Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Linux virusi
- This topic has 41 odgovor, 15 glasova, and was last updated 20 years ranije by
Mico.
-
AutorČlanci
-
21. avgust 2006. u 1:06 am #46939
Anonimni
GostDajte mi virus koji brise My Documents? Svrha maliciosnog softvera koji se siri je da uradi nesto lose po sistem. Uzmimo da cemo imati viruse koji ce cirkulisati po homeovima i praviti rm -rf… Ma dajte, to su stvari koje je lako resiti, a kako bude rasla popularnost sistema, rasce i broj developera pa i broj ideja. Resenje ce ici kroz apt-get upgrade ili ekvivalent, a mi cemo samo pratiti na webu da je neko nesto pokusao…
Poenta je da se sistem u osnovi napravljen kako valja, pa nema moronskih prpusta koji racunar korisnika ostavljaju koje kome na izvolte.21. avgust 2006. u 4:23 am #46940crveni1
UčesnikBolje od ovoga ne mogu da kažem!!!
http://www.linuxo.net/index.php?option=com_smf&Itemid=41&topic=6376.msg41404#msg4140421. avgust 2006. u 4:55 am #46941kosmi
Učesnik😀 Kako-Da: Suprostavljenje logike dokazati nedokazanom tvrdnjom 😀
Otvoreno je otvoreno, firus nije virus, zatvoreno je zatvoreno, a covek je najblizimajmunov rodjak, pa tako ova tabu tema uvek pod GNU/Linux-om ostaje otvorena, posto ima dobrih i zlih, ovaca i falcon-a. Uvek ce biti “ono za ono”, sokocala-mainstream uvek su na udaru. Antifirus il´ da menjam religiju. Jok, bre. Ima toga. Ej gazda, da rm -rf. Mozze, mozze, iam tova kolko oces. 1:0. Nazzko vs NoGoodPlayers. Na ruke il´ na karticu. Oces, neces, ne moras. Dobar, los, zao.
Stable, but ugly verson of this document is not for everyday use. Another day sold our wracks and be worry. :'( 😎 >:D
21. avgust 2006. u 11:00 am #46942Moneo
UčesnikOpet i kako se linux bude sirio a sa njim i broj virusa,on je ipak u daleko boljem polozaju nego Win,jer patch-evi i ispravke izlaze u rekordnom roku,jer je u pitanju otvoren softver na kome radi gomila ljudi sirom sveta-setite se samo propusta za XML od pre koji mesec-patch je izasao bukvalno za dan….
To je veilka prednost slobodnih sistema koji iza sebe imaju relativno kompaktnu i organizovanu zajednicu u odnosu na komercijalne tipa Win ili MacOS gde je korisnik ostavljen na milost i nemilost maticne kompanije,gde se na zakrpe ceka i po nekoliko meseci….21. avgust 2006. u 12:00 pm #46943Anonimni
GostI st oje najvaznije nema tajenja bagova. Secam se jednog za IE, koji je M$ sve vreme opovrgavao, a ljudima su racaunari razvaljivani po mrezi. tek posle ko zna koliko su se nakanili da izbace zakrpu…
21. avgust 2006. u 8:55 pm #46944Sioux
UčesnikA sve to samo zato sto *NIX sistemi nisu toliko zastupljeni i sto virii majstori ugl podrzavaju *NIX-e…ne seces granu na kojoj sedis. Ne zavaravajmo se, da je Linux podjednako zastupljen kao Windows bio bi pun virusa.
Ti ljudi će uvek biti na strani otvorenog koda čak i kad prevlada na tržištu.Stoga misli da će biti manje ugroženi nix*i nego što je sada win.
22. avgust 2006. u 2:37 am #46945kosmi
UčesnikStvarno je neverovatno kako za tolike godine usavrsavanja, skolovanja i vrbovanja najperspektivnijih kadrova, a pored liderske pozicije na trzistu DesktopOS-a, MS nije napravio sigurniji OS. Ne, oni su ljubitelji prava, kesha i svojih ugovora sa velikim firmama, a na ljude koji su se iscedili za jednu Home kopiju ne obracaju mnogo paznje.
GNU/Linux mogu da dobijem potpuno besplatno, a nicim zasluzeno, i jos iskusiti brzu i odgovornu podrsku razvojnih timova kroz sigurnosne zakrpe, puno pomoci od strane dobrih ljudi zeljnih ucenja i usavrsavanja, uvek svezih ideja i projekata, a sve to otvorenog koda i prava na izmenu koda, moraju kao rezultat dati fantasticne i brze rezultate u reagovanju na svako narusavanje GNU/Linuxa kao celine, zato sto je samo zajednica ta koja nikad ne sedi skrstenih ruku.
MS je za mene mrtav konj, koji na silu zeli napuniti stomake, ionako prepunih stomaka svojih sluzbenika, a sto je na silu nikada ne daje pozitivan ucinak.
Kad neko krene da pise GPL program, on ne zadrzava deo svojeg delovanja samo za sebe, vec svima daje pravo da u njemu naknadno ucestvuju i dodatno ga unaprede, pa je tako i mogucnost transformacije ovakvih programa velika. Sve je na uvid i zlim, pokvarenim i koristoljubivim programerima. Ali i kad bi pronasli bilo kakvu rupu u programu ili sistemu ona bi bila odmah zakrpljena i ne bi predstavljala pretnju u tom i takvom novostvorenom okruzenju. A posto jednacinu sa x nepoznate ne poznaju, a koje su uz to i varijabilne i jos se i eksponencijalno uvecavaju, pa postoji jos vise i vise raznih varijanata, koje su manje-vise podlozne menjanju, jos i carine za njih nikada nisu cule…Tesko si ga njima, a blago nama. Dok je tako, bice dobro.22. avgust 2006. u 9:16 am #46946Moneo
UčesnikTo sto ti pricas za MS je jedna klasicna zabluda-u kom smislu?
U tom da u taj famozni Win nije uopste ulozeno toliko para koliko se misli,jer da jeste bio bi to mnoogooo kvalitetniji OS.Nego je MS napravio bum sa 95-ticom koji je za svoje vreme bio prilicno napredan bar sto se tice grafickog okruzenja,a i ostalog u poredjenju sa Win 3x serijom i DOS-om sa cinjenicom da se ovaj poslednji vrteo na 99% PC masina….
Armija korisnika zedna neceg novog je bila navucena i glavni posao je zavrsen-od tada pa nadalje MS radi samo manje-vise minorne prepravke na svojim OS-ovima i softveru cisto da se ne kaze da nista nije uradjeno-tipican primer je IE koji i nije toliko los browser,ali s obzirom da nije pipan godinama,nije ni cudo sto svi hakeri masovno manipulisu gomilom rupa koja nije nikad krpljena,tek viruse i ostale da ne pominjem,kao i cinjenicu da je tabbed browse dobio tek prosle godine
Tu je takodje i WinXP koji je ustvari samo malo nasminkan Win 2000,a promasaj zvani WinME je u principu sarenija verzija 98-mice…..
Jedini Win-ovi koji donekle odskacu iz cele te camotinje su vec pomenuti 2k i 98,ali prva edicija-SE je krs nad krsevima….
To se zove klasicni kapitalizam-navukli smo ljude na prozivod,svi su poceli da ga koriste a kompanije daju podrsku za njega,mi dobijamo gomilu love-mislim,zasto da ista ulazu u Win iznad minimuma kada ne moraju
A milioni dolara koji se uvek pominju kada je MS u pitanju su pre svega ulozeni u reklamnu i komercijalnu kampanju i marketing I would say….
Uzas rekao bi ja-CEO-i MS ce sepure u svojim vilama i jahtama troseci zaradjene milijarde umesto da isti taj novac uloze u svoj OS,poboljsaju kvalitet i stanu iza njega-taj isti OS koji koristi 90% ljudi na planeti sa kojima muke muce svaki dan….
I ko je onda kriva za bezbedonosne propuste i eksploatisanje istih?22. avgust 2006. u 10:12 am #46947civan
UčesnikTo sto ti pricas za MS je jedna klasicna zabluda-u kom smislu?
U tom da u taj famozni Win nije uopste ulozeno toliko para koliko se misli,jer da jeste bio biLjudi, skrenuli ste sa teme.
Ne bih se bunio da i jedan od vas spominje bilo kakve cinjenice. Ako tvrdis da u Win nije “ulozeno toliko para”, navedi konkretne dokaze jer onoliki pasusi koji se zavrsavaju sa “I would say….” stvarno ne sluze nicemu.
@Seleuk
Nemoj pogresno da me shvatis, nisam tebe uzeo na zub zbog toga sto si “gori od sve dece” 🙂 nego se jednostavno potrefilo da je tvoj post bio poslednji kad sam citao.Poadrav! 🙂
22. avgust 2006. u 11:16 am #46948Moneo
UčesnikPogledaj kakav im je OS-gde ces boljeg dokaza od toga-da su tu ulozeni miloni,ne bi to nikako izgledalo tako kao sto jeste-to jeste u principu tako,iako ja ne mogu da prilozim dokaze…..
I opet ce biti ista prica sa Vistom-mozda deluje malo paranoicno,ali sam misljenja da oni namerno odugovlace njen izlazak podgrevajuci javnost bombasticnim izjavama,tako da kada dodje momenat da se ona obajvi svi lepo potrce i kupe tu istu Vistu,koja nece doneti nista revolucionarno novo sem vecih hardverskih zahteva,kao i XP svojevremno…..
Opet po stoti put jedna te ista prica,a MS samo ubira kajmak….
No jedno se MS-u mora priznati-imaju brate smisla za biznis i obrtanje kapitala samo tako….
No dosta vise off-a….. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.