Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Linux -> FreeBSD?
- This topic has 72 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 7 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
8. мај 2008. у 11:50 am #69824NightweaverУчесник
Pa mene samo mrzi da kucam uputstva… kada bi neko isao pored mene i zapisivao sve ludorije koje radim na mrezi sa BSD/Cisco/Solaris/GNU/Linux sistemima mogli bismo lepe pare da zaradimo stancujuci knjige na srpskom.:)
Ako sam u tom tekstu nesto odvalio samo recite. Posto sam na poslu, danas je miran dan pa sam skucao to u jednom cugu. Moguce je da se potkrala koja greska.:)
Edit:
marelli: kako ne mozes?
edit 2:
Ah, mea culpa… tren.
8. мај 2008. у 11:57 am #69825NightweaverУчесникSad bi trebalo da je sve OK.:)
8. мај 2008. у 11:58 am #69826marelliУчесникExtra ,radi … O0!
8. мај 2008. у 1:10 pm #69827foxbunnyУчесникE, mnogi pitaju cesto. U cemu je razlika izmedju
PermitRootLogin no
i
DenyUsers root
?
Zar si sumnjao? 😉
8. мај 2008. у 2:40 pm #69828NightweaverУчесникPermitRoot se ocigledno odnosi samo na root korisnika. Ako ti je samo ovo stavljeno na “no” onda ce svaki korisnik moci da udje preko SSH-a. DenyUsers je, sa druge strane, niz korisnika koji nemaju pristup. Ucinak je, ocigledno isti. Ja volim da koristim PermitRoot i AllowUsers. Ovo drugo podrazumeva da niko sem ljudi u nizu nece moci da se uloguje. A to je, slozices se, mnogo prakticnije nego da rucno stavljam svakog ko ne moze da se uloguje. Opet, DenyUsers ima smisla ako imas jasnu predstavu koga neces pustati na sistem. Sve je stvari plana u glavi admina.;)
8. мај 2008. у 3:41 pm #69829foxbunnyУчесникDa, kapiram. Nego stalno vidjam po tutorijalima da likovi staljvaju i jedno i drugo (i obavezno disclaimer da ne znaju u cemu je razlika).
8. мај 2008. у 4:11 pm #69830NightweaverУчесникHehe… pa kad su jebivetri.:) Umesto da lepo testiraju to sto stave pa da vide razliku.:)
8. мај 2008. у 9:31 pm #69831soxxxУчесникI to filtriranje ljudi koji prave vise konekcija za kratko vreme… Recimo da neko sam mog ISPa, koji ima neku IP adresu (dinamicku) bude blacklisted. I kasnije meni zapadne ista IP adresa (mada kapiram da nisu bas velike sanse za to, ali ono, tehnicki je moguce, ne?). To znaci da u tom momentu necu moci da pristupim ni ja, ne?
Lepo si to shvatio, naravno, mislili su ljudi i na to – pogledaj security/experitable u portovima, a ako se odlucis za OpenBSD, onda od verzije 4.1 imas opciju expire u pfctl kojom mozes da “ocistis” tabelu nakon zadatog vremenskog perioda. Mislim da je opcija prisutna u FreeBSD -CURRENT a moguce da je i u 7.0, nisam trenutno na FreeBSD da proverim.
Nema potrebe za pricom, forum je greskom detektovao OS, treba da bude Windows 98…ovaj bre NetBSD cetvorka. 😀 Izgleda da i ostali forumi imaju problema sa detekcijom NetBSD-a, gde god sam otiso prijavi mi Linux. 🙂
8. мај 2008. у 9:36 pm #69832soxxxУчесникNego ja nesto ne vidim opciju da ukljucim da mi prikazuje podatke o OS-u i ostalom u podesavanjima?
8. мај 2008. у 9:49 pm #69833foxbunnyУчесникLepo si to shvatio, naravno, mislili su ljudi i na to – pogledaj security/experitable u portovima, a ako se odlucis za OpenBSD, onda od verzije 4.1 imas opciju expire u pfctl kojom mozes da “ocistis” tabelu nakon zadatog vremenskog perioda. Mislim da je opcija prisutna u FreeBSD -CURRENT a moguce da je i u 7.0, nisam trenutno na FreeBSD da proverim.
Hm, ok. To je to. Ali ono, ne privlaci me posebno sama ideja da filtriram po IP adresama. 😉
Za pocetak cu uraditi ovo sto je Night tako lepo opisao na svom blogu. Kad vec napisa da se ne baci. 😀 A posle cu na to da dodam port knocking od 5 portova, onako cisto radi sexa… hm, mislim zabave. 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.