Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Наградне игре › Novogodišnja nagradna igra (januar 2005 godine) [završeno]
- This topic has 62 одговора, 17 гласова, and was last updated 19 years, 8 months раније by unknown.
-
АуторЧланци
-
8. јануар 2005. у 8:11 pm #22876popeyeГлавни мајстор
Pogledaću skript za glasanje, kada nađem vremena. Najverovatnije će ubuduće pravo glasa imati samo prijavljeni članovi.
8. јануар 2005. у 9:51 pm #22877BratislavУчесникMožda nisam kompetentan , ali listanjem svoje arhive sam ustanovio da je sifumarko načinio previd pri očitavanju rezultata glasanja. Radi se o tome da je očitavao procenat glasova za screenshot 3 a ne za matrixe – screen 4.Doduše ,priznajem , postotci su malo nespretno postavljeni pa je sasvim moguće da je na ovaj način došlo do zabuzne.
Ostaje da još jednom sutra pogledam arhivu i potvrdim nalaze.
.
9. јануар 2005. у 2:01 am #22878goranicus1Учесникbash tako bratislave!
9. јануар 2005. у 2:48 am #22879LYbУчесникTa zabrana ponovnog glasanja sa istog IP-a je glupost u zemnji gde 99.99% korisnika ima dinamicku IP adresu. Cak je moguce da zeznete nekog jadnicka kome je dodeljen isti IP poput nekoga ko je vec glasao.
Cookies se lako brisu.Mislim da je najpametnije dozvoliti glasanje samo registrovanim korisnicima i negde u profilu setovati jedan bit – i gotovo.
9. јануар 2005. у 6:43 am #22880BratislavУчесникOsnovna Tomina ideja je, po meni, popularizacija LL distroa i Linuxa uopšte.
Zatvaranje foruma u smislu uskraćivanja prava na glasanje bi svakako povećalo sigurnost i transparentnost glasanja ali bi se, čvrsto sam uveren, smanjio efekat popularizacije.
Uostalom ne verujem da bi za zajednicu bilo od koristi da ima gomilu fiktivnih članova, koji se registruju ( kako bi izvršili glasanje – besplatno je ), odu i nikad više se ne pojave a kamo li da učestvuju u radu zajednice.
Ako posmatramo stvari iz tog ugla poželjno je da glasanje bude otvoreno za sve, u skladu sa Open source principima koji je priznaćete u pozadini svega.
To takođe znači da treba uložiti dodatne napore i iznaći mogućnosti da se poboljša engine za glasanje, jer videli smo ,blokiranje IP adrese stvarno ima nedopustivo loše sporedne efekte.Na kraju potvrdjujem da je u pitanju zabuna koju je sifumarko načinio kada je u pitanju očitavanje rezultata glasanja.
Prema mojoj ,doduše nepotpunoj evidenciji , sifumarko je prvi glas dobio cca.2512k4 – ( 1% od ukupno 100glasova ).Ovaj postotak je zadržao do cca.2912k4 sa ukupno 176 glasova glasača. Na 0% glasova je “pao” pri ukupno 251 glasova . U tom trenutku screen 3 je imao 14% glasova. Nažalost sifumarko je najverovatnije očitavao pogrešne procente.
Verujte nije mi bas prijatno da ovo pisem.
Koristim priliku da se izvinim sifumarku i predlažem da Toma dodeli jednu utešnu nagradu sifumarku u vidu LL0.2 distribucije.
.
9. јануар 2005. у 6:43 am #22881BratislavУчесникOsnovna Tomina ideja je, po meni, popularizacija LL distroa i Linuxa uopšte.
Zatvaranje foruma u smislu uskraćivanja prava na glasanje bi svakako povećalo sigurnost i transparentnost glasanja ali bi se, čvrsto sam uveren, smanjio efekat popularizacije.
Uostalom ne verujem da bi za zajednicu bilo od koristi da ima gomilu fiktivnih članova, koji se registruju ( kako bi izvršili glasanje – besplatno je ), odu i nikad više se ne pojave a kamo li da učestvuju u radu zajednice.
Ako posmatramo stvari iz tog ugla poželjno je da glasanje bude otvoreno za sve, u skladu sa Open source principima koji je priznaćete u pozadini svega.
To takođe znači da treba uložiti dodatne napore i iznaći mogućnosti da se poboljša engine za glasanje, jer videli smo ,blokiranje IP adrese stvarno ima nedopustivo loše sporedne efekte.Na kraju potvrdjujem da je u pitanju zabuna koju je sifumarko načinio kada je u pitanju očitavanje rezultata glasanja.
Prema mojoj ,doduše nepotpunoj evidenciji , sifumarko je prvi glas dobio cca.2512k4 – ( 1% od ukupno 100glasova ).Ovaj postotak je zadržao do cca.2912k4 sa ukupno 176 glasova glasača. Na 0% glasova je “pao” pri ukupno 251 glasova . U tom trenutku screen 3 je imao 14% glasova. Nažalost sifumarko je najverovatnije očitavao pogrešne procente.
Verujte nije mi bas prijatno da ovo pisem.
Koristim priliku da se izvinim sifumarku i predlažem da Toma dodeli jednu utešnu nagradu sifumarku u vidu LL0.2 distribucije.
.
9. јануар 2005. у 10:15 am #22882tomajaГлавни мајсторEvo par reči i od mene. (ovo je i delimično odgovor na Bratislavov tekst)
Nagradna igra je kao i do sada organizovana iz više razloga a jedan od glavnih jeste da se ljudi malo razdrmaju, pokrenu, a na kraju krajeva da se neki od njih i obraduju nagradom. Kao što ste mogli primetiti linuxo.org nema sponzora i sve što se oko njega dešava ili plaćam ja i/ili novac potiče iz Linuxo CD marketa. Isti je slučaj i sa ovom i sa svim drugim nagradnim igrama koje su bile organizovane preko ovog sajta. Sticajem okolnosti ova nagradna igra ima najvrednije nagrade dosada doduše sa možda manjim ukupnim brojem nagrada pa je prvenstveno meni u cilju da nema prevara.
Glasanje jeste najbolje rešenje za dodelu nagrada jer bi uvek bilo problem opravdati drugačiji način dodele nagrada jer teško da svi mogu prisustvati recimo izvlačenju dobitnika ili sličnim poduhvatima.
Slažem se da glasanje može biti mnogo bezbednije i da može biti ograničeno samo na registrovane korisnike ali bi time postigli samo veoma malo broj glasova uskog kruga korisnika (vrlo verovatno samo učesnika i manjeg broja drugih članova) što bi dovelo u pitanje svrhu glasanja. Pa čak i tada manupulacije sa glasovima su sasvim moguće jer se reg.članovi vode sa email adresama a naravno da jedan čovek može da otvori na desetine naloga na yahoo-u ili gmail-u ili bilo gde drugde i tako sebi u startu obezbedi veliku prednost s obzirom na mali broj glasova koji bi se skupio od reg.članova.
Ja imam mogućnost praćenja IP adresa i vremena glasanja anonimnih posetilaca i ne mogu reći da je neko u velikoj meri zlouporebljavao mogućnost dinamickih IP adresa. Naime, takve IP adrese se ne razlikuju mnogo i može se praćenjem ustanoviti zloupotreba. Tačno jeste da je broj glasova u poslednjih par dana naglo povećan ali to bi valjda trebalo da bude normalno. Opet, sa druge strane vrlo je verovatno da je, a recimo da ih je bilo u manjoj meri, višestrukih glasanja verovatno bilo za prva 2-3 mesta ali verovatno ne i za sva. Takođe, moguće je da određeni učesnici zamole svoje prijatelje da glasaju za njih što je u principu klasično agitovanje i to svakako nije moguće sprečiti (niti bi trebalo jer je cilj igre da se u nju uključi što više ljudi).
Na žalost, kako imam veoma ograničen pristup Internetu u toku ovih prazničnih dana nisam u stanju da u potpunosti pregledam log fajlove (u pitanju je gotovo 700 glasova) ali ću to učiniti u ponedeljak. Ako utvrdim da je bilo ozbiljnih povreda u toku glasanja onda ću morati doneti odluku o drugačijoj raspodeli nagrada ali za sada ponavljam da nisam uočio ozbiljnije povrede toka glasanja.
Možda bi ova priča bila manje problematična da u kreiranju ovog sajta učestvuje više ljudi pa zato ponovo pozivam sve koji su zaiteresovani da se uključe u aktivno kreiranje sadržaja na linuxo.org da se jave administratorima. (na linuxo.org postoje samo 2 aktivna administratora sa svim ovlašćenjima i to su tomaja i popeye).
Što se tiče sajta live.linuxo.org tu takođe postoje dva administartora ali je sam sistem nešto napredniji i sa mnogo većim nogućnostima kontrole i upravo zato sam se odlučio da galeriju i sistem glasanja postavim na njemu. Bilo kako bilo glasove je još jedino moguće menjati direktno u bazi ali pristup bazi takođe imaju samo dva gore pomenuta administratora.linux4life
9. јануар 2005. у 10:56 am #22883civanУчесникTomo, nisi baš sasvim u pravu – ip adrese se mogu i mnogo razlikovati – korišćenjem raznih anonimity proxy-ja i sličnog kojih ima brdo. Ili udaljenim upadima na tuđe računare i glasanjem što, i nije neki veliki problem uraditi na windows mašinama bez pravog firewalla (ne onog iz wina).
Poslednjih nedelju dana nisam bio u BG-u i nisam imao pristup računaru, a kamoli internetu, tako da nisam video dešavanja na glasanju. Moram priznati da sam skeptičan da je bilo toliko glasača (bez obzira što je moj screenshot jedan od tih sa preko 100 glasova).
Slažem se da bi trebalo ograničiti glasanje samo na ljude koji su registrovani – ako nekoga ne mrzi da otvara 100 e-mail adresa, da se 100 puta prijavljuje na sajt, onda neka to radi – u svakom slučaju komplikovanije bi bilo višestruko glasati nego što je to sada.
10. јануар 2005. у 8:07 am #22884civanУчесникCitiram samog sebe>
Slažem se da bi trebalo ograničiti glasanje samo na ljude koji su registrovani – ako nekoga ne mrzi da otvara 100 e-mail adresa, da se 100 puta prijavljuje na sajt, onda neka to radi – u svakom slučaju komplikovanije bi bilo višestruko glasati nego što je to sada.
A mozes i da zabranis glasanje onima koji su se prijavili posle pocetka ankete…
10. јануар 2005. у 9:33 am #22885tomajaГлавни мајсторTomo, nisi baš sasvim u pravu – ip adrese se mogu i mnogo razlikovati – korišćenjem raznih anonimity proxy-ja i sličnog kojih ima [b]brdo[/b]. Ili udaljenim upadima na tuđe računare i glasanjem što, i nije neki veliki problem uraditi na windows mašinama bez pravog firewalla (ne onog iz wina).
Slazem se ali to bi vec bilo malo previse truda za relativno skromne nag
radu. Medjutim, brljanja ipak jeste bilo i to evo ociglednog primera:sa serije adresa 212.124.161.xxx za ne puna tri sata glasano je vise od 40 puta (vreme izmedju 06.01 i 07.01.2004) sto je ocigledan pokusaj promene rezultata. Radi se inace o korisniku koji je koristio konekciju sa SezamPro-NETa.
sa serije adresa 212.124.161.xxx takodje veci broj glasanja za takodje veoma kratko vreme. Radi se o korisniku sa YUBC-NETa.
sa serije 213.244.196.xxx isto prica. U pitanju je konekcija sa Verata.
itd.
itd.Bilo je cak i varanja preko nekih svetskih servera , prosto ne mogu da verujem. Posto nemam nameru da ulazim u detaljniju proveru jer pravo da vam kazem nemam toliko ni vremena a nije ni vredno paznje. (naravno, sasvim je moguce utvrditi ko je to bez vecih problema, dovoljno je samo da kontaktiramo sistem adminsitratore kod pomenutih provajdera ).
Bilo kako bilo da se niko ne bi ljutio ili osecao prevarenim glasanje ce u celosti biti ponovljeno ali ovog puta ce glasanje biti dozvoljeno samo registrovanim korisnicima. (registacija je naravno free i veoma se brzo obavlja).linux4life
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.