Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Mandriva 2008 – mesec dana kasnije :)
- This topic has 34 одговора, 14 гласова, and was last updated 16 years, 9 months раније by kukibl.
-
АуторЧланци
-
20. децембар 2007. у 11:40 pm #9645zchiraУчесник
Otprilike je proslo mesec dana od kada sam instalirao mandrivu 2008.
Pre toga sam koristio 2007-icu (imam je jos na drugom hardu).Kakvi su utisci posle mesec dana?
Prvo, osvezenje je prijalo – nove verzije programa, compiz-fusion itd. A i 2007-cu sam eksperimentisanjem malo upropastio 🙂Ipak, mogu reci da nisam bas zadovoljan iz sledecih razloga:
– compiz fusion je nestabilan (imam nvidia, geForce5700). Desava se da se sve ublokira (cak i kursor) i da pomaze samo reset na dugme. Na 2007-ci je beryl radio odlicno.
– desavalo se da se sistem isto zamrzne pri pokusaju izlaska iz screenSavera. To se desavalo i sa i bez compiza.
Ove stvari sam koliko-toliko resio iskljucivanjem compiz-fusiona i screenSaver-a, ali tu je i mozda najiritantnija stvar:
– ostavim racunar ukljucen duze vreme ,recimo dok sam na poslu, i kad se vratim graficko okruzenje je blokirano!!! mis reaguje ali sve ostalo je zamrznuto (superKaramba pokazuje 100% zauzece procesora). Od programa mi obicno radi samo kTorrent. U toj situaciji pomaze ctrl-alt-backspace.
– jos jedna iritantna stvar s kojom moze da se zivi je to sto pravougaonik koji se javlja kad pokusam da selektujem vise ikonica na desktopu (ili u konqueroru) mnogo kasni za kursorom i preterano opterecuje procesor?!?!? To odaje utisak da je ceo sistem mnogo spor.Inace, koristim vlasnicke drajvere koji dolaze uz distribuciju, i updateovao sam sistem redovno ali ovi problemi su ostajali….
Osim ovih stvari, nemam neke zamerke ::)
Ipak, za razliku od 2007-ice, ovu verziju ne mogu da preporucim novajlijama jer bi ih ovako trivijalne stvari verovatno oterale od linuxa…21. децембар 2007. у 6:15 am #66133tomajaГлавни мајсторTvoj problem nije univerzalan tako da pretpostavljam da ima veze sa grafičkom karticom, odnosno drajverima i X.Org-om (mislim na problem sa blokiranjem)
linux4life
21. децембар 2007. у 11:00 am #66134DemonУчесникZdravo. Definitivno problem sa grafičkim drajverima. Mandriv baš “ne voli” proprietary drajvere (bar je takvo moje iskustvo). Inače, ja imam ATI karticu, novi drajveri (na 2007-ici) su dosta stabilni, vidjeću kako će se ponašati na 2008-ici.
21. децембар 2007. у 1:08 pm #66135zchiraУчесникDa, slazem se. Samo, sve to je radilo na 2007-ici a sad ne radi :'(
Evo vidim da su izasli novi vlasnicki nvidia drajveri, pa cu verovatno da ih probam kad (ako) se pojave na repozitorijumu. Pretpostavljam da je bolje da cekam da se pojave tamo nego da ja petljam pa da zezname stvar 🙂21. децембар 2007. у 2:59 pm #66136ВладимирУчесникI kod mene je isto tako, sporo iscrtava taj pravougaonik, a bogami i ostale stvari. Baš mi je primetno bilo kad npr. minimizujem amarok i kad ga restoreujem(kakva reč :)), dosta sporo iscrtava. I ja imam nvidiu, a na 2007.1 je radilo sve savršeno. Možda bi bolje bilo kad bih instalirao sa instalacionog diska a ne Mandriva One..
Moja omiljena distribucija al je više ne koristim, pre svega zbog Archovog rolling release-a. Ne mogu više da se zezam svakih 6 meseci 🙂
21. децембар 2007. у 4:24 pm #66137MladenIsakovicУчесникkad npr. minimizujem amarok i kad ga restoreujem(kakva reč :))
Kad ga spustiš ili digneš 😉 :biggrin:
By the way, ko hoće Mandrivu da mu radi extra, da je očišćena od bugova i doterana u sitna crevca, gde je sve kako treba da bude – nek’ nabavi PCLinuxOS.
21. децембар 2007. у 5:04 pm #66138zchiraУчесникOK je PCLinuxOS (imam ga na jednoj masini na poslu), ali ima relativno mali community i na netu ne mogu da se nadju resenja nekih specificnih problema… A i nema compiz-fusion (samo beryl) – mada sam na poslu uspeo nekako da ga upgradeujem… Sve u svemu dobar distro – mozda predjem na njega kad izadje 2008-ica (nadam se sa KDE4 😉 )….
22. децембар 2007. у 7:31 pm #66139zchiraУчесникJos malo da kritikujem mandrivu2008.
Dosta se usporila, tj. nije ni bila nesto brza mnogo (nekad sam koristio slack 🙂 ), ali zadnjih par dana je bas cudna.
Napominjem da nisam nista instalirao ni eksperimentisao.
Koristim sledece programe: amarok, ktorrent, eclipse, firefox… imam par superkaramba widgeta… sistem sam redovno updateovao preko mdkappleta…
Danas kad sam ukljucio racunar, u startu mi je zauzeo oko 490mb rama (od 512) i isto toliko swapa… pogledao sam aktivne procese i video da beagle daemon zauzima oko 180 i ugasio ga… posle nekoliko minuta surfovanja, mis je poceo da stuca (kursor je poceo da se koci), a velicina svap fajla pocela da se povecava (stigla do 800). U procesima je proces ‘mono’ zauzimao preko 200mb, kad sam ga ugasio sve se normalizovalo..
Opet napominjem da nisam nista nestandardno cackao po sistemu.Ovo pocinje da me nervira i ozbiljno razmishljam da predjem na neki drugi distro, samo sto jos ne mogu da odlucim koji (mozda novi pclos kad izadje)…
Na pamet mi padao i slackware! jeste da cu da se namucim dok ga konfigurisem, al ce barem da leti 🙂22. децембар 2007. у 10:14 pm #66140AndersenУчесникMa Slackware bre,sta drugo,i ja sam poceo sa mandrivom (2006 powerpack),ali bagovita do bola,menjao sam jos nekoliko distroa dok nisam stigao do Slack-a,i kraj trazenju..to je bas ono sto mi je trebalo.
Probao sam posle jos neke distroe iz radoznalosti,ali svaki put posle te probe sam sve vise cenio Slackware.To podesavanje nije vise toliki problem,odvojis pola sata za to,a cak i da jeste,jednom ga namestis i nema vise kocenja,zamrzavanja i ostalih “windozi slicnih problema”. O022. децембар 2007. у 10:52 pm #66141KosavaУчесникstavis puppy i mislices da znas letet hehe baziran je na slacku cak neces morat skoro nista namestat alsa radi wireless mi je prepozno iz mount radi i njegovi paketi rade(slackware paketi) a moze se doterat da bude xtra lep…mozda zvuci smesno al sto da ne 😉 razmisli o puppy linuxu…
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.