Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Mandriva 2008 – mesec dana kasnije :)
- This topic has 34 одговора, 14 гласова, and was last updated 16 years, 11 months раније by kukibl.
-
АуторЧланци
-
26. децембар 2007. у 9:44 am #66162ВладимирУчесник
Isti slučaj i mene je foxbunny “vrbovao” 🙂 i hvala mu na tome, drugačije teško da bih probao Arch. Ono što je meni najbolje je rolling release priroda (to sam našao samo još kod PCLOS-a i Gentoo-a), mnogo svež softver, lakoća pravljenja paketa iz source-a, brzina, KISS pricnip (Keep It Simple, Stupid),…
Ja bih svima preporučio da probaju Arch možda se nekome svidi, nije kao većina, malo je drugačiji, na bolje O0
Mane: nije baš za početnike, nema GUI alate ali se praktično većina stvari podešava u jednom fajlu, i ne znam da li bi mogao da se instalira bez Internet veze.
Sve u svemu, probajte ga, meni se svidđa 😉26. децембар 2007. у 11:13 am #66163DemonУчесникHej narode, jel’ se ovdje govori o Mandrivi 2008 ili o Arch-u? Malo ste skrenuli s teme. Kad već jeste, da i ja onda skrenem ( 😀 ):
probao sam instalirati Arch, na pokušaju se sve završilo jer nema ništa! Nijedan desktop! Pobogu, kad već imam CD hoću da na tom CD-u imam bar najnužnije programe. Jebote, ionako imam go k***c od interneta sa ograničenjem protoka, i moram potrošiti još protoka da bih instalirao najosnovniji KDE?!?!?!! Ne za ovog života (tj. ne dok imam ovako “dobar i brz” internet, a ne vjerujem da će se u idućih 100ak godina išta promjeniti u Republici Srpskoj/BiH)…26. децембар 2007. у 12:49 pm #66164ВладимирУчесникPa ne, trebao si da skineš osnovnu instalaciju od 50ak MB i onda skineš dodatne programe: X, KDE, firefox, OpenOffice,… i to ti sve bude manje od 500MB protoka O0
26. децембар 2007. у 12:56 pm #66165nucleuswizardУчесникПа било је речи о Slack – веру па смо се надовезали на Аrch.У суштини он је мало тежи за почетнике али и ја сам почетник па ми није било тешко.Наравно пре било које инсталације прочитао сам што више на викију о њему па онда кренуо на инсталацију.Па наравно да нема ни кде ни гноме јер Аrch нема циклус изласка већ оно што скидаш су само основне ствари кернел и још понешто и све то је око 160 мегабајта а све остало свлачиш са нета и није баш за кориснике са телефонским интернетом.Ако желиш да пробаш Аrch са већ инсталираним пакетима и кде-ом пробај FaunOS заснива се на Аrch-у и може да се покрене са усб или ЦД..
26. децембар 2007. у 7:18 pm #66166kukiblУчесникKoliko se sjecam, a ako se ne varam, prije je postojala full verzija Arch-a. Bas sam sad pogledao, postoje samo Core i FTP. Po meni je to sasvim logicno, jer se ipak radi o rolling release. 🙂 U svakom slucaju, Arch nije za dial-up korisnike. 😉
Ja sam ga imao oko 4 mjeseca na starom laptopu (prije nego sto sam ga prodao) i mogu reci da je odlican distro. Apsolutno nikakvih problema nije bilo, iako se radi o bleeding edge distrou. Takodje, okarakterisao bih ga teskim samo za apsolutne pocetnike, svako ko je bar malo radio u Linuxu/konzoli ne bi trebao imati problema snaci se u Arch-u. Pogotvo ne ex-Slack korisnik i sl.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.