Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Razvijanje Windowsa
- This topic has 117 одговора, 15 гласова, and was last updated 18 years, 11 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
15. август 2007. у 12:07 pm #57446
nowave
УчесникG. Foxbunny, pa to jeste tacno i to je, po mom misljenju, srz problema. Ljudi treba da promene svoju precepciju sveta u kome zive, i sto ce biti jos teze precpeciju nas samih! Tj. treba da dostignemo novi nivo svesti, gde necemo od malih nogu biti uceni da se navikavamo na nepravdu, a mozda bi bolje bilo reci niti cemo morati, posto isto tako necemo od malih nogu biti uceni da cinimo nepravdu. Ali treba naciniti prvi korak, razbiti zacarani krug, a posto smo svi “nauceni” na nepravdu (da je cinimo, ili trpimo, svejedno) to nece biti ni malo lako.
15. август 2007. у 12:07 pm #57447dejanium
УчесникG.Nowave pa najrazvijenija drustva su glavni generatori razlika medju ljudima, savrsenom mimikrijom, eksploatisu zaostala drustva. Lljudska prava, globalizam i modernizacija su maska za nametanje ropstva i iscrpljivanje prirodnih i ljudskih resursa nerazvijenih drustava. Ti standardi se uglavnom namecu silom.
Osnovna ideja grabljenja i sebicnosti je ostala netaknuta jos od vremena kada smo bili neartikulisani, kako Vi kazete.15. август 2007. у 12:09 pm #57448foxbunny
УчесникG. Broke, kako da Vam kažem… Sve sto sam izložio se uopšte ne smatra ničim abnormalnim. Isto kao što neki roditelji još uvek smatraju da je batina pala sa neba (pravo na glavu njihovog deteta), tako se danas smatra prihvatljivim da postoji oštra nejednakost između roditelja — svih odraslih zapravo — i dece.
Ako se Vi ne osećate prozvanim, G. Broke, možebiti da ste izuzetno srećno prošli. No sa druge strane, rekao bih da ima i mnogo ljudi koji se ne osećaju prozvanim, a zapravo su najveće žrtve.
Sa “najboljom namerom” ću ovde citirati Alis Miler:
“This is why society’s ignorance remains so immovable and parents continue to produce severe pain and destructivity – in all “good will”, in every generation. Most people tolerate this blindly because the origins of human violence in childhood have been and are still being ignored worldwide. Almost all small children are smacked during the first three years of life when they begin to walk and to touch objects which may not be touched. This happens at exactly the time when the human brain builds up its structure and should thus learn kindness, truthfulness, and love but never, never cruelty and lies. Fortunately, there are many mistreated children who find “helping witnesses” and can feel loved by them.”
15. август 2007. у 12:12 pm #57449nowave
УчесникG. Dejanium, izvinjavam se ako sam bio nejasan kada sam pricao o nastanku drustvenih normi, to nisam rekao u pozitivnom, vec u negativnom kontekstu, sto se tada nije moglo naslutiti.
15. август 2007. у 12:34 pm #57450dejanium
УчесникLjudski karakter,norme pa i moral su od plastelina, oblikuju se prema trenutnim potrebama ili prema trendovima koje promovisu TV i stampa. Setite se sta je do pre 20 godina bilo neeticki g.Nowave.
Naravno da su sve pozitivne ideje u razvoju ljudskog drustva kompromitivane od strane uskog kruga ljudi koji bi izgubili nesto sto im po njima rodjenjem pripada.15. август 2007. у 12:40 pm #57451nowave
УчесникG. Dejanium meni je to dovoljno da se nadam da ce jednog dana ljudski karakter dovoljno da se promeni pa da vise ne bude izrabljivanja.
15. август 2007. у 1:26 pm #57452dukenukem_4d
УчесникG. Nowave ,imajuci u vidu celokupni tok razvoja ljudskog drustva
ukljucujuci socijalno-polticke prilike,gledano kroz istorijske
preokrete i uzevsi u obzir cinjenicu da cak ni Staljinu nije uspelo
da izmeni ljudski ,karakter, a o Isusu ,Ghandiju i ostalim mirotvorcima
da i negovorino ,mislim da je ipak previse idealisticki tvrditi da ce se ljudski karakter
promeniti,bar u dogledno vreme,ali za nekih par hiljada godina,ko zna?15. август 2007. у 1:32 pm #57453nowave
УчесникG. Dukenukem4d, pa ja sam svestan cinjenice da se to nazalost nece desiti za 10, 20 pa mozda ni za 100, ili 200 godina, ali sam prakticno ubedjen da ce se desiti, kad tad. Jedino za cim, u neku ruku, zalim je sto mi necemo biti tu da tome prisustvujemo, ali mozda i bolje tako. I tacno je da je idealisticki pogled, but You can say I’m a dreamer! 🙂
15. август 2007. у 1:50 pm #57454GoranSTX
УчесникOvo je neverovatno, nema me par sati a vi razvezete pricu na jos dve strane… Pa da krenem.
Poštovani g. GoranSTX, vi kažete da “svi ljudi jesu ravnopravni…”. Dozvolite mi da se usprotivim takvoj apsurdnoj tvrdnji.
Postovani, mozda sam bio nejasan u pogledu termina ravnopravnosti koji sam koristio, pa je iz toga proizaslo neslaganje. Dozvolite da objasnim. Mislio sam na ravnopravnost u onom osnovnom ljudskom smislu: pravo na zivot, rad, razmisljanje, veroispovest, slobodu kretanja i delanja… (mada se i neke od ovih kategorija uskracuju u zavisnosti od drugih drustveno vazecih shvatanja i okolnosti). Naravno da nisam mislio na apsolutnu ravnopravnost jer bih onda bio u kontradikciji sa sopstvenom tvrdnjom o ekonomskoj nejednakosti. Dakle, rec je o ravnopravnosti mogucnosti, tj. da bi trebalo da imamo iste mogucnosti da razvijemo svoje potencijale.
Stoji sto si napisao da smo svi, u krajnjem slucaju jednaki, ali ne i stvoreni jednaki, i tacno je da ce sposobniji da iskoriste svoje sposobnosti za licni napredak, ali to nikako ne bi smeli da rade na stetu drugih, manje sposobnih, i tu se ogleda sloboda individue! Jer iskoriscavanjem nekoga manje sposobnog, na bilo koji nacin, mi mu samim tim ogranicavamo slobodu, zar ne?!
Slazem se u potpunosti, nadam se da nisam nigde napisao nesto sto bi mozda imalo drugi smisao?
Ako se setimo, Maje su imale takav sistem vaspitavanja u kome se svakome pripisivala neka uloga u društvu. Još pri samom rođenju, ili možda malo kasnije, svako dete se sprema za neki od zadataka. Tako neko biva “rođen” za pisara, neko za građevinara, neko za pekara. Iako to nije nimalo nalik na mravlju koloniju, poenta je da svaki pojedinac ima svest i rutinu za obavljanje konkretnog zadatka.
A gde je tu sloboda?
15. август 2007. у 2:24 pm #57455foxbunny
УчесникJa bih, g. Dejanium rekao da taj krug ljudi slobodno možemo definisati kao “širi”. Setite se samo koliko ljudi je diglo glas protiv A. S. Nila, ili Vilhelma Rajha. To nije bilo nekoliko moćnika. To su bile mase ljudi koji su uzgajani upravo po suportnim principima od onih koje su promovisali Nil i Rajh.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.