Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Pročitajte leba vam ovo
- This topic has 30 одговора, 15 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
15. новембар 2004. у 6:08 am #21168pedjamanУчесник
Znate kako… ljudi će se ipak okrenuti i naučiti upotrebu linuxa pre nego dati 5000eura za legalizaciju softvera koji koriste u svojim manji firmama.
15. новембар 2004. у 6:13 pm #21169ayreonУчесникSlazem se sa pedjamanom. O finansiranju malih preduzeca ipak odlucuju vlasnici i menadzeri, a njima je pravo resenje veci profit, a ne udobnost radnika. Ako im se prikaze iznos kazne kojom Poreska uprava preti za korisnike piartskog softvera, cena legalnog win-a i Lin-a, a uz Linux i cena obuke, moze se ocekivati navala neobucenog kadra na skole racunara.
Pitanje je ko ce tu omastiti brke? Koliko skola racunara se danas bavi obukom za rad na Linuxu? Moja preporuka majstorima Linuxa na ovom sajtu je da se “integrisu” u neku od skola u svojoj blizini, jer ce uskoro potraznja za Linom porasti, posebno sto ce se Linux predavati u srednjim skolama po redovnom programu. Bas ovih dana sam u pregovorima sa Tehnickom skolom u Sapcu oko instalacije Linuxa u njihov Racunarski centar.
@seleuk
Brate, ako planiras neko okupljanje lokalnog karaktera u Loznici, zovi! Bilo sta! Makar to bilo i tri geeka sede i pricaju o kernelu i distroima. 😉15. новембар 2004. у 6:13 pm #21170ayreonУчесникOno Hrvatima nije lose! Bilo je divnih ideja i na stranicama foruma ovog sajta. Trebalo bi da konacno nesto uradimo, a ne samo da posmatramo sta rade ljudi u okolini.
Secate li se? Makedonci su delili diskove na sajmu koji je platio M$, Hrvati imaju svoj stand i takodje dele diskove, samo mi sedimo ovde i gledamo ih i govorimo: pa nemamo mi para za to, kako cemo mi tako nesto. ‘:roll:’
Sta bi sa onom idejom da nadjemo nekog ko stampa slike na majice, da skupimo pare i da stavimo Tuxa na njih? Ja sam predlagao Tomi da se dogovorimo sa nekim ko drzi igraonicu u Beogradu ili negde drugde, i organizujemo kurseve u istoj. Platimo vreme koriscenja racunara, ostatak je cist profit! Mozemo koristiti Live distroe.
Hajde da se konacno pokrenemo! ❗
15. новембар 2004. у 6:30 pm #21171LYbУчесникSto se firmi tice, ja radim u jedno prilicno velikoj i ovako stoje stvari. Na 2 od ukupno 3 servera vrti se Slack 8.6, na onom jednom je 9.1 sa kernelom 2.6.8. Nema vise linuxa, osim jednog lika koji je sebe radi stavio MDK 10 na jednu masinicu u RC-u. Sve ostale masine u zgradi, koje su klijenti, rade sa win2k. Tih masina ima oko 15-tak na svakom spratu zgrade, a zgrada ima 15 “radnih” spratova. Taj win2k je slipstreamovan sa SP4, to je dobijeno direktno od M$ za dzabe i ne trazi nikakav serijski broj.
M$ ugrozen? Nikako. Kako mislis da nateras 400+ ljudi da predju na linux kada se naviknuti na win (iako se ni tu ne snalaze), a win su dobili dzabe?
Sto se pljuvanja tice… pa ja pljujem i po jednom i po drugom…. WinXP ni ne racunam u OS. Win2k je sjajan, to stoji, i kod mene radi mnogo stabilnije od bilo kog linuxa izuzev Slacka 9.1. Slack 10 nisam probao jos, ali cu vlo brzo.
Izvikani MDK… dobar je on, ali i dalje pati od mnogih decjih bolesti. Mislim da su mu jedini atributi direktna podrska za 3D akceleraciju na ATI kartama i to sto “out-of-the-box” radi izuzetno brzo na jednu “nabildovanu” distribuciju.
Jos nesto… tragicno je to sto MDK 10.1 official ima vise buba od 10.1 community.
Suse… necu ni trositi reci na to djubre (bez namere da uvredim ikoga). On mi je za linux ono sto je XP za win.
Gentoo – Lepo je to, ali mene stvarno mrzi da se TOLIKO smaram.
Yopper – e to je vec nesto. Ako momci nastave da rade kao do sada, imamo sansu da dobijemo jednu sjajnu distribuciju za nekih godinu dana. Ultra je brz, izgleda mi kao dobro prekompajliran gentoo.
Dakle, sta danas “novajlija” da uzme? Uzece win, definitivno. Posle ga treba naterati da predje na linux, a to je tesko.
Jedini razlog sto teram linux je sto se osecam prilicno bezbedno na netu, volim iptables, volim apache, a nekad teram i neke servere.
Windows je i dalje tu jer volim i da se igram, a photoshop mi treba za posao. Gimp nije ni blizu, niti ce ikada bit.
15. новембар 2004. у 7:23 pm #21172srdanУчесникSta bi sa onom idejom da nadjemo nekog ko stampa slike na majice, da skupimo pare i da stavimo Tuxa na njih?
Super ideja nema šta, SUPER 😀
Slack 10 nisam probao jos, ali cu vlo brzo.
Moje preporuke super je.
Neznam u kojoj firmi radiš ali jel ona koristi još neki softver osim win kojeg su dobili “za dzabe”. Ako je tako onda to baš i nije takojeftino i tako dobro rešenje.
Jedini razlog sto teram linux je sto se osecam prilicno bezbedno na netu, volim iptables, volim apache, a nekad teram i neke servere.
Zašto nebi svim korisnicima omogućili da se osećaju kao ti, a ne da strepe svaki put kad se konktuju na internet da im neko neodsvira svoju pesmu po disku.
[/quote]15. новембар 2004. у 7:41 pm #21173SiouxУчесникLinux to rumble Microsoft in 2005
Kelly Mills
November 16, 2004TECH spending will swing up next year, but there will be unsettling news for Microsoft and a software-led revolution, according to Gartner research vice-president Bob Hayward.
Speaking on the eve of Gartner’s annual Symposium/ITxpo, which begins in Sydney today, Mr Hayward said 2005 would be an “interesting” year for Linux on the desktop.
Desktop Linux had been gaining traction, especially in government, he said.
“Next year serious vendors such as IBM, Novell and Sun will start to really push hard on desktop Linux,” he said.
The public sector and banks were expected to be early movers.
15. новембар 2004. у 7:44 pm #21174IgorPetrovicУчесникMožda i nisam u pravu, ali mislim da je naš problem nedostatak linuks eksperata, pogotovo u unutrašnjosti. Voleo bih da nisam u pravu, i ispravite me ako mislite grešim. Dakle, ono što ja mislim da treba da se uradi je da se linuks prvo ubaci u škole i na fakultete (opet govorim o unutrašnjosti Srbije jer je u Beogradu situacija bolja, pretpostavljam). Mada i to nije baš jednostavno jer je potreban neko ko će deci preneti znanje, a neki nastavnici i profesori informatike nisu ni videli linuks, tako da bi teško mogli klince da nauče nečemu. Moja poenta je da je potrebno još neko vreme da se linuks raširi među narodom, pa tek onda slede preduzeća (i sekretarice), i eventualno državne institucije (i sekretarice). Žao mi je što ovo moram da kažem, ali nisam optimističan u pogledu šire primene linuksa kod nas u neko skorije vreme. Mislim da smo prilično zaostali u odnosu na druge zemlje i da smo još uvek u fazi širenja linuksa među rodbinom i komšijama. Ali dobro, ipak se stvari menjaju na bolje, a jedan od glavnih ‘krivaca’, ako ne i glavni, je upravo ovaj sajt. Dobro je što postoji mesto sa kojeg neko ko o linuksu ne zna ništa može da krene, to je jako važno. I ako od negde može da se pokrene neka akcija, to je ovo mesto. Ekipa koja stoji iza sajta ima moj potpuni respekt. A i svi učesnici.
Pozdrav svima
———-
‘Let the metal flow’- Chuck Shuldiner15. новембар 2004. у 8:09 pm #21175MoneoУчесникDakle……..
@Ayeron-ako budem bio u mogucnosti da organizujem predavanje-bice to i u Loznici,ali pre svega u Beogradu-ljudima je generalno metropola privlacnija,sta ces,tako je svugde!
Nisam siguran,da li cu moci sam,trebace mi i pomoc,ali polako…..
Ako se to desi u skorijoj buducnosti-bicete obavesteni……
Svaka pomoc je dobrodosla-pozvani ste naravno svi!
Za sad mozemo da organizujemo ono(majice i ostalo) sto si ti predlozio-ja sam uvek za!
@Lyb-pa dobro de, ako se ne varam to su licni utisci,nadam se da te ljudi nece shvatiti drugacije-ispravi me ako gresim!Koji je distro najbolji to je vec stvar izbora,zavisi i od ciljeva i potreba-sigurno nece koristiti Gentoo u administraciji,itd.
Gresis mnogo sto se tice MDK 10-ja imam official verziju koja radi odlicno-brzo i stabilno-ne kazem da nema bagova i gluposti,ali je sam OS uradjen 90%kako treba.Novajlija nece sigurno uzeti Yopper kao svoj prvi linux,pa batalio bi i zamrzeo linux za sva vremena u roku od par nedelja!Sa druge strane u MDK-u je mnogo toga automatizovano,sto olaksava posao pocetnicima-cilj MDK-a je da preko grafickih alata pruzi apsolutnu kontrolu na OS-om,a to mu je u ogromnoj meri i uspelo-(skoro)sve se moze uraditi preko ikonica+RPM paketi! Number one choice za pocetnike bez ikakve diskusije,a takodje kao i najbolje desktop resenje(tu je negde i SuSe!)Pa bas su takvi distroi-onaj famozni korak na putu za prelazak na linux!Bivsi win korisnici ce se lepo snaci u njemu!Dopadne im se(naravno zbog svih stvari koje sam naveo!),pa batale win!Eto!
Moje iskustvo sa MDK je krajnje pozitivno!
@SuSe mozda jeste sranje sto se GNU ideologije tice-ali je sam OS prefektan(po mnogim aspektima sije MDK),lak i konfigurabilan(YAST alatka),divota ga je koristiti+odlicna podrska za softmodeme+ogroman broj pretecih programa(kao i MDK)!User-friendly i sjajan OS!Takodje san za pocetnike….
@Gentoo-ne da je lep nego je ODLICAN-brz i stabilan+optimizacija+odlican paket sistem-koristio sam ga na 2.4 kernelu i bio je nesto brzi od MDK 10(2.6 kernel)-kakav je tek na 2.6 kernelu,mogu misliti…..,sam kernel 2.6 je po mojim utiscima primetno brzi o 2.4 verzije!Gentoo,jeste distro za nesto iskusnije,ali se sav trud i “tzv gubljenje vremena” na njemu itekako i apsolutno isplati!Dobija se ultimativni i za svoje potrebe prilagodjen OS!Odlican distro…..
Sto se gimp-a i ostalih programa tice-oni sasvim zadovoljavaju prosecne desktop korisnike(jedno 70% korisnika kompjutera su upravo oni)-pa imaju sve sto jednom korisniku treba ,sem ako nisi profesionalac sa vrlo uskim prohtevima,cak su i ovakvi primenjivi i u profesionalnoj primeni!Dobar primer je Ardour,Audacity…..
Gimp je inace odlicna alatka,koja ce za par godina opasno da duva za vrat Photoshop-u!
Probaj Debian,Gentoo(ako nisi!) i FreeBSD-Slackware si vec naveo,pa ces videti sta se zove robusnost i stabilnost-jedu sve Win-ove za dorucak!
MS jeste ugrozen-boji se, jer dobija konacno konkurenciju koja je sve jaca-jer nema ono sto ima linux-stabilnost,kofigurabilnost,otvorenost,cenu-za daleko nizu cenu MDK,SuSe i RadHat nude skoro isto,ako ne i vise od Win-a!
De facto-linux zajednica je svakim danom sve jaca,sto naravno ne ide MS-u u prilog-Longhorn treba da izadje tek 2007 godine-koliko li ce se samo linux distribucija izmenjati i izusavrsavati za to vreme-lako mogu da presisaju MS-ovo cedo sto se tice novih tehnologija!
Igre su vec druga prica…………….
Tako…..
CU!
Heavy Metal rules!15. новембар 2004. у 8:40 pm #21176boxedУчесникProblem je sto prosecni korisnici uopste nisu raspolozeni da uce bilo sta o linux-u. Ja sam probao da kod par prijatelja instaliram MDK 10, dual-boot ili se zavrsi sa kernel panic ili uopste ne koriste linux. Kernel panic je jos i dobra stvar znaci da su nesto barem probali ali obicno ih vrlo brzo prodje zelja za igranjem.
Ljudi koji su zainteresovani za svoje racunare i sami dodju do Linux-a kad-tad, njih bi trebalo animirati kroz nekakve lokalne zajednice ili klubove ljubitelja racunara ili bilo cega.
Jedine nade *NIX-a su da se preduzeca primoraju na legalizaciju, i linux u skolama. Sto opet znaci edukaciju profesora informatike i njihova motivacija da se bave malo i etikom, a ne samo da otaljaju posao. Verovali ili ne jos uvek u skolama mozete naleteti na Parezanovica, i priucene profesore tehnickog pred penzijom kojima je i mis novitet na polju racunarstva.
U principu ko bi uspeo da obrati paznju ministarstva prosvete na samo postojanje Linux-a napravio bi pravu stvar.16. новембар 2004. у 12:32 am #21177LYbУчесник@Srdjan&Saleuk
Namerno ne pominjem firmu, nikad se ne zna sta se dogadja na visim novoima 🙂 Od drugog softvera se masovno koriste office (isto deal sa M$) i nas “interni” softver za kominukaciju bezicnim linkom. 7 masina od tih 400-500 jos koriste photostation, photoshop i ACDSee 7.
E da… Sve koriste Symantec AV Corporate Edition, ali i tu postoji neki dil sa Symantecom. Uzgred, SAV je moja preporuka za AV program za SVAKU desktop masinu. Ne biste verovali koliko im se razlikuju po kvalitetu programi za desktop i corporate klijente. Ja ga drzim na win2k particiji, zajedno sa VisNetic fajervolom (jedni pristojan protocol-based fw za single masinu).Sto se MDK tice, slazem se da je odlican za pocetnika, posebno za one koji NISTA ne znaju, oni sto rade u stilu “win mora da se reinstalira BAREM jednom godisnje”. Njima ce MDK savrseno obavljati posao sto se tice neta. Za igre ce im opet rebati win. Pa i tu je kompatibilost sa word dokumentima koju openoffice ima, ali je treba ukljuciti.
Sve jedno, ja i pocetnicima savetujem da krenu sa slackom. Onda im malo pomognem, namestim, objasnim… Neki se smore, neki oduseve… Polovina onih koji se smore ipak se vrate linuxu posle par meseci. Ipak su slack i slicne distribucije najbolje da se nesto nauci, da se zaviri ispod haube. Kad te pri samoj instalaciji smori za mount points, MORAS da se raspitas i da saznas nesto o fajlsistemima, zasto da /var izvadis na posebnu particiju, kada nema neke potrebe za tim, prednosti /tmp particije, zasto je pametno imati particije za /home i za /usr…
Ja sam imao duuuuguuuuu pauzu sa unixima… pre sam se dosta smarao sa IRIX-om, 6.3 je bila poslednja verzija na kojij sam radio, pa racunajte kada je to bilo 🙂 Onda pauza od par godina, pa probao Slack 8.6… pa reko da mi to ne treba, pa slack 9.1, pa me smorili na njemu ATI drajveri (kada se pojavilo nije bilo pristojnih, novi rade ko zmaj)… onda pauza do pre par meseci kada sam probao MDK 10.0. Dopao mi se… pa 10.1 community, jos bolje. Sad je tu 10.1 official DVD koji je bagovitiji od community-a, ali sve radi, necu ga dirati ako on ne pocne mene da dira prvi, a ima obicaj to da radi.
Videcu… mozda slack 10 ili Debian budu prava stvar…. ili BSD….
E da… to i jeste problem… potrebno je dosta vremena, rada i iskustva samo da se nadje distro koji ti odgovoara. To opet povlaci da moras da znas sta ti treba i sta hoces da uradis. Mnogi ljudi nemaju ni znanja ni vremena. Davno su prosla vremena kada su svi korisnici kompjutera bili entuzijasti. Ja sam sa 13 godina radio na spectrumu u assembleru, onda je stigla amiga, opet assembler…. danas… PC, a nemam ni vremena ni volje da se smaram. Imam zivot, imam posao, treba mi gotov proizvod koji ce da radi ono sto ja hocu bez da ulazim u detalje.
Cini mi se da cemo za godinu dve imati nekoliko sjajnih dostribucija koje ce biti idealne za krajnje korinike. Trenutno obecavaju: MDK, Novell desktop (mozda i suse) i Yopper. Mozda i Slack za jedno dve-tri verzije. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.