Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Odg: Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu (vol. 2)
- This topic has 31 odgovor, 6 glasova, and was last updated 19 years ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
22. avgust 2007. u 3:21 pm #60497
foxbunny
UčesnikDesktop korisnik zeli to i to. I ja sebe smatram obicnim Desktop korisnikom, koji bi zeleo da njegov sistem radi jednostavno i tacno kao svajcarski sat.
Vidis da si se zajebao. “Jednostavno i tacno kao svajcarski sat” nije to. Nije cak ni kako sistem radi. Vec se radi o tome da njemu treba najbrze resenje problema, tipa pustiti mp3, film, otvoriti dokument, pogledati nesto na internetu, odraditi hordu vanzemaljaca, naravno, strogo poslovno. Sistem NE POSTOJI, samim tim ni koncept “sistema koji radi kao sat ili ne radi kao sat”. Sistem, kao takav, zapravo postoji samo ukoliko ne radi sve sto Djoka-gajba ocekuje od njega.
Zamisli da se jedno jutro ustanes, i moras da palis svoj sat minut i po da bi video koliko ima sati. Ili da bi pokrenuo stopericu moras da citas man pages, posetis tri foruma i kontaktiras maintainer-a stoperice. Ali to nije samo problem Linux-a. Takav je i Windows, a itekako i BSD, manje vise svaki OS (Mac-a nisam koristio). Mozda je kod Linuxa akcenat stavljen na enterprise resenja, zbog toga sto samo tu mogu da konkurisu nekom M$-u, otkud znam. Znam samo da meni ni jedan OS danas ne predstavlja kako ono rece SATISFICING resenje.
Satisficing znaci da od 10 satova koji pokazuju vreme nakon odredjenog cekanja, ti neces odabrati najbrzi sat, vec prvi sat koji ti pokazuje vreme u razumnom roku.
22. avgust 2007. u 3:27 pm #60498nowave
UčesnikPa dobro, sta ti predstavlja to najbrze resenje?! Pojasni malo taj koncept, jer je za mene neuhvatljiv.
22. avgust 2007. u 4:10 pm #60499foxbunny
UčesnikPa dobro, sta ti predstavlja to najbrze resenje?! Pojasni malo taj koncept, jer je za mene neuhvatljiv.
Evo ti primera najbrzeg resenja.
Tokom ’80 godina, u Japanu je bio u upotrebi Wa-puro (to je zapravo skracena japanska transkripcija reci Word Processor). To je prenosivi racunar vecih dimenzija (izgleda kao manji kofer u nekim varijantama). Na njemu se tipicno nalaze aplikacije za obradu teksta, izradu tabela, ucenje kucanja i slicni tipicni Office alati. Nema mp3 plejera, ali ono, to su bile ’80te. Uglavnom, kada se taj racunar ukljuci, tu nema crnog ekrana koji pokazuje ucitavanje sistema niti bilo cega slicnog. Racunar jednostavno prikaze meni sa velikim ikonicama koje pokazuju osnovne funkcije te masine.

Korisnik takvog racunara nema potrebe da misli o tome kako se dolazi do aplikacije. On ZNA da je to ikonica u gornjem desnom uglu, ili druga u trecem redu. Nema vece intuitivnosti od ovoga, morate priznati.
Kad klikne na ikonicu, tu vise nema ni govora o multitaskingu. On moze privremeno da napusti aplikaciju i pozove meni, ali da pusta vise aplikacija na istom desktopu? Ni govora!
Dakle, spravica je veoma pragmaticna i ne ostavlja mnogo izboru korisnika. I zamislite. Korisnici su bili vise nego zadovoljni time. Sprava ima termalni printer koji je prikacen na dupe same sprave i nema potrebe da se brine cak ni o povezivanju stampaca. Cak ni o ukljucivanju istog. Samo salje komandu za stampanje.
Dvanaest najcescih komandi su povezane sa F dugmicima pri vrhu (doduse, u pocetku se nisu zvaki F dugmici, vec je bilo nekoliko dugmica sa oznacenim funkcijama). Jos 24 redje koriscenih komandi su takodje vezane za F dugmice, sa dva tastera na tastaturi za modifikaciju ponasanja F dugmica. Naravno, sve je uklesano u samu tastaturu kako bi se ljudi lakse snasli, a ujedno se prikazuje i na dnu ekrana.
Ja, kao neko ko pokazuje izuzetnu znatizelju, ubrzo sam shvatio ogranicenja te sprave, i ona mi je bila dosadna. Ali za moje roditelje ona je bila raj pre pakla, koji je nastao dolaskom PCja sa komplikovanim komandama i teskim putanjama ka softveru.
Dakle, za tebe, nowave, za mene i jos 99% ljudi na ovom forumu, takva masina je previse kruta i ne nudi bog zna kakvu zabavu, ali za prosecnog desktop korisnika je slican sistem idealan. Zamisli samo, nakalemis mp3 plejer, dvd plejer/rezac, modem, i dobijes skoro idealnu odnosno satisdicirano resenje.
23. avgust 2007. u 8:13 am #60500nowave
UčesnikHmmm… A jesi li se zapitao mozda zasto onda ta masina nije danas dominantna, nego ovakav jadni PC?
23. avgust 2007. u 8:35 am #60501dejanium
Učesnikta masina je Wa-puro>Word Processor>obradjivac teksta, znaci ima strogo odredjenu funkciju, jbg-a to mu dodje ako plejstejsn za lektore, pisce itd. japanske lektore, pisce, prevodioce … gejse…
sto se tice idealnog OS-a, daleko je sunce.
23. avgust 2007. u 8:43 am #60502foxbunny
UčesnikHmmm… A jesi li se zapitao mozda zasto onda ta masina nije danas dominantna, nego ovakav jadni PC?
Zato sto nema dovoljno funkcionalnost. Ukratno, wa-puro, PlayStation (hvala na primeru, dejanium), su idealni modeli UIa za svoje funkcije. Kao lift. Da li si se nekad izgubio u liftu? Nisi.
PC sa druge strane ima PREVISE funkcionalnosti za prosecnog dekstop sada-odma’-sada korisnika. Za tebe i mene nema. Ali za djordja-gajbu to je too fucking much.
I da, zapitao sam se. Verovatno zato sto je PC (u opstem smislu, znaci, PC, Mac, i svi ostali kucni ljubimci) kompromis izmedju modularnosti i jednostavnosti.
23. avgust 2007. u 9:09 am #60503nowave
UčesnikLepo ti je rekao dejanium, to je masina strogo namenjena obradi texta, citaj nabudzena pisaca masina.
Uostalom nisam bas siguran da je modularnost hw-a izvor problema, ili bar deo problema.
I ne bih se slozio da PC ima previse funkcionalnosti za obicnog korisnika, jer taj obicni korisnik hoce i da surfuje, i da slusa muziku, i da gleda filmove, i da se igra, i da kucka nesto u nekom office paketu, i da ima raznorazne fotke, i da moze jos hiljadu stvari, a koje iskreno nema pojma kako da uradi, ne zbog toga sto je komp nesto previse komplikovan, vec zbog inertnosti samog korisnika koji se nece uopste potruditi da uci! Mislim zasto smatras da learning curve za koriscenje kompa treba da bude 0, a opet sa druge strane da vozis auto trebas da ides na neke voznje, pa da polazes neke testove, i ne znam sta?23. avgust 2007. u 10:02 am #60504foxbunny
UčesnikLepo ti je rekao dejanium, to je masina strogo namenjena obradi texta, citaj nabudzena pisaca masina.
Uostalom nisam bas siguran da je modularnost hw-a izvor problema, ili bar deo problema.Ne kapiras, jos uvek. To jeste masina sa strogo definisanim ciljevima. Ali ja nisam rekao da je TO resenje. Rekao sam da je to idealan case study za razumevanje problema desktop korisnika.
Rekoh:
Evo ti primera najbrzeg resenja.
Znaci, “Don’t make me think”, sto manje izbora, to manje nesigurnosti, manje stresa, vece zadovoljstvo. Ta sprava je samo primer takvog okruzenja i to moze da se iskoristi i u slucaju desktop PCa, bez ikakve modifikacije postojeceg hardvera.
Mislim zasto smatras da learning curve za koriscenje kompa treba da bude 0, a opet sa druge strane da vozis auto trebas da ides na neke voznje, pa da polazes neke testove, i ne znam sta?
Da, i siguran sam da mu treba po 50 programa za svaku od tih funkcija? Porazmisli malo o sustini problema. Ne mozes da pratis paterne po kojoj TI koristis svoj racunar. Jednostavno, mi idemo ka kakvoj takvoj optimizaciji. Mi trazimo idealni distro, trazimo idealan set programa, imamo najrazlicitije kriterijume, ali svakako trazimo ono sto ih ispunjava.
Ljudi koji satisficiraju, jednostavno traze resejne koje je dovoljno dobro i nista dalje od toga. Njima ne treba izbor, i svaki izbor koji stoji izmedju akcije i reakcije (odnosno zadovoljenja potreba) stvara frustraciju.
Learning curve takodje stvara frustraciju. I zato treba da bude sto laksi. To ne znaci da na kraju treba da budes debil za kompove. Cukanje u CLIju je samo jedan nacin da se nauci nesto o sistemu. A bottom line je da desktop korisnike i ne interesuje sam sistem. Idealno je da sistem uopste NE POSTOJI za njih.
23. avgust 2007. u 10:22 am #60505dejanium
Učesnikopet skrecete s teme ili se preplicete 😮
“desktop” korisnika interesuje da klikne na to da bi odradio ono i nista vise. st aje ispod i kako to u stvari radi je zanimacija za
lkjsahfuah23. avgust 2007. u 10:26 am #60506nowave
Učesnik@foxbunny
OK, sta ti onda predlazes, jedan program za audio/video playback, jedan za office, jedan za fotke, jedan za interent, za mail, i kraj. OS krajnje pojednostavljen, i stavljen u funkciju aplikacija koje ga koriste, da ne kazem srasli OS i aplikacije, i sve radi brzinom munje, vreme akcije-reakcije svedeno na odziv hw-a. Sve je pojednostavljeno do bola, modifikacije svedene na cistu kozmetiku tipa wallpaper i screensaver, i vozi! Pa uzmi onda neki smartphone, ili neki PDA i gotova prica. E, ali tu nije konfor na nivou jednog PC-a, nema mogucnosti za upgrade (bar ne neki lagani upgrade u kucnoj radinosti), nema slobode izbora. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.