Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux virusi
- This topic has 41 одговор, 15 гласова, and was last updated 20 years раније by
Mico.
-
АуторЧланци
-
22. август 2006. у 11:59 am #46949
miodragz
УчесникТему сам дао из разлога што са ушао у расправку са човеком са Елите хуба који ми тврди да је лако да се упадне у комп који има Линукс и да ако хоће може лако да се напише вирус за Линукс.
Прво нисам га разумео из разлога што ми је причао како користи Линукс а друго нисам сигуран био да ли зна какву Лунукс уопште има структуру или је дебос који из рута иде на интернет појма немам нисам га сконтао.Он ми је дао постављене линкове па сам их ја само проследио и да мало пишемо о сигурности мада све наше теме оду у мало други ток није лоше.Колико сам видео углавном смо сличног мишљења по том питању а ја сам му значи лепо покушао објаснити али изгледа да човек има гесло “Све је то исто срање”.Још жалосније је што неко има улогу админа а везиста22. август 2006. у 12:39 pm #46950civan
УчесникPogledaj kakav im je OS-gde ces boljeg dokaza od toga-da su tu ulozeni miloni,ne bi to nikako izgledalo tako kao sto jeste
Da zivimo u lepom i savrsenom svetu, ovo bi bilo tacno… 🙂 Istorija (racunara) je puna primera kad se trosilo mnogo para za lose rezultate, a kasnije bez para stvarani bolji rezultati (Multics – Unix)
Sto se tice upadanja u G/L sisteme, taj lik iz HUB-a je u pravu – mnogo je lako. Samo je potrebno da je na napadnutoj masini pokrenut sshd, skinut firewall i da imas root sifru za pristup preko ssh-a i da je uopste omoguceno root korisniku da se loguje preko ssh. 🙂 😀
23. август 2006. у 5:33 am #46951crveni1
Учесник[quote=”Seleuk”]
Pogledaj kakav im je OS-gde ces boljeg dokaza od toga-da su tu ulozeni miloni,ne bi to nikako izgledalo tako kao sto jesteDa zivimo u lepom i savrsenom svetu, ovo bi bilo tacno… 🙂 Istorija (racunara) je puna primera kad se trosilo mnogo para za lose rezultate, a kasnije bez para stvarani bolji rezultati (Multics – Unix)
Sto se tice upadanja u G/L sisteme, taj lik iz HUB-a je u pravu – mnogo je lako. Samo je potrebno da je na napadnutoj masini pokrenut sshd, skinut firewall i da imas root sifru za pristup preko ssh-a i da je uopste omoguceno root korisniku da se loguje preko ssh. 🙂 😀
[/quote]Hhehehe, da SAMO!!!! 😀 O0 >:D
23. август 2006. у 12:26 pm #46952miodragz
УчесникTako sam mu i ja objasnio al dzaba nije nista razumeo e onda mi je bilo jasno da nema pojma,kad sam ga pitao al koristi linux on mi tvrdi da koristi ili je mozda decko madjionicar pa mu mozda uspe da mi provali root od 16 znaka 😀 😀 😀 ko to zna,najgore je to za linux zajednicu da ljudi kao ovaj pricaju kako koriste linux a sve isto sranje onda obicnom coveku koji nema pojma topliko o sigurnosti kako to izgleda kad covek koji koristi Linux kaze da je to sve isto sranje sto bih prelazio onda na linux itd a onda ne vredi pricati vise o slobodnom softveru i o stabilnosti i o ostalim stvarima. Jos mi kaze da nemam pojma hehehe.
23. август 2006. у 5:28 pm #46953Анонимни
ГостDa M$W nije taki kaki je nikaki, verovatno ni ja ne bih doshao u kotakt scicama koje bi da koriste bezbedan net, a ja nemam nishta bolje za te stvari od onoga chime svi ili bar vecina nas raspolazemo ::), NIX O0
26. август 2006. у 9:57 pm #46954linuxoid
УчесникSto se tice upadanja u G/L sisteme, taj lik iz HUB-a je u pravu – [b]mnogo je lako[/b]. [b]Samo[/b] je potrebno da je na napadnutoj masini pokrenut [b]sshd[/b], skinut firewall i da imas [b]root sifru[/b] [b]za pristup preko ssh-[/b]a i [b]da je[/b] uopste [b]omoguceno root korisniku da se loguje preko ssh.[/b] 🙂 😀
samo to O0 prvo mora pre svega da zna moj passwd.da bi mu dozvolio pristup na mojoj mashini
26. август 2006. у 10:01 pm #46955linuxoid
УчесникTako sam mu i ja objasnio al dzaba nije nista razumeo e onda mi je bilo jasno da nema pojma,kad sam ga pitao al koristi linux on mi tvrdi da koristi ili je mozda decko madjionicar pa mu mozda uspe da mi provali root od 16 znaka 😀 😀 😀 ko to zna,najgore je to za linux zajednicu da ljudi kao ovaj pricaju kako koriste linux a sve isto sranje onda obicnom coveku koji nema pojma topliko o sigurnosti kako to izgleda kad covek koji koristi Linux kaze da je to sve isto sranje sto bih prelazio onda na linux itd a onda ne vredi pricati vise o slobodnom softveru i o stabilnosti i o ostalim stvarima. Jos mi kaze da nemam pojma hehehe.
i ti si mentol ako si se upustio sa njim u prichu. ja takve stavljam na /ignore
SRBIJA!!!26. август 2006. у 11:47 pm #46956MladenIsakovic
УчесникPogledaj kakav im je OS-gde ces boljeg dokaza od toga-da su tu ulozeni miloni,ne bi to nikako izgledalo tako kao sto jeste-to jeste u principu tako,iako ja ne mogu da prilozim dokaze…..
I opet ce biti ista prica sa Vistom-mozda deluje malo paranoicno,ali sam misljenja da oni namerno odugovlace njen izlazak podgrevajuci javnost bombasticnim izjavama,tako da kada dodje momenat da se ona obajvi svi lepo potrce i kupe tu istu Vistu,koja nece doneti nista revolucionarno novo sem vecih hardverskih zahteva,kao i XP svojevremno…..
Opet po stoti put jedna te ista prica,a MS samo ubira kajmak….
No jedno se MS-u mora priznati-imaju brate smisla za biznis i obrtanje kapitala samo tako….
No dosta vise off-a…..Vista je već 6 meseci feature-kompletna, a datum konačnog izlaska može varirati 3 meseca maksimum. Nije isto kao kada su je odgodili zato što su počeli iznova da je rade na osnovu WS2K3 koda kao baze. Ona je kompletna, imao sam uvid u najnoviju betu, i mogu vam reći, dragi prijatelji, da će nam MS novom Vistom ponovo zadati domaći zadatak koji nećemo moći dostići godinama.
Ako ste zainteresovani da pročitate nešto o najnovijem buildu mislim da neće škoditi, a evo i malo sličica 🙂
Inače, Vista iako je još uvek u beti, radi brže od XP-a i od bilo kog Linuxa koji sam probao, backward kompatibilnost je bolja nego što sam očekivao, imam utisak da će ovo biti sve na plu-n-play, vidim podržani su i DVD uređaji sa hard-diskovima, samostalni playeri-recorderi, i krš božji koje-kakvog hardvera koji uživo nisam ni video. Što se mene tiče, Vista odaje utisak digitalne zveri već sada. Ipak, možda grešim, ali moj prvi utisak je – veoma veoma pozitivan.27. август 2006. у 5:03 am #46957crveni1
УчесникZnaš kako… Što se viste tiče mišljenja su podeljena. I ja je imam na svojoj mašini i pozitivan efekat je veoma veliki… Činjenica je da beta dolazi sa gomilom drivera + i da je vizuelno usavršena. Isto tako je činjenica da dolazi sa gomilom programa koji za razliku od ranijih verzija Windosea zaista trebaju.
Međutim. Nisam siguran u poboljšanoj sigurnosti kompletnog sistema o kojoj trube već 5 godina. Sama vizelnost se lako može kopirati i smem da se kladim da u narednih nekoliko meseci će se pojaviti neka linux distribucija koja će biti baš ala, cista vizuelno (setite se nekada davno lycoris desktop-a koji na prvi pogled bi se mogao zakunuti da je winxp). Što se drivera tiče to je jedna velika boljka linuxa (doduše i viste, ali verujem da će to biti rešeno sa njenom finalnom verzijom), mada novije distribucije sve lakše prelaze te probleme (npr. uzmite simply mepis). Dakle sve te prednosti koje se najavljuju na Visti u stvari mi na linuxu (sa izuzetkom drivera) već imamo. Glavna prednost linuxa i dalje ostaju VIRUSI iiii…. Ono što zaboravljaš Mladene je to da beta dolazi sa čitavim setom programa a da će se finalna vista pojaviti u čak 7 verzija, pa koliko para toliko muzike (i to baš bukvalno tako pošto postoje verzije koje će ići bez windows playera i na koje se isti neće moći ni instalirati!)! Linux (i to većina dobrih distroa) je još uvek BESPLATNA…27. август 2006. у 11:46 am #46958MladenIsakovic
УчесникDakle sve te prednosti koje se najavljuju na Visti u stvari mi na linuxu (sa izuzetkom drivera) već imamo.
Kao na primer – šta? POSIX i backward kompatibilnost? Kernel koji je komentarisan sa “fuck me gently with a chainsaw”? Istina, na Linuxu ne moraš mnogo misliti na viruse, ali na sigurnost itekako moraš misliti. Da ne pominjemo staru boljku oko razbacivanja sistemskih fajlova od distroa do distroa, što umnogome otežava softverskim kućama portovanje svojih programa na Linux, tj. ne otežava već poskupljuje… itd, itd…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.