacno. Ali to sto joj ti zameras nema smisla. Odricanje slobode zarad privremenog dobitka. Kako je Frenklin to jednom rekao: Oni koji bi se odrekli osnovnih sloboda zarad privremenog dobitka(sigurnostii) ne zasluzuju ni slobodu ni dobitak. Ovo je malo parafrazirano ali je sustina izjave ostala ista.
Pa postoje te klauzule u ovoj v3 verziji te licence, ja samo njih kritikujem, ne krutikujem GPLv2, recimo. I ne pljujem GPL, već neke klauzule GPLv3 licence koje sprečavaju da se GPLv3 sw koristi u komercijalne svrhe. Jel treba i dvaput da podvučem? Znači, ne pripisuj mi da sam protiv GPL-a, jer nisam, već protiv onoga što mi se ne sviđa u ovoj novoj verziji licence. Što se odricanja od slobode tiče: kako se ja to odričem slobode? Pa dosad sam koristio GPL softver, sad odjednom što mi se ne sviđa GPL3, ja se odričem slobode? Šta, sad ni Torvalds više nije slobodar, i svako ko se suprotstavi mišljenju FSFa nije slobodar? Druže, slobodu prvo moraš da osvojiš da bi mogao da je sačuvaš. Slobodan softver je još uvek inferiorniji, i nije taj koji pravi standarde, već ih juri i dostiže. Treba privući što više korisnika i pridobiti ih za tu ideju, kažemo svi “zašto kupovati Windows za firme, kad ima Linux”, a onda kad dođe firma i kaže “hoću AutoCAD, jer moji inžinjeri na njemu znaju da rade, hoću PhotoShop, CorelDraw, DreamViewer, hoću OLE integraciju u Office paketu, hoću stabilan API i ABI zbog softvera koji smo kupili a radi sa tom i tom verzijom te i te biblioteke, hoću POSIX i bacward kompatibilnost”, i mnogo drugih primera, a ti im kažeš “nema”, klinac kaže “hoću igrice”, a ti mu ponudiš nekih 10-ak naslova koji su većina već outdated, ili mu ponudiš nešto preko Wine-a, pa se moliš manituu dal’ će da radi, zašto zvuk secka, ili igra pukne, ili uopšte nije podržana. Ja smatram da još nije vreme odbiti sve komercijalne igrače koji bi našli neki svoj interes pišući softver za Linux, jer su potrebni. GPLv3 bi imao smisla da je priča oko slobodnog softvera i čitava ta organizacija i zajednica – moćnija nego što to danas jeste, pa onda da se zaštite neke moguće zloupotrebe.
Ne slažem se sa tobom da se odričem slobode, osećam se vrlo slobodno i dalje, iako mi se ne sviđa v3 kako danas izgleda.FSF i GNU pokret nije gomila komunista kako si nagovestio u jednoj od poruka. Kao neko ko prezire komunizam davno bih prestao da se bavim aktivnostima u FSF. Prema tome, molim te da promislis pre nego izjavi tako sto.Kada kazem da ocigledno ne poznajes kompetan rad FSF mislim da ne gresis. Ako vec zelis da se bavis kritikovanjem rada organizacije onda se bar potrudi da dobro proucis sta to FSF sve radi. Molitve? Politicke besede? Daj molim te. Zar zaista mislis da bi FSF postojao i dan danas da se bavi tako necim? FSF se samo trudi da odbrani ona osnovna ljudska prava i slobode koje nam garantuju svi nasi ustavi. Niko u FSF ne izmislja rupe na saksiji vec se samo trude da tebi, meni, mom komsiji i svima nama ukazu da zarad lezernosti ponekad jesmo spremni da se odreknemo delova prava da sami donosimo odluke, da biramo, da menjamo, da saradjujemo, da napredujemo.
pa tako se ponašaju, bar se RMS tako ponaša. Urlao je na Ati-jevoj promociji ili konferenciji, zaboravio sam već šta beše, zašto što neće da otvore svoj hardver. Da sam na Ati-jevom mestu, tj. na mestu njegovih ljudi tamo, izbacio bih ga govnjivom motkom napolje. Da otvore svoje kartice, pa sutra da im Tajvanci i Korejanci naštancaju gomilu duplikata i prodaju ih za 5 dolara. Ko je lud na takvo nešto? Ako ATI neće da napiše drajver koji vredi, ljudi koji kostiste slobodni OS ne treba da kupuju Ati kartice. Ja svakom ko me pita za savet, savetujem nVidiu, i onima koji nikad nisu i verovatno neće koristiti Linux, i u nekom mom okruženju svi imaju nVidia grafičke karte, baš zbog toga. Ja dosad, eto, nisam imao prilike u ovih nekoliko godina instaliram Ati drajver na Linuxu nikada, niti znam postupak, ako mi zatreba, naći ću negde. Dobro, to beše dok AMD nije kupio ATi i odlučio da stavi drajver pod GPL, što je OK. A što se komunista tiče, kada su mu zamerali da će besplatan softver uništiti programere koji neće imati od čega da zarađuju, zar nije “onaj” rekao da “programere treba plaćati iz poreza i taksi na prodaju hardvera”? Zar to nije komunistički sistem? To neće zaživeti, veruj mi, to je utopija, kapitalizam je pobedio. Ni meni se ne sviđa, al’ šta ja tu mogu.
FSF se samo trudi da odbrani ona osnovna ljudska prava i slobode koje nam garantuju svi nasi ustavi. Niko u FSF ne izmislja rupe na saksiji vec se samo trude da tebi, meni, mom komsiji i svima nama ukazu da zarad lezernosti ponekad jesmo spremni da se odreknemo delova prava da sami donosimo odluke, da biramo, da menjamo, da saradjujemo, da napredujemo.
To su radili i sa GPLv2, i ja sam ok sa tim. Međutim, dok prosečnom korisniku ne budu poznati stavovi i šta se to GPL-om pokušava, nije vreme za ograničenja, čak naprotiv, potrebno je mnogo proširiti zajednicu, i privući svakog koga se može privući.
U eri uzdizanja digitalnog sveta i pripremanja povelje UN o ljudskim pravima u digitalnom svetu ti postavi sebi pitanje ko ima pravo na tvoje podatke online? Ko zna sta ti radis? Ko i kako manipulise podacima koje ostavljas online? Ko zna sta kupujes online? Ko zna sta i sa kim prica online? I kad FSF zahteva otvorene i slobodne sisteme i softver zar zaista mislis da to cini zbog Stolmanovog hira da sve bude slobodno? Mislim da ne.
Zašto misliš, da neko ko zna, ako je softver otvoren, i on sam može da pročita šta tu piše, ne bi mogao da me špijunira? Pa lakše mu je sa otvorenim sw-om, dok zatvoren mora prvo da provali da bi znao na koji način da ga zaobiđe. Bio otvoren ili zatvoren program, onaj ko zna šta radi, za njega neće biti prepreka. A i današnji alati za reverzni inženjering su toliko sofisticirani, da je apsolutno izvodljivo doći i do koda samog Windows kernela. A vladine organizacije imaju mogućnost uvida, recimo, u MS-ovim laboratorijama u sam Windows kod, tako je pre koju godinu i procurio w2k kernel na net, i nije nađeno ništa što bi se okarakterisalo kao alat za špijuniranje. Mislim da me GPL neće zaštititi od špijuniranja, ali se slažem da je bolje da softver bude slobodan, i da onaj ko ima uvid, može da rastumači šta tu piše, i da to objavi, zato i podržavam GPL, i nadam se da će GPLv3 biti sređen na način da ne koči razvoj slobodnog softvera.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.