Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Prevod
- This topic has 46 odgovora, 9 glasova, and was last updated 19 years, 7 months ranije by
GoranSTX.
-
AutorČlanci
-
6. decembar 2006. u 6:25 pm #8117
BrokeBody
UčesnikTreba mi prevod za “non-volatile computer memory”.
Manje/vise (videcemo vec) je hitno.
6. decembar 2006. u 10:02 pm #50296GoranSTX
Učesniknon-volatile computer memory
Def: Computer memory that does not require power in order to retain data
Kompjuterska memorija kojoj nije potrebno napajanje da zadrzi podatke
Slobodan prevod na serbski: (uf, ovo nije ni malo jednostavno, a da se ne izgubi smisao) ne izbrisiva ili stalna komp memorija (stalna tj. neizbrisava u smislu da ne gubi sadrzaj prestankom napajanja)6. decembar 2006. u 10:16 pm #50297BrokeBody
UčesnikPa i ja sam to uneo na Google, ali sam hteo neki prevod jednom recju (non-volatile), ali nema veze, snasao sam se vec i debelo zagazio sa seminarskim. 😀
7. decembar 2006. u 12:29 am #50298jboban
Učesnikali sam hteo neki prevod jednom recju (non-volatile)
Možda postojana, ali i zašto mora baš jedna reč? Mnoge termine ćeš morati prevesti opisno, sa više reči i pored “savršenosti” našeg jezika 😎
7. decembar 2006. u 12:57 am #50299BrokeBody
UčesnikPre ce biti da je engleski “savrsen” (u koliko smo, je li, sarkasticni?). 😛
80% prevodim misao, a samo 20% prevedem rec ili renecicu bukvalno. ::)
8. decembar 2006. u 7:20 am #50300dejanium
Učesnikmozda je marko kasno stigao, al evo prevoda:
-postojana memorija, neunistiva memorija (nesavrsen srpski jezik cccc), permanentna memorija
memorijski modul koji nakon iskljucenja napajanja zadrzava sadrzaj.
sto se ne prosetas po knjizarama i kupis Racunarski recnik, nije skup i je vrlo koristan O0
8. decembar 2006. u 9:33 am #50301BrokeBody
Učesnik😉
8. decembar 2006. u 10:48 am #50302jboban
Učesnik-postojana memorija, neunistiva memorija (nesavrsen srpski jezik cccc), permanentna memorija
Teško da postoji neuništiva memorija :p, permanentna i nije baš naš izraz.
sto se ne prosetas po knjizarama i kupis Racunarski recnik, nije skup i je vrlo koristan O0
Ja se ne bih previše uzdao u takve rečnike s obzirom da znam neke koji su ih pisali i izdavali. Tu ima svega i svačega tipa pisanka, bojanka, korisničko sučelje i sl. :biggrin:
8. decembar 2006. u 12:03 pm #50303dejanium
Učesnikverovatno se misli na neunistivost – stalnost, u smislu odrzivosti podataka na memorijskom modulu bez obzira na status napajanja (ukljuceno-iskljuceno). :p
Nece recnik da skodi bez obzira na tvoja iskustva O0
8. decembar 2006. u 5:57 pm #50304BrokeBody
UčesnikMa malo sam nezgodnu temu za seminarski odabrao (u stvari, prvo sam mislio da nije uopste nezgodna), Fles memorija. Desilo mi se nekoliko puta do sada, da sam morao bukvalno da ucim nesto novo (po sat-dva), da bih to dobro shvatio, pa da bih na kraju mogao kroz nekoliko reci ili kroz neku kracu recenicu, da prevedem tu jednu rec (a tu jednu rec unesem na Wikipedida ili Google).
U svakom slucaju, ok ide, i mnogo je interesantno inace kako radi fles. 😮
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.