Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux virusi
- This topic has 41 одговор, 15 гласова, and was last updated 20 years раније by
Mico.
-
АуторЧланци
-
19. август 2006. у 7:39 pm #7710
miodragz
УчесникKoliko je siguran Linux i sta mislite o sledecem clanku
http://www.linuxo.net/index.php?option=com_smf&Itemid=41&action=post;board=4.0
http://www.symantec.com/security_response/writeup.jsp?docid=2004-052312-2729-99
19. август 2006. у 10:55 pm #46930burga
УчесникНаравно да постоје Линукс вируси, њихово постојање нико не негира. Чини ми се да их је на крају 2005. било око 450, али је вируса који вам улећу кроз прозор на десетине хиљада. При том, погледајте рој инфекција, географску дистрибуцију, штету и уклонивост вируса Linux.RST.B:
Threat Assesment
Wild Level: Low
Number of Infections: 0 – 49
Number of Sites: 0 – 2
Geographical Distribution: Low
Threat Containment: Easy
Removal: Easy
Damage Level: Low
Distribution Level: LowWriteup By: Kaoru Hayashi
Још једно, вирус је откривен 23. априла 2002. године. Колико нас је имало штете од овог вируса? Вероватан одговор је 0-5
20. август 2006. у 8:39 am #46931Nightweaver
УчесникA sve to samo zato sto *NIX sistemi nisu toliko zastupljeni i sto virii majstori ugl podrzavaju *NIX-e…ne seces granu na kojoj sedis. Ne zavaravajmo se, da je Linux podjednako zastupljen kao Windows bio bi pun virusa. Sad, jeste malko komplikovanije izvrsiti virus koji bi razvalio ceo sistem..ali sam licno testirao proof of concept virus koji brise home dir korisnika koji ga pokrene. Mene iskreno bas briga sto virus nije mogao da mi razvali root particiju i sto mi je sistem citav…ostajem bez podataka u home DIR i sta onda? Onog dana kada FOSS sistemi postanu dovoljno rasprostanjeni, a ja se nadam da ce taj dan doci, vodicemo iste bitke kao i korisnici Win-a.;)
20. август 2006. у 9:07 am #46932civan
Учесникali sam licno testirao proof of concept virus koji brise home dir korisnika koji ga pokrene.
rm –force –recursive $home
Taj proof of concept? 🙂
Ne znam, ali virusa koje ja moram da startujem da bi radili se ne plasim.A sto se tice bugova u FF-u ili nekom od programa koji pristupa neproverenim sadrzajima koji bi /mogli/ da se iskoriste za automatsko pokretanje nekih virusa, oni mi ne smetaju jer takvi prigrami mi rade u chroot okruzenju i pristup mojim podacima im je onemogucen…
20. август 2006. у 9:18 am #46933Nightweaver
УчесникHehe..tako nekako…samo sto je to radio bez mog startovanja. Moram da zamolim ortaka koji je to napisao da mi da kod.Virus zapravo nije stvarno brisao podatke neko mi je izbacivao popup u kome mi kaze da je upravo uradio rm -rf $home. Prakticno, kada *NIX-a bude vise na desktopima bice i daleko vise virusa i daleko vise razloga za bojazan. Smatram da argument kako je Linux bolji zato sto nema virii i nije bas nesto sto drzi vodu i da ljude mozda trenutno mozete provuci tom tvrdnjom…samo trenutno.:)
20. август 2006. у 9:37 am #46934civan
УчесникU pravu si donekle.
Cinjenica da virus moze da napadne samo korisnicke podatke, a ne ceo sistem jeste velika prednost bez obzira sto nije dovoljna prednost. Virusi koji bi iskoriscavali neki bug u kernelu da bi nesto radili sa sistemom su vecinom osudjeni na propast zahvaljujuci “najvecoj mani” GNU/Linux sistema – tj brojem razlicitih distribucija. Kerneli medju distroima imaju previse razlika da bi se postigla dovoljna portabilnost virusa na njima. Jos kad dodas i druge kernele – tvoj omiljeni FreeBSD… postaje jos teze.
E sad, sto se tice $HOME-a i svega vezanog za njega, meni je sasvim dovoljna cinjenica da mogu svakom programu da ogranicim kretanje na tacno one direktorijume na koje zelim – ako mi neko izbrise Downloads dir kroz FF, bas me briga… Nije jednostavno za podesavanje, ali nije ni toliki problem.
Moj zakljucak bi bio da *mi* necemo imati problema sa virusima i bez AV softvera. Sad sto se tice obicnog korisnika… maler… sta da ti kazem 🙂
20. август 2006. у 2:03 pm #46935RiSK
УчесникA bre ljudi: te zle programcice zovite kako god hocete, ali nemojte virusi. Virusi su oni koji se sire. Pa ako ste dovoljno oprezni da svom korisniku date +w na /usr/bin moze da bude cirkuza 🙂
Sto se tice ovakvih stvarcica: Zar nije prostije napraviti drugog usera samo za net, pa FF i kompaniju pokretati sa su.
20. август 2006. у 3:52 pm #46936Nightweaver
УчесникJedan user za net, jedan za obradu slika, jeda za gledanje filmova…sa takvom politikom FOSS OS-ovi ce biti konkurentni na polju desktop racunara u nekom od narednih vidova egzistencije ljudskog drustva…za milion godina. I ne vidim sta je problem da se doticni virus siri po netu? Pristupa tvom home DIR..znaci moze da vidi adresare i sl. Ne mastajmo previse.Bilo koji OS je siguran onoliko koliko je njegov korisnik svestan onog sto radi.
Slazem se, ti i ja…ali koliko korisnika ce jos to znati da uradi? Budimo realni, pozamasan deo postojece Linux korisnicke baze cine ljudi koji se bas ni ne mogu pohvaliti poznavanjem sistema koji koriste a da ne govorim o kulturi bezbednosti koja prakticno kod nas(Srbija) ni ne postoji a sve pod motoom:”Moj Linux je neunistiv i najbolji”.
20. август 2006. у 4:42 pm #46937civan
УчесникSlazem se, ti i ja…ali koliko korisnika ce jos to znati da uradi?
NW, znas da mene ne interesuje sta drugi mogu da urade 🙂
Sistem kao sistem nikad ne moze biti toliko dobar da automatski stiti od svega. Ali sistem moze da bude takav da zastita moze da bude skoro savrsena ako korisnik to zeli (i zna).
Dok god ima “iskusnih korisnika” koji se cak i hvale kako se uvek loguju root nalogom (necu da spominjem imena, ali to je neko koga smo vrlo dobro znali), svaki vid zastite je beskoristan.
Mada, sad razmisljam o tome kako bi bilo napraviti program koji bi omogucio brzo pravljenje ovakvih chroot okruzenja, pozivanje programa preko dchroot naredbe… Ako nesto sto sada pravim bude zazivelo kao deo KDE projekta, ili mozda i sire, mislim da ovo nece biti problem napraviti…
20. август 2006. у 10:41 pm #46938LimitMan
УчесникSvoje misljenje o ovoj temi sam vec dao na: http://www.linuxo.net/forum/http://www.linuxo.org/phpBB3/viewtopic.php?p=41445#p41445
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.