Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › MAC OSX Tiger for PC
- This topic has 36 одговора, 17 гласова, and was last updated 18 years, 4 months раније by dread.
-
АуторЧланци
-
23. септембар 2005. у 9:03 pm #34705JMatejaУчесник
Vidim da ste otišli daleko od onog što sam započeo i to u sasvim pogrešnom pravcu. Ali ću ipak da odgovorim na par stvari koje su rečene verovatno zato što niste imali prilike za rad na Mac OS X-u
Takodje je smesno da jedna jaka firma kao sto je Apple ironicno koristi MS Office aplikacije-a eto kao su jos i konkurenecija MS-u-nisu imali snage ni da napisu svoj office paket ili makar da portuju OOffice ili StarOffice,cisto konkurencije radi…Bruka….
1. Apple iWorks Office paket iz Applea mnogo kompatibilniji sa MSOfficeom nego OO.
2. OpenOffice postoji za mac platformu
3. MS Office 2004 (obratite pažnju na verziju i zaista je mnogo naprednija od one za Win)
Uostalom Keynote važi za najkvalitetniji prezentacioni program daleko ispred PowerPointaKupiti G5 sa 2GB RAM-a i raditi posle u Photoshopu-a-ajde molim vas…..
Poslednji Kusturicin film je u celosti odrađen na jednom G5 Mac-u (i to onom najstarijem) neznam zaista koji film je urađen na Athlonu sa 256MB RAM-a !
Plus da ne pominjem ogroman community i user podrsku koju Mac nema niti ce je imati u skorije vreme…..
E ovo je tačno, ako odete na http://www.apple.com videće te da se oni bave muzikom, trikovima u programima, filmovima a o tome kako rešiti neki problem ima zaista minimalno. Ali postoji dobar razlog za to: NE TREBA IM, SVE RADI IZ CUGA I KAKO TREBA
Od kako je izašao, projekat OSX-86 ima više foruma i community-a nego što mac ima za sve ove godine.Poenta celog ovog posta je bila da je veoma interesantno i zanimljivo uraditi ovako nešto. Pokrenuti jedan krajnje zatvoren OS na običnom, najjeftinijem LapTop-u Ako ste Linuxaši verovatno vam je u krvi da provaljujete sistemska podešavanja i da osposobljavate da nešto proradi. Pa to je upravo i bila moja ideja, naučiti više o organizaciji i funkcionisanju jednog profi sistema koji se bazira na Linux distribuciji.
23. септембар 2005. у 9:23 pm #34706JMatejaУчесникA sad prave stvari
Osposobio sam Zvuk, ne radim više u Safe modu, ukinuo sam default usera sad je svuda moje ime, podesio sam tastaturu, lokalna podešavanja na Srpski,…
Treba srediti još:
trenutno koristi 6GB treba da mu obezbedim svih 40GB.
i kad se to uradi onda sam sve sredio 🙂
Možda bi mogao još da poradim na brzini ali to nekom drugom prilikom jer je prlično brz kao što sam već rekao radi brže od Win-a na istom kompu.Toliko za sad ako uspem i ovaj mali problemćić da rešim šaljem tutorijal
23. септембар 2005. у 11:24 pm #34707LYbУчесникSve sto ima u njemu ima i u Win-u ili Linuxu-tako da zaista ne vidim poentu davanja setocifrene cifre da bi se posle radilo u office,3d aplikacijama,obradi slika-to mogu da zavrsim i na mom Athlonu sa 256MB RAM-a !
Kupiti G5 sa 2GB RAM-a i raditi posle u Photoshopu-a-ajde molim vas…..Kao profesionalac mogu da ti kazem da je Photoshop na G5 i 2 giga prava stvar… imam masinu 3200+ i photoshop je postao zaista upotrebljiv tek sa 1Gb dual-channel RAM-a. Da li si ikada pokusao da radis _ozbiljnu_ obradu slika (ne pricam o smejurijama od 1600×1200 piksela) ili _ozbiljan_ 3D na toj masini sa 256 mega? Ta masina je ok za kancelariju, napisati memorandum, poslati faks.
24. септембар 2005. у 9:21 pm #34708JMatejaУчесникJoš jedan dan ode na sređivanje Mac OS X-a i sad je vala dosta. Nisam uspeo da pokrenem OS X na particiji većoj od 6GB ali sam zato to rešio tako što sam kreirao pored nje još jednu particiju od 33GB i na nju preselio User-a i Aplikacije tako da onih 6GB ostaje samo za sistem što i nije tako loše. Sve u svemu sad imam potpuno funkcionalan Laptop sa Mac OS system-om.
Tutorijal je u doradi poslaću ga ovih dana. Možda i koji screenshot26. септембар 2005. у 8:12 am #34709JMatejaУчесникTutorijal za dizanje Mac OS X sistema.
1. Dignem Live Linux Slax sa opcijom slax copy2ram
2. Automatski se izbaci CD sa Slax-om i ubacim DVD na kome imam fajl tiger-x86.tar.bz2
3. cd /mnt/hdc_cdrom/Tigar
4. Extrahovati sliku na disk
tar -jOxf tiger-x86.tar.bz2 tiger-x86/tiger-x86-flat.img | dd of=/dev/hda bs=512
(ovim ce te obrisati ceo disk i napraviti jednu boot-abilnu particiju od 6.6 GB, meni odgovara jer posle ostatak diska koristim za podatke i programe kome ovo ne odgovara moze da iskoristi dole pokazanu naredbu koja instalira sliku od 6.6GB na particiju. U ovoj drugoj varijanti mora te da imate nekakav boot loader da bi radio sistem. Vise o ovom nacinu nadjite na netu)
tar -jOxf tiger-x86.tar.bz2 tiger-x86/tiger-x86-flat.img | dd of=/dev/hda1 bs=512 skip=64
5. cfdisk (ostatak diska kao primarna particija Type AF. Tip AF ne postoji na spisku ali radi dobro i Mac ga posle lepo vidi i radi sa njim)
6. Restart, pritisnete neki taster i udjete na sistem sa -x opcijom (safe mod)
7. Ulogovati se pod sifrom bovinity
8. System Preferences -> Users pa uvedete novog korisnika sa Administratorskim pravima (sebe, obratite paznju da morate otkljucati opciju na katanac i unesete ponovo sifru bovinity)
9. Logoff, ulaz pod svojim imenom i sifrom
10. System Preferences -> Users obrisati nepozeljnog korisnika
11. u terminalu
sudo passwd root
Install sse2->sse3 pach (maxxuss0.5c)
sudo ./install.sh
odgovori na pitanja su: i, y, y, 2, y
12. Kopirati fajlove iz AppleIntel foldera u System/Library/Extensions
13. Svakom od fajlova promeniti iz komandne linije sledece
sudo chmod -R 755 AppleIntel830.kext
sudo chmod -R 755 AppleIntel830GA.plugin
sudo chmod -R 755 AppleIntel830GLDriver.bundle
sudo chmod -R 755 AppleIntelIntegratedGraphics.kext
sudo chown -R root:wheel AppleIntel830.kext
sudo chown -R root:wheel AppleIntel830GA.plugin
sudo chown -R root:wheel AppleIntel830GLDriver.bundle
sudo chown -R root:wheel AppleIntelIntegratedGraphics.kext
14. Applications -> Utilities->Disk Utility->FirstAid->Verify Disk (na onu drugu particiju na kojoj nije sistem kod mene mac)
15. Prebcivanje user direktorijuma na drugi disk “mac”
sudo ditto -rsrcFork /Users /Volumes/mac/Users
sudo niutil -createprop / /users/mateja home /Volumes/mac/Users/mateja
sudo rm -dr /Users
sudo ln -s /Volumes/mac/Users /Users
16. Prebacivanje Appliactions direktorijuma na drugi disk
sudo ditto -rsrcFork /Applications /Volumes/mac/Applications
sudo rm -dr /Applications
sudo ln -s /Volumes/mac/Applications /Applications
17. Dalja podesavanja i igranje sa sistemom prepustam vamaNapomena: ovo sve važi za Acer TravelMate 2304NLC u slučaju da imate nVidia ili ATI kartice a ne Intelovu integrisanu nece vam trebati fajlovi iz AppleIntel foldera. Inače AppleIntel folder sam skinuo sa nekog foruma. Probaću da kompletno sve napakujem u jedan Slax bootabilan DVD tako da sve što sam ovde pominjao bude na jednom mestu. Ako ima zainteresovanih daću DVD Tomi pa nek ga dalje deli.
6. октобар 2005. у 1:42 pm #34710judgeУчесникJa sam stvarno zainteresovan za taj disk, posto mi je stalo da dobijem sve na jednom mestu, i konacno instaliram sistem sa svim dobrim stranama windowsa i linuxa i bsd-a. Daj samo bliza uputstva kako do tog diska doci, posto ne znam ko je Toma.
2. август 2006. у 12:08 pm #34711dreadУчесникJa se ukljucujem u ovu diskusiju sa skoro godinu dana zakasnjenja.Pozdrav Linux community-u i njihovoj borbi za drugachiji svet.Procitao sam sve tri strane pa sam hteo nesto da dodam.Po Spisku..
1.Izvinite a sta je to slobodan hardver?
2.Zasto koristiti Mac OS na PC-u kada imas Apple.
3.Nemogu da opisem u kilometrima,ali Koliko sam ja cito Mac je u osnovi BSD.4.Ne zaboravimo mocan hardver ali i mocan softver.
5.Igara za Mac ima koliko hoces(nazalost jos uvek samo u inostranstvu)ali ako znas prave ljude moze da se sve nabavi.Kad smo vec tu gde da nabavim igre pisane za Linux(mislim ozbiljne igre,a ne tamo neke loptice.
6.Apple koristi MS Office ali i Open Office(Uzgred MS Office 12 ce biti prvo napisan za Mac)
7.Ono sto nema u Mac-u a ima u Windows-u su:Virusi,spyware-i,bugovi”kad mu se sprdne”,plavi ekrani,gomila Dali ste Sigurni,Da posaljem Report itd
8.Sto se pozerisanja i pokazivanja tice,vala ima sta da se i vidi.
9.Don’t mix frogs and grandmothers!!!Koliko kosta Brand Name PC naspram Mac-a?Kostaju isto!.Zaboravite kupovinu tajvanskog plekanog kompujtera u zemli Srbiji za 450evra.Opet zaboravite sirovu snagu ako na kraju opet imate Windows(Nevazi za Linux)
10.Ne zaboravimo da je Apple prvi izbacio 64-bitni kompjuter.(Kaki bre Athloni)
11.Navedite jednu PC konfiguraciju koja podrzava 16 GB RAM-a(G5 QUAD).
12.Na Apple-ovom sajtu postoji minimalni support zato sto NE TREBA IM, SVE RADI IZ CUGA I KAKO TREBA.
Respect za trud oko instalacije Mac OS na PC(voleo bi da vidim kako to izgleda)
Nemojte me pogresno shvatiti ja sam sa WindowsPC-ja presao na Apple MacMini i nemam nasta da se pozalim.Dok sam koristio PC poredWindowsa imao sam instaliran SusE 8.1 pa 9.0.i dopalo mi se sve dok nisam morao da instaliram drajver za grafiku,pa modem,kablovski modem itd.Opet sve to moze da se nadje na Netu,po forumima itd.Ali..
I dalje sam za to da koristim PC,ali sa nekim Linuxom,ali me zanima sledece:
Dali se u medjuvremenu pojavila neka kompletna distribucija Linuxa,BSD-a(mislim da nemora naknadno da se instalira modem,grafika i sl.,nego ono utaknes instaliras i radi(O.K. uz minimalna cimanja)
Da li ima neki Linux/BSD za grafickim okruzenjem koji bi mogao da se gura na PI 100Mhz,8 ili 16 MB Rama itd.Mislim da Apple-ova maksima “THINK DIFFERENT”,moze da se odnosi i na Linux Community.
Keep Rockin’
Pedja
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.