Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Odg: Ratel i BIA uvode kontrolu korisnika internet usluga
- This topic has 59 одговора, 22 гласа, and was last updated 16 years, 4 months раније by Demon.
-
АуторЧланци
-
28. јул 2008. у 12:04 am #71396dukenukem_4dУчесник
u stvari ,tehnički mislim da nije uletanje u kuću ???
to bi bilo više u suštini kada oni ‘akeri upadaju u komp,ili virusi ?ovo bi bilo više na primer, dovikuješ se sa komšijom ,a crni kombi sa antenicom na vrhu i tamnim staklima ,te snima 😀 😀
samo da ne zaključe da je ako se koristi linux to neka vrsta ometanja istrage jer
dobri nadležni ljudi ne mogu se snađu u onim /bin /boot /dev /etc /home direktorijumima 😀28. јул 2008. у 1:06 am #71397BrokeBodyУчесникu stvari ,tehnički mislim da nije uletanje u kuću ???
I nije. Tehnicki je prisluskivanje i presretanje IP saobracaja. 🙂
to bi bilo više u suštini kada oni ‘akeri upadaju u komp,ili virusi ?
Ne bi bilo. 🙂
ovo bi bilo više na primer, dovikuješ se sa komšijom ,a crni kombi sa antenicom na vrhu i tamnim staklima ,te snima
Pa ti si moj idol. 😀
28. јул 2008. у 5:43 am #71398tomajaГлавни мајсторLjudi, kriptujete email i druge vrste poruka, to je najbolji nacin da se zastitite. Mislim, ako imate sta da krijete 😉
linux4life
28. јул 2008. у 7:19 am #71399Puppet_MasterУчесникpo meni nije vise to da mi dodje da kriptujem celokpuni internet saboracaj zato sto imam sta da krijem , pre cu to da radim iz principa. Sa kojim oni pravom imaju da me prisluskuju i slicno , a ako vec hoce i ovaj debilni zakon im to omogucava onda meni niko i nista ne sme da brani da saljem djubre po netu , tj kriptovane mail-ove i slicne poruke koje cak i ne moraju nista da znace , pa nek onda oni lome glavu sta ce sa tim da rade i slicno. Ovo je klasicno izivljavanje po meni od strane drzavnih organa i demonstriranje sile . po sistemu pazi sta radis ja sve vidim i mogu da te kaznim kad god hocu za sta god hocu . Zaista me ne interesuje da li je to negde u svetu vec dozvoljeno ili ne, pa ne moramo mi sve debilizme od drugih da kopiramo kod sebe. Takodje sve bojim da ce u tim agencijama da budu ljudi koji se razumeju u racunare i ostalo dalje od toga da igraju pasijans na istom na nekom debilnom win sistemu , pa njima cemo svi mi korsnici gnu/linux operativnih sistema i ostalih koji nisu micro$oft-ovo cedo biti kriminalci i prestupnici po definiciji , jer sta mi imamo tu da koristimo nesto drugo
28. јул 2008. у 10:09 am #71400miodragzУчесникOvako pocinju da nastaju totalitarna drustva
28. јул 2008. у 10:47 am #71401tomajaГлавни мајсторNe postoji drustvo na visem ili visokom tehnoloskom nivou koje nema neku vrstu kontrole (zvanicne ili nezvanicne), tako da mene uopste ne cudi ovako nesto. Takodje je jasno da se zvanicni zakoni ili pravilnici verovatno postuju, ali i vise od toga, kada nekoj sluzbi ili cak samom provajderu to zatreba. Dakle, po meni nije ovo zavera direktna drzave ili njenih agencija vec jednostavno ozvanicavanje necega sto odavno postoji i naravno, nismo mi to izmislili.
Naravno, to ne znaci da treba cutati i trpeti, ali jednostavno biti svestan da cak i ako ne postoji neka uredba, pravilnik ili zakon koji ovo sve dozvoljava, to ne znaci i da se nedesava. Dakle, ako vec koristimo net i sve silne servise onda se bar mozemo zastititi, naravno ko hoce. Time se nismo osigurali 100% (primer prezervativa 😉 ) ali su velike sanse da cemo biti poprilicno sigurni.linux4life
28. јул 2008. у 1:10 pm #71402BrokeBodyУчесникkriptujete email i druge vrste poruka, to je najbolji nacin da se zastitite. Mislim, ako imate sta da krijete 😉
Naravno, ako si cist. Niko nece i ne sme da te dira sto kriptujes mail-ove. Problem je ako drzavni organi sumnjaju da imas problema sa zakonom. U tom slucaju, ako drzavni organi dobiju nalog od suda da smeju da te prisluskuju i/ili da ti presrecu IP saobracaj, onda se kriptovanje mail-ova smatra ometanjem istrage.
po meni nije vise to da mi dodje da kriptujem celokpuni internet saboracaj zato sto imam sta da krijem , pre cu to da radim iz principa.
Nemas potrebe da to radis iz principa, jer tebi niko i nece da presrece IP saobracaj.
Sa kojim oni pravom imaju da me prisluskuju i slicno
Sa istim pravom ako bi drzavni organi sumnjali da valjas drogu u svojoj kuci. Onda lepo uzmu nalog iz Suda i pretresu ti kucu.
tj kriptovane mail-ove i slicne poruke koje cak i ne moraju nista da znace
I te kako znace ako si… deo istrage :), pa makar ti mail-ovi bili prazni. 🙂
pazi sta radis ja sve vidim i mogu da te kaznim kad god hocu za sta god hocu .
Ne. Oni ne vide sve, i ne mogu da te kazne tek tako. Vide sve samo onda kada dobiju dozvolu za to, kao sto vec rekoh 16 puta do sada.
Zaista me ne interesuje da li je to negde u svetu vec dozvoljeno ili ne, pa ne moramo mi sve debilizme od drugih da kopiramo kod sebe.
Da, to u svetu postoji jos odavno. Sto se nase zemlje tice, ako neko misli da udje u EU, onda ovaj zakon (pored mnogih, mnogih drugih) mora da postoji kod nas.
njima cemo svi mi korsnici gnu/linux operativnih sistema i ostalih koji nisu micro$oft-ovo cedo biti kriminalci i prestupnici po definiciji , jer sta mi imamo tu da koristimo nesto drugo
A ta definicija glasi…?
Nema veze na kojoj si platformi.Ne postoji drustvo na visem ili visokom tehnoloskom nivou koje nema neku vrstu kontrole (zvanicne ili nezvanicne), tako da mene uopste ne cudi ovako nesto. Takodje je jasno da se zvanicni zakoni ili pravilnici verovatno postuju, ali i vise od toga, kada nekoj sluzbi ili cak samom provajderu to zatreba. Dakle, po meni nije ovo zavera direktna drzave ili njenih agencija vec jednostavno ozvanicavanje necega sto odavno postoji i naravno, nismo mi to izmislili.
Upravo tako. Buniti se protiv ovoga je kao da se bunis zato sto postoji policija.
I jos jednom. Vas niko nece da prisluskuje niti da vam presrece IP saobracaj. Medjutim, ako policija sumnja da se bavite nekim nelegalnim aktivnostima po netu, trazice nalog iz Suda kako bi vas ISP smeo da vam presrece IP saobracaj.
28. јул 2008. у 1:17 pm #71403BrokeBodyУчесникZTOK:
Član 55.
Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose
telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom
ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom.Javni telekomunikacioni operator je dužan da kao deo sistema, o sopstvenom trošku, oformi podsisteme, uređaje, opremu i instalacije
za zakonom ovlašćeni elektronski nadzor određenih telekomunikacija.Tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije iz stava 2. ovog člana definiše Agencija, u saradnji sa telekomunikacionim
operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora.Telekomunikaciona mreža, sistem, odnosno sredstvo može biti pušteno u rad tek kada telekomunikacioni operator ispuni ili se obaveže da će u
određenom roku ispuniti postavljeni zahtev, u skladu sa tehničkim uslovima iz stava 3. ovog člana.U slučaju da je telekomunikaciona mreža, sistem, odnosno sredstvo već u radu, telekomunikacioni operator je dužan da oformi podsisteme,
uređaje, opremu i instalacije iz stava 2. ovog člana u roku od šest meseci od dana postavljanja zahteva nadležnog državnog organa.Troškove telekomunikacionog saobraćaja nastale radom uređaja iz stava 2. ovog člana snosi telekomunikacioni operator.
Dakle, niko te ne prisluskuje ili ti presrece IP saobracaj osim ako mora. Ipak je neophodan sudski nalog.
28. јул 2008. у 5:14 pm #71404NightweaverУчесникDakle, niko te ne prisluskuje ili ti presrece IP saobracaj osim ako mora. Ipak je neophodan sudski nalog.
Ne pricaj svasta. Predlazem ti da pazljivo procitas: http://www.internodium.org/node/2961 pre nego komentarises. Zakon o telekomunikacijama nema veze sa ovim o cemu pricamo vec uredba tj. uputstvo koje je doneseno pre nedelju dana i koje je stupilo na snagu a koje na zadnja vrata uvodi pravila kojima zaobilazi Zakon i Ustav. Prvo: ISP-ovi ce biti duzni da prave i cuvaju logove komletne aktivnosti svojih korisnika. Tako da tehnicki i tezi deo posla pada na ISP-ove. Kako znam? Radim u najvecem ISP-u u Srbiji. Drugo, sluzbe ce moci da zahtevaju od ISP-ova neometan pristup zahtevanim podacima. Sudski nalog? Drzavna bezbednost ne radi tako. Nikada nije. Prelistaj malo istoriju DB-a od ’45 na ovamo. Policija ceka nalog za ovakve stvari… DB ne ceka nikog i nista.
Ovo je nesto sto se radi svuda u svetu. Negde rigoriznije a negde blaze. I to nase negodovanje nece promeniti. Ipak, sama pomisao da neko negde pravi kopije mojih mailova, mojih chatova i sl. mi smeta. U njima nece naci nista interesantno sto je protiv drzave, protiv zakona i sl. ali je ovo stvar principa i ljudskih sloboda.
Sve sto mogu reci jeste citat gospodina Frenklina: Oni koji bi se odrekli slobode zarad privremene sigurnosti ne zasluzuju ni slobodu ni sigurnost. Ja sam svoje kljuceve pustio u opticaj pre dve godine i uzivam u cinjenici da ako neko i zeli da vidi sta chatujem sa svojom devojkom morace da upotrebi Cernov klaster da mi razbije kljuc. :biggrin:
28. јул 2008. у 7:10 pm #71405BrokeBodyУчесникPa ja sam o policiji i pricao svo vreme. 🙂 Ne vidim gde sam nesto pogresno napisao.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.