Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Stabilnost linux-a
- This topic has 53 одговора, 16 гласова, and was last updated 14 years, 10 months раније by kosmi.
-
АуторЧланци
-
22. новембар 2009. у 8:13 pm #81968dukenukem_4dУчесник
mislim da nisu izazivali….
ali oni koji jesu u suštini ne mogu da si dozvole da ostanu bez uslabilnog os-a pa su ga verovatno poštedeli 😀22. новембар 2009. у 9:09 pm #81969АнонимниГостMožda se ‘Bili’ nije direktno angažovao ali njegovi najbliži su u Bilderbeg grupi – Craig Mundie, CTO of Microsoft ( Chief Technology Officer ) i supruga mu – Melinda Gates. Pomenuta grupa, između ostalog, bavi se izazivanjem i, zatim, ‘rešavanjem’ kriza….. ^-^
22. новембар 2009. у 10:58 pm #81970MladenIsakovicУчесникZnaš li možda, kol’ko je Šatlvort osiromašio tokom ove krize? 🙂
23. новембар 2009. у 12:51 am #81971BRANKKOМодераторAko te ne mrzi procitaj samo kako Google koristi Linux[/url] i sta vrti na njemu. Zanemari sto neces razumeti dobar deo terminologije oko Perforce-a, thread-ova, semaphore-a… Jest’ da je tekst vise orijentisan na to kako programeri u Google-u prilagodjavaju Linux kernel svojim potrebama i kako postoji ideja da neke stvari nacine dostupne community-ju, ali izdvojicu dve kljucne recenice…
There may be no single organization which runs more Linux systems than Google.
Google runs something like 5000 threads on systems with 16-32 cores.
Sad, kad znas kakav je Google gigant i koliko podatka se tu obradjuje, uporedi tvoj racunar sa ovim od 32 jezgra i zamisli na hiljada tekvih racunara povezanih u jedan klaster… Gde sve to radi pod Linuxom… Zilioni operacija u svakom trenutku…
Za to vreme, drugar u VisualBasic-u moze da pravi Yamb i Iks-Oks…
23. новембар 2009. у 2:41 am #81972Oko_sa_BagdaleУчесникA windozina dominacija je naravno prevelika u odnosu na druge desktop sisteme
Ono sto mi danas zovemo desktop racunarima cini manje od 10% trzista mikro cipova i racunarskih masina.
85% kao sto znas su embedded devices a 5% serveri. Taj postotak u buducnosti verovatno ce brzo kovergirati ka nuli posto ce ubrzo u vecini slucajeva PC racunari biti zamenjeni hand-held devices (tipa iPhone ili Motorola smart phone) i hibridima (computer/TV/multimedia center). U buducnosti ce ozbiljan desktop korisnik puno vise liciti na Unix Workstation korisnika nego na PC zamlatu. U ovom trenutku ne vidim ni jednu firmu koja je dobro pozicionirana za kontrolu tog segmenta trzista ili da ima ekonomskog interesa za taj deo marketa posto je on minijaturan. U Srbiji taj market je reda velicine 2-3 hiljade korisnika u najboljem slucaju.Veoma je interesantno dali ce Microsoft corporacija uspeti da se otarasi starog nacina razmisljanja i starog kadra i uvede kompaniju u 21 vek. Ako je suditi po Bing-u i cloud aplikacijama koji oni nude svojim korisnicima Google ce ih brzo rasturiti. Nebih bio iznenadjen da se Microsoft za 10 godina bavio onim cime se danas bave DEC (Digital Equipment Corporation) zaposleni koji su jos uvek deo HP-a. To je odrzavanje pra-istorijskih aplikacija i hardware-a. Sa druge strane nebih bio iznenadjen da je Bill nesto naucio od svoje pobede nad IBM-om i da nece dozvoliti da postane jos jedan kostur na groblju tehnoloskih kompanija.
23. новембар 2009. у 11:21 am #81973MladenIsakovicУчесникGde sve to radi pod Linuxom… Zilioni operacija u svakom trenutku…
Tačno, samo što taj linux kernel uopšte ne liči na kernel koji mi “vozimo”. Takve super-računaljke imaju armadu experata koji ih opslužuju, koji su u stanju ne samo da prilagode taj linux kernel svojim potrebama, već ako bi trebalo i da ga ponovo napišu. Taj linux na tim makinama nije ono što mi “vozimo” every day. Zašto? Zato što tamo nema mesta za grešku.
23. новембар 2009. у 2:03 pm #81974nowaveУчесникJa ni ne bih voleo da vrtim taj kernel na svojoj desktop masini. Jer taj kernel, iako je jako stabilan, nije namenjen svakodnevnim poslovima, i desktop okruzenju, jer ta desktop okruzenja i nemaju hw koji je potreban da se jedan takav kernel vrti, dok imaju neki drugi hw. Takav kernel je namenjen za rad u enterprise resenjima gde je bitan rad sa ogromnin raid nizovima, brzina pronalazenja podataka, konzistentnost podata u svakom momentu,… Potrebe su krajnje razlicite.
24. новембар 2009. у 3:41 am #81975BRANKKOМодераторSustina je bila da je i to linux 🙂
24. новембар 2009. у 8:40 am #81976nowaveУчесникJeste, i to je Linux, kao i sto je u nekom telefonu/mp3 player-u isto tako Linux, ali sa drugacijim pogledom na svet 😉
24. новембар 2009. у 7:53 pm #81977zokypokyУчесникNa forumima ovog tipa, treba da popularišemo ideju slobodnog softvera. Kako ?
U prvom redu našom ljubaznošću da pomognemo početnicima, što se ovde i čini;
Drugo, ne moramo se zanositi prognozama (delom sam i ja kriv), već će vreme da pokaže svoje. Moja firma se bavi linuxom skoro sedam godina, razvijajući softver u Javi (JBuilder, NetBeans) i korisnicima (oko stotinak) nudi Windows i Linux platformu za servere i desktop. Verovali, ili ne, skoro 70% se odriće Windows “udobnosti” u korist Linuxa, iz finansijskih razloga;
Treće Linux je iz godine u godinu skoro 50% bolji i kod poslovnih primena, tamo gde se nisu “navukli” na Windows, odlična zamena.Ova tri raloga mi daju za pravo da budem optimističan u Enterprise segmentu. U Home i Personal segmentu se Windows više korisit i Linux ima slabu prođu jer su ljudi navikli da se igraju na njemu. Svima treba preporučiti da je jevtinije imati PSII, PSIII, ili vii konzolu nego nabudženi računar sa antivirusnim softverom i Windows Vista ili W7.
Treba dakle savetovati pasionirane igrače da pređu na neku od konzola i time zaobiđu Windows, tamo je barem tržište igara skoro identično kao za Windows platformu. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.