Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [REŠENO] Rasprava o temi “Šta sve može na Linuxu…”
- This topic has 25 одговора, 9 гласова, and was last updated 17 years, 4 months раније by stanko.
-
АуторЧланци
-
18. септембар 2007. у 2:33 pm #62270foxbunnyУчесник
LYb, ovo je trebalo da bude tema u odeljku za Prvi put na Linuxu, a ne za Opste Linux diskusije ili Pricaonicu. 🙁 I sva ova diskusija je potpuno off, mada mojom krivicom…
EDIT: Izvinjenje svima koji se ne slažu sa odlukom da se ova tema deli! Molim vas sve za razumevanje.
18. септембар 2007. у 2:57 pm #62271foxbunnyУчесникZnači ovako. Pošto je ovo odeljak namenjen ljudima koji se po prvi pu susreću sa Linuxom, ovde imamo, pored standardnih forumskih rasprava, i teme koje nisu klasična diskusija, već imaju uglavnom strogo informativni karakter. Takva je i tema “Šta sve može na Linuxu…”. Poenta teme je da se novim korisnicima predstavi potencijal koji Linux ima kao produktivan OS, kao i FLOSS kao alati sa kojima se na tom OSu radi stvašta. Takođe, poenta nije da se predstavlja prednost ili mana u odnosu na druge sisteme. Toliko. Nadam se da ćete imati razumevanja za podelu teme. Ništa lično.
18. септембар 2007. у 4:18 pm #62272zchiraУчесникna linuxu i openoffice-u sam uradio ceo diplomski (sa fus-notama, slikama, automatski generisanim sadrzajem i sl.). Kasnije sam nekome pomagao da isto uradi u MsWordu i iznervirao se kolko me ‘ne slusha’.
Sve sto se tice interneta je bolje na linuxu! Tu mislim na surfovanje, download (torrent, dc++…), chat (kopete koji objedinjuje sve mesengere, umesto gomile posebnih na windowsu koji svi jedu resurse) + rizik od zaraze mnogo-mnogo-mnogo manji.
Isto, pravio sam neke sajtove u linuxu – apache, mySQL i PHP su po instalaciji linuxa podesheni.
Zatim, Programiranje u JAVI. Za linux su dostupna okruzenja eclipse i netBeans za razvoj java aplikacija (a eclipse se uz pomoc plug-inova moze prosiriti i na druge jezike) (na http://zchira.110mb.com ili na http://lavirinto.linuxo.org se moze naci igrica napisana na liuxu i eclipseu)….A da ne pominjem Amarok, koji nema konkurenta u windowsu…
Sta ne moze linux?
To je druga pricha… ali ukratko, jedino nema fensi igrica…p.s. sad sam na poslu, zato mi stoji winXP sa strane 😀
18. септембар 2007. у 4:37 pm #62273LYbУчесникSve sto se tice interneta je bolje na linuxu! Tu mislim na surfovanje, download (torrent, dc++…), chat (kopete koji objedinjuje sve mesengere, umesto gomile posebnih na windowsu koji svi jedu resurse) + rizik od zaraze mnogo-mnogo-mnogo manji.
Sto se torenta tice, azureus je strava i ja se kunem u njega, ali bi mi bilo draze da imam uTorrent na linuxu. A nema…
Messingeri… Trillian je super, placa se, ali kada je to bio problem. Opet, imas Pidgin (ex-Gaim) i na vindozi.Sta ne moze linux?
To je druga pricha… ali ukratko, jedino nema fensi igrica…Po stohiljaditi put: nema profesionalne obrade fotografija (ne, nema, ne pominjite gimp opet, pokusavao sam i mlatio se sa njim mesecima, kao i sa jos ocajnijim ufraw-om).
BRZE rade PS CS2, Canon Digital Photo Professional i NikonRAW pod VMware-om nego GIMP sa ufRAW filterom. O kvalitetu rezultata ne vredi ni trositi reci.Nema AutoCAD, nema ni alternativu. Ima ultraspecijalizovane ultraprivatne, a ako nisu privatne onda su ultra skupe, aplikacije.
18. септембар 2007. у 4:55 pm #62274foxbunnyУчесникPo stohiljaditi put: nema profesionalne obrade fotografija (ne, nema, ne pominjite gimp opet, pokusavao sam i mlatio se sa njim mesecima, kao i sa jos ocajnijim ufraw-om).
BRZE rade PS CS2, Canon Digital Photo Professional i NikonRAW pod VMware-om nego GIMP sa ufRAW filterom. O kvalitetu rezultata ne vredi ni trositi reci.Da. A što je najgore, IMA fensi igara… samo ih nema mnogo. 🙂
18. септембар 2007. у 5:19 pm #62275KosavaУчесникSa pravim Hardverom ima mnogo Feni igara 😉 PS3 😀 >:D
18. септембар 2007. у 5:33 pm #62276zchiraУчесник[quote=”zchira”]
Sta ne moze linux?
To je druga pricha… ali ukratko, jedino nema fensi igrica…Po stohiljaditi put: nema profesionalne obrade fotografija (ne, nema, ne pominjite gimp opet, pokusavao sam i mlatio se sa njim mesecima, kao i sa jos ocajnijim ufraw-om).
BRZE rade PS CS2, Canon Digital Photo Professional i NikonRAW pod VMware-om nego GIMP sa ufRAW filterom. O kvalitetu rezultata ne vredi ni trositi reci.Nema AutoCAD, nema ni alternativu. Ima ultraspecijalizovane ultraprivatne, a ako nisu privatne onda su ultra skupe, aplikacije.
[/quote]OK, ja sam mislio da se tema odnosi na lichna iskustva, pa sam pisao za one stvari kojima se bavim, a ne bavim se profesionalnom fotografijom, pa mi gimp zavrshava posao. Sto se tice autoCAD-a to me tek ne zanima pa zato nisam ni komentarisao.
Dakle, sto se mene tice, na linuxu samo fale fensi igre 🙂18. септембар 2007. у 9:18 pm #62277Časlav IlićУчесник(Da ne trujem glavnu temu, kad je već ovde rasprava o temi 🙂
Gle, mene sledeće nervira: kakva je razlika između „Šta sve može na Linuksu“ i „Šta sve može u kišno popodne“, ako se govori o stvarima koje se neposredno ne tiču ni jednog ni drugog? Jedino što može, to je da onoga ko je naivan i brzoplet poput mene navede na pogrešan zaključak: da opisane podvige nije moguće (ili je vrlo teško) izvesti van Linuksa, odnosno da su u temi pobrojane komparativne prednosti Linuksa. Svaki put kad se osetim dužnim da nekom protojevanđelisti ukažem kako je ono o čemu priča itekako moguće van platforme koja mu je prirasla srcu, obuzme me neko neprijatno osećanje. Zato radije izbegavam da doprinosim takvim zabludama, makar i nehotice.
Da budem konstruktivan, predlažem jednu (ili obe 🙂 od sledeće dve izmene ove teme:
1) Pozvati korisnike da opišu bilo kakve sopstvene rezultate izvedene upotrebom slobodnog softvera, a koje lično smatraju elegantnim, efikasnim, estetski zaokruženim, itd. i prijemčivim nekom delu korisnika — znači, uglavnom kako je i sada. Ali, da se tema prezove u „Moji radovi na Linuksu, BSDu…“ i premesti rame uz rame onoj „Moj desktop…“ Tako da je jasno da je u pitanju izlog zajednice, okupljene na ovom datom mestašcu Mreže.
2) Ostaviti i naslov i položaj teme takve kakvi su sada, ali pozvati korisnike da iznesu radove, postupke, itd. za koje uistinu smatraju da ističu komparativne prednosti Linuksa (i BSDa…) kao platforme, odnosno da bi ih bilo nemoguće ili mnogo teže izvesti negde drugde. Tako da se novajlije ne zalete na pogrešne zaključke. Tada, međutim, ništa što je rezultat upotrebe jednog programa koji postoji i za razne ostale platforme ne pripada toj temi…
18. септембар 2007. у 9:36 pm #62278foxbunnyУчесникČaslave, to pod 1) je i bila poenta. Što se tiče izmene naslova, tu nema nikakvih problema. Ali mislim da tema može da ostane ovde, pošto mi koji smo već duže na Linuxu znamo šta sve može, a šta ne može. O tome je bilo reči već više puta u raznim temama.
Ako predlažeš neki ozbiljniji poduhvat sakupljanja naših iskustava, mislim da je Toma u jednom momentu predlagao započinjanje našeg wikija, pa mislim da je možda tako još bolje.
2) Po meni komparacjia nije bitna. Bitno je da se novim korisnicima pokaže šta sve može Linux, a to šta može na drugim sistemima, to verovatno već znaju. Komparacija može biti druga tema, protiv koje nemam ništa. Dakle, ako si zainteresovan da započneš i tako nešto, možeš slobodno ovde u “Prvi put na Linuxu?”.
18. септембар 2007. у 10:55 pm #62279Časlav IlićУчесникMa bre, do guše sam u „poduhvatima“, do te mere da kad me obavesti da je stigla nova pošta, ja se ponadam da je spam 🙂
Samo želim da se izbegne to „nenamerno dezinformisanje“, koje sam zapazio da se neretko dešava. Pokažu novajliji nešto posebno na Linuksu, i onda ovaj apriori zaključi da to može samo na Linuksu, po sistemu „zašto bi mi inače skretali pažnju“. Pa posle gluposti…
Ali mislim da tema može da ostane ovde, pošto mi koji smo već duže na Linuxu znamo šta sve može, a šta ne može.
Pa to je problem, mi možda znamo, ali novajlija može pogrešno shvatiti iz prve (u stvari i sam sve više ne znam, nemam s čim da uporedim, već lovim deliće po prepucavanjima 🙂 Ja bih je ipak pomerio…
(Ti slobodno briši one moje poruke tamo, i ostalo što je metarasprava, da ne zagađuju temu ako će da ostane.)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.