Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Prednosti i mane OpenOffice.org 3.x vs MS Office 2007
- This topic has 79 одговора, 27 гласова, and was last updated 16 years, 7 months раније by
DrLove73.
-
АуторЧланци
-
28. април 2009. у 1:02 pm #78021
LimitMan
УчесникHteo sam da izađem iz price jer sam zaista indeferentan … Radim u firmi gde se koriste i MsOffice i OpenOffice i jedina razlika koju vidim je NAVIKA…
Godinama koristimo MsOffice i prosto su ljudi navikli da je CTRL+Q Left, CTRL + E Right (isto)… Povećanje fonta CTRL + } i suprotno za smanjenje … Nisam googlao i nisam tražio, ali sam siguran da postoji način da se openoffice uz pomoć par klikova i import-a settingsa podesi da nema razlike za naj običnijeg korisnika.
Što se tiče makroa, normalno je da oni koji su navikli da pišu makroe u MsOffice-u i koriste visual basic bune protiv nečeg novog … MRZI IH DA UČE NOVE STVARI!
Što se tiče kompatibilnosti dokumenata, pravio sam .doc forme u openoffice-u i odt forme i pdf forme … Ali scripting (ukoliko ga ima) se prosto ne poklapa!!! Znači, što se tiče snimanja, mogu da se usnime samo rezultati! zato i javlja ono oko nekompatibilnosti dokumenta …Brzina paljenja se završava uz pomoć ooorg quickstartera tako da je i to eliminisano.
Tako da sam totalno indeferentan što se tiče izbora u funkcionalnosti
A onda dolazimo do SEKE, DEKE i slično … Pričamo o štednji, a kupujemo MsOffice pakete (SB verzija oko 450 eur-a po računaru, do 650 eur za ent varijantu). A za 100 eur možete da imate pristojnu obuku za openoffice (koja i nije tako neophodna, ali poželjna, ali je isto tako poželjna i za MS proizvode, jer po mom iskustvu, većina korisnika ne zna da ubaci ni brojeve stranica, a kamoli da koristi heading-e kako bi dobili sadržaj sam po sebi, bune se protiv autonumberinga, pa nabrojavaju ručno…). Znači, daleko je ISPLATIVIJI OpenOffice …P.S.
Sve što sam naveo osim cena za ms office pakete odnosi se do verzije 2003 ms office-a. Da ne pričam koliko je komplikovanije korisniku da se snađe u novom office-u 2007 (pogotovu korisnicima koji su do pre godinu dana videli samo pisaću mašinu…)28. април 2009. у 1:16 pm #78022Moneo
Учесник@velial
Bingo i lepo receno 😉
Fora je sto malo bogatiji doc dokument koji zadrzi macroe/template nece izgledati uvek bas kako treba kada se otvori u Open Office-u,ali nas prijatelji duke nukem i kosmi to izgleda slabo kapiraju polazeci od pretpostavke da se Open Office koristi za one stvari za sta ga koriste i oni pa se misle da ce to svakom biti dovoljno-medjutim,nisu svacije potrebe iste 😉
BTW ne kazem ja da Open Office nema macroe vec to da ce doc dokument koji sadrzi iste izgledati vrljavo kada se otvori u Open Office
I da,Open Office zna da bude spor-pogotovu kada otvara doc/xls dokumente vece od 2 MB,opet sumnjam da se vecina ljudi susrela ovde sa vise od par stranica teksta ili nekom jednostavnom tabelicom-al sta ja znam jelda 😉Ovo jednostavno nije tačno 😀
sad treba da poverujemo da mi sa 10 , ne 5 mil stan. predstavljamo najveću piratsku pretnju za Ms ???Ne to je jednostavno tacno 😉
Za razliku od Srbije ljudi na zapadu imaju potrosacku kulturu i svesni su da je piraterija losa stvar a vidis i pored toga sto imaju besplatni linux oni nece da uzmu njega vec daju pare za Win-hmmm a zasto ^-^
Inace MS-u odgovara stopa piraterije u zemljama kao sto je nasa-a znas zasto?
Zato sto zemlje poput nase potpisuju lepo sporazum sa MS-om pa onda lepo neka ovcica i dalje misli da je zajebala cika Bilija tako sto koristi pirate
A vidis sa druge strane novac poreskih obveznika u tom slucaju se trosi upravo na kupovinu legalnih kopija MS proizvoda za drzavne ustanove i tome sl
Tako da kada vidis u nekom izlogu lapic sa legalnim Windows-om ili na nekom salteru znaj da je to kupljeno od tvojih para koje si dao na konto poreza drzavi 😉
No to je van konteksta ove teme pa necu vise o tomesekretarice su čudo jedno ,mogu i sa dva prsta da kuckaju 😀
Pojela maca jezik,nema smislenog odgovora a? ^-^
šta li ja zagovaram nije mi jasno ???
Zagovaras koriscenje formata koje ne koristi skoro niko,recimo odt a njima dzaba sto su dobri/otvoreni i bla bla bla jos kada ih ne koristi skoro niko-jedva cekam da vidim sta ce ti reci u nekoj kopirnici kada budes pokretao sa sticka Open Office portable koji btw uradjen samo za Win o ironije,a odt je nectiljiv u Word-u ^-^
Ili ces mozda da resetujes njihovu masinu i da podizes Slax sa usb sticka i to pod uslovom da stampac bude prepoznat odmah,a postoji dobra verovatnoca da nece,a i cisto sumnjam da ce ti dati da cackas oko njihove masine i radis reboot
Aj mani se bajki-dosta jednostavnije je snimiti ono sto si kucao u Open Office u doc i odneti-jel kapiras sada konacno? 😉feel free to send us paches
svi se vataju za te drajvere ko pijan plota 😀Naravno,ljudi ocekuju da im hardver za koji su dali pare radi odmah i bez cimanja
To je sa Win-om slucaj jer drajveri postoje uvek i instaliraju se na 3 klika,a sa linux-om-pa i ne bas uvek… ^-^Stvarno si indoktrinisan dimkovićem 😀
Hohohohoh-ala ste opsednuti Dimkovicem,mora da vas njegovo pisanije dotice u zicu ^-^
Ja sam vidis uveren da ste i sami svesni da je covek u dosta slucajeva u pravu cim ste toliko zapeli za njega,pa vas istina boli 😉
Pored toga ja kazem da zna cesto i da preteruje,da je drzak,bezobrazan i arogantanŠminka čuda čini ,od babe devojku napravi
Vec sada u RC fazi Windows 7 deluje sjajno,a jos ni beta nije
Radi bez previse cimanja,poradjeno je dosta na optimizaciji(nije vise bloat kao Vista)a bogami i sigurnosti plus jos je tu i IE8 koji sada prolazi i acid2 test
Iako je u sustini u pitanju doterana Vista i otprilike ono sto je Vista po svom izlasku trebala da bude a nije(sto je svakako samo pozitivno)cim bude izasao iluzije linux zealota o nekom masovnom proboju na desktop ce opet biti rasprsene jer se po svemu sudeci sprema jedno dobro Windows izdanje kao svojevremeno XP-znam,realnost boli ^-^28. април 2009. у 2:01 pm #78023Demon
УчесникAj mani se bajki-dosta jednostavnije je snimiti ono sto si kucao u Open Office u doc i odneti-jel kapiras sada konacno? 😉
Ja zaista ne znam čemu ovolika pompa oko ovoga?! Prije, dok sam koristio Winblows, uradim nekakav seminarski, ili nekekav tekst, nebtino, u MS Ofisu. Odnesem da mi se odštampa i gle čuda: naplate mi par maraka više jer uvijek moraju nešto dotjerati, jedan dio teksta pobjegne tamo, onaj grafik pobjegne ovamo… E šipak više. Sada fino radim u OO.org, sačuvam dokument kao PDF i gdje god da ga odnesem odštampa se onako kako treba.
Poenta: za štampanje imate PDF!
28. април 2009. у 3:06 pm #78024Kosava
УчесникSlažem se mož bilo ko šta reć al kad se snimi u .PDF ne mrda
28. април 2009. у 3:07 pm #78025c
УчесникDa li je moguće da niko ovde nije upućen da MSO 2007 takođe može da eksportuje dokument kao pdf?!?!
28. април 2009. у 3:53 pm #78026na12
УчесникDa, ali samo 2007.
28. април 2009. у 4:00 pm #78027c
УчесникDa li je moguće da niko ovde nije upućen da [b][u]MSO 2007[/u][/b] takođe može da eksportuje dokument kao pdf?!?!
Da, ali samo 2007.
NASLOV TEME: [glow=red,2,300]Prednosti i mane OpenOffice.org 3.x vs MS Office 2007
[/glow]::) 😀 😎
28. април 2009. у 4:40 pm #78028Miso Vranes
УчесникSto se tice Windows-a 7….katastrofa je zasad…( ja sam veoma strog po nekim bitnim pitanjima, koristim ubuntu ali trenutno blatim jaunty zbog intel driver problema ).
Glad za sistemskim resursima jeste manja od Viste, ali i dalje znatno veca od XP-a.
Scsi miniport drajver je trenutno katastrofa u saradnji sa klasicnim i SATA2 diskovima u korelaciji sa embedded drfiverima (visestruke korupcije fajl sistema na 6 potpuno ispravnih masina…ajd da okrivimo drajver, i da vjerujemo da ce biti ispravljeno).
Zvucni podsistem trenutno je na nivou Viste, tj neupotrebljiv za profesionalnu upotrebu.
UAC je doveden na razuman broj upozorenja i treba ga koristiti.Medjutim…najvise zabrinjava nevjerovatno bagovit TCP/IP stack…u mrezi se ova zadnja verzija ponasa kap pijana…tvrdi se da ce biti ispeglano, medjutim….Ne znam da li znate ali MS je za Vistu najvjerovatnije sam pisao TCP stack napustivsi do tada korisceni kvalitetni derivat BSD stacka. To je osnovni i glavni razlog zbog cega Vista nije korporativo zazivjela. Cini se da i ovdje pokusavaju sami, ali oni nemaju dobar programerki kadar za core system development ( remote desktop procedure i virtuelizacija je kupljena od Citrix-a , NTFS je napisao Veritas, nesposobnost da sami razviju kvalitetan TCP/I stack, nesposobnost da sami razviju kvalitetan journaling fajl sistema i sl.).
Elem osim boljih performansi od Viste, ostatak je dublje tehnicki gledano dosta traljav zasad. Nadam se da ce biti dosta toga ispravljeno do zvanicne verzije ali sa obzirom na iskustvo Viste sumnja ostaje ziva…
28. април 2009. у 5:30 pm #78029advocatus linuxi
Учесник28. април 2009. у 6:19 pm #78030Sioux
Учесник@dukenukem_4d
…dobri indijanci su mrtvi indijanci…Ej, pa i ja navijam za oo..
…što nas indijance brate? -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.