Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Rasparčavanje domaće zajednica
- This topic has 41 odgovor, 13 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
Off-Topic.
-
AutorČlanci
-
16. maj 2005. u 8:36 pm #5378
popac
UčesnikOvo sam postavio na http://www.fsn.org.yu i privuklo je pažnju. Mislim da i treba da privuče pažnju jer je vrlo značajno.
Reč je o (po meni) jako glupoj ideji koju ovde u Srbiji sprovodimo. Naime jedna država kao što smo mi trebala bi da ima jako organizovanu linux zajednicu na jednom mestu, a mi smo se podelili. Postoji ogroman broj sajtov o Linuxu.
http://www.elitesecyrity.org
http://www.fsn.org.yu
http://www.linuxo.org
http://www.gentoo-srbija.org.yu
pa sada novi ubuntu i BSD. Umesto da smo složni i na jednom mestu mi radimo svako za sebe i time umanjujemo učinak Ajde još i da podnesemo sajtove posvećene određenim distroima, ali sajtovi opšte prirode, sa istom idejom kako što je fsn, linuxo i elitesecyrity (za ovaj malo teže) mogu biti jedno…Pogledaje šta se desilo sa http://www.tux.co.yu, http://www.linux.co.yu, strah me je da će se to jednog dana, kada vi ne budete imali vremena desiti i sa fsn i ostalim sajtovima jer smo radili ono što nije trebalo, razdvajali zajednicu.
16. maj 2005. u 9:02 pm #28479IgorPetrovic
UčesnikJa bih rekao da je to normalno s obzirom na trenutne okolnosti. Do pre recimo dve godine, broj korisnika linuksa u Srbiji je bio znatno manji nego što je sad. E, pošto su svi ti Windows emigranti sada u Linux pubertetu, normalno je da se ponašaju buntovnički i svoj distro smatraju za Sveto Pismo a sve ostalo je jeres. Svaki sajt vuče na svoju stranu (osim verovatno ES), ali verujem da to neće dugo da traje. Jer posle par godina korišćenja Linuksa, čoveku (onome ko je o njemu nešto skapirao) postaje sve jedno ko koji distro koristi. Mislim, svako se opredeli za jedan ali, i to je ono što je važno, prestaje da pljuje po ostalim distroima. A lično nemam ništa protiv toga da se broj sajtova množi, dokle god između njih postoji neka vrsta saradnje (raznema banera, vesti itd.)
16. maj 2005. u 10:42 pm #28480Off-Topic
UčesnikAli i na svakom od njih ti u linkovima ili pretrazivanju mozesh da nadjesh josh puno, sho domacih to i onih koji pokrivaju nashe govorno podruchje.
Mozda bi bila zanimljiva opcija da se na svakom sajtu nalazi: uvek i svugde (dakle na svakom Headeru ili futeru standardizovani set linkova, tipa dugme + logo, i da svako u svakom momentu moze da otvori link u next-tab, ili mozda objedinjavanje find, mozda kao dodatna opcija u search na nivou foruma ili strana za download, svashta moze samo ako su ljudi za to zainteresovani, a to dali ETF ili PMF ili VERAT ili na ko zna kom serveru drzi monopol, e to je vec tipichno srpska boljka, koju bi mozda mogli i prevazici, ali samo da se odreknemo srpskih boljki, a ko je to josh uspeo????
E da sam ja neka vlast…..
17. maj 2005. u 7:45 am #28481Nightweaver
UčesnikDa malo bolje razumes funkcionisanje regionalnog organizovanja Linux korisnika shvatio bi zasto je normalno i potrebno da se stvori Ubuntu Srbija, uskoro i Debian Srbija. FSN izgleda mnogi ne shvataju kako treba. Nas cilj nije promovisanje samo Linuxa vec GNU pokreta i FSF-a, tacnije zastupanje istih. A FSF i GNU nisu Linux.
Sto se BSD-a tice, njemu je potreban poseban sajt jer nema nikakve veze sa Linuxom a i zajednica ljudi koji ga koriste je daleko drugacija. Naravno, tu je i filozofska razlika jer ima ljudi na sceni koji sve ovo rade vise zbog para a manje zbog ideje.
Isto bi bilo kada bi rekao da ne treba praviti vise LuG-ova u Srbiji jer je to cepkanje. Umesto da trosis vreme na ove besmislene poruke uzmi pa organizuj ljude tamo u ZA te napravite LuG da ne bude da u Srbiji postoji samo jedan LuG.
17. maj 2005. u 10:10 am #28482unknown
UčesnikA zasto mislis da bi neko ujedinjenje bolje doprinelo linuksu u nasoj zemlji? Ako i neko “razdvojen” ima dobru ideju, verujem da ce imati punu podrsku drugih “razdvojenih zajednica”.
A sto se tice sajtova, njih nikad dosta. Cak sta vise mozda je i bolje da ih je vise. Neko se trudi da napravi dobar sajt i naravno zeli da posecenost bude velika. A to se postize boljim sadrzajem od drugih. Sto je bolje za nas.20. maj 2005. u 1:34 pm #28483popac
UčesnikEvo ovako, opet isto sam ovo napisao na FSN (vidi pišem isti tekst na dva mesta a mogao bi na jedno i da vide svi)
Ne bih se baš složio sa vama. Mnogo je bolja ideja na jednom sajtu (jedan username, jedan passwd, tj. jedan nalog) napraviti zasebne forume za svaki distro ako je to cilja nego ovako. Jednostavno, po meni ovo ne vodi ničemu.
Vidim da postoji par ljudi koji postave isto pitanje na linuxo, na fsn i ES pa se pitam, umesto na 3 mesta, zašto ne bi bilo na jednom jedinom forumu gde bi svi članovi koji žele da pomognu to i učinili.
Drugo, u našoj zemlji postoje samo 2 sajta koja zaista privlače dosta korisnika, to su ES i linuxo. FSN je tu sa daleko manjim brojem članova, ok njemu nije ni cilj da ima jak forum na kome se priča kako da namestim particiju na / bla bla, kako da pustimm film i slično, pa se pitam čemu onda forimu BSD, Debian, Ubuntoo, Gentoo i slično na FSN-u ako mu ovo nije ciljna grupa korisnika?
Moj cilj na kraju krajeva može biti jedna stranica (naprimer http://www.linux-srbija.org) odakle se može pristupiti svim sajtovima, i onim vezanim za Gentoo, Debian, Ubuntu, BSD, linuxo i sličnim. Mislim da je to izvodljivo?
Vidim da ćete žestoko da pljujete po meni (klice su već nikle), ali činjenica je da se sa tim nešto treba uraditi. Vieću kako vaš poduhvat Ubunto pada u vodu za jedno 5 godina kada više ne budete imali vremena da održavate sajt…
20. maj 2005. u 2:31 pm #28484tomaja
Glavni majstorEvo i mog misljenja.
Mozda broj Linux sajtova i nije toliko veliki koliko se sada vec prelazi na neke ipak preuske teme (tipa sajt za Ubuntu). Mislim da je to trenutno prevelik zalogaj i da je pametnije na jednom mestu voditi generalniju pricu
(ne mislim da je to linuxo.org, recimo fsn.) sve dok Linux zajednica ne bude dovoljno snazna, velika i bolje profilisana. Naravno, to ne znaci da takvi sajtovi ne treba da postoje, ukoliko ima zainteresovanih da rade na njima. Jer, cisto da se ne zaboravi podestimo se samo sajtova linux.org.yu, linux.co.yu, linuxyu.org, tux.org.yu itd. koji ili vise ne postoje ili se na njima nista ne desava. Cak se i kde.org.yu izgleda gasi sto mi je jako zao.
Ako uzmemo u obzir da oko 10% stanovnistva aktivno koristi racunar u Srbiji sta mislite koliki deo od toga zna za Linux a koliko koristi Linux a da ne pricam o BSDu ? Optimisticna pocena je 50000 ( i to je poprilicno optimisticno). Stoga podzavam ideju da se sajtovi bar na neki nacin povezu i pruze korisnicima mogucnost da pronadju zeljene informacije. Dakle, nije bitan toliko ni broj sajtova vec njihova medjusobna povezanost i saradnja.
Ne bih nikoga da kritikujem ali recimo ni jedan veci domaci Linux sajt (koliko ja znam) nije objavio vest o izlasku Linuxo distro-a iako je to mozda trenutno jedina aktivna domaca open source linux distribucija. Ovde ne racunam postove na pojedinim forumima. Isto se odnosi na jos neke druge domace Linux i uopste Open Source projekte. Ispravite me, voleo bih da gresim.
Istovremeno, vecina domacih kompjuterskih casopisa jeste pisala o tome iako su pod uticajem Micro$ofta. Milsim da je do veoma pogresno i za same sajtove ali za domace Linux korisnike. Zasto li me to podseca na onu ” da komiji crkne krava…”
linuxo.org je uvek bio i uvek ce biti otvoren za sve ideje, pa ako ih imate dajte ih ovde na forum. O svemu se, nadam se, mozemo dogovoriti.
Sto se tice razlika BSDa, Linux-a, i raznoraznih Open… projekata i pokreta smatram da je jos uvek rano za tako detaljno rasclanjavanje i izdvajanje. OK, ne treba svrstavati BSD-olike distroe u Linux jer one to nisu ali svakako da imaju dosta toga zajednickog, cini mi se mnogo vise od onoga sto ih razdvaja, zar ne?Ja se licno bavim Linux sajtovima bar 8 godina i verujte mi da znam sta pricam. Znam da i sada vecinu sajtova odzava po jedan covek ili cak vise sajtova na jednog administratora sto svakako mora dovesti do umiranja jednog ili vise njih, jer jednom coveku je tesko da kontinuirano mesecima i godinama iz dana u dan odrzava i finansira veci broj sajtova.
Zato treba dobro razmisliti i promisliti sve pre pokretanja odredjenog projekta ukoliko se planira iole ozbiljniji rad.
Ovo je nesto od onoga sto sam se setio da napisem…linux4life
20. maj 2005. u 3:07 pm #28485Off-Topic
UčesnikA koliko bi stvarno zajednica dobila kad bi glavni portal bio negde gore pomenutiu, i na njemu vesti sa svih strana, a za konkretne forume, e tu recimo javna ali poshtena podela, na sajtove i forume u okviru corporate distroa, pa u okviru uncorporate, pa bsd, i sve bi se to mnogo lakshe odrzavalo, svako ima svoj resor uredno linkovan i zauriran i makar 50% poseceniji, a da neprichamo o nekoj celoj stranici tipa Opshte linux diskusije, o GNU, o OpenSource o filozofiji i tako dalje, to je toliko jednostavno, a posetioci imaju sve na jednom mestu.
BTW da li igde u srbiji sem na ETF-u postoji neki mirror za download linux paketa, sumnjam, a oni su valjda sa ES, pa sad…
Ne bih voleo da mi komshiji crkne krava, jer cu onda morati do grada da kupim diskove.
😥 , pa chak i za onu Mandrivu !!!! 8)20. maj 2005. u 4:49 pm #28486Anonimni
Gost@toma
Vidis dosta toga sto govoris je tacno. Ali, moje i misljenje dobrog broja ljudi iz fsn-a ja da, kao sto sam par puta i rekao, treba da postoje sajtovi koji ce okupljati korisnicke grupe koje ce biti povezane i iskoordinirane. Znaci, nikakve podele, samo bolja organizacija. Sad, posto se pominju veci FS projekti ovde, duzan sam da se oglasim u ime FSN-a i GNUzille. Tacno je da nije bilo vesti o linuxo-u na FSN-u. Nije je bio zato sto sam u poslednje vreme prestao da previse obilazim sajtove pa ne znam sta se dogadja na linuxo ili linux.co.yu i sl. Niko drugi nije postavio vest, a u ime drugih ne mogu da govorim. Ako govorimo o kooperaciji, nije bilo tesko da posaljes mail ili da se cak registrujes na FSN i postavis vest. Sigurno bi bila objavljena. Takodje se secas da sam ti pomenuo kada sam preuzimao onaj dvd da mozemo da uradimo recenziju distroa u GNUzilli kada god ti je volja. jedino treba da nam das disk ili cak iso na rw-u. ne kazem da nismo mogli da ga downloadujemo, ali je mnogo bolja varijanta kada to dobijemo od tebe, pa jos i kazes koju za clanak.
Sve sto zelim da kazem je da situacija nije tako jednostavna kao sto govoris, u smislu “ja sam uradio sta sam mogao, oni nisu”. Svako treba da bude realan i da kaze sta je dobro, a sta lose uradio. Mislim da sam oko toga bio jasan.
Ubuntu postoji kao deo Ubuntu LoCo tima i sa tom namerom je i nastao (http://www.ubuntu-cs.org i http://www.ubuntu-yu.org ce pokazivati na nas sajt vrlo brzo). po meni je potpuno prirodno da BSD postoji jer je to cela sfera koja je veoma siroka. Debian sajt (za sada se forum testira) ce postojati cisto i samo jer sam Debian lover i zelim da napravim sajt posvecen njemu. Mislim da tu nema nista lose.
E sad, trebalo bi da se povezemo i to stoji. Cak sam razmisljao o postavljanju rss citaca na fsn koji bi pokazivao vesti i dogadjanja sa svih aktivnih nasih sajtova. Jos jedan od problema je i taj sto je hronicna boljka nase zajednica mnogo pameti i lenjoasti na jednom mestu, te svi znaju sve a niko nista ne radi. Zato je FSN takav kakav je, dosta radimo a malo pricamo…21. maj 2005. u 3:03 pm #28487tomaja
Glavni majstor@toma
Vidis dosta toga sto govoris je tacno. Ali, moje i misljenje dobrog broja ljudi iz fsn-a ja da, kao sto sam par puta i rekao, treba da postoje sajtovi koji ce okupljati korisnicke grupe koje ce biti povezane i iskoordinirane. Znaci, nikakve podele, samo bolja organizacija. Sad, posto se pominju veci FS projekti ovde, duzan sam da se oglasim u ime FSN-a i GNUzille. Tacno je da nije bilo vesti o linuxo-u na FSN-u. Nije je bio zato sto sam u poslednje vreme prestao da previse obilazim sajtove pa ne znam sta se dogadja na linuxo ili linux.co.yu i sl. Niko drugi nije postavio vest, a u ime drugih ne mogu da govorim. Ako govorimo o kooperaciji, nije bilo tesko da posaljes mail ili da se cak registrujes na FPa ja i nisam prozvao nikoga pa naravno ni FSN sajt ili nekoga pojedinacno, cisto sam konstatovao cinjenice. Nisam imao nameru da sebe velicam, i ne znam gde sam to rekao ili napisao. U svakom slucaju nemam nista apriori protiv novih Linux / BSD/ itd. sajtova ukoliko imaju sanse da opstanu i da ponude nesto konkretno. Ja cak uopste ne smatram da je linuxo.org ni po cemu nesto extra, naprotiv, ima mnogo posla da se uradi ali je problem sto je zaista mali broj ljudi koji istinski zele da se ukljuce u rad, a koliko vidim jos je gora situacija sa vecinom drugih domacih srodnih sajtova.
Sto se tice FSN-a recimo niste mi ni javili da je sajt FSN otvoren, zar ne, iako smo pre toga dogovarali o Linux magazinu, itd. Naravno, ne smatram da je to bilo namerno ili zlonamerno vec upravo dokaz da slabo saradjujemo, a bar bi mi koji se znamo licno mogli bolje i vise.
Vest o Linuxo-u je bila samo primer, nista vise.
Sto se tice Ubuntu sajta mislio sam generalno na broj posetilaca i zainteresovanih. Ovo iz razloga sto znam da dok je postojao usko profilisani mandrake.co.yu broj poseta je bio zaista mali medjutim kada je prica prosirena na vecinu bitnijih Linux (od skora i BSD) distribucija broj zainteresovanih posetilaca je znacajno povecan i u konstatnom je porastu.Dakle, da zakljucim, po meni je potrebna saradnja ako nista onda bar 2-3 najveca i najzancajnija sajta koji se bave Linux/BSD/OpenSource/GNU i slicnim temama. Ova je prica pokretana vise puta ili od Acima, ili Leke, pa cak i od moje malenkosti ali na zalost uvek je neko bio iz odredjenog razloga nezainteresovan ili cak protiv. Doduse ovo se odvijalo par godina unazad pa mozda nije zgorega ponovo pokrenuti pricu. Mislim da ce bar link ka odredjenom sajtu za pocetak biti dovoljan i da ponovim, nemam nista protiv bilo koje ideje, projekta ili sajta, i smatram da je izrazito kontraproduktivno za sve a naravno najvise za nadam nove Linux / BSD / Open Source korisnike. Medjutim smatram i da je razvodnjavanje price trenutno takodje kontraproduktivno, iako bih naravno voleo da gresim.
P.S
Dosta je bilo “pametnih” reci, idem da gledam Star Wars Episode III, malo da pustim ono malo sto mi je ostalo od mozga da uziva. Pozdrav svima.linux4life
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.