Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Rasparčavanje domaće zajednica
- This topic has 41 одговор, 13 гласова, and was last updated 21 years, 2 months раније by
Off-Topic.
-
АуторЧланци
-
21. мај 2005. у 3:34 pm #28488
popac
УчесникJer, cisto da se ne zaboravi podestimo se samo sajtova linux.org.yu, linux.co.yu, linuxyu.org, tux.org.yu itd. koji ili vise ne postoje ili se na njima nista ne desava. Cak se i kde.org.yu izgleda gasi sto mi je jako zao.
Nemojte se ljutiti, al ja ovde vec vidim isto za par godina….
Debian sajt (za sada se forum testira) ce postojati cisto i samo jer sam Debian lover i zelim da napravim sajt posvecen njemu. Mislim da tu nema nista lose.
E sad ako nista drugo naveo sam vas na pricu.. Treba dakle bar napraviti jedan zajednicki NEWS odeljak (FSN – Linuxo) na kome ce svi slati vesti a oba sajta vuci vesti odatle. Ajde da to sredimo, jer se lako da srediti…
Nego ko je Acim? Interesuje me gde zaprvo radi 🙄21. мај 2005. у 3:42 pm #28489tomaja
Главни мајстор[quote]Jer, cisto da se ne zaboravi podestimo se samo sajtova linux.org.yu, linux.co.yu, linuxyu.org, tux.org.yu itd. koji ili vise ne postoje ili se na njima nista ne desava. Cak se i kde.org.yu izgleda gasi sto mi je jako zao.
Nemojte se ljutiti, al ja ovde vec vidim isto za par godina….
Debian sajt (za sada se forum testira) ce postojati cisto i samo jer sam Debian lover i zelim da napravim sajt posvecen njemu. Mislim da tu nema nista lose.
E sad ako nista drugo naveo sam vas na pricu.. Treba dakle bar napraviti jedan zajednicki NEWS odeljak (FSN – Linuxo) na kome ce svi slati vesti a oba sajta vuci vesti odatle. Ajde da to sredimo, jer se lako da srediti…
Nego ko je Acim? Interesuje me gde zaprvo radi :roll:[/quote]Kao je slaks krenuo, bice svjedno gde citas vesti, na linuxo ili fsn 😉
Boban Acimovic, recimo osnovao linux.co.yu, poslednje sto znam jeste da radi na Islandu.linux4life
21. мај 2005. у 5:53 pm #28490unknown
УчесникMa daj popac sta ti pricas? Ko pljuje po tebi? Pre svega, te sajtove sto si nabrojao razlikuju se dosta po sadrzaju. ES nije sajt posvecen samo linuksu. Linuxo je sajt gde mozes da nabavis linux + forum. FSN je vise kao opsti sajt za linuks. Te sajtove jednostavno ne mozes da ujedinis.
Evo recimo ja pravim neki sajt (nema veze sa linuksom 😀 ) iako ima vec par slicnih sajtova. Ali ja se nikad ne bih udruzio sa njima jer ja zelim da pristup na tom sajtu bude besplatan i ne zelim da se na tom sajtu ikad ista placa i zelim da taj sajt bude bez reklama i sl. I kako ti sad mislis da se ja udruzim sa slicnim sajtovima ako oni idu na zaradu ili imaju neke druge interese?
A to sto se ista pitanja postavljaju na vise sajtova, pa i ista pitanja se postavaljaju na istom sajtu (kad smo vec kod toga sto moderatori ne brisu ili lockuju pitanja koja su vec bila postavljana?). To je jednostavno neizbezno.22. мај 2005. у 9:12 am #28491Nightweaver
УчесникNe pricajte svasta. U FSN-u nam nije ni cilj ni prioritet Linux. Kada jednog dana bude konacno ziv GNU Hurd Linux ce nam postati skoro nebitan. FSN se bavi slobodnim softverom kao i GNU pokretom a ne Linux kernelom i Linux distroima.
22. мај 2005. у 10:00 am #28492Off-Topic
УчесникI shta sad covek iz toga da zakljuchi???
Recices -Kome sta volja neka misli.
A komentar ti i neodishe bash nekim pozitivizmaom, tu smo gde smo, mozda si besan zbog MySQL-a ali i to se deshava, pa shta, sredice se.Ali kakva je svest pochetnika i ljudi koji tek sad traze alternativu, o celoj toj GNU filozofiji i principima chega vishe, a kako i gde ce je steci (mislim na svest) ako ne na mestu gde se reshavaju i najbanalniji problemi, e da im se odatle doturi ideja o toj filozofiji, pa da se i oni sutra ne hvataju za tarifu, ko popovi kad ostavljaju vodicu, na mestima gde se od njih ochekuje da primene skupo (GB/Kb/s) stecheno znanje, da ne likuju, nebudu oholi i sujetni u onome i sonim shto je OPSHTE dobro.
23. мај 2005. у 10:30 am #28493Nightweaver
УчесникKome je bilo namenjeno ono iz prvog dela tvog posta? A drugi deo..bez uvrede, ali sta si hteo da kazes posto te nista nisam razumeo??
24. мај 2005. у 9:01 am #28494Leka_r
УчесникBaš mi se svidela ova diskusija!
Smataram da sam mnogo toga propustio iz razloga sopstvene neobaveštenosti.
Uvek sam se pitao kako nešto što je prilično dobro, nema prođu na ovim prostorima!? Zašto IT časopisi imaju tako malo tekstova o L.?
Ispostavilo se na kraju da je ipak sve to “srpski” sindrom: “Bolje da komšiji crkne krava…”.
Mislim da ste diskusijom krenuli u pravom smeru. Ja, kao neki, ipak krajnji korisnik smatram da bi stvarno trebalo da postoji neka unija-udruženje L. sajtova.
Ne bi mislim, ni bio problem da se to organizuje. Potrebno je samo malo dobre volje i da se pametni ljudi dogovore. Vlasnici – ili kako se to već zove, već postojećih sajtova, da sednu i da se dogovore o jednom zajedničkom sajtu. Uređivačku politiku sajta bi određivali oni sami ili osobe koje bi oni delegirali. Mislim da bi iz toga mogao da proizađe i časopis, TV i sve drugo.
Samo tako će L. moći brže i efikasnije da se raširi u narodne mase.Pozdrav svima,
Leka24. мај 2005. у 9:32 am #28495Off-Topic
УчесникU principu, cela pricha o tome kako vi (FSN) shirite ideju, ali i da vas pritom ne zanima ono shto si sam naveo, a time bash i ne moze da se animiraju korisnici linuxa, ili makar oni koji to zele postati.
Shto bi uopshte neko razmishljao shto mu je bolji GPL od OpenSource i obratno, kad ga recimo muchi HSF-diver koji ili ne zna kako da potera ili pak ne moze vishe od 14.400.
E tu vec moze da dodje u obzir i vasha pricha, ali kako dopreti do tih ljudi kad im je to (harwear) i CS pod emulatorima bitniji i od licenci, autorskih prava, …
A ako je (FSN) namenjen za vec “prekaljene” GNU-HURD-Linux-BSD-etc. korisnike, e za tako neshto je (FSN) prevelik ili je njih premalo.Poshto sam to veche, kada sam zatekao tvoj post, bezuspeshno pokushavao da pridjem http://www.fsn.org.yu, gde bi me chekala poruka tipa: MySQL neshto mu nije dobro, pa sam predpostavio da si besan i nervozan te onako iskljuchiv prema Linuxu, kernelu itd.
Nishta zlonamerno!24. мај 2005. у 10:17 am #28496Nightweaver
УчесникJa sam uvek iskljuciv prema Linuxu jer me sve manje i manje zanima. To sto FSN nije radio je iz prostog razloga sto je te veceri radjen upgrade MySQL-a, a ja stvarno jako retko besnim i nerviram se. FSN je inace na FreeBSD-u.:) Time sto sam ponovo oziveo projekat BSD Srbija ja ne raspracavam zajednicu vec samo okupljam inace mali broj korisnika BSD-a i kako se cini, to sto radim je jako dobro jer se strasno dobro organizujemo i spremamo mnogo dobrih stvari. Ali to cete jako uskoro videti na http://www.bsd.org.yu. Ja sam covek od akcije i ove rasprave me umaraju te ne volim da trosim vreme na njih. Ovo sad odgovaram jer me je ova rasprava posebno smorila.
Sto se tice Ivanovog rada na Ubuntu i Debian – potpuno ga podrzavam jer covek voli Debian distro i tome se posvetio. Meni se Debian like sistemi jako dopadaju tako da ne vidim nista lose u tome sto neko specijalizuje sajt za odredjen distro jer se Debian distroi u mnogocemu razlikuju od ostalih. Da, to jeste Linux na kraju krajeva ali Ivanov rad ne nalazim za rasparcavanje. E, sad, ideja da se napravi centralni Linux sajt za Srbiju je OK sto se mene tice samo sto cemo/cete to malo teze izvesti jer je ovo Srbija i kao Leka_r rece – ovde se funkcionise po principu da komsiji crkne krava jer svako zeli da bude glavni baja. Takvo ponasanje nema poentu jer ce uroditi pravim rasparcavanjem zajednice. Ne shvatam kako ne vidite da kada napravimo projekte Ubuntu, Debian ili BSD u okviru FSN-a niko tu nista ne rasparcava vec samo specijalizuje. Ne mozes rasparcati nesto sto je deo celine. Mada, cini mi se da mnogi to ne vide.
E, kako smatram da je zivot prekratak za prazne price kao sto je ova ja cu raditi ono sto sam zamislio sa ekipom sjajnih ljudi koji su se okupili oko BSD Srbije. Svaka Linux zajednica na BSD Srbiji moze imati baner, link ili sta god zeli. Svaki Linux korisnik je tamo dobrodosao. A da me neko optuzuje da rasparcavam zajednicu necu da cujem. BSD zajednica nikad nije imala veze sa Linux zajednicom – ni ovde niti bilo gde u svetu. Podrzavam rad svih Linux sajtova u Srbiji i bilo bi lepo da se stvori centralno informaciono mesto za Linux, a to ne mora biti FSN. Prema tome, predlazem da lepo pocnemo da se organizujemo i da radimo i da prevazidjemo srpski sindrom prazne price i podmetanja noge..ako je ikako moguce. Ako nije, nek vam je sa srecom.
25. мај 2005. у 12:48 pm #28497Анонимни
ГостStvarno ne znam sta si se uhvatio za FSN i geek stvari kao pijan plota. Prvo, to sto pricamo o GNU-u i sto pravimo razliku izmedju dpbroh i losih stvari moze biti samo plus. E sad, problem je u tome sto je nasa sredina naviknuta da se dobija sve zdravo za gotovo i da se ne ceni tudji rad ni malo. Zato postoje ljudi koji pricaju da ih boli uvo za licence, slobodu i ostalo, a nisu svesni da je upravo GPL i GNU stvorio i odrzao sve ovo. Nemamo nista protiv Linuxa, ali protiv Linusa imamo, bar ja (da ne govorim u ime ostalih). A jel znas zasto? Raspitaj se malo koji softver on koristi za razijanje kernela. Onda ce ti verovatno biti jasno zasto potenciramo na GNU a ne na open sourceu. No, bilo ko ko se pojavio na FSNu je dobio pomoc bilo da se radi o licencama ili modemima sto znaci da FSN nije sajt samo za geekove ili advanced usere. Pricu o Ubuntu, bsd i sl. sajtovima necu da sirim, samo cu reci da su se okupili ljudi na tim sajtovima koji se nisu organizovali nigde drugo i obliku u kom je to sada. To dovoljno govori o tome da li su takva mesta dobra ili ne. Nego, kao sto sam rekao, svi nesto kritikuju, pametuju a niko da zasuce rukave i uradi nesto (cast izuzecima naravno). Pa, koliko ljudi ima ovde iz razlicitih gradova po Srbiji, a niko sem NS-a nema LUG ili nesto tako. E o tome ja govorim. Na FSN-u stoji topic za predloge akcija i ukljucivanje u postojece, ali nema bas puno zainteresovanih. Naravno, lakse je pricati nego raditi. I kukati sto modem radi na 14400
Saradnja uvek. FSN je vec ostvario kontakt sa LUGom NS pa cemo nadam se u buducnosti i uraditi nesto zajedno. U ime FSN-a saljem svima koji su ovde postovali i svim korisnicima sajta otvoren poziv da se ukljuce u aktivnosti koje se dogadjaju trenutno ili da predloze nesto novo sto bi pomoglo u zajednickom cilju.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.