Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › PINGVINI NAPADAJU
- This topic has 70 odgovora, 14 glasova, and was last updated 16 years, 7 months ranije by
zokypoky.
-
AutorČlanci
-
8. februar 2010. u 12:01 pm #83012
crveni1
UčesnikDa, to oko Halcom E-Bank i FX klijenta je najveci problem.
@crveni1, ti rece da radis u Banci, da li imas sanse da mi nabavis spisak svih dll-ova koji se koriste i slicno za neki od tih programa, da zahtevas of proizvodjaca, pa da probamo da napravimo da rade pod Wine-om. To mi je jedan od glavnih postavljenih ciljeva. Sve ostalo se moze zamenuti kupovinom nove aplikacije koja radi pod Linuxom ili Wine-om, ali bankarske aplikacije su me sprecile da zamenim firmama ovde Windowse kada su morale da se legalizuju.Konkretno, ja imam pristup “najnovijem” halkomu, koja moja banka koristi za pravna lica, ali nemam nikakvog kontakta preko koga bi mogao da “zahtevam” bilo šta (jednostavno ne bavim se ovim, a oni koji kod nas rade nemaju pojma ni želje da se bave “linux problemom”).
8. februar 2010. u 12:39 pm #83013velial
UčesnikKolko su mi se ovi moji prijatelji žalili to sa elektronskim bankarstvom im je skoro jedini problem prelaska na lindžu. Što je već neko ranije rekao, ne treba po svaku cenu gurati linuks, Njinjdos sa slobodnim softverom po meni nije uopšte loše rešenje, ako je za neke aplikacije neophodno da rade pod njim, bar za sada dok se ne nađe linuks alternativa.
Ono što i ovi moji guraju u manje firme je otprilike ono što zokypoky kaže.
Serveri su na linuksu
Deo radnih stanica je na linuksu, tamo gde nema aplikacija za koje je neophodan Njinjdos (ovo se rešava internom organizaciom posla u firmi)
Ostatak radnih stanica je pod Njinjdosom gde je sve što može slobodan softver, a ono što mora jbg mora.
I eventualno ima par radnih stanica sa punim M$, ako slučajno bude problema sa formatima fajlova iz spoljnog sveta.
Za početak je dovoljna ušteda da se ubaci OO mesto M$ ofisa, a i ljudi će se polako navikavati na OO.8. februar 2010. u 12:55 pm #83014zokypoky
UčesnikKlijente za e-bankig sam počeo skoro da testiram za rad pod Linuxom, korišćenjem Wine-a i VirtualBox-a. Imam problema, ali mislim da su rešivi. Treba samo videti u čemu su pisani (VB, .NET, c++…). Mono interpreter (MonoV2 = .NET V2) može da omogući rad nekim delovima aplikacije. Problem je što su svi ovi softveri pisani pomoću štapa i kanapa i ninašta ne liče.
Moja firma se bavi izradom softvera i ja da imam takve programere, otpustio bih ih sve i zabranio bih im da se do 4 “kolena” u familiji bave ovim poslom. Amaterski, skroz naskroz odrađen posao, pa čak i od zvučnih imena, da čovek ne poveruje ! Što je najgore neka od rešenja su i nagrađivana….
Imaju toliko mnogo “alatki” da naprave softver za e-baniking da radi iz Internet pretraživača, a oni posežu za rešenja za koja čak ni mali Perica ne bi posegao. Ako je neko ikada instalirao bilo koji softver za e-banking zna o čemu govorim. U radu se softver manje-više ponaša normalno, ali izbor tehnologije za izradu softvera je katastrofalan.
To sve zagoračava život i svodi na zavist od Windows-a i Internet Exlplorera. Dobitna kombinacija da zakačite neku “gamad” s Interneta.
No, ovo ništa značajno ne menja, u pitanju je samo jedan računar sa Windows-om koji mora postojati u firmi, a ja već imam takvih primera, sve ostalo je Linux.To da distribucija treba biti na srpskom i da mora biti dokumentovana s podrazumeva. Mislim da će uskoro većina distribucija ispuniti taj uslov, da ne bude samo “ne crkni konju, do zelene trave” i da konj ne crkne u međuvremenu.
Tražite ljudi od Vaših partija da borbu za FOSS uvrste u svoj program, upoznajte ih s ovim, vaša uloga je misionarska…, A oni koji se ne bave politikom, ili nisu u partijama neka se pozabave promocijom na bilo koji način. Neka pođu od svoje opštine i ako su neko i nešto neka pokušaju da organizuju neki skup s tim u vezi, neka pozovu medije i neka se oglase. To je jedini put. Voleo bih da mi se jave istomišljenici.
8. februar 2010. u 1:51 pm #83015dukenukem_4d
Učesniksad u stvari dolaze generacije koje su stasale pored windowsa (piratskih) i za drugo nisu čule
:- i konzola predstavlja španska sela , jedino ko se nešto sa backtrakom zapalio, ako je nešto naučio
to je totalno ispiranje mozga , nije čudo što su spali kriterijumi i što nam albanski hakeri upadaju svudšto se tiče openoffice mišljenje je da ga ne vole puno (oni što na njemu rade nešto)
oni što se pretvaraju da rade u wordu njima je svejedno
uglavnom puca im kad snimaju u .doc ili importuju.generalno u pitanju pored piratskog softvera stvarno nismo konkurentni 🙁
sa druge strane zato se niko i ne trudi da gorepomenute banking aplikacije dobro napravi
pošto će kod nas ova keiza da potraje ohoho duže imamo neke šanse da ubacimo bar ponegde
-ponegde u bolnicama je implementirano namesto piratskog
-u poreskoj je implementiranokućni računari su nemoguća misija zato što skoro svaki servis je ubacivo piratsko
to je vendor lokin, stvarno su ljudi ovce .čuveni srpski junački narod je pao pred microsoftom 🙁
8. februar 2010. u 1:59 pm #83016Moneo
UčesnikJa mislim da je zaista smesno davati ne bas male pare za upgrade na novi Office 2007
Posle mesec dana koriscenja kod mene na desktop masini coveku provejava utisak da je u pitanju skoro potpuno ista stvar kao Office 2003 sem sto ima novi interfejs i poneke sitnice,a s obzirom dan novi Office paket snima i u stare Office formate,prelazak na novu verziju je poprlicno izlisan :p
Kada malo bolje razmislim od Office 2000-a se tu nista preterano menjalo nije,sem naravno novih MS formata koji su kompatibilni jedino sami sa sobom i koji su eto skoro protureni kao standard iako nijedan ne zadovoljava te kriterijume(ko je rekao docx i xlsx O0)Inace lepa ideja koju navodi DrLove
Samo smatram da ne treba gubiti vreme na pravljenje i budzenje novog distroa i razbacivati resurse vec je dosta bolje pruziti sto bolju podrsku za neki popularni distro i povezati se sa develima istog-prevod,odrzavanje,repoi a na kraju krajeva tako ce se sve te dobre stvari rasiriti u celoj zajednici i kod svih korisnika koji taj distro i koriste pa se se tako i jos neko naci da pripomogne 😉8. februar 2010. u 2:19 pm #83017na12
UčesnikKao sto je duke napisao,to je nemoguca misija,borba sa piratskim windows-om i programima.Treba se fokusirati na mesta gde se softver mora platiti,kao i na obrazovne institucije,jer one nam obrazuju omladinu.Pravljenje novog distro-a je bacanje vremena,i sada ima njih koji dolaze sa svim sto postoji u linux svetu,isto tako postoji dosta stabilnih distribucija,mada je vecina stabilnija od windowsa,na kojem uzgred,isto tako mora da se instalira mnostvo programa da bi se moglo slusati i gledati svi formati(pa im opet to nije tesko,a kad treba da se instalira jedan kodek na linux,to je nesto strasno,pa se mora praviti distro koji to vec ima,mislim smesno).
8. februar 2010. u 3:13 pm #83018Andersen
UčesnikPoenta je sto ni skole i fakulteti uglavnom ne gledaju na MS-ov softver kao na nesto sto se mora platiti. Novac za to izdvaja administracija, i oni na to gledaju kao na nesto sto im je “palo s neba”, sto bi stedeli kad nije njihovo. Sistem administracija cesto nije bas “najpismenija” i najsposobnija ni kad su Windoze u pitanju, sistem je cesto pun rupa, cela mreza se reinstalira svakih nekoliko meseci, a fakultetski racunari su rasadnik virusa. Ljude jednostavno ne interesuje tako nesto, posto nemaju direktnu materijalnu korist od toga, to im je samo glavobolja i problem vise. Privatnici i ozbiljne firme bi opet trebalo da razmisljaju na drugaciji nacin, mislim da medju njima treba traziti kandidate za neku postepenu promenu, oni umeju da cene svaku paru.
8. februar 2010. u 3:31 pm #83019na12
UčesnikPoenta je sto ni skole i fakulteti uglavnom ne gledaju na MS-ov softver kao na nesto sto se mora platiti. Novac za to izdvaja administracija, i oni na to gledaju kao na nesto sto im je “palo s neba”, sto bi stedeli kad nije njihovo. Sistem administracija cesto nije bas “najpismenija” i najsposobnija ni kad su Windoze u pitanju, sistem je cesto pun rupa, cela mreza se reinstalira svakih nekoliko meseci, a fakultetski racunari su rasadnik virusa. Ljude jednostavno ne interesuje tako nesto, posto nemaju direktnu materijalnu korist od toga, to im je samo glavobolja i problem vise. Privatnici i ozbiljne firme bi opet trebalo da razmisljaju na drugaciji nacin, mislim da medju njima treba traziti kandidate za neku postepenu promenu, oni umeju da cene svaku paru.
Mislio sam,kao sto je neko vec napisao,da se utice na politicku elitu,vladu i sl. da se uvede linux u skole,administraciju.Sad koliko je to izvodjivo,pitanje je,zbog raznih provizija koje dobijaju ljudi iz vlade od M$.Nema tamo coveka koji bi to odradio,sve su to sitni dzeparosi,sve kvalitetno je otislo iz zemlje ili se ne bavi politikom.
8. februar 2010. u 4:10 pm #83020Kosava
UčesnikPrimetio sam da se ljudi dosta bave raznim teorijama kako da se popularizuje linux,ali malo ko tu nešto i radi a može se dosta…priključite se nekoj od linux zajednica doprinesite kodu programa unapredite ga,testirajte programe i prijavljujte bugove, lokalizujte neke projekte,ili finansirajte to će sve pomoć linux zajednici da linux sutra dan bude bolji i unapređeniji a ovako od priče nište… over and out
8. februar 2010. u 8:04 pm #83021lothar
UčesnikTux vs south wind(ozen)
Bilo jednom.. u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.
Ova priča je istinita i svi likovi su stvarni.Jedne letnje večeri stojim u gradu sa poznanikom koji je inače administrator u jednoj firmi,
prilazi nam neki klinac i pita uvaženog administratora , e brateee šta si uradio sa onim šifrovanim tekstom
u Word-u jel` si nešto uspeo ? Admin ga pogleda onako sa visine i reče da sredio sam !
Sav iznenađen klinac upita , šta si uradio jel` si ga flešovao ?
Admin mu samo ponivi sve je OKay , i začuđeni haker se izgubi negde niz ulicu .
Nisam hteo ništa da pitam , samo predložih da odemo negde na piće .
Tako sam ja saznao za flešovalje šifrovanih tekstova u Word-u .Druga priča je naravno o Word-u i e-banking-u .
Posle dugo razmišljanja odlučih da je možda racionalno da neka devizna sredstva koja imam u kući prebacim u banku .
Naravno raspitao sam se o uslovima i garancijama koje daje banka i država ?
Neko će možda reći da je poverenje prečica do prevare , ali to nije istina zar ne ?
Izabrao sam jednu stranu banku (sve su valjda), i uputih se pred činovnika na šalteru da napravim ugovor .
Posle bezbroj formalnih pitanja on mi saopšti da je sada sve u redu i da možemo da potpišemo ugovor .
Obradovah se ovom jer posle 20 min. propitivanja učini mi se da se svar bliži kraju .
No međutim , činovnik uhvati miša u ruku kliku dva puta i zavali se u fotelju …
Posle par minuta čekanja počeh nestrpljivo da gledam preko monitora da vidim u čemu je problem ?
Službenik ponovo dohvati miša i stručnom kretnjom levo desno pa malo napred nazad pokuša da reši stvar .
Minuti su prolazili i ja odluči da prekinem tišinu i upitah službenika , je li to problemi informatičke prirode ?
Začuđen službenik me pogleda , ponovi stručnu kretnju mišem levo desno pa malo napred nazad , i reče mi ma to je uobičajeno !
Onako iz pristojnosti i pomalo zabrinuto upitah , da li je vaš administrator lokani momak ili je iz glavne centrale u Beogradu ?
Da iz Beograda je samouvereno odgovori činovnik i okrete glavu ka jednom HP-u koji stidljivo poče da štampa neku stranicu .
Videh da je banka već zatvorena i da portir samo pušta klijente da izađu van.
Štampač nekako odštampa jedan list i činovnik ga zgrabi i stavi ga ispred mene da potpišem .
Pogledah u list i videh da tu stoji brojkama navedena suma koju sam deponovao , i službeni pečat banke .
To me malo ohrabri da nisam svoj novac poverio samo wind(ozen)-ima , virusima , trojancima … i nekako uspeh da se potpišem .
Naravno ne moram Vam reći da sam novac ponovo uzeo odmah po isteku ugovora !!!Ako Vas interesuje Admin je u međuvremenu radio u jednoj banci u kojoj je umesto postojećeg Linuxa u lokalnoj centrali instalirao wind(ozen) ,
valjda zbog flešovanja ? , napredovao je i dalje sada radi za M$-Servia . -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.